Via de site van Nature & More zijn 2 meiden op reis door Europa gegaan. Maar daarover later meer. Nature & More is opgericht door Volkert Engelsman, algemeen directeur van Eosta en tevens lid van de IFOAM. Nature & More is importeur/grossier en levert verse biologische en fairtrade groente en fruit van over de hele wereld. Daarbij hoort het verhaal van de boer die de groente en/of fruit produceerde en volledige transparantie over de voedselketen.
Nature & More is een internationaal bedrijf dat in Nederland in gevestigd en meer dan duizend biologische, bio-dynamische en fairtrade telers over de hele wereld vertegenwoordigd. Ecologie en economie kunnen in de ogen vna Nature & More sámen, zodat duurzaamheid onderdeel wordt van het dagelijks leven. Het bedrijf speelt in op de vraag van consumenten naar gezond, biologisch en eerlijk eten en wil duidelijk maken hoe groot de toewijding en inspanningen is van al hun duurzame telers, voor onze planeet en de mensen die erop wonen.
Via de website kun je online kennismaken met alle telers, klik daarvoor op het logo hierboven! Nature & More is het antwoord op de vraag van consumenten naar gezond, biologisch en eerlijk eten. We willen duidelijk maken hoe groot de toewijding en inspanningen van onze telers zijn, jegens onze planeet en de mensen die erop wonen. Op deze manier willen we u een mogelijkheid bieden om goede geïnformeerde keuzes te maken.
Lisa Boerop (19) en Petra van der Kooij (21) zijn twee meiden met een passie voor eten en duurzaamheid. Lisa doet een BSc-opleiding in ‘Future Planet Studies’ aan de UvA en beschouwt zichzelf als een idealist en perfectionist, maar ze is ook bijzonder nieuwsgierig. Exact de eigenschappen voor een onderzoeksjournalist! Petra van der Kooij schreef haar eerste brief naar de Minister van Landbouw toen ze 15 was, en sindsdien is ze eigenlijk nooit meer gestopt met de wereld te verbeteren! Ze studeert Interdisciplinary Studies aan de UvA.
Deze zomer reisden ze, als winnaars van een prijsvraag van Nature & More, een hele maand door Europa, om te onderzoeken hoe duurzaam en transparant de Europese voedselmarkt nu feitelijk is. Petra blogt in het Nederlands; je kunt hier een link maken naar haar interessante blog over de zogenaamde ‘Groene Revolutie’.
Met zijn onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe, verbeterde tarwerassen die beter bestand waren tegen ziekten en een grotere oogst leveren won Norman Borlaug in 1970 de Nobelprijs voor de vrede. Deze tarwerassen werden samen met nieuwe landbouwtechnieken geïntroduceerd in landen waar sprake was van voedselonzekerheid. Met de introductie van biotechnologie en wetenschappelijke methoden om de opbrengst van de landbouw te verhogen was de strijd tegen honger in de wereld gestart en staat bekend als ‘de Groene Revolutie’.
Toch is er nog steeds sprake van honger in de wereld. De uitkomst van de Groene Revolutie was minder effectief dan verwacht. Dit kwam vooral doordat deze moderne technieken werden ontwikkeld met wetenschappelijke kennis en lokaal ingevoerd, zonder rekening te houden met de lokale bevolking en kennis. Zo’n benadering wordt een top-down benadering genoemd. Momenteel komen er vele nieuwe initiatieven op die niet meer uitgaan van deze top-down benadering, maar overstappen op een bottom-up benadering. Hierbij wordt rekening gehouden met de lokale bevolking, hun kennis en de natuurlijke bronnen.
Met deze nieuwe strategie wordt er veel meer gericht op armoedebestrijding, voedselzekerheid, zelfredzaamheid, een ecologisch beleid van productiemiddelen, versterken van de positie van de lokale bevolking en oprichting en ondersteuning van het landbouwbeleid. Om dit te bereiken is het van belang om rekening te houden met de handelswijze van de lokale boeren; ofwel de ethno-ecologie en de agro-ecologie. De etno-ecologie is het wetenschappelijke onderzoek naar hoe de lokale bevolking omgaat en begrip heeft van de omgeving en ecosystemen waarbinnen zij leven en de agro-ecologie houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de ecologische, sociologische en economische omstandigheden die het landbouwsysteem beïnvloeden. Deze combinatie van ethno-ecologische en agro-ecologische kennis kan vervolgens worden vertaald naar een nieuw duurzaam landbouwbeleid.
En dat is nou precies wat ‘Nature and More’ nastreeft. De combinatie van de ethno- en agro-ecologie is terug te zien in hun duurzaamheidsbloem: http://www.natureandmore.com/over-ons/de-duurzaamheidsbloem.
Zou dit dan tóch het einde van alle honger in de wereld kunnen betekenen? Hier een paar van hun reizen; hier verkennen Petra en Lisa Duitsland, en doen ze daar onderzoek naar biologisch eten.
x
De reis om biologisch onderzoek te doen naar Frankrijk:
X
Dezelfde reis naar Italië:
x
Kijk voor meer informatie over Nature & More op de website. Een mooi initiatief om ontwikkelingen in biologisch en vegetarisch voedsel te volgen.
Zojuist gezien bij NOS Journaal en RTL Nieuw, artikel in de Volkskrant van vandaag (4-9-2012): http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3310569/2012/09/04/Onderzoeksanalyse-biologisch-eten-niet-gezonder.dhtml
Zijn de mainstream media bezig met een offensief om biologisch voedsel te boycotten?