x
Duurzaamheid is eigenlijk nietszeggend!
2012 © Paul de Blot
x
Het begrip duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons beleid, maar inhoudelijk is het niets zeggend. Alles moet duurzaam zijn, maar op economisch niveau blijkt duurzaamheid vaak duurder uit te komen, zoals we zien in het inkoopbeleid van de regering. Op ecologisch niveau wordt duurzaamheid veel gunstiger doorgevoerd als behoud van de natuur. Maar vaak is het behoud van de natuur al te laat en is duurzaamheid meer gericht op herstel van de natuur.
Vaak wordt ook vergeten dat duurzaamheid een beleid behoeft op wereldschaal niveau. Het gaat om de natuur in heel de wereld en om de mensen in heel de wereld. Duurzaamheid is een spiritueel begrip op het diepste zijnsniveau van ons bestaan waar alles met alles te maken heeft. Zolang er nog mensen zijn die honger lijden, zonder bestaansmogelijkheden, is duurzaamheid niet mogelijk.
Belangrijk is het om in te zien dat duurzaamheid vooral om mensen gaat. Het zijn mensen die aan duurzaamheid kunnen werken en het zijn mensen die van duurzaamheid kunnen genieten. Het zijn gezonde en ter zake deskundige mensen, die duurzaamheid kunnen garanderen. Het zijn ook gezonde mensen, die aan het behoud van de wereld kunnen werken en duurzaamheid kunnen bewerkstelligen. Zieken en hun zorg kosten geld. Daarom hoort de zorg tot de prioriteit van duurzaamheid. Het is de jeugd die in de toekomst het welzijn moet bewerkstelligen en duurzaamheid moet garanderen. Investering in de jeugd hoort daarom eveneens tot de prioriteiten van duurzaamheid.
Als de armoede niet wordt verholpen blijft men de natuur uitputten, blijven er asielzoekers komen en blijft onrecht voortbestaan. De armoedebestrijding is één van de belangrijkste instrumenten van duurzaamheid. Zolang de kloof tussen arm en rijk nog bestaat is duurzaamheid onmogelijk. Economische welvaart is ook in Nederland onhaalbaar als de kloof tussen rijk en arm niet gedicht wordt.
De wereld en de wereldbevolking vormen één lichaam. Het kan nooit gezond worden zolang er nog lichaamsdelen ziek zijn. In de handboeken van de bedrijfskunde heb ik armen nooit als stakeholders gelezen. Toch zijn de armen de belangrijkste belanghebbenden van een duurzame organisatie.
Hartelijke Groet,
Paul de Blot SJ
Hoogleraar Business Spiritualiteit / Nyenrode Business Universiteit
Duurzaamheid hoort bij een knip en plak maatschappij. Geen natuurlijke samenleving maar altijd bij een ‘maakbare’ kunstmatige samenleving. De basis van een kunstmatige samenleving is altijd gedoemd om te mislukken. Omdat zo’n maatschappij de mensen steeds verder van de Natuur komen af te staan en daardoor geen geweten ( verstand en gevoel in balans) meer kunnen ervaren. Zonder geweten zal ik altijd voor het ‘vekeerde’ kiezen. En kan alleen door knippen en plakken mijn fouten herstellen. Mijn wereld beeld raakt verder af van mijn Echte Waarheid (de Natuur) dat volmaakt en oneindig is. Mensen bewust maken dat Natuur het enige is dat telt om mijzelf en anderen vooruit te helpen. Kom ik tot dat bewustzijn dan zal de Natuur mij simpel helpen en toestaan om het Leven te leiden in Echte Vrijheid met jullie Allemaal(mens, plant, dier, mineraal en alle energievormen die zichtbaar of onzichtbaar zich aan mij en jullie manifesteren). Altijd in verbinding met elkaar en niet tegen elkaar. Symbiose is altijd het geheel is meer dan de som der delen. En duurzaamheid automatisch in het Geheel wordt opgenomen zoals het altijd vanzelfsprekend is geweest. En begrip duurzaamheid kan ik dan uit mijn woordenboek schrappen. En als het Geheel weer is hersteld en in Evenwicht worden ook woorden overbodig omdat alles volgens natuurlijke patronen, univesele principes verlopen en ik mijn Leven ervaar zoals het nooit weg geweest was maw ik ben weer helemaal Thuis. Ik kom in een doewereld ipv alleen maar een denkwereld. En wat ik echt meen doe ik ook maar natuurlijk met een geweten anders kan ik niet, en dat voelt Echt aan. Succes.
https://nos.nl/artikel/2298301-meer-mensen-kloppen-aan-bij-voedselbank.html
De gemiddelde waarde (het draait dus kennelijk alleen om geld) van voedingsmiddelen die per week uitgedeeld worden zou € 43,- zijn.
De nos bericht wel maar telkens mis ik de commentaren en vragen die ertoe doen.
De overheid heeft een zorgplicht en wat geeft men er nu om voor hoeveel geld een voedselbankbezoeker/ster uitgedeeld krijgt per week? Voedselbanken zouden in een rijk land als Nederland niet eens moeten bestaan en nodig zijn.
Waarom schrijven ze niet dat de regering mensen in de steek laat?
Waarom schrijven ze niet dat de kans wel erg groot is dat volgend jaar het aantal voedselbankbezoekers/sters wel eens drastisch zou kunnen toenemen waarvan de te verwachten eerste signalen al duidelijk te zien zijn?
https://nos.nl/artikel/2297642-grootste-pensioenfondsen-zakken-onder-kritische-grens-korting-dreigt.html
Zoals te verwachten was vallen de resultaten tegen van de pensioenfondsen en dat betekend korten op pensioenen wat nog meer ouderen naar de voedselbanken zal drijven en dan heb ik het nog niet eens over mensen die door te hoge zorgkosten in de financiële problemen komen.
Bruins heeft al laten weten dat komend jaar dit probleem niet opgelost gaat worden maar dat hij eraan werkt.Met andere woorden komend jaar mogen de mensen gewoon verrekken en in de problemen komen.Als burger zouden we toch juist van hem een oplossing moeten verwachten want door regeringsbeleid is het zover gekomen.Alles moest geprivatiseerd worden omdat dan door concurrentie alles goedkoper zou worden,precies het tegenovergestelde gebeurd waarbij ook nog particuliere verzekeraars bepalen of ziekenhuizen bv gesloten moeten worden of open mogen blijven en wat doet de regering smoezen verzinnen en mensen aan het lot overlaten terwijl de regering dergelijke problemen heeft veroorzaakt.En hoe normaal is het dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen wat zij wel of niet vergoeden?Dergelijke bedrijven gaan voor zoveel mogelijk winst dus minder vergoeden is meer winst voor de zakkenvullers en aandeelhouders.Zou het niet zo moeten zijn dat een zorgverzekeraar alle zorg vergoedt en willen ze dat niet moeten ze maar iets anders gaan doen?