‘BrightFarms’: boeren op het dak van de supermarkt..
x
Gouden groene formule..!
De kassen van BrightFarms zijn ingericht op basis van hydrocultuur en het geproduceerde voedsel wordt geoogst op basis van een fractie van het reguliere land en waterverbruik, en zonder dat chemische pesticiden gebruikt dienen te worden. Daarnaast een sterk verminderde ecologische voetafdruk..!
Vanzelfsprekend is het voedsel krakend vers, wanneer het direct ná het oogsten in de supermarkt kan worden aangeboden. Het is voor de klanten van de supermarkt geen vraag meer, wáár de groenten en fruit vandaan komen en de versheid van groente en fruit is natuurlijk langer gegarandeerd, doordat het verser is dan getransporteerde groenten en fruit.
En omdat een ‘BrightFarm-kas’ met een fractie van de grond en water kan produceren, daarbij ook geen pesticiden nodig heeft, is het zeer waarschijnlijk dat deze groente en fruit ook nog eens het predikaat ‘biologisch’ kan gaan krijgen. Al deze punten bij elkaar betekent dat een supermarkteigenaar hogere marges kan maken op zijn AGF (Aardappelen, groente en fruit)-afdeling en de consument voor dezelfde prijs versere producten krijgt, die natuurlijk als ‘streekproduct’ kunnen worden aangemerkt..!
En ook zakelijk is de formule dus een topper: BrightFarms ontwerpt, financiert, bouwt en beheert. Er zijn geen kosten voor de retailer om de productiekas te bouwen, alleen maar een verplichting om de opbrengst af te nemen. BrightFarms sluit ook een overeenkomst met een kweker, die zorgt voor een professionele productie, tegen vaste prijzen.
Sinds december 2010 zijn 10 supermarkten overgegaan tot het tekenen van een samenwerkingscontract met BrightFarms. Hieronder zijn 5 van de top 50 supermarktketens in de VS. De eerste 3 groente- en fruitkassen zullen begin 2012 openen. En omdat dit zogenaamde ‘Urban Farming’-concept draait op een gesloten circuit, is het veel en veel efficienter en dus winstgevender dan het huidige, je mag wel zeggen, achterhaalde systeem..!
Kosten: tussen de US$ 1.5 en 2 miljoen om te bouwen, kosten die de supermarkt dus niet hoeft te financieren..!
Oogst: rond de 200.000 kg groente en fruit per jaar.
Geschatte omzet: tussen de US$ 1 en 1,5 miljoen per jaar.
Werkgelegenheid: tussen de 8 en 16 nieuwe agrarische werkplekken.
Efficiency: deze oogst komt van een oppervlakt die normaal 14x de oppervlakte aan landbouwgrond nodig zou hebben.
Besparing op CO2: zo’n 740 ton emissie per jaar
Waterbesparing: zo’n 9x de hoeveelheid water voor een reguliere oogst. Zo’n 18 miljoen liter water..!
Besparing op insecticiden: 200 kg per jaar
BrightFarms-website HIER.
Hier een video over de enorme inspanningen die nodig zijn om in een wereldstad elke dag weer, tonnen en tonnen groente en fruit binnen te brengen. En over de oplossing om via het zg. Urban Farming-concept, deze oogsten uit de stad zelf te halen..! Een fimpje om blij van te worden..!
BrightFarms – The Economist from BrightFarms on Vimeo.
Dit is een trap in de goede richting hoe het kan zijn.
Dit idee bestaat al een tijdje, ik vraag me af waarop er eigenlijk nog gewacht wordt.
het lijk mijn een super idee moeten ze gelijk in voeren