Hoewel de zonnepanelen op de daken in het Westen, nog vaker uitzondering dan regel zijn, lijkt het erop dat deze techniek in Azië aan een onstuitbare opmars bezig is. In het bijzonder in het arme Bangladesh..! Volgens lokale ambtenaren bedraagt het aantal, op zonnepanelen draaiende huishoudens al rond het miljoen! Dat betekent dat zo’n 5 miljoen mensen gebruik maken van deze schone energie.
De simpele verklaring voor deze groei ligt in het feit dat Bangladesh gewoon zelf niet in staat is elektriciteit voor haar burgers en bedrijven te verzorgen. De 150 miljoen koppige burgerbevolking vraagt per dag zo’n 6.000 Megawatt, terwijl er dagelijks slechts 80% maximaal beschikbaar is. Dit betekent dat zo’n 60% van de burgers in Bangladesh geen elektriciteit heeft, terwijl ze er dus wel een beroep op doen!
Het land mag zich, mede om deze reden én om de natuurlijke reden van een overvloedig zonlichtaanbod, verheugen als snelst groeiende land op het gebied van zonnecelinfrastructuur!
Bangladesh’ groei in de zonneceltechniek is dus als een komeet omhooggeschoten, zeker wanneer je bedenkt dat er in 2002 slechts 7.000 huishoudens deze techniek gebruikten..!! Volgens Nazmul Haq van de Infrastructure Development Company (IDCOL), is het de snelste expansie van zonneceltechniek in de wereld.“We liggen maar liefst 18 maanden voor op het beleidsschema en we hebben een nieuwe doelstelling neergezet van 2,5 miljoen panelen in 2014.”
IDCOL is verantwoordelijk voor de financiering van de schone energie-projecten. Zij zagen als een van de eersten de enorme vraag van burgers in Bangladesh, t.o.v. het sterk achterblijvende aanbod van elektriciteit.Met de hulp van non-gouvernementele organisaties (NGO’s) kunnen huishoudens de aankoop van de zonnepanelen financieren, door middel van maandelijkse kleine aflossingen.
Als zonnepanelen nu eens op deze wijze in het Westen krachtiger zouden worden geïntroduceerd?