x
x
Getijdecentrale in de Oosterschelde..!!
2015 © WantToKnow.nl/.be
x
Tocardo Tidal Turbines is producent van getijde- en vrije-val-waterturbines. Het bedrijf gaat 5 getijdeturbines installeren in de stormkering in de Oosterschelde, om schone energie op te wekken.. Eindelijk zou je zeggen, want waarom kon dit experiment niet veel eerder worden opgezet…? Deze installatie zal niet alleen de grootste waterkrachtcentrale in Nederland zijn (in de afsluitdijk komt er ook een), maar het is tevens de grootste commerciële getijd-installatie van 5 turbines in één setting.
De Oosterschelde-stormvloedkering is de grootste dam in het Deltawerken-plan, waarbij een serie van dammen en stormbarrières zijn opgesteld om Nederland droog te houden en beschermen tegen de Noordzee. Nu gaat deze Deltawerkendam dus ook een energie-centrale worden via hydro-electrische opwekking. Het snelstromende water van de Oosterschelde-basin maakt het de ideale locatie voor een dergelijke centrale.
Het ritme van eb en vloed in en uit het bekken, veroorzaakt zeer krachtige waterstroming van west naar oost, landinwaarts en andersom, richting Noordzee. Deze stroom zal worden gebruikt om de 5 Tocardo-hydroturbines aan te drijven, die veilig, betrouwbaar stroom zullen leveren, genoeg om maar liefst 1000 huishoudens van stroom te voorzien. Het project is bedoeld om al in deze herfst operationeel te worden en zal dan de geplande 1,2 Megawatt gaan leveren.
x
De Oosterschelde-zeekering: de ideale waterkrachtcentrale..
De Oosterscheldekering is een afsluitbare stormvloedkering met een totale lengte van bijna 8 kilometer en een markante verschijning die de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, via de N57, met elkaar verbindt. De Oosterscheldekering geniet een internationale reputatie op het gebied van bescherming tegen het water en is onderdeel van de Deltawerken. De Oosterscheldekering is een markante verschijning die de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland (via de N57) met elkaar verbindt. Deze Oosterscheldekering geniet een internationale reputatie op het gebied van bescherming tegen het water en is onderdeel van de Deltawerken.
Zeeland (en een deel van Zuid-Holland) werd in de watersnoodramp van 1953 zwaar getroffen. Om de veiligheid van het Zeeuwse achterland in de toekomst te kunnen garanderen, werd de Oosterscheldekering gebouwd, als onderdeel van het Deltaplan. In het oorspronkelijke plan zou de Oosterschelde door een dam volledig worden afgesloten. Dat zou betekenen dat het water achter de dam zoet zou worden, zoals dat in het IJsselmeer het geval is. Hierdoor zouden veel zoutwaterdieren en -planten en zou met name de oester- en mosselindustrie en de visserij daarmee worden bedreigd in hun bestaan.
x
x
Protesten voorkwamen echter dat het gebied werd afgedamd en in plaats van een dichte kering, kwam er een open kering, die alleen in geval van nood dicht gaat. Hierdoor blijft het zoute waterleven in het Oosterscheldebassin bestaan. De stormvloedkering werd op 4 oktober 1986 geopend en de bouw van deze stormvloedkering was een groots en innovatief project. Het afsluitbare deel van de kering heeft een lengte van bijna 3 kilometer en is verdeeld over drie sluitgaten: Roompot, Hammen en Schaar.
Vijfenzestig kolossale pijlers vormen de ruggengraat van de kering. Tussen deze pijlers hangen grote schuiven die omhoog en omlaag kunnen bewegen. De hoogte van de pijlers en schuiven hangt af van de plaats in de stroomgeul. Enkele feiten op een rijtje:
- De pijlers zijn 30 tot 40 meter hoog, met een gewicht van maximaal 18.000 ton. Ze zijn gemaakt van beton, van binnen hol en na plaatsing gevuld met zand.
- De schuiven zijn circa 42 meter lang met een hoogte tussen 6 en 12 meter. Het gewicht van de schuiven ligt tussen de 260 en 480 ton.
- Voor de beweging van de schuiven wordt gebruik gemaakt van twee hydraulische cilinders per schuif. Het sluiten van de grootste schuif duurt 82 minuten. Gemiddeld één keer per jaar moeten de schuiven omlaag wegens extreem hoge waterstanden. Bijvoorbeeld als tijdens springvloed een noordwesterstorm het zeewater extra opstuwt. In de normale situatie staan de schuiven helemaal open en precies dát is ideaal voor deze hydro-centrale
Zo trots als een pauw..
De grote baas van Tocardo is natuurlijk zo trots als een pauw.. CEO Hans van Breugel: “Dit project is een belangrijke eerste stap in het ontwikkelen van getijde-energie. Deze vorm van energie is innovatief en kan een nieuw Nederlands exportproduct gaan worden. We kunnen straks met deze 5 turbines in de Oosterschelde aan de wereld laten zien, dat we in staat zijn een schone en betrouwbare vorm van energie te bouwen. Een vorm die zelfs kan voorzien in zo’n 15 to 20% van de energiebehoefte in de wereld.”
In dit project werkt Tocardo samen met co-aandeelhouder Huisman, dat de ophangstructuur van de turbines heeft ontworpen. Ook bouwgroep Strukton is actief betrokken, als supervisor voor de verantwoordelijkheid van de stabiliteit van de stormvloeddam. Nog een partner van het consortium zal Mammoet zijn, die de actieve plaatsing van de turbines zal verzorgen met zwaar takel- en transportmaterieel. Tocardo heeft samen met nóg een paar partners, waaronder een electro-technisch ingenieursbureau, plannen meer van deze turbines te gaan plaatsen aan de Oosterscheldedam. Zoals je ziet, is dit hydro-centraledeel geplaatst in één van de 64 gaten in de dam.. Het betekent dat bij plaatsing van zeg nog eens 20 van deze constructies aan de dam, de opbrengst kan oplopen naar een klein 25 Mw schone stroom..!
De tweede hydro-elektrische centrale in Nederland..
Tocardo is wereldleider in deze getijde-energietechnologie en -centrales en heeft de aspiratie om marktleider te worden in getijdestroomopwekking.Het bedrijf plaatste eerder dit jaar al een centrale in de Afsluitdijk, bij Den Oever, waarbij 3 turbines werden geplaatst. Wanneer specifieke ‘gaten’ in deze dijk worden gemaakt om deze energiecentrales in te bouwen, zouden we een groene-stroom-project hebben, dat jaarlijks maar liefst 300 Mw kan leveren..! Een van de testturbines die in de Afsluitdijk is gebouwd door Tocardo, draait al ruim 6 jaar.
Het is duidelijk dat Tocardo, samen met co-aandeelhouder Huisman, deze techniek op de wereldmarkt wil uitventen. Tot op dit moment heeft het bedrijf al contracten op zak van klanten in Azië en is het bezig met projecten in Noord Amerika en Europa, waaronder het ‘Isle of Man’ in het Verenigd Koninkrijk.
Rijkswaterstaat en overheid enthousiast..
Het Ministerie van Waterstaat steunt het innovatieve initiatief om schone energie op te wekken. Samen met kennisinstituten, aannemers en ingenieursbureau’s steunt en ontwikkelt het ministerie deze vernieuwende oplossingen waar het kan. Ook het testen en bouwen van duurzame energie-installaties hoort hierbij. Ook de provincie Zeeland levert een aanmerkelijk financiële bijdrage aan dit project.
Afgevaardigde Ben de Reu van Provinciale Staten van Zeeland verwoordt het als volgt: “De kracht van Zeeland ligt in het omliggende water, wij zijn de enige provincie waarbij het land in de zee ligt en dat is waarom we deze schone energiebron zo’n goede match met ons vinden. De kennis die we hier op doen, kan weer gebruikt worden elders in de wereld in delta-regio’s.” Het project heeft daarnaast ook steun ontvangen van het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds en de Nederlandse overheid.
* * *
hoeveel vissen zullen dagelijks sterven als deze turbines draaien ?
Weinig, deze props draaien relatief langzaam; het is geen ventilator.. 🙄