x
Koninklijke SHELL had militaire leiders op loonlijst!
© WantToKnow.nl/.be – Guido Jonkers
x
“Shell heeft de afgelopen tien jaar bijgedragen aan het schenden van mensenrechten in Nigeria door gewapende milities te contracteren, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van een internationale coalitie van non-gouvernementele organisaties, waaronder Milieudefensie. Het rapport Counting the Costs onthult hoe de stelselmatige financiering van gewapende groepen door Shell in de periode van 2000 tot 2010 heeft bijgedragen aan gewelddadige conflicten.
Ook hebben door Shell ingehuurde overheidstroepen zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten van de lokale bevolking, door moord en martelingen.
Shell betaalde vorig jaar ruim US$ 159.000 aan gewapende militanten in het dorp dorp Joinkrama 4. Ook betaalde Shell gewapende milities in Rumuekpe, dit geld werd gebruikt in een slepend gewapend conflict, dat uiteindelijk heeft geleid tot de vernietiging van het dorp in 2008 waarbij zestig mensen om het leven kwamen.”
Geert Ritsema van Milieudefensie: “Keer op keer zien we dat Shell zich in het explosieve Nigeria gedraagt als een olifant in een porseleinkast, met schending van mensenrechten en milieurampen tot gevolg.”
Het rapport dat je hieronder het artikel kunt downloaden, komt twee maanden nadat UNEP, het Milieubureau van de Verenigde Naties, een onderzoek naar buiten bracht waaruit blijkt dat Shell zich in haar bedrijfsvoering in het Nigeriaanse Ogoniland niet houdt aan de Nigeriaanse wet en aan milieueisen die het bedrijf zelf stelt. Ritsema: “De ernstige feiten stapelen zich op, maar een adequate reactie van Shell blijft uit.” De coalitie van organisaties achter het rapport roept Shell op de banden met gewapende groepen te verbreken en de schade aan het milieu op te ruimen. Een understatement feitelijk..
* * *
Wij berichtten hier op de site al vaker over de -letterlijk- smerige trucs van het mega-olieconcern, onze eigen ‘Koninklijke’ Shell, die het uithaalt met name in Nigeria. Daar is inmiddels BEWEZEN via allerlei documenten, dat onze ‘Koninklijke Olie’ gewoon met het Nigeriaanse dictatoriale bewind samen werkt, om haar miljardenwinsten ongestoord te kunnen blijven maken in de Ogoni-delta. Het gebied waar de plaatselijke bevolking niet alleen keihard dus wordt onderdrukt door het militaire regime, en waar SHELL deze militairen dus vorstelijke voor betaald.
Maar het is ook het gebied waar op een afgrijselijke manier met het milieu wordt omgesprongen. Het affakkelen van olieresidu dat niet gebruikt kan worden in de oliewinning, is een regelrechte milieuramp. SHELL wordt hier door zowat de hele wereld over aangesproken. Maar het is vooral de wijze waarop SHELL, de multi-billion-dollar-money-machine wenst te reageren op deze beschuldigingen.
Daar waar wordt beweerd dat het de bevolking zélf is, die via het aftappen van olie uit de olieleidingen, de vervuiling over zich afroept, is het toch duidelijk dat deze arme sloebers, wiens EIGEN olievoorraden feitelijk worden ‘ontvreemd’, niet veel anders rest dan op deze kneuterige wijze voor zichzelf proberen te zorgen.
Inmiddels is gisteren bekend geworden dat het Amerikaanse hooggerechtshof gaat onderzoeken of Shell aansprakelijk zou kunnen zijn voor mensenrechtenschendingen in Nigeria. Het gaat om een zaak waarbij olieconcern Shell ervan wordt beschuldigd de Nigeriaanse regering te hebben geholpen een gewelddadig protest tegen de olie-exploratie in de jaren ’90 te hebben onderdrukt. Het is de leider van de vrijheidsstrijders, Ken Saro Wiwa die als gevolg van het optreden van de militaire machthebbers in Nigeria zijn leven verloor.
De rechters besloten het hoger beroep van een groep Nigerianen in behandeling te nemen, die eisen dat ze verder mogen gaan met hun rechtszaak tegen de oliemaatschappij.
Kijk naar deze video, die je een duidelijk beeld geeft van de mensonterende capriolen die onze ‘Koninklijke’ uithaalt in de Ogoni-delta in Nigeria. Shell wilde overigens het vertonen van deze video in eerste instantie laten verbieden, maar het is hen niet gelukt dit voor elkaar te krijgen.
Lees HIER en HIER andere artikelen op WantToKnow over de koloniale escapades van onze nationale ’trots’..
x
xx
Wikileaks
Olieconcern Shell beweert infiltranten te hebben op elk relevant ministerie van Nigeria en ‘dus toegang te hebben tot alles wat er op die ministeries wordt gedaan.’
Dat blijkt uit documenten die klokkenluiderssite Wikileaks heeft gepubliceerd. Daaruit is ook op te maken dat Shell en andere olieconcerns westerse regeringen, waaronder de Nederlandse, voor hun karretje spannen om onwelvallige Nigeriaanse oliewetgeving bij te sturen. Geert Ritsema, de hierboven al geciteerde woordvoerder van Mileudefensie inzake Shell, zegt dat Shell “een remmende invloed heeft op de democratie in Nigeria.”
Shell en Milieudefensie zijn verwikkeld in een rechtszaak over de milieuschade die Shell in Nigeria zou aanrichten. Uit de WikiLeaks-documenten blijkt overigens ook hoe moeilijk de omstandigheden zijn waaronder Shell in Nigeria moet ondernemen, met name in de Niger-Delta. Ook blijkt dat de wil er bij het energiebedrijf is om te stoppen met het affakkelen van gas, maar dat de gevaarlijke situatie ter plekke en de onzekerheid over de medefinanciering van andere partijen deze stap moeilijk maakt. Ritsema geeft hier commentaar op.
Bent u verbaasd over de onthullingen?
Ritsema: “Nou…ik vind het wel schokkend. Het is erger dan ik al vermoedde. Ik dacht altijd wel dat er banden waren tussen Shell en de Nigeriaanse regering, maar nu scheppen ze er over op tegenover de Amerikaanse ambassadeur in Nigeria. Uit de telegrammen blijkt ook dat Shell zijn invloed gebruikt om een concurrentievoordeel te halen. Shell wist bijvoorbeeld dat het Russische Gazprom een contract wil met Nigeria en vist bij de Amerikanen naar informatie. We wisten ook dat er belangrijke Nigeriaanse milieuwetten op de plank blijven liggen omdat ze niet door de Senaat komen, nota bene het progressiefste instituut van de Nigeriaanse politiek. Nu weten we dat dat aan Shell ligt. Shell blijkt een heel groot machtsbolwerk te zijn met een remmende invloed op de democratie in Nigeria.”
Wat betekent dit voor Shell?
“Zijn geloofwaardigheid is aangetast. Het bedrijf zegt altijd te willen verbeteren maar geen invloed te hebben in Nigeria. Nu blijkt het tegendeel. Het Financiële Dagblad, toch niet het meest vijandig ten aanzien van Shell, kopte onlangs: ‘WikiLeaks treft Shell in hart’.”
Kan Milieudefensie iets met de onthullingen?
“Voor ons zijn ze belangrijk, omdat ze zwart op wit staan en van recente datum zijn.”
Gaan ze een rol spelen in het proces tegen Shell?
“Dat weet ik niet. Wel in de campagne tegen het affakkelen. Shell zegt in een van de gelekte documenten in 2011 te kunnen stoppen met affakkelen. Dat is nieuw voor ons, omdat Shell nooit een einddatum heeft willen noemen. Shell heeft ons aan het lijntje gehouden.”
Het weerwoord van Shell is: de gelekte telegrammen bevatten de interpretatie van privé-gesprekken met een Shell-vertegenwoordiger die niet meer in Nigeria werkt.
“Ann Pickard was niet de eerste de beste, maar de leidinggevende van Shell in sub-Sahara Afrika. Ze opereerde op hoog niveau. Dus daar komt Shell niet mee weg.”
Hoe is de houding van Shell te verklaren?
“Het bedrijf dwaalt steeds verder af van de duurzame koers. Er wordt een patroon zichtbaar van corruptie, grootschalige vervuiling en machtsmisbruik. Onlangs heeft Shell een schikking getroffen van 34 miljoen euro met de Amerikaanse beurswaakhond SEC vanwege het betalen van steekpenningen aan de Nigeriaanse douane.
In september 2010 is Shell verwijderd uit de ‘Dow Jones Sustainability Index’ vanwege zijn praktijen in Nigeria. De nieuwe president-commissaris Voser heeft zich uitgesproken tegen windenergie op zee. Men heeft er kennelijk voor gekozen een oliebedrijf te blijven en te focussen op de kortetermijnbelangen van de aandeelhouders.”
* * *
Hieronder kun je het volledige rapport downloaden inzake de resultaten van de oliewinning door SHELL in de Nigeriaanse Ogoni-delta. Klik op de illustratie voor het rapport in PDF.
Wil je actie ondernemen? Teken dan DEZE BRIEF op de site van de Vereniging Milieudefensie.
Eens kijken wat onze majesteit hier op te zeggen heeft in haar kersttoespraak.
Laat je oliebollen niet te lang in het vet liggen..?
Beetje goed oliebollen advies is nooit is op zich niet verkeerd .
Deze ballen ook niet: http://www.youtube.com/watch?v=8TjSESaDWhc
Op naar het volgende land…..Rusland misschien?
Een hele delegatie aan het lobbyen voor Nederlandse (multi)nationals.
Terwijl andere politici een uitstapje naar de Nederlandse Antillen doen….Sap (GL) en Bos (VVD) samen aan het berg beklimmen….een soort ‘samenhorigheidsgevoel’ creëren. Dat de politiek ook in toekomst zeker nooit meer iets goeds te weg zal brengen, lekker samen onkritisch en onnozel de wereld willen ‘verbeteren’.
O jee.
Dutch Govern(Ment)and Parlé(Ment)Powered By S(Hell)
Aan allen die dagelijks de waarheid geweld aan doen en zich z(elf) journalist noemen !
Kadafi de Chavez van het midden Oosten
http://www.youtube.com/watch?v=U9s5RPEDYYU
http://www.youtube.com/watch?v=FAS9QwBVuFc
Chavez de Kadafi van Zuid Amerika door John Pilger(journalist)
http://www.youtube.com/watch?v=3JVexOm9x1I
Dank je wel voor deze ophelderde filmpjes. Vele mensen weten wel dat het allemaal weer false flag was nu nog de msm.
Soms denk ik dat men nog veel te braaf is en nog niet genoeg lef laat zien om inderdaad ons rottige systeem het voorhoofd te bieden….hoezo blijven we niet allemaal een keer thuis…niemand gaat werken…..een hele week lang….voor de gein….kijken wat er gebeurd….
Gewoon net als een klein kind…nee…nee…nee…hier doe ik niet meer aan mee.
De Occupy beweging is misschien te zeer op de banken gericht. Zo lang er nog politici tussen de protestanten rond lopen en de aandacht willen trekken voor hun eigen belang zie ik geen succes…tenzij de politici stappen uit het systeem om eindelijk een statement te maken.
Ik dacht al een paar jaar geleden hoezo we niet mogen aangeven voor wat ons belastinggeld wordt uitgegeven…dus aanvinken wat men belangrijk vindt.
En als er niemand geld aan defensie maar wel voor het milieu wil geven dan is dat duidelijk….maar ondertussen ben ik ook hiermee niet meer bezig….ik wil helemaal niets meer wat de regering zou moeten doen…ik wil ze weg hebben….wij kunnen dat zelf veel beter…kleinschaligheid en op de mens en de natuur gericht op alle terreinen.
Olie en politiek gaan altijd samen.Of niet samen, het heeft met elkaar te maken.http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/onze-dierbare-dictators.html