Advertentie

Boerenwijsheid, bestaat die nog..?


Boerenwijsheid, bestaat die nog..?

december 2011 © WantToKnow.nl – Guido Jonkers

x

Een prachtig nieuw boekje, dat ons duidelijk maakt dat de levensenergie, de ‘Aardse spiritualiteit’, feitelijk gewoon wortels heeft..! Een boekje dat de brug slaat tussen de oerkracht van de natuur en de hedendaagse (eigen)wijsheid van de boeren en tuinders, die -vaak tegen beter weten in- hun akkers en tuinen uitputten en er onevenwichtig mee omgaan. En dan komt de vraag of die ‘Boerenwijsheid’ nog bestaat!

René Jochems, de auteur van dit boekje, en eigenaar van een bedrijf dat zich bezig houdt met het geven van ‘Groen-advies’ aan tuinders en boeren, is de man die deze wortels van onze Aardse levensenergie belicht.

Het is de vraag ‘waar we mee bezig zijn’, die natuurlijk als eerste opkomt, wanneer je naar de hedendaagse land- en tuinbouw kijkt. Kunstmestgebruik bijvoorbeeld, tot het de (v)oren uitkomt.

Boerenwijsheid?!
Waar is de oude kennis en de wijsheid over de omgang met de natuur gebleven? Zijn wij de heersers van onze planeet? Of gebruiken we de Aarde, waaruit we zelf voortkomen? Zijn wij niet bezig om onze eigen habitat te vervuilen en zelfs te vernietigen? Ook in onze land- en tuinbouw, worden onze akkers en tuinen onevenwichtig behandeld en uitgeput.

Als motief kent de Green Man vele variaties over de hele wereld. Primair is de afbeelding een interpretatie van de hergeboorte, of de ‘renaissance’, die de groeicyclus representeert, die elke Lente weer begint. De ‘Green Man’ wordt vaak als sculptuur of als tekening op gebouwen gezien en als decoratief architectonisch ornament gebruikt. Het gezicht van de ‘Green Man’ toont de levenskracht van de natuur; volledig in groene bladeren en takken gevat.

De afbeelding van de ‘GreenMan’, op de cover van dit nieuwe boek, is een afbeelding die eeuwenlang juist symbool stond voor dat respect voor de natuur. Een afbeelding die de groeikracht, de hergeboorte en de groeicyclus van de natuur symboliseert. Een cyclus die elke lente weer begint, waarin de mens zijn rol dient te spelen. Maar niet als de ‘baas’..!

Sommigen beweren dat dit symbolische beeld, een ‘archetype’ is, dat in vele historische culturen opdoemde, zonder dat er onderling contact was tussen deze beschavingen; de GreenMan is dus een beeld dat voortkomt uit ons collectieve onderbewustzijn..!

Met het schrijven van dit prachtige en complete boek, helpt de auteur een nieuw agrarisch bewustzijn te creëren, waarin eerlijkheid en onafhankelijkheid centraal staan. Maar vooral: het respect voor moeder Aarde en alle op haar levende wezens. Jochems wijst agrariërs op mogelijkheden en kennis, die in het reguliere onderwijs niet te vinden zijn en bouwt een brug tussen ‘gangbaar’ en ‘alternatief ’.

Op een manier waardoor we niet met de vinger mogelijke boosdoeners aanwijzen, maar werken aan gezamenlijke oplossingen voor grote landbouwkundige vraagstukken, daarbij gebruik makend van natuurlijke logica. Dit boek is een ‘must’ voor al diegenen die direct met planten en gewassen werken. De auteur laat hen zien dat er andere manieren zijn van met onze gewassen omgaan. Voor alles met respect voor de natuur!

Een mooi begin voor een ‘evenwichtig-groen, nieuw-jaar’.

Dit is wat René over de totstandkoming van zijn boek vertelt:

René Jochems, auteur van het boek 'Boerenwijsheid, betaat die nog?'

“Waarom ga je een boek schrijven als je eigenlijk al zat te doen hebt en het onderwerp zich niet bepaald leent om een smeuïge roman van te schrijven. Dat kan alleen maar als je voelt dat het nodig is of dat je denkt er mensen mee te kunnen helpen, al is het maar een beetje. Het lef hebben om agrarische filosofie, bewustzijn, ethiek en andere van dit soort zaken te bespreken zonder een academische opleiding? Wie ben ik, een simpele boerenzoon, om andere mensen te vertellen wat ik denk dat belangrijk is?

Dit zijn enkele van de vele vragen die ik me vooraf gesteld heb en me lang tegen gehouden hebben om er aan te beginnen. Altijd speelde er wel wat in mijn leven wat eerst moest of belangrijker was dan gaan schrijven, toch bleef het maar knagen. Veel van de vragen die ik mezelf gesteld heb zijn gaande weg weer boven gekomen en worden besproken, discussies over wetenschap in de agrarische sector, wat weten we nu eigenlijk van onze eigen, leefomgeving, bodem, wat is praktisch bruikbaar van onze biologische kennis, wat te doen met onze chemische afhankelijkheid, welke rol speelt de economische druk, wat is de rol van de boer of kweker?, en ga zo maar door.

En hoe schrijf je nu een boek voor praktische mensen zonder dat het te wetenschappelijk, onbegrijpelijk, te idealistisch of saai wordt? Gewoon beginnen dacht ik uiteindelijk, gewoon gaan schrijven. Naast de onderwerpen zelf, komen ook mijn persoonlijke visies en ervaringen aan bod. Ik mag me gelukkig prijzen met vele mensen, collega’s om me heen die me helpen met wat ik doe en mag erg veel van iedereen leren. Ik wil iedereen bedanken voor hun steun en lessen aan mij.

Het mooie van het werken in de agrarische sector is dat je iedere dag weer kan werken met de natuur en al zijn mooie en grillige kanten. Van kinds af aan heb ik van de natuur mogen genieten. Ik groeide op, op een boerderij met een grote verscheidenheid aan activiteiten en gelegen midden in de bossen. Ik kan me achteraf geen betere leerschool voorstellen dan mijn eigen geboorteplek in Zundert. Op een boerderij waar naast koeien ook aardbeien, bloemisterij en boomkwekerij aanwezig waren. Een typisch bedrijf voor deze regio in die tijd.

Nog net in de tijd dat niet alles al volop gemechaniseerd was, zo hadden wij ook nog een Fries trekpaard en kwamen er net tractoren in beeld toen ik nog klein was. In de omgeving, op landgoed de Moeren, de Tachtig Bunders en de oude Buissche Heide, was een rijke natuur met en grote biodiversiteit, zo kon je s’ ochtendsvroeg nog gaan kijken naar de balts van de korhoenders op de weilanden en was er een overvloed aan wild.

Hoewel dit niet meer te zien is in het gebied, blijft er nog veel mooie natuur over. Ik heb de teruggang van het gebied meegemaakt, maar mag nu ook pogingen van wederopbouw zien. Het zoeken naar een balans tussen economisch belang en het belang van de natuur voor de mens speelt zich letterlijk voor onze ogen af en we zitten er midden in. Ik ben blij dat ik dit allemaal mee mag maken.

Al wat er gebeurt is in het verleden heeft me helpen na te denken over wat we als mensen doen en hoe en waarom we dingen aanpakken zoals we dat doen. De economische ‘vooruitgang’ heeft ons veel welvaart en zogenaamde luxe gebracht. De kunst is echter om een evenwicht te zoeken waarbij we de natuur in haar waarde laten en op haar waarde weten in te schatten.
Als kind al vroeg ik me zaken af, hoe iets werkte, waarom doen planten en dieren wat ze doen? Wat maakt iets wild wat niet? Hoe groeit iets, wat zit hierachter? Door veel in de natuur te zijn leer je de mooie samenhang van de dingen te zien, ik probeer deze tot op de dag van vandaag iedere dag weer te zien in mijn eigen werk. Ik mag als teelttechnisch bedrijfsadviseur en onderzoeker, mezelf dagelijks uitleven met dit gegeven en stel me nog steeds veel vragen en waarschijnlijk zal ik dit altijd blijven doen.”

* * *

x
‘Boerenwijsheid! (bestaat die nog?)’ 

Auteur: René Jochems,  106 pag. full colour, gebonden. ISBN: 978-90-818199-0-9

Winkelprijs € 27,-  Uitgever: GroeiBalans –Zundert (NB)  contact: +31 76-5990251 info@groeibalans.nl

 

12 gedachten over “Boerenwijsheid, bestaat die nog..?

    1. @ cozmic en monika
      Hahah zo’n kleine geest die jullie zover op de kast jaagt , foei das toch niet nodig lieverds! Ken jullie eigen kracht, welke geef je hem/haar …… nouja die morta ( gezellige naam trouwens) figuur dan?

    2. @ Marcel…volgens mij heeft die een kleine…en komt nu uit de kast :):)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.