Advertentie

BP in ‘De Morgen’, een MSM-voorbeeld..


De MSM (main-stream-media) berichten netjes over de olieramp in de Mexicaanse Golf. Zó netjes, dat je je afvraagt, of ze nog wel oog hebben voor de ontwikkelingen die zich voordoen achter de schermen van de ramp. Het sproeien van het uiterst giftige ‘Corexit’ bijvoorbeeld, is bijna nergens in de MSM verschenen.. Waarom? Zeg jij het maar!
Ongetwijfeld zal deze trend, die zich een aantal jaren geleden aftekende, zich verder voortzetten. De trend dat zélfs de grote MSM niet meer in staat zijn om dieper in bepaalde nieuwsfeiten te duiken, door ‘economische motieven’… Met andere woorden: de financieel-directeur van het kranten- of omroepbedrijf, bepaalt welk nieuws jij te zien krijgt.

 

Daarnaast wordt het grote wereldnieuws tegenwoordig als ‘groothandelsnieuws’ door private-ondernemingen wereldwijd verkocht, waardoor berichtgeving vaak ook weer klakkeloos wordt geplaatst door kranten, tijdschriften en radio en TV. Het ANP is hier een goed voorbeeld van, maar ook United Press en Reuters zijn inmiddels een money-making-machine geworden. Zo snel mogelijk én zoveel mogelijk nieuws verkopen.

Met deze ontwikkeling verdwijnt ook de kritische blik van journalisten op het wereldnieuws; teruggefloten worden door je baas, omdat je té lang bezig bent met een achtergrondartikel, is beslist geen uitzondering. Het waren vooral de (voormalige) Amerikaanse presidenten, die het belang van een goede persvoorziening, voor het werken van een democratie, hoog in het vaandel hadden. Vooral de emotionele oproep van president John F. Kennedy, aan het adres van de Amerikaanse Kranten Uitgevers Genootschap (ANPA), maakt in dit verband diepe indruk. Kijk  HIER voor de volledige speech die Kennedy gaf. En HIER voor een artikel hierover.

De vraag is inmiddels waar het gebied van censuur op nieuwberichtgeving het gebied van onvolledige berichtgeving begint te overlappen. Immers, met al deze persagentschappen in de handen van private ondernemingen, is het maar de vraag, welke banden deze bedrijven weer hebben met machten en krachten achter de schermen…

Het is waarschijnlijk inmiddels net als bij de Amerikaanse Democratie.. Het lijkt allemaal heel erg democratisch, maar inmiddels is het land al lang overgenomen door het millitair-industrieel complex en de machthebbers in deze bedrijven en conglomeraten. Ook bij nieuwsgaring en nieuwsverspreiding, lijkt het er allemaal nog steeds erg democratisch aan toe te gaan. Het lijkt erop dat het economische principe de MSM parten spelen, omdat er geen geld meer is voor gezonde journalistiek, maar de vraag welke krachten nog meer aan het werk zijn op dit gebied, lijkt meer dan gerechtvaardigd..

Verslaggeving van de BP-Olieramp

Ook bij de olieramp in de Mexicaanse Golf, zien we het beeld terug, van elkaar na-papegaaiende media. Ontwikkelingen achter de schermen blijven onbelicht. Veelal. Eén van de uitzonderingen daarop is de Belgische krant en website ‘De Morgen’. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Laten we gewoon ‘De Morgen’ het verhaal, en achtergronden in dit verband belichten. (met dank aan Ellen!)

.

Een compleet overzicht van de ontwikkelingen met betrekking tot de olieramp en de opvolgende ontwikkelingen er rondom heen HIER:

Toen het giftige goedje ‘Corexit’ werd gesproeid, was De Morgen’ er als een van de eerste bij, om hiervan met een uiterst kritische instelling, verslag van te doen. Hier een stukje uit hun artikel:

“Corexit, kankerverwekkend, mutagenetisch en bijzonder toxisch.

Corexit, zo blijkt, is in veel landen zelfs verboden, wegens aangetoond dat het kankerverwekkend, mutagenetisch (het verandert de genen van een organisme, of, om het simpel te stellen leidt tot mutaties bij vissen en zeedieren inclusief koralen) en het is bijzonder toxisch. Er zijn op z’n minst 12 andere middelen die veel effectiever en veiliger zijn. Waarom koos BP dan voor Corexit?”

HIER en HIER een artikel over de zieke bemanningsleden van de schepen die de olie opruimden, terwijl dit smerige goedje werd/was gesproeid.

Maar zo vielen deze artikelen ook op.

‘De Morgen’ berichtte als één van de eersten over de belangenverstrengeling van de rechterlijke macht in de Zuidelijke oliestaten van de VS, met betrekking tot de aanpak van de ramp. HIER

Een stukje uit dit artikel:
“Er stelt zich een enorm probleem bij de juridische afhandeling van de olieramp in de Golf van Mexico. Van de rechters die in principe in Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida en Texas de schadeclaims moeten behandelen blijken er meer dan de helft banden te hebben met de oliesector heeft het persbureau Associated Press uitgezocht.

37 van de 64 rechters die in de vier tot nu getroffen staten in aanmerking komen om rechtszaken voor te zitten in verband met de olieramp hebben links met de olie-, gas- en energiesector blijkt uit hun belastingsaangiften. Sommigen hebben veel aandelen in oliebedrijven (en ook in BP, Transocean en Halliburton), sommigen zijn mede-eigenaar van oliebronnen en er zijn er zelfs die op de payroll staan van oliebedrijven: ze worden door hen ingeschakeld om te spreken op congressen en dergelijke.”

De inmiddels afgetreden BP-topman Tony Hayward was ook de man die de pers allerlei mooie verhalen op de mouw speldde, over de olie-catastrofe in de Golf van Mexico.

En nog meer details over de miljoeneninvesteringen van ook andere groepen. Zélfs een ruime meerderheid van de politici, die in de parlementaire onderzoekscommissie zitten, die BP het vuur aan de schenen moet leggen, investeren voor vele miljoenen in BP en andere oliebedrijven.  (HIER het hele bericht.)

Hier een stukje uit dit artikel:

“Zeker 30 leden van de parlementaire commissies die nu bezig zijn met het onderzoek naar de olieramp in de Golf en die onder de loep moeten nemen of oliebedrijven wel de veiligheidsnormen respecteren blijken zware persoonlijke financiële belangen te hebben in de sector.

De senatoren en volksvertegenwoordigers hebben samen voor ongeveer 15 miljoen aan aandelen in ondermeer BP, Exxon, ConocoPhillips en Shell. De bekendste onder hen is ex-presidentskandidaat John Kerry, een Democraat.  Afgelopen woensdag was “financial disclosure day on Capitol Hill”, de dag dat verkozenen bekend moeten maken wat hun persoonlijk fortuin was op 31 december van vorig jaar. Het gaat om schattingen, want de verkozenen moeten niet echt specifiek zijn en juiste bedragen doorgeven; een “ongeveer” volstaat. De bedragen zullen dus eerder hoger dan lager zijn volgens analysten.”

Dát de persvrijheid, overal ter wereld ook nog eens in het geding is, en niet alleen in landen waar een totalitair regime heerst, blijkt wel uit dit artikel over Obama.
Hij tekende de ‘wet op de persvrijheid’, maar er mocht geen pers bij aanwezig zijn.. Er werd ook geen persconferentie gehouden om de wet toe te lichten.. (Kijk HIER voor het hele -Engelstalige- artikel)

Om duidelijk te maken welke invloed BP heeft afgedwongen bij de Amerikaanse autoriteiten, op het gebied van censorship van nieuwsgaring in het besmette gebied, zie deze YouTube. En dit is maar één van de vele voorbeelden, hoe BP de doofpot probeert te hanteren!
X

16 gedachten over “BP in ‘De Morgen’, een MSM-voorbeeld..

    1. Doe het zelf via posts, zo vaak mogelijk.

      Desnoods ga je een fractie off topic als je reageert op een bericht. Iedereen moet het weten. Hoeveel mensen het lezen kun je je afvragen, maar als alle lezers van WTK, Niburu, zaplog etc zich eens organsiseren rondom een aantal opinieblogs, posts etc dan is het sneller duidelijk wat er aan de hand is.

      http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/wat-is-uw-advies-aan-bp-baas-tony-hayward/
      http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/bespaar-met-groene-nhg/
      http://weblogs.nrc.nl/fresco/2010/05/11/de-roze-lepelaar-en-de-boze-wereld/

      na u, hup, vooruit met de geit.

    2. Kijk naar het online nieuws, letterlijk vind je dezelfde berichtgeving bij de NOS, Telegraaf, Volkskrant en AT5 etc..Er is zelfs geen woord anders in de artikelen van de diverse nieuwsorganen. Het is een eenheidsworst waardoor je abboneren op een krant, waarvan je denkt dat je te maken hebt met een bepaalde achtergrond in zijn nieuwsberichten, volkomen waanzin is. Online lezen is meer dan voldoende en voor achtergrondinformatie ga je gewoon zelf op zoek naar fora etc en je bent helemaal op de hoogte:-) Ook het bedrog wordt dan zichtbaar.

    3. Ik heb dit in ieder geval al naar De Morgen gestuurd…

      Ervaring leert me dat berichten naar de pers dan wel geen reactie naar buiten teweeg brengt, maar dat er wel degelijk binnenskamers over gesproken wordt en alleen al het feit intern onrust te stoken op de redacties geeft een goed gevoel en heeft op lange termijn zeker en vast een impact.

      Ben nu even druk doende dit artikel naar die honderden media-adressen te sturen…

    4. Hi Kritisch. Ik heb voor een aantal kranten websites gewerkt. Ik kan heel eenvoudig uitleggen hoe het gaat. Je koopt het recht als krant op een paar Feeds van pers bureaus, net als de RSS feed hier onder in de site maar dan niet openbaar zoals hier. Zo kopen alle kranten de feed van het ANP en deze komen letterlijk automatisch op de sites. De kranten reserveren soms standaard ruimte op hun sites voor de ANP artikelen en soms plaatst een internet redacteur het. Het bespaard de kranten veel geld want anders hebben ze veel meer journalisten nodig om het nieuws zelf te vinden maar het kost ze uiteindelijk ook hun geloofwaardigheid want het maakt geen verschil welke krant je leest er staat overal hetzelfde. Laat het ANP nou ook nog gewoon een private club zijn en je weet dat er geen onafhankelijk nieuws gegeven zal worden.

    5. @ WantToKnow Admin

      Dat klopt, dat werd vroeger nog allemaal met het handje gedaan, laatste pagina was altijd de voorkant, waar de snelste tekst monteurs en redacteuren verlegen om zaten.
      Sommige berichtgeveningen die van waarde waren werden vaak vergeten en over het hoofd gezien als de voorkant van aanzicht veranderde, gelukkig dat de laatste jaren dat met computers gedaan wordt, zodat er minder personeel en fouten voorkomen kunnen worden.

      Morgen is het slechts nog maar een IPAD gebeuren die door verschillende RSS bots geproduceerd worden naar de keuze die je zelf maakt over het nieuws waar de lezer in geintresseerd is, de techniek kwa media gaat steeds sneller, vroeger was het nog een vak apart, nu doet iedereen het al ongeschoold.

  1. Wat mij steeds meer opvalt is dat ook bijv., of m.n. eigenlijk, de debunkers nauwelijks nog van zich laten horen.
    Vorig jaar werd alles wat nu deels in de pers komt, volledig toegeschreven aan complotters die het allemaal maar uit de duim zogen.
    En zie daar.. e.e.a. blijkt toch behoorlijk accuraat te zijn.. vaccinaties, farma-who, statinen, buitenlandse troepen in de us, femakampen, chemtrails, nwo, codex alimentarius enzenz.
    Op z’n minst opmerkelijk die stilte…van de andere kant ook wel weer ‘blij’ dat ook zij nu inzage/inzicht hebben gekregen in die wereld vol machiavellisme..

    1. Ja misschien dat ‘onze’ taak er voorlopig op zit..

      daarom misschien dat ook ‘wij’ nu ietsje kunnen beginnen te ontspannen en eindelijk verder kunnen dan alleen de dagelijkse strijd met de gevestigde beton muren…

      Het is nu aan de ‘Sasasnes´, de zachtere kristal kinderen om ons strijders van het eerste en tweede uur wat te helpen ‘verzachten´, de indigootjes zitten inmiddels vol eelt op ziel en handen van het vechten tegen de oude orde.

      http://www.argusoog.org/2010/07/temidden-van-het-strijdgewoel/

    1. Geweldig linkje Henk, wordt dit vaak hier geupdated of niet soms ?! wat ik mis toch hier en daar nog wat namen van sites en leads, tenslotte zijn er nog veel meer op te sommen.

      De hele grafische/media markt veranderd al jaren in hoog tempo, innovatie op dit terrein hou je ook al niet eens meer tegen, die markt hier voor is juist heel erg vrij gemaakt.

  2. Hehehe we worden eindelijk wakker.

    Het aller belangrijkste is dat wat de kritische massa denkt.
    Dussss….elke dag weer denken aan de dingen die je WEL wilt en WEL moeten gebeuren.

    Dan komt alles goed 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.