x
x
Waanzin van ’t klimaatakkoord: méér CO2..!!
2019 © WantToKnow.nl/be
x
“Het klimaatakkoord is achterhaald, de berekeningen kloppen niet en de subsidie op biomassa moet onmiddellijk worden afgeschaft”, zegt energie-hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven. Dat zegt hij in gesprek met Roderick Veelo van RTL-Z. Smeulders gaat daarmee lijnrecht in tegen het klimaatakkoord en de klimaatplannen van zijn eigen partij GroenLinks. Kennelijk is de man niet gehoord door de leider van GroenLinks, Jesse Klaver. OF… Of deze meneer Klaver weet het gewoon béter.
We worden gewaarschuwd door mensen die het kunnen weten EN OOK WETEN..! De plannen om massaal Europese steenkoolcentrales te vervangen door biomassacentrales, kunnen de klimaatcrisis eerder nog versnellen dan afremmen. Om de tien grootste biomassaprojecten van Europa te voorzien van pellets moet gigantisch veel bos gekapt worden. Onlangs kregen we van de in Londen gevestigde denktank ‘Sandbag’ te horen, dat zij krachtig aan de alarmbel trekken..!
Sandbag verklaart, dat de zwaar gesubsidieerde plannen om de CO2-uitstoot te verminderen door de bouw van biomassacentrales, zullen resulteren in een ‘verbijsterende’ hoeveelheid bomenkap, waardoor bossen sneller zullen worden vernietigd dan ze kunnen groeien. Sandbag becijferde dat alleen al voor de 10 grootste biomassaconversieprojecten van Europa, elk jaar 36 miljoen ton (= 35.000.000.000 kg) houtpellets nodig is, wat gelijk is aan de huidige wereldwijde productie van houtpellets!!
Om de tien grootste biomassaprojecten van Europa te voorzien van pellets moet gigantisch veel bos gekapt worden.
Dit zou betekenen dat elk jaar 2.700 vierkante kilometer bos wordt gekapt, het equivalent van de helft van het Zwarte Woud in Duitsland. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) verdwijnt er nu jaarlijks al 7,9 miljoen hectare bos van de aardbol. Dat is ongeveer de oppervlakte van ons land. De aanleiding voor het cijferwerk van Sandbag, zijn de plannen om de Europese steenkoolcentrales, waaronder het gigantische Drax-complex in North Yorkshire, om te bouwen, teneinde houtpellets (korrels) te gaan verbranden.
De fabricage van houtpellets gaat volgens een niet écht energie-zuinige operatie. Op kleine schaal hieronder en op grote schaal, dááronder:
De meeste houtpellets die bij Drax zullen worden gebruikt, zijn pellets die al door veel fabrieken in de rest van Europa geïmporteerd worden uit de VS en Canada. En daar zit volgens de auteur van het Sandbag-rapport, Charles Moore, die werd geïnterviewd in The Guardian nog een heftig aspect aan: “Dat betekent dat er enorme extra milieukosten zijn bij het transport van het hout vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan”. De geplande steenkool-biomasse-omzettingen – waarbij Finland, Duitsland en Nederland voorop lopen – zou maar liefst 67 miljoen ton koolstof in de atmosfeer uitstoten.
Tegelijk zouden die boshongerige energiecentrales nog geen 2 procent van de elektriciteitsbehoefte van de EU produceren. Eenzelfde productiecapaciteit die elk jaar door wind- en zonneparkontwikkelaars in Europa wordt gebouwd, zónder dat daarvoor hele wouden moeten sneuvelen. Ook volgens professor David Smeulders is de biomassa-subsidie een perverse prikkel die de Nederlandse bossen uitdunt en dat is DE OMGEKEERDE WERELD. Want wij hebben deze bossen, aldus Smeulders, juist nodig, tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast is het hele idee om ‘van het gas af’ te gaan, een uitermate slecht idee, naar zijn mening. Want die beweging leidt niet tot minder maar juist tot meer CO2-uitstoot, volgens de berekeningen van Smeulders.
Kijk zelf naar het interview met professor Smeulders
We kunnen het interview van reporter Roderick Velo met David Smeulders hier niet embedden, dus raden we je aan HIER even te klikken, zodat je op de site van RTL-Z dit half-uur-durende interview kunt bekijken. Zegt het voort, zo willen we je adviseren. Want de politieke schaapjes die gaan over de vele miljarden die nu richting de energie-omslag, zouden vroeg of laat toch wakker dienen te worden. Het is zoals David Smeulders het zegt: “We kappen bomen in één dag om, en het kost 30 jaar om wéér zo’n boom te krijgen”.
Wellicht is het verstandig, mocht je nog argumenten hebben vóór de klimaatwaanzin, om te luisteren naar prof. Kees de Lange, in een kort interview na zijn discussie met leden van de Tweede Kamer