x
De dakpan als zonnepaneel…!
2012 © P+
x
Een zonnepaneel in de vorm van een dakpan; het klinkt als een gouden idee waar nu zelfs energieleveranciers om vragen. Klinkt logisch, waarom is zoiets nog niet op de markt? Nou, dat is simpel, zegt Wim Sinke, hoogleraar Duurzame energiesystemen aan de Universiteit Utrecht en manager programmaontwikkeling zonne-energie bij kennisinstituut Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN): “Het is in de meeste gevallen duur, gevoelig voor problemen en onhandig.” Duurzaamheidsexpert Wim Sinke ziet het nu echt snel gebeuren: dakpannen die stroom produceren op zonne-energie. Al zien die er wel iets anders uit dan wij nu gewend zijn.
Het idee om zonnepanelen in dakpannen te verwerken, bestaat al tientallen jaren, maar brak nooit echt door. Sinke: “Als je ze verwerkt in de traditionele dakpan, krijg je allemaal kleine paneeltjes die tezamen een minder groot actief oppervlakte hebben dan een normaal zonnepaneel. Bovendien moeten die paneeltjes stuk voor stuk elektrisch worden verbonden: dat is technisch onbetrouwbaar en duur.” En dan heeft Sinke het nog niet eens over de vorm van de Nederlandse dakpan, een ander belangrijk obstakel: “Doordat deze een gewelfde vorm heeft, zorgt hij voor schaduw.” En schaduw, zo is bekend, betekent een minder hoog rendement op een zonnecel.
De oplossing: platte dakpannen, zoals die in landen als Amerika veel gebruikt worden. Daar zijn de daken bedekt met shingles, platte elementjes van hout, bitumen of leisteen. Bij zulke daken heeft de zon vrij spel en kunnen grotere dakelementen worden gelegd. We moeten dus af van de traditionele Nederlandse dakpan, zegt Sinke: “We moeten een stapje durven maken in hoe wij vinden dat een dak eruit moet zien.” Doen we dat niet, dan worden veel toekomstige initiatieven in deze richting volgens Sinke ‘een technisch en esthetisch drama’.
Sinke heeft inmiddels al heel wat goede ontwikkelingen gezien. Namen wil hij liever niet noemen, maar: “Google op ‘integreren’, ‘zonnepanelen’ en verwante termen en vorm zelf je oordeel.” Wanneer wij het van P+ doen, komen al meteen keramische glanzende zonnepaneelpannen van wereldmarktleider Wienerberger tevoorschijn, onder de productnaam KoraSun Magnus. De toekomst bestaat dus al.
Het probleem voor de meeste Nederlanders vormt echter de prijs die aan deze alternatieven vastzit: ze zijn duurder. Maar volgens Sinke is het een kwestie van vraag en aanbod: hoe meer Nederlanders erom vragen en dus niet alleen maar voor de goedkoopste variant gaan, hoe betaalbaarder en beter deze dakelementen zullen worden.Over een aantal jaren, zo voorspelt Sinke, hoeven we ons hier niet meer druk over te maken: dan zijn die zonnecellen in onze gebouwen geïntegreerd, verwerkt in aantrekkelijk ogende, flexibel toepasbare, duurzame en degelijke daken en gevels.