x
Wanneer mensen vlees gewend zijn om vlees te eten, en er toch graag vanaf willen omdat ze -om wat voor reden dan ook- geen dierlijk vlees meer willen consumeren, komen er een paar belangrijke facetten om de hoek kijken. Het belangrijkste aspect bij vleesvervangers is echter niet of er een voedzaam volwaardig alternatief gevonden kan worden, dit blijkt vrij eenvoudig te zijn. Vlees eten is dus geen noodzakelijkheid, vanuit de voedzaamheid gekeken.
Nee, het gaat er meer om, zo blijkt telkens weer uit marktonderzoek, dat mensen een volwaardige ‘bite’ zouden willen als vervanger van vlees.. Vlees als ‘gewaarwording’ blijkt toch dieper in ‘ons systeem’ te zitten, dan de meeste mensen in de gaten hebben. Het blijkt dan ook dat de succesvolste vleesvervangers állemaal aan dit aspect voldoen.
Dus komt het laatste aspect van vleesvervangers aan de orde: waar máák je het van..? Het blijkt namelijk dat SOJA (klik HIER) té vaak een uiterst omstreden product is geworden. Zelfs het ‘verantwoorde Soja-label’ blijkt puur bedrog!
Genetisch gemanipuleerde soja blijkt gewoon tussen de gewone soja te mogen worden gebruikt. Daarom is de nieuwe ontwikkeling op het gebied van vleesvervangers een openbaring: een product met de bite van kippenvlees, vervaardigd van oer-Hollandse groenten..!
* * *
x
Proviand: Vleesalternatief van pure Hollandse groenten
Innovatietraject levert vleesvervanger op zonder soja en E-nummers
x
Proviand lanceert het revolutionaire en eerste alternatief voor vlees, geproduceerd uit Nederlandse groenten in een aantal pilots bij Albron Catering, te beginnen in het bedrijfsrestaurant bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar. De start is voorzien voor begin november en de pilot zal ca. drie maanden duren. Proviand bakt en braadt als vlees en heeft een ‘vleesachtige bite’ en behoort op dit gebied tot de nieuwe generatie vleesvervangers
Qua smaak en gezondheidsaspecten behoort Proviand tot de top van de markt, zo beaamt ook Albron. Proviand heeft een eiwitgehalte gelijk aan kippenvlees, een bijzonder laag vetgehalte (<2%) en is vrij van E-nrs en soja. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid belangrijke voedingsvezels.
Omdat Proviand uitsluitend lokaal geteelde Nederlandse groenten bevat, staat het product op eenzame hoogte qua duurzaamheid en heeft een bijzonder gunstige ecologische footprint. De groenten, die als hoofdingrediënten dienen voor Proviand, zijn: Ui, wortel, peulvruchten en aardappel. Er is geruime tijd in absolute stilte aan de ontwikkeling van Proviand gewerkt. Na uitvoerige consumententests is nu het moment aangebroken om ook de buitenwereld met dit unieke product kennis te laten maken. De productie zal in oktober van dit jaar opgestart worden t.b.v. de productpilot. Bij gebleken succes is Albron voornemens Proviand ook bij andere afnemers aan te bieden.
Innovatietraject
“Syntens heeft een belangrijke rol gespeeld in dit innovatietraject”, zegt innovatieadviseur Rob van Mechelen, die namens Syntens deze innovatie heeft begeleid. “Na een intensieve voorbereiding door Proviand met ondersteuning Syntens, is een echt marktwaardig product geboren, waarbij je kunt spreken van new business”.
Albron
Albron is één van de grootste marktpartijen op het gebied van catering voor het bedrijfsleven, overheids- en zorginstellingen. Albron geeft invulling aan duurzamer ondernemen door haar eigen activiteiten op het gebied van samenleving (binnen en buiten Albron), natuur (milieu, flora, fauna en klimaat) en gezondheid (van gasten en onszelf).
Proviand
Proviand is een nieuwe onderneming, die is opgezet door o.a. Drs. Menco Sandstra en Ir. Paul den Dulk. Menco Sandstra is vele jaren marketing directeur voor Valess geweest en kent daardoor alle ‘ins en outs’ van deze nieuwe en zich snel ontwikkelende markt voor vegetariërs en flexitariërs. Paul den Dulk is een ervaren en creatieve levensmiddelentechnoloog. Via zijn eigen bedrijf, Innovation in Food BV, zijn diverse innovatieve producten ontwikkeld voor de voedingsmiddelen- industrie . Sandstra en den Dulk vormen het management van Proviand.
Duurzaam ondernemen
Beide bedrijven geven door dit initiatief vorm aan duurzaam ondernemen. Vanwege de ingrediënten, die lokaal geteeld worden, vindt nauwelijks transport plaats, wordt de CO2-uitstoot zeer beperkt en wordt het milieu dus minimaal belast. Doordat Proviand geen soja bevat, is ongewenst boskap niet aan de orde. Verwacht wordt dat Proviand een zeer positieve bijdrage kan leveren aan het rendement van de Nederlandse land- tuinbouw met haar voedselketen.
x
* * *
Werden de ‘puur Hollandse groenten’ biologisch geteeld ? Zoniet worden consument en milieu gewoon op een andere manier vergiftigd.
De doorsnee ‘puur Hollandse’ bodem is zo giftig als wat, niet in het minst door de verplichte bemesting met bodeminjecties (Interview met Henk Trentelman – Frontier-Magazine nr 87).
Dat wil ik ook graag weten.Het komt me nu wel erg marketing strategisch over… Ik ben al jaren vegetarisch en eet maar zeer zelden een vleesvervanger. Voornamelijk ook omdat ik het maar vaag vind wat ik dan precies eet.
Als dit produkt van biologische groenten wordt gemaakt ben ik wel geinterresserd.
Tja Imke, da’s eigenlijk de biologische slagroom op de BD-cake. Een biologische Proviand-saté.. Oid. Het zal wellicht een marketing-variant worden.. Een BD-groente-proviand-burger… gaaaaap!
Ik eet werkelijk alles door elkaar, BD, B, gewoon, vet, en lekker.. Het proeft ALLEMAAL anders. Grote lappen vlees NOOIT meer, da’s over. Geen biefstuk meer, staat me tegen. Tja, het zal bij mij wel een ‘langere’ weg zijn…?! (Vanaf dat ik ging ‘groeien’ had ik dat al..)
@Guido. ‘k Zit een beetje in hetzelfde schuitje als jij. Koop zoveel mogelijk bio, behalve wanneer er geen alternatief voorhanden is en ik er zin in heb. En nee, vlees is nog steeds niet uit mijn menu’s geschrapt, al gaat het steeds vaker om gevogelte en af en toe een ‘zonde’ met een kleine, heerlijke chateaubriand, bleu gebakken. En sinds ik gezond vet gebruik heb ik geen enkel schuldgevoel meer wanneer ik frietjes smul. Braden en frituren gebeurt nl. met extra vierge kokosolie. Kokosolie is een echt wondermiddel : goed voor zowat àlles en erg lekker bovendien, ook op de boterham ipv. roomboter of dieetmargarine. Helpt zelfs af te slanken omdat de vetmolecules zo klein zijn dat zij onmiddellijk als ‘brandstof’ voor het organisme kunnen dienen. Alle andere vetten moeten eerst door het organisme omgezet en gestockeerd worden (belastend voor alvleesklier en lever). Met onze te vette voeding voeren wij steeds weer ‘vers’ vet aan zodat ons lichaam haar stock niet kan aanspreken, met alle overgewicht vandien.
Is ‘vleesvervanger’ hetzelfde als ‘sigarettenvervanger’? Waarom vervangen, want dan eet je nog steeds ‘vlees’ alleen van iets wat er op lijkt, en dat kan toch nooit tippen aan ‘echt vlees’, net zoals een ‘nep sigaret’ nooit zo lekker rookt als een ‘echte’….
Waarom niet gewoon GEEN vlees meer eten en gewoon alleen eten wat gezond en verantwoord voor je is?
Het vraagt een verandering van ‘bewustzijn’ om zo te veranderen en een andere ervaringswereld te creëren.
That’s all.
Klopt. Maar het gaat over overgang. Een proces dat jij kennelijk al hebt gemaakt. Ik ben een beetje verslaafd aan die ‘bite’.. Kennelijk. Maar misschien kun je delen hoe jij daarin staat; het is de essentie van dit verhaal..!
Vleesvervangers of niet wie vlees wil eten mag dat zelf weten en wie vleesvervangers wil eten mag dat zelf weten.
helaas merk ik dat de meeste vleesvervanger-eters zich beter en meer mens voelen dan de vlees-eters.
Iedereen is gelijk.
het produceren van vleesvervangers is schadelijk voor het milieu e.d. Vlees productie is schadelijk voor het milieu e.d.
Bij zijn schadelijk.
Dieren leven in de wei, groente leeft op akkers, beide word gedood om te consumeren.
Ik stel dat iedereen leven dood om te consumeren en hierdoor schade aan richt aan het milieu e.d. en voelt de 1 zich een beter mens dan de ander dan kan deze persoon zich afvragen waarom de schade die deze persoon aan het milieu e.d. aanbrengt beter is dan wat de ander aanricht.
Zo kijk ik er tegen aan. Ik laat anderen in zijn waarde.
Helaas zitten er in vleesvervangers wel tientallen E nummers, ik zal dit spul dus nooit eten je eet eigenlijk een chemisch stuk iets wat op voedsel moet lijken bah!
Sandra, als het chemisch is, eet ik het ook niet, maar niet alle vleesvervangers zijn (giftig) chemisch ontstaan. Bovendien zijn niet alle E-nummers slecht, er zitten gewone stoffen bij. E-nummer staat symbool voor wat de stof is. Er zijn inderdaad heel veel slechte en verdachte E-nummers, daarom doe ik altijd zo lang over de boodschapen hahahaha. Ik ben altijd alle producten aan het bestuderen in de winkels en zodoende weet ik nu behoorlijk wat wel en niet te kopen.
de Vegetarische Slager te Den Haag, aan het Spui, heeft via de Triodos Bank, een prijs gewonnen.
Het zg. vlees, zit vol met Gen. Soja, E-stoffen, synthetische suplletie oa.(vit. B12).
ik hoef dat spul niet meer……………….
Het ziet er uit als een goede ontwikkeling en ik wil het bij voorbaat liever eerst uitproberen en bekijken of het werkelijk gezond is, dus bepaalde E-stoffen zoals E621 E-951 E-640 etc. mogen er natuurlijk beslist niet inzitten. Een goed innitiatief, ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.