Advertentie

Internet-bedenker: ‘Zo bedreigend was het nooit bedoeld’..!


x

x

Internet-uitvinder:

‘Zo bedreigend was het nooit bedoeld’..!

2018 © WantToKnow.nl/be

x

Sir Tim Berners-Lee

Sir Tim Berners-Lee is de bedenker, de ‘Vader’ van het World Wide Web, zoals internet vanaf het begin werd aangeduid. Hij haalde recent het nieuws weer, doordat hij een start-up heeft gelanceerd, die de dominantie van Facebook, Google en Amazon wil beëindigen. Het is zijn bedoeling, dat mensen daarbij weer controle krijgen over hun eigen gegevens. “Ik was er kapot van”, was zijn commentaar, toen hij door een reeks gevaarlijke ontwikkelingen van de afgelopen drie decennia op het internet was gelopen.

Berners-Lee’s nieuwe online platform en bedrijf Inrupt wordt beschreven als een ‘persoonlijke online gegevensopslag’, of afgekort: ‘POD’, waar je alles, van berichten, muziek, contacten of andere persoonlijke gegevens kunt opslaan, op één plek. En onder toezicht van de gebruiker in plaats van een array van platforms en apps, die worden gerund door bedrijven die willen profiteren van persoonlijke informatie.

Daarnaast heeft Berners-Lee het platform Solid opgericht, om de nieuwe manier van persoonlijke gegevens-opslag te faciliteren. Of, zoals op de website te lezen valt: ‘Solid will foster a new breed of applications with capabilities above and beyond anything that exists today.’ In goed Nederlands: ‘Solid zal ruimte geven aan een nieuw type applicaties, met mogelijkheden die binnen, boven en voorbij alles liggen, wat vandaag de dag bestaat’.

Het project streeft naar ‘persoonlijke empowerment door middel van data’ en streeft naar ’terugnemen’ van het web, volgens bedrijfsverklaringen.  Tim Berners-Lee, de man die het world wide web creëerde, door de allereerste succesvolle communicatie tu ssen Hypertext Transfer Protocol (HTTP) -client en -server via het internet in 1989 te implementeren, betreurt dat zijn creatie is misbruikt. Vooral door machtige entiteiten, voor alles wat massabewaking behelst, om nepnieuws te psychologiseren en de manipulatie van bedrijven die de informatie van individuen commercialiseren. “We moeten dit nu doen”, aldus Berners-Lee over dit onlangs gelanceerde project. “Een historisch moment”.

Hij identificeerde de belangrijkste drijfveer achter zijn recente aankondiging, die hij vanuit zijn onderzoek als hoogleraar aan het MIT maak, door fulltime aan het project te zullen gaan werken, nádat recente onthullingen aantoonden, dat Facebook politieke partijen toegang had gegeven, tot de privégegevens van zo’n 50 miljoen FB-gebruikers. Bij MIT heeft Berners-Lee jarenlang een team geleid bij het ontwerpen en bouwen van het genoemde, gedecentraliseerde webplatform ‘Solid’ – dat de basis zal worden van het Inrupt-platform. Het Inrupt-platform zal dienen als eerste toegang voor gebruikers tot het nieuwe gedecentraliseerde Solid-web.

De schematische voorstelling van een POD; een persoonlijk domein, waarin je alles opslaat, wat voor jou online van belang is.

Hoe werkt het allemaal..?
Zoals beschreven op de Solid- en Inrupt-sites, zal het nieuwe platform, gebruikers volledige controle geven over hun informatie via de ‘pods’ (een acroniem voor ‘personal online data store’). Alléén zij, de gebruikers dus, zullen beslissen óf, en in welke mate, externe apps en sites toegang krijgen tot deze informatie. Dat dus in tegenstelling tot Facebook of Twitter, waar alle gebruikersinformatie zich uiteindelijk in gecentraliseerde datacenters en servers onder controle van die bedrijven bevindt.

De toepassingen op Inrupt zullen concurreren om gebruikers op basis van de diensten die zij kunnen/gaan aanbieden. En zoals gezegd, alleen de gebruikers kunnen deze apps een inkijkje, of ‘views’ in hun gegevens geven. Hierdoor worden persoonlijke gegevens direct overdraagbaar tussen vergelijkbare toepassingen. “De belangrijkste verbetering is dat het web een collaboratieve lees- en schrijfruimte wordt, waarbij de controle van de eigenaars van een server wordt doorgegeven aan de gebruikers van dat systeem. De Solid-specificatie biedt deze functionaliteit,” zegt de Solid-website.

De spraakrobot van Amazon, ‘Alexa’ genaamd. Direct verbonden aan het internet en volgestouwd met persoonlijke voorkeuren. Waar de grens van privacy overgaat in intimiteit, want deze robot luistert de hele dag in je woon- of slaapkamer naar commando’s om uit te voeren.

Feitelijk is het dit het einde van de essentie van de Cloud, hoewel dit systeem wel met eenzelfde manier van data-opslag werkt. Alleen, zo garandeert Sir Tim Berners-Lee, is het privé-domein zo safe als een bankkluis. Met de lancering van Inrupt, zullen de app-ontwikkelaars over de hele aardbol, de komende tijd worden uitgenodigd, te beginnen met het bouwen van hun eigen, gedecentraliseerde apps via het gebruik van Inrupt-persoonlijk-data-beheer.

De Amazon-Alexa als een van de eerste doelen..
Eén van de eerste pijlen van het nieuwe platform, richt Berners-Lee op de ‘Alexa’ van Amazon.com, een sprekende computer-speaker, die rechtstreeks verbonden is met de persoonlijke computer van de eigenaar EN het internet. Door deze koppeling en het beheersen van spraaksoftware, is deze computer-app in staat, de wensen van zijn ‘baas’ te vertalen naar daden..

Zo kan de Alexa boodschappen doen, muziek draaien en bijv. kaartjes voor een bioscoop- op sportevenement bestellen. Berners-Lee focust op dit moment op de koppeling met de privé-gegevens van de eigenaar, want in principe haalt de Alexa álles op wat het nodig heeft, uit de prive-database van haar eigenaar.

In dat kader introduceert Tim Berners-Lee ‘Charlie’, waarbij de data eigendom zijn en blijven van de gebruiker van het interactieve apparaat. Databases die elders nog bestaan, krijgen dus nauwelijks nog actuele, aanvullende data aangeleverd en kunnen bovendien alle vinkjes die je bijv. bij Facebook kunt uitvinken, ook écht worden uitgezet..!

Hierdoor is het bijvoorbeeld onmogelijk meer om illegaal de gezondheidsstatus van de ‘baas’ te delen, wanneer deze daar niet uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Ook andere privé-data, zoals bijvoorbeeld de schoolkampen van de kinderen, financiële data en muziekvoorkeuren worden niet gedeeld, wanneer deze niet expliciet zijn opengesteld door de gebruikers-app van Solid.

Dat is natuurlijk wat anders dan een Facebook dat gewoon deze data, al dan niet direct/indirect toegankelijk (via/via). Dit is DE manier waarop Berners-Lee hoopt dat het ‘Solid’-platform gaat opereren, waarbij de macht flipt van de corporaties terug naar het individu. Mocht je Alexa nog niet kennen, kijk dan eens naar deze computernerds, die uitleg geven.

Verdere toepassingen van Solid/Inrupt
Naarmate de populariteit groeit, zal het bedrijf zich verder gaan ontwikkelen, om ook meer geld in te zamelen, hoewel het momenteel wordt ondersteund door een Venture-capital-onderneming. Toch is de potentie al enorm, ook al staat het bedrijf in de kinderschoenen. Tim Berners-Lee hierover: ‘Toch kunnen deze plannen de miljard-dollar-bedrijfsmodellen al beïnvloeden; modellen die van de controle over privé-gegevens profiteren. Maar het is niet waarschijnlijk, dat de grote webspelers in dit data-veld, zoals Google en Facebook, de controle zonder slag of stoot zullen opgeven”.

Maar toen deze potentiële verstorende factor door persmensen werd opgemerkt, was het antwoord van Berners-Lee: “We praten sowieso niet met Facebook en Google, over het al dan niet doorvoeren van een complete verandering, waarbij al hun businessmodellen van de ene op de andere dag volledig upended zijn. We vragen hen geen toestemming; wij voeren ónze plannen uit”.

* * *

 

1 gedachte over “Internet-bedenker: ‘Zo bedreigend was het nooit bedoeld’..!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.