Advertentie

Gewoon eerlijk zijn: dus bioplastic is ook plastic..!


Deze groenwasduvel is er in alle soorten en maten.. Kennelijk ook met een WNF-shirtje aan...
Deze groenwasduvel is er in alle soorten en maten..

x

x

Gewoon eerlijk zijn: ook bioplastic is plastic..!

2015 © WantToKnow.nl/.be

x

Ook in de verpakkingswereld vormt duurzaamheid een steeds belangrijker thema; dat is geen geheim. Maar de term ‘duurzaam’ of ‘groen’ wordt al snel te pas en te onpas overal opgeplakt, waardoor het voor de echt groene producten lastiger is zichzelf te profileren. Dit was de statement die Kristy Barbara Lange van European Bioplastic deed, op het congres ‘Packaging Waste and Sustainability’.

Kristy Barbara Lange van European Bioplastic
Kristy Barbara Lange van European Bioplastic

De Europese organisatie ‘European Bioplastics’ werkt met 70 verschillende bedrijven samen om bioplastic bekender te maken in de verpakkingswereld. Het gaat hierbij niet alleen op biobased plastic, wat voornamelijk geproduceerd wordt uit suikerriet. Maar ook om biologisch afbreekbaar materiaal zoals PBAT. Er is nog flink wat groeiruimte voor deze markt volgens Lange: in 2018 wordt verwacht dat er bijna 7000 kiloton aan bioplastic gebruikt gaat worden. Tot nu toe is dat 1936 kiloton wereldwijd.

Wat is eigenlijk bio-plastic..?
Deze term, bio-plastics, slaat eigenlijk op een hele ‘familie’ van plastics die van een andere oorsprong zijn dan conventioneel plastic, dat we dagelijks allemaal gebruiken. Deze converntionele plastics zijn afkomstig van aardolie, terwijl de bio-plastics afkomstig zijn van plantaardige oorsprong. Dit heeft tot voordeel, dat de structurele  opbouw van het bio-plastic het mogelijk maakt, dat dit plastic simpel te composteren is.. In tegenstelling tot de olie-plastics, die niet of nauwelijks verteren en inmiddels als grote plastic eilanden in onze oceanen drijven (HIER)

Biobased plastic wil zeggen dat de grondstof voor het plastic dus (deels) verkregen wordt, door het aan biomassa (plantaardig) te onttrekken. Hierbij kun je denken aan mais, suikerbieten en cellulose. Met de term ‘biodegradable’ of ‘biologisch afbreekbaar’, wordt een chemisch proces bedoelt, waarin micro-organismen in staat zijn het bioplastic af te breken, waarbij ze deze stof als voeding tot zich nemen en het zo verteren. Het bioplastic wordt op deze wijze ontleedt tot water, CO2 en (opnieuw) biomassa. Dit proces is wel afhankelijk van de locatie en de temperatuur van het proces.

Bio-plastic drankbekertjes op de grond gooien bij een popconcert, heeft dus niet zoveel zin, vanuit composteerbaarheid.. Vanzelfsprekend is dit bioplastic niet voor alle toepassingen geschikt, maar wel voor bijv. plastic draagtasjes en eet- en drinkgerei. Bio-plastic speelt dus al een grote rol in de verpakkingsindustrie, landbouw, gastronomie, consumenten-electronica en de auto-industrie, om er maar enkele te noemen. Hier worden deze bio-plastics dus gebruikt voor de korte termijn, zoals folie in de voedings/gastronomie-keten. Maar ook de hoesjes van mobiele telefoons en de interieurs van auto’s kunnen van bio-plastics worden gemaakt tegenwoordig.

Een goed voorbeeld van een 'duurzaam product'.. Aardappelschijfjes op basis van biologische aardappels en verpakt in een biodegradable/composteerbare plastic verpakking.
Een goed voorbeeld van een ‘duurzaam product’.. Aardappelschijfjes op basis van biologische aardappels, voorgebakken in biologische olie en verpakt in een biodegradable/composteerbare plastic verpakking. Daar is weinig meer op aan te merken, tenzij je de kwaliteit van het soort voedsel nog ter discussie wilt stellen, om volledig ‘duurzaam’ te zijn..!

Er zijn 2 grote voordelen aan het gebruik van bio-plastics bóven conventioneel plastic. In de eerste plaats besparen we op fossiele brandstoffen, wanneer biomassa gebruikt wordt als grondstof voor deze soort plastic. Hierbij is de mogelijkheid aanwezig en haalbaar om volledig CO2-neutraal te werken. En het tweede grote voordeel van bio-plastics is, dat ze recyclebaar zijn; we hoeven dus niet telkens volledig nieuwe grondstoffen aan te spreken voor nieuwe productie..!

Greenwashing ligt echter op de loer..!
Valse of misleidende communicatie van de milieuvriendelijke eigenschappen van bepaalde producten of onderdelen van producten, is echter het grootste probleem op de markt voor duurzame producten. Daarom maakte European Bioplastics een gids getiteld ‘Environmental Communications Guide for Bioplastics’. “Samen met de verpakkingsindustrie willen we een mijlpaal plaatsen voor juiste communicatie rondom duurzame producten, langs de volledige productieketen”, aldus Andy Sweetman, Chairman European Bioplastics. ‘European Bioplastics’ heeft deze gids ontwikkeld met eeninternationale werkgroep van leden en niet-leden van deze organisatie. De 30-pagina brocuhere kun je HIER downloaden, wanneer je daar interesse in hebt.

greenwashing cartoonDeze brochure reikt aanbevelingen aan, die de industrie zou moeten toepassen, wanneer zij spreken over de milieuvriendelijke aspecten van bioplastics. Gebruik bijvoorbeeld de termen bio-based, biologisch afbreekbaar, composteerbaar en CO2-neutraal op de juiste wijze voor bio-plastics. In de folder zie je enkele voorbeelden van goed gebruik. Deze ‘Environmental Communications Gids’ is een bron van informatie voor met name de verpakkingsindustrie, waar bioplastics steeds meer worden gebruikt. Maar ook geïnteresseerde particulieren zullen met interesse de gids doorkijken.

Greenwashing
Het grootste gevaar van het bioplastic noemt Kristy Barbara Lange van European Bioplastic de ‘greenwashing’ van bepaalde producten: veel producten worden onterecht gelabeld als ‘groen’, ‘duurzaam’ of ‘biobased’. Dit gebeurt volgens Lange nogal vaak: in 98% van de gevallen gaat het om een deal die groener voorgedaan wordt dan hij daadwerkelijk is. “Als er slechts een heel klein deel van het plastic dat gebruikt wordt biobased is, mag dat dus al vermeld worden op de verpakking. Maar daar hoef je niet per se bij te vermelden hoeveel procent van het plastic biobased is.”

In de praktijk worden er maar heel weinig producten gemaakt die 100% uit biobased plastic bestaan. “Maar de informatie die hierover wordt gegeven doet soms anders vermoeden. Er zijn nogal wat misvattingen en mensen worden bedonderd. Dat soort marketingtrucs verpesten het voor degene die wel echt biologisch plastic willen produceren.”

Communicatie
Het toverwoord om greenwashing te voorkomen is communicatie. “Blijf uit de buurt van vage termen als ‘groen’ of ‘duurzaam’ en kom met concrete cijfers. Op die manier kan de consument zelf bepalen wat hij belangrijk vindt op basis van feiten.” Ook moet er volgens haar een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen ‘biobased’ en ‘biodegradable’. “Biobased gaat over de oorsprong van een product. Bij biodegradable wordt gekeken naar de chemische structuur van een product. Dat hoeft dus niet per se in de oorsprong groen te zijn.” Hetzelfde geldt voor composteerbare verpakkingen. “Dat betekent niet automatisch dat je alles in de grond kan stoppen als je het gebruikt hebt.”

* * *

loesje milieu

2 gedachten over “Gewoon eerlijk zijn: dus bioplastic is ook plastic..!

  1. Halo,halo,in de gezondheidswinkel hebben ze van die netjes van organisch katoen; heel sterk en ontelbaar keer te gebruiken.In gewone winkels zouden ze het aan de klanten kunnen geven als je 50 Euro uitgeeft bij voorbeeld en als mensen het gebruiken 10% korting op je fruit en groente.De netjes kunnen gemaakt worden van hennep en zo bespaar je miljoenen van die plastic zakjes. dag, zeg maar dag tegen het plastic!

    1. Helemaal mee eens Akoeta. Mijn vrouw en ik gebruiken al jaren linnen tasjes, de papieren boodschappentassen van de Natuurwinkel en de bio pedaalemmerzakken van zetmeel, verkrijgbaar bij AH.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.