x
Chemiebedrijven: ‘Geen verbod!’
x
Maar inmiddels bewezen: pesticiden doden bijen!
2014 © WantToKnow.nl/.be
x
Pesticiden blijken keihard schadelijk voor bijen
Drie algemeen gebruikte pesticiden vormen een acuut risico voor honingbijen, zo blijkt keihard uit een rapport van het Europese agentschap voor Voedselveiligheid EFSA. Zoals je wellicht weet zijn wetenschappers al jaren op zoek naar de reden waarom bijenpopulaties vrijwel overal ter wereld met enorme sterft te maken hebben.. Dit is mogelijk het gevolg van een verdwijnende woonomgeving en tekorten aan voedsel, of van de almaar toenemende gsm-straling en/of van het gebruik van pesticiden.
Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA (European Food Safety Agency) wijst in ieder geval alvast in de richting van het gebruik van pesticiden, maar wil nog niet tot een besluit komen dat de pesticiden verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang. Maar EFSA stelt wel duidelijk dat ze schadelijk zijn voor bijen…
Alsof je met de broeders van een ambulancedienst bij een verkeersslachtoffer staat te discussiëren, hoe zeer deze nu gewond is.. Het erover eens zijn dattie stevig gewond is, maar hoe het allemaal zo gekomen is.. Tja, daar moet nu maar eens goed duidelijkheid over komen, voordat we verder nog iets ondernemen..
Neonicotinoïden
EFSA, het Europese voedselagentschap heeft het specifiek over de chemische ‘Neonicotinoïden’, stoffen die voorkomt in de meest gebruikte pesticiden wereldwijd. EFSA onderzocht drie varianten die vooral door het Duitse Bayer en Zwitserse Syngenta worden geproduceerd worden. Volgens EFSA blijven schadelijke residu’s achter in de pollen en de nectar van de planten die ermee worden en zijn behandeld. Het agentschap raadt daarom aan, om deze stoffen enkel nog op planten te gebruiken die niet aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals suikerbieten, maar niet meer op planten zoals maïs of zonnebloemen.
Deze uiterst zorgvuldige afwegingen van EFSA worden met grote baggerklompen vertrapt door zowel Bayer als Syngenta, twee conglomeraten die met simpele eenvoud te scharen zijn onder de Monsanto-club van Franken-foods-producenten. Bedrijven die puur en alleen vanuit manipulatie (lobby en juridische procedures) erin slagen hun genetische gemanipuleerde organismen op de markt te brengen.
Wel bewezen uiterst giftig: ‘Pyrethroïden’..!
En ondanks keiharde wetenschappelijke bewijzen dat ook de chemische verbindingen, die ‘Pyrethroïden’ heten en die ook voorkomen in pesticiden, de bijen en hommels zwaar vergiftigen, willen de producenten van deze producten, het Duitse Bayer en het Zwitserse Syngenta, het EU-moratorium op deze stoffen langs gerechtelijke weg ongedaan gaam maken. Het is dus werkelijk ongehoord wat hier plaats vindt. Geen enkele ethische factor speelt bij deze bedrijven een rol, nog zijn ze te betrappen op enig moreel gevoel..!
Schadelijkheid keihard bewezen? Stap naar de rechter voor opheffen verbod..!?
Niet alleen de honingbij, maar ook de hommel ondervindt grote nadelen van pesticiden; zo worden de werkhommels minder groot, zo hebben Britse onderzoekers van de Royal Holloway University of London vastgesteld.
Als hommels, die groter en hariger zijn dan honingbijen, langdurig worden blootgesteld aan pyrethroïden, dan heeft dat een negatieve invloed op de groei van hun werksters. Ook de pas uitgebroede hommels blijken minder groot te zijn, zo schrijft het ‘Journal of Applied Ecology’.
De onderzoekers bestudeerden vier maanden lang hommelkolonies in het laboratorium, waarbij de helft van de kolonies aan pyrethroïden werd blootgesteld. Pyrethroïden vormen de meest gebruikte groep van synthetische insecticiden. Dat door deze chemische stoffen de werksters kleiner worden of niet kunnen volgroeien, is een groot probleem, zeggen de onderzoekers, want het is heel simpel dat kleinere hommels ook minder nectar en pollen uit bloemen halen. En dat betekent weer minder vruchten uiteindelijk, want ook hommels spelen immers – net als bijen- een belangrijke rol in de menselijke voedselketen.
Verzet EU-moratorium
Het gebruik van pyrethroïden zal in Europa wellicht nog toenemen omdat de EU in december een tweejarig moratorium op het gebruik van neonicotinoïden, een andere groep van pesticiden, heeft ingesteld.
Volgens de EU zijn neonicotinoïden schadelijk voor honingbijen. Er blijven schadelijke residu’s achter in de pollen en de nectar van de planten die ermee behandeld worden.
Ondanks deze wetenschappelijke bewijzen, willen de producenten van deze producten, het Duitse Bayer en het Zwitserse Syngenta, het EU-moratorium op deze stoffen langs gerechtelijke weg ongedaan maken.
Het lobby-werk met leugens en manipulaties in de hoogste versnelling..
Syngenta presenteert zich al ‘beschermer van het leven’..! Het ‘charmeoffensief’ of ‘de pure leugens’ van de twee chemiereuzen Bayer en Syngenta is los: ‘Reddingsplan van Syngenta en Bayer voor de bijen’. Volgens beide chemie-industrieën zal een verbod geen bijenkorf redden.. Inderdaad, er is nog discussie over de ware oorzaken van de massale bijensterfte, waarbij inmiddels overduidelijk is bewezen is, dat in gif gedrenkte zaden een centrale rol spelen. Maar er is meer aan de hand. Door de algemene verzwakking van de bijen door gif en andere omgevingsfactoren, zouden ze ook gevoeliger geworden voor een natuurlijk vijand: de verroamijt..
Verwarring en gif blijven zaaien..!
Syngenta en Bayer willen natuurlijk keihard hun gif blijven verkopen, en daarom gooien nu een charme-offensief in de strijd.. Ze houden nu ineens een ‘sterk pleidooi’ (of noem het ‘glad lobbywerk’) voor bloemrijke akkerranden; kennelijk voor die bijen, die nog niet zodanig vergiftigd zijn, dat ze die akkerrand nog halen..! Deze Frankenstein-nazaten, Syngenta en Bayer, verweren zich als ratten in een zinkend schip. Voor Syngenta staat met dit eventuele Europese verbod ca. € 1 miljard omzet op het spel en -zo vindt Syngenta- daar mag je wel wat verwarring voor zaaien, toch…?
Laten we bovenal niet vergeten: zonder bijen wordt een groot deel van de oogst (en ons voedsel) wereldwijd bedreigd. Zoals zeg maar Syngenta haar omzet bedreigd ziet worden..
x
* * *
x
och ?? wat maakt het ook uit wij willen hieraan toch niets doen met zn allen .we laten ook ons liever naar de slachtbank brengen als makke schapen en koeien .het zelfde geld ook voor al die vuilicheid die ze over onze hoofden uitsproeien .doen we ook al niets mee .of je nu dit leest of wat anders maakt eigenlijk niets uit wij?? doen er niets aan
Jawel, dit is het jaar van de rellen vermoed vladi zo.
triest dat hier bijna niemand op reageerd,maar vladi wel.
als het moet gaan we oekraine stijl punt
fff
Mijn buurman heeft met tegen zin, weer eens een keer koolzaad gezaaid, hij vertelde mij dat hij dit zeker 6X moet besproeien in de cyclus tot het oogsten.
Liever zaaid hij winter koren, 1X bespuiten, maar na zoveel jaar moet er koolzaad worden gegroeid.
Nou 6X spuiten, dan blijven er niet veel insecten leven, mijn kersebomen staan er pal naast, afgelopen seizoen al niet veel bijen gezien, hou me hart vast voor dit komende jaar.
Ze houden zich er wel mee bezig, maar staan met hun rug tegen de economische muur, en dan zeggen ze misschien toch aan behandeld zaad te denken, die geen last hebben van ziektes en insecten, ja het zijn hun beslissingen, ik kan alleen maar mijn mening te berde brengen!
Toevallig hier net een artikel over geschreven op een engelse site van ons. ik zie tussen dit en onderstaand tekst een connectie…
A Colony of Solar Powered Flying Microbots! The Harvard Robobee Project is funded by the National Science Foundation. Scientists believe these robotic bees will autonomously pollinate field crops, perform search and rescue tasks, hazardous environment exploration, military surveillance and so much more. It’s what’s happening in your #Worldnow.
Niet alleen pesticiden. In samenwerking ook met de frequentiegolven van alle draadloze technieken. Eind januari 2014 wordt bekend gemaakt dat er ook in Nederland een onderzoek naar de bijenverdwijnziekte komt. Het Nationaal Platform Stralingsrisico’s heeft de Wetenschapswinkel benaderd om onderzoek te doen naar de mogelijke relatie tussen elektromagnetische velden en de ‘bijenverdwijnziekte’. De opzet is om te werken vanuit één locatie. Dit om vooral de bekende oorzaken uit te sluiten, de varroamijt en de pesticiden onder andere. Twintig bijenvolken worden geplaatst waarvan de helft mét blootstelling aan straling (elektro magnetische velden) en de andere helft met afscherming tegen elektromagnetische velden. In de kasten komen bijen die nog niet op zoek gaan naar nectar. Jonge bijen met de voorstadia van ei, larve en pop. Uitvliegende bijen hebben allemaal ‘hinder’ van de toegenomen frequentiegolven in ons milieu. Clonclusie uit eerdere onder zoeken:
•Dr. J. D. Le Favre, een Zwitsers bioloog ontdekte dat bijen een doordringende reactie geven bij een mobiel of smartphone in de buurt. Zijn onderzoek toonde in 2012 aan dat ongeveer 25 tot 40 minuten na het activeren van de draadloze apparatuur, de werkbijen een hoge pieptoon produceerden. Wat betekent in bijentaal: wegwezen hier!
•Een andere verklaring kan zijn dat de navigatie van bijen, op zoek naar nectar, wordt verstoort op de weg terug naar de bijenkast of –korf, door frequentiegolven van draadloze technieken, aldus milieudeskundige Sainuddin Pattazhy. Daardoor bleef de koningin alleen achter met de eitjes en stortte de kolonie binnen tien dagen in, zo bleek uit onderzoek uit India eind augustus 2009.
@Ri-anna Dank voor de waardevolle bijdrage! 🙂
Ik volg al zo’n 30 ig jaar min of meer intens het insecten leven hier waar ik woon, we hebben onze wijngaarden uitgetrokken en de landerijen laten naturaliseren, resultaat veel vogels, wild, insecten, maar er zijn enorme schommelingen in aantal, het weer heeft heel veel invloed, er zijn nu nog steeds vlinders, of is het al weer, het klimaat is nog al speels de laatste jaren, regen is een vijand van de insecten, de hommels in hun grondnesten, zijn hier heel gevoelig voor, we gaan ons weer bezig houden met het wildleven,
we zaaien dit jaar veel klavers grondverbetering en goed voor de insecten veel bijen ook, op dit moment heel veel vogeltjes, op de vetballen en op de zaadpotten, trekt ook de kat aan van de buren maar een goed gemikte steen helpt hier.
Vandaag strakke blauwe hemel en 15° graden in de cour/binnentuin.
Pesticiden doden bijen. Is dat wel zo of loopt iedereen mee in het gemanipuleerde geheel? Oorzaak bijensterfte kan ook een geheel andere oorzaak hebben. Waarom heeft ADHD Alzheimer Kanker en veel meer ziektes een hoogtij aan het einde van het tijdperk vissen? Ieder tijdperk heeft een frequentie die nadelig of ook voordelen kan leveren en misschien is die nadelige frequentie wel funest voor de bijen en kletsen we allemaal over Pesticiden omdat dat voor de hand ligt.
Zullen we een lijstje maken anders, wat het allemaal zou kunnen zijn? Aardbeienstof tot uitlaatgassen. Ammoniak tot chemtrails. Opwarming van de aarde tot gestegen aardse frequenties. Einde van het bijentijdperk, natuurlijke selectie. Is dat wel zo? Is dat wel zo, dat het misschien niet zo is? ‘Omdat het voor de hand ligt’..???
Verdiep je iets verder in het onderwerp, voordat je erover oordeelt wellicht? Lees eens waarom de EU deze chemische rotzooi gaat/wil gaan verbieden..
Pascal, heel zeker, hier waar ik woon dit jaar heel veel koolzaad, een insecten Bijen en anderen vriendelijk gewas, na het spuiten met bestrijdings middelen, maandag gebeurd land grenst aan ons land, geen insect meer te vinden, terwijl bij ons huis +/- 1000 meter de Lila’s/seringen bloeien vol insecten ook verschillende hommels gezien.
In mijn tijd van Viticulteur ook gespoten met insecticide, kan zeggen je moord alles uit, de insecten kleine diertjes en de vogels die deze insecten eten, om dat onze vogels worden opgegeten in noord Africa, en er geen Zwaluw meer te bekennen is nemen de insecten toe,
het is allemaal zo logisch en droevig te gelijk.
Beste GuidoJ.
Als je mijn verhaal heb gelezen moet uw kunnen zien dat ik me veel dieper in de materie heb gestoken als uw. Ik kijk verder dan het gemanipuleerde geheel waar uw zich in bevind. Het is dan ook moeilijk om op uw schrijven in te kunnen gaan.
Vandaag strakke diep blauwe hemel, veel insecten op de bloeiende seringen, het lijkt of de Zon meer kracht heeft, misschien begeeft de Ozon laag het weer.
Seringen, hadden we vroeger ook thuis, witte en lila. Ode aan de sering; Lilac wine, Nina Simone
http://youtu.be/gcMcFy3ZLPw
Jeroen van der Sluijs. Vandaag werd hij geïnterviewd op de Belgische radio en verwoorde het wetenschappelijke bewijs dat neonicotinoiden ernstige schade toebrengen aan ons ecosysteem. “Contraproductief”, noemde hij het wereldwijde preventieve gebruik van dit zenuwgif op zaden tegen insectenplagen die nog niet eens bestaan. “Economisch gezien gaat het geld kosten”, wanneer de landbouw met dit gif dieren doodt die we wèl nodig hebben in ons ecosysteem. Sterker nog: die we niet kunnen missen in een gezond ecosysteem. Wie weet… als gifbeleid de economie eenmaal geld gaat kosten inplaats van opleveren, dat er wel geluisterd wordt…
Op de vraag of het al te laat was, antwoordde hij: “Het effect wat we nu zien is wereldwijd zeer ernstig te noemen. Daarom is het een noodzaak per direct te stoppen met het gebruik van neonicotinoiden in de landbouw om het tij te keren.”
http://www.uu.nl/faculty/geosciences/NL/Actueel/Pages/jeroen-van-der-sluijs-in-radar-over-pesticiden-en-bijensterfte.aspx
http://www.jvds.nl/
Allaya, het is een complete ramp, het werkt veel dieper en langer door als men wil toegeven, het is al dat steentje in de Vijver gegooid, dat kleine golfje blijft maar gaan en gaan.
Na de groei periode en het spuiten van de gewassen beduidend minder insecten maar ook minder vogels, de oogsten van mijn buren waren middelmatig, van koolzaad, hadden ze beter dat geld in hun zak kunnen houden, het ondergraaft ook het hele bio fruitteelt gebeuren hier, heb ik ze uitgelegd, zinloos gedoe, deze sproeimiddelen gaan heel ver door de lucht, dus!
groet.