*
*
Eindelijk:
een hele grote Europese getijden-centrale..!!
2024 © WantToKnow.nl/be
*
We zien ze veel te weinig, de getijdencentrales, zoals de in Frankrijk gebouwde centrale, die je hierboven op de foto ziet. Deze werd op 26 november 1966 (!!) in gebruik genomen en heeft een capaciteit van 240 megawatt verdeeld op 24 turbines. Per jaar levert de centrale zo’n 540.000 MWh aan elektriciteit. Het is in onze ogen bizar, dat een zo’n voor de hand liggende bron van elektriciteit niet of nauwelijks verder is onderzocht.
Want naast de duurzame winning is deze bron ook heel betrouwbaar, in tegenstelling tot centrales op wind en/of zon.. Schijnt de zon niet? Waait de wind niet? Dan inderdaad geen stroom.
De locatie bij Saint Malo was aantrekkelijk, doordat er een groot verschil tussen eb en vloed is; gemiddeld is het verschil maar liefst 8 meter en kan zelfs maximaal 13,5 meter bedragen. Het duurde 40 jaar voordat een besluit hierover werd genomen door de Franse politiek destijds.
In Nederland zijn proeven aan de gang in de Oosterschelde.
Het bedrijf ‘Tocardo Tidal Power’ (TTP) heeft de getijdencentrale in de Oosterscheldekering ontwikkeld; en dat is inmiddels gebleken een haalbare ambitie te zijn. Volgens Hans van Breugel van TTP is het ‘Technisch en financieel mogelijk, maar het staat of valt alleen nog met de politieke wil. Als we gesteund worden vanuit Zeeland en vanuit Den Haag is dit zeker haalbaar.”
De grootste ter wereld in aanbouw in Liverpool
Nu is het idee van een getijdencentrale in Engeland opgepakt en gepland in de rivier de Mersey in de Baai van Liverpool. De stad wil deze bron van energie aanboren, om voor de rest van het Verenigd Koninkrijk klimaatneutraal te zijn. Daarom is de Liverpool City Region de planningsfase ingegaan om de grootste getijdencentrale ter wereld te bouwen, voor het lieve sommetje van ruim € 3,5 miljard! Dit terwijl de plannen om de voorspelbare kracht van de getijden in de Liverpool Bay te benutten, al dateren al uit 1924..!!
Met een van de grootste getijdenverschillen van elke kuststad in het Verenigd Koninkrijk, gelooft de overheidsdienst Mersey Tidal Power dat ze 1 miljoen huizen van stroom kan voorzien en de stad ook kan beschermen tegen overstromingen. Heel duurzaam, want dit allemaal zonder het lokale ecosysteem te verstoren. Mersey Tidal Power heeft tot nu toe maar weinig informatie vrijgegeven over de plannen, maar bekend is, dat het gaat om een grote dam, die een barrière zou vormen tussen de Ierse Zee en de baai.
Onder de dam zouden grote turbines en sluisdeuren zijn die opengaan wanneer het tij binnenkomt. Het water dat de baai binnenstroomt bij vloed zal energie genereren. De deuren gaan dan sluiten als de vloed op zijn hoogtepunt is en dan, zo’n 4 uur later, wanneer de zwaartekracht van de maan aan het water begint te trekken, gaan deze deuren weer open, waardoor het voor de tweede keer langs de turbines stroomt om opnieuw groene energie te genereren.
Getijdenkrachtprojecten zijn zeldzaam.
Dit komt door de relatief grote schaal en de betrouwbaarheid, maar net als geothermische energie bieden ze een alternatief voor zonne- en windenergie. Die laatste twee zijn immers -zoals al gemeld- flink afhankelijk van weersomstandigheden. Dit Liverpool-miljardenproject bevindt zich in de fase van conceptontwikkeling en staat op het punt om de formele planningsfase in te gaan. Mersey Tidal Power heeft overlegd met experts van de St.Malo/Rance-getijdencentrale in Frankrijk, evenals met K-Power, dat nu nog de grootste getijdencentrale ter wereld exploiteert bij het Sihwa-meer in Zuid-Korea.
Conceptafbeeldingen van de Liverpool City Region Combined Authority tonen een vergelijkbaar ontwerp als de installatie in Rance. De bovenkant van de dam zou dienen als een verkeersweg met groene ruimtes en fietspaden die de stad Liverpool zou verbinden met het Wirral-schiereiland. Liverpool City en Mersey Tidal Power stellen dat het een flinke uitdaging zal worden, maar ze denken dat de capaciteit van een getijdencentrale aan de rivier de Mersey per jaar 1 miljoen huishoudens kan voorzien van deze groene stroom.