Advertentie

Plastic tasjes in de ban..!!


x

Plastic tasjes in de ban..!!

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Milieubewegingen in Engeland zijn grote druk aan het uitoefenen op autoriteiten om een heffing in te stellen op het gebruik van plastic boodschappentasjes, waarbij het vooral gaat om de zogenaamd singlet-tasjes, die eenmalig worden gebruikt en vaak ook meteen worden weggegooid. En om dat laatste gaat het dus.. Want een groot deel van deze zakjes verdwijnt niet in de vuilnisbak, maar in het milieu.

Volgens cijfers van het instituut voor het terugdringen van afval, ‘WRAP’, gebruikten vooral supermarktbezoekers in het UK in 2011 zo’n 8 miljard wegwerp-plastic zakjes. Dat zou een stijging zijn geweest van maar liefst 5,4% ten opzichte van 201o, toen zo’n slordige 7,6 miljard wegwerptasjes werden gebruikt.

WRAP wijst erop dat in Wales, waar afgelopen Oktober een vergoeding per tasje betaalt moet worden van 5 Pence (zo’n € 0,06) de aantallen zakjes die door klanten mee naar huis worden genomen, dramatisch zijn gedaald. Engeland is eigenlijk het enige deel in het UK, waar nog steeds geen plannen zijn om de enorme afvalberg van plastic draagtasjes terug te dringen.
De volgende organisaties hebben daarom stevig aangedrongen bij parlementsleden om een regeling op te stellen: de ‘Campaign to Protect Rural England’ (CPRE), de organisatie ‘Keep Britain Tidy’, de ‘Marine Conservation Society’ (MCS) en ‘Surfers Against Sewage’.

Wereldzeeën worden in toenemende mate vervuild met op petroleum gebaseerd plastic. Hele plastic kratten zweven er rond.

Samantha Harding is campagne-manager bij CPRE en heeft de actie ‘Stop the drop’ (stop met weg donderen) bedacht. Volgens haar werkt het invoeren van een belasting op plastic tasjes enorm. “In Wales en Ierland liepen de gebruikscijfers van plastic tasjes dramatisch naar beneden. We spreken dan over een daling van maar liefst 90% ná invoering van een simpele plastic-tasjes-belasting.

Ook in Schotland en Noord  Ierland is een heffingsregeling voor plastic wegwerptasjes onderweg. Maar waarom moet nou juist het Engelse landschap vervuild blijven worden met dit soort afval, waarbij een simpele regeling dit kan voorkomen. Waar blijf een goed uitvoerbaar milieubeleid in dit opzicht?”

Volgens haar organisatie en vele anderen, eindigt een groot deel van deze lichtgewicht plastic tasjes in het milieu, op stranden en in bossen, terwijl in zee fauna en flora verstrikt en verstikt raakt door dit plastic afval. Spreken we wereldwijd, dan hebben we het over meer dan 1000 miljard van deze lichtgewicht ‘handige’ boodschappentasjes..! Dat komt neer op een uiterst verontrustend aantal van maar liefst 1 miljoen tasjes PER MINUUT.. Maar wat nóg verontrustender is, is het feit dat een dergelijk tasje maar liefst 1000 jaar nodig heeft om volledig te composteren.

Andere goede voorbeelden
Over de hele wereld wordt dit probleem inmiddels stevig onderkend, een hoopvolle ontwikkeling. Maar we zijn er nog lang niet..! In veel landen worden tasjes geband of zit er een hoge belasting op het gebruik ervan. En overal hetzelfde resultaat: het gebruik van de tasjes loopt met sprongen terug. In delen van China  (!), Zuid Afrika, Italië, Zwitserland en Duitsland worden deze zakjes geband of zit er inderdaad een belasting op.
Eerder dit jaar was het de miljoenenstad Los Angeles, die een ban afkondigde op plastic draagtasjes. Los Angeles schaarde zich daarmee achter maar liefst 48 (!) andere Californische steden en andere steden in de VS, die hetzelfde al hadden gedaan.

Nederland
Vanaf 1 januari 2012 is AH vanwege milieuredenen in al zijn winkels ook gestopt met het actief verstrekken van zogenaamde hemdtasjes bij de kassa. Ongelooflijk maar waar: hiermee bespaart AH samen met haar klanten, zo’n 600 kilo plastic per dag uit afval en milieu. Maar AH staat niet alleen: want alle supermarkten die zijn aangesloten bij de branche-organisatie CBL, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, spraken vorig jaar af deze hemdtasjes niet meer gratis uit te delen. Volgens het CBL scheelt dat in totaal 500.000 kilo plastic per jaar, ofwel 1.370 kilo per kalenderdag…!

Wellicht verdient dit initiatief van de gezamelijke supermarkten een wettelijk navolging; er zijn nog téveel adressen/winkels die deze hemdtasjes en ook andere plastic tassen als zoete broodjes over de toonbank aanreiken..! Kijk naar deze kaart, waarin met name Nederland in Europa nou niet bepaald tot de slimste kindertjes uit de klas lijkt te horen op dit vlak..

 

 

7 gedachten over “Plastic tasjes in de ban..!!

  1. ik hekel alle plastic rommel,

    plastic om je vlees, je groente, je koekjes, je fruit, om je brood, je schaar, je scheermesjes, je inktpatronen voor de printer, je bestellingen via internet, om pallets,
    je cd’s, je reclamefolders(Nee/Nee sticker op de deur doen), je kaas etc,etc.

    Wij hebben een krat voor onze boodschappen en groente haal ik bij de groothandel waar ik werk omdat daar de groente en fruit niet per stuk zijn verpakt, brood heb ik het liefst in een papieren zak.

    Het begint nog steeds bij de consument en niet bij de producent ! ! ! !

    1. Je haalt de woorden uit mijn mond. Altijd wil men dat een ander het oplost. Maar als niemand een plastic tas aanpakt blijven ze met de hele rotzooi zitten.
      In mijn dorp vragen de meeste winkeliers of je een tasje wilt en pakken dat pas als je met ja antwoord.
      Omdat dat al een hele tijd zo is moet ik wel geloven dat er al heel veel mensen geen tasje hoeven en hun eigen tas bij hebben. Dat geeft toch moed?

  2. plastiek moeten ze totaal verbieden en daar weer papieren tassen zakken voor in de plaats doen ,er zijn winkels die dat alwel hebben maar lang niet elke winkel .papier dat buiten op de grond valt is met een jaar helemaal opgenomen door de natuur plastiek licht over 100 jaar nog?? in de natuur dat verteerd maar heel erg langzaam .en dat mag ook gelden voor aluminium blikjes van drinken,s waar .en als we toch bezig zijn met opruimen doe dan deze regering ook maar van de hand diet doet ook al niet waar zij voor aangesteld zijn ;VOOR ONS ZIJN ! EN NIET VOOR KUNDUS OF EUROPA
    lang leve de democratie der NEDDERLANDEN

  3. Heb altijd een katoenen tas bij me. Zelf al leg je die pontificaal op de balie, presteren ze het nog om een tasje om je zooi te doen. Enig leedvermaak mijnerzijds als ik verzoek om alles weer uit het tasje te halen, want…… ik heb er zelf een.

    Mijn motto, wat is het verschil met het vasthouden van een plastic hengsel en een product? Veel vrouwen zie ik met mega handtassen lopen, maar als ze een make-up kopen, dan moet er zelfs om een enkel oogpotlood nog een tasje….. Die rottassen moeten verboden worden. Net als die verpakkingszooi van de McHorror….. ongelooflijk dat spoor langs de weg van lege bigmac doosjes enzo. Schande!

    1. Heel goed Mascotte, de vanzelfsprekendheid van het plastic tasje zou precies omgekeerd moeten worden..!
      Net zoals roken in het publiek een zaak is die ‘not-done’ is..! Zo ook met de plastic tasjes!

  4. De AH heeft inderdaad de dunne plastic tasjes in de ban gedaan. Maar wat zie je vervolgens aan de kassa: het aantal mensen dat een tasje koopt is enorm. Het interesseert mensen echt geen reet dat je 35 ct voor een tasje moet betalen. En wat heeft het voor zin als de helft van de boodschappen uit verpakkingsmateriaal bestaat, het is echt een druppel op de gloeiende plaat.
    Beter zou zijn om de fabrikanten te verplichten om ieder jaar bijv 10% meer afbreekbaar verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken, of te verminderen. Na 10 jaar heb je dan een volledig duurzame verpakkingsindustrie (hoewel duurzaam, dat bestaat eigenlijk niet meer…)

    1. Ik kocht een keer een schoudertas….. of ik er een tasje omheen wilde…. duhhh een tas om een tas…. dat is sneu. Ik keek het mens vol verontwaardiging aan.. Dus u wilt een tas om een tas doen, kom op zeg!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.