x
De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland en bestaat uit zowel Syriërs als niet-Syriërs. Zij willen de tekortkomingen in de media aankaarten, volledige en eerlijke berichtgeving bewerkstelligen.
Ze komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Ze kanten zich tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Ze wensen het behoud van Syrië als een multiculturele, seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.
Wij vinden het belangrijk jou hier op deze plaats van het bestaan van de ‘Mediawerkgroep Syrië’ op de hoogte te brengen. Wellicht dat je er privé in geïnteresseerd bent, wellicht kun je er iets mee doen, voor je werk of in een andere ‘setting’. Je kunt je op hun nieuwsbrieven abonneren en de informatie ontvangen die vanuit Syrië zélf komt. Wat wij van WantToKnow willen, is dat we graag elke dialoog ondersteunen, die kan bijdragen aan de transparantie van dit zogenaamde ‘conflict’ in Syrië. En daarbij hoort de informatie van de kant van Syrië, als een essentieel onderdeel in de meningsvorming.
Blog: http://MWSyria.com – FB http://www.facebook.com/MWSyria – E-mail: info@MWSyria.com – Twitter: @MWSyria
x
Dit is de boodschap uit hun laatste nieuwsbrief,
gebaseerd op de ‘gifgasaanval’-beschuldigingen
x
Op woensdag 21 augustus 2013 werd de wereld opgeschrikt door berichten van de Syrische oppositie dat het Syrische nationale leger (SNL) tientallen tot ruim duizend doden had gemaakt door een aanval met gifgas op het platteland van Damascus. Zonder het onderzoek door de Verenigde Naties of enig bewijs af te wachten, begonnen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen de Syrische regering te beschuldigen, dat ze achter deze aanval zou zitten. Voor deze landen was ‘een rode lijn overschreden’ en kon een militaire aanval het enige antwoord zijn om het ‘Syrisch bestuur te straffen’.
Na twee en een half jaar van vijandigheden tegen de Syrische staat door het Westen en regionale bondgenoten zoals Turkije en Saudi-Arabië, werden alle diplomatieke initiatieven verlaten. Dit terwijl Syrië zijn volledige steun gaf aan de Genève II conferentie om op een vreedzame manier uit de crisis te geraken. De Syrische regering stelde zich steeds constructief op en kreeg daarvoor de steun van vele landen, waaronder Rusland en China. Mocht Syrië gebruik maken van chemische wapens, dan zou het handelen tegen zijn eigen principes waarop het zijn internationale contacten uitbouwde. Het zou onmiddellijk alle buitenlandse steun verliezen en politiek zelfmoord plegen. Ook vanuit politiek gezichtsveld is het ongeloofwaardig dat de Syrische regering massavernietigingswapens zou inzetten tegen de eigen bevolking.
Dat de gifgasaanval net op het ogenblik kwam dat VN-inspecteurs Damascus bezochten en deze terreurdaad zo de aandacht van de wereld kreeg, is niet toevallig. Het VN-team was net in Syrië om een ander incident met chemische wapens te onderzoeken. In het dorp Khan al-Assal nabij Aleppo kwamen op 19 maart 2013 tientallen burgers om het leven door een aanval met chemische wapens. Ook bij deze aanval werden beschuldigingen zonder enige grond geuit tegen de Syrische regering zonder onderzoek op het terrein.
VN-onderzoekster Carla Del Ponte en haar groep waarnemers wezen in het verleden op de ‘sterke vermoedens’ dat rebellen meermaals Sarin-gas gebruikten tegen onschuldige burgers. Bovendien vond men op geen enkel ogenblik enig bewijs dat het SNL chemische wapens tegen onderdanen had ingezet en werd een Russisch onderzoek naar de betrokkenheid van rebellen, afgewezen.
Zoals met de massavernietigingswapens in Irak wordt de publieke opinie nu opnieuw voor de gek gehouden om een land in het Midden-Oosten aan te vallen. Catastrofale gevolgen zijn te verwachten voor de stabiliteit en vrede in de hele regio van het Midden-Oosten bij een buitenlandse militaire actie tegen Damascus en dit zal geen einde maken aan de oorlog in dit land.
De Mediawerkgroep Syrië verwerpt het aanvallen van Syrië zonder VN-mandaat of rekenschap te houden met internationale rechtsregels. De Mediawerkgroep Syrië verwerpt alle agressieve daden door het Westen en haar bondgenoten tegen het Syrische volk en de Syrische soevereiniteit.
De Mediawerkgroep Syrië vraagt om maximaal te investeren in een politieke oplossing en een dialoog met alle betrokken partijen en regionale machten. Het Westen moet stoppen met het leveren van wapens, communicatiemiddelen, logistieke steun en de financiering van gewapende groeperingen in Syrië. Eveneens moet er een wapenembargo komen tegen Saudi-Arabië, Turkije en andere landen die minderheden onderdrukken en mensenrechten niet respecteren. Men moet de landen dienaangaande op hun plicht wijzen om niet langer rebellen en terroristen in Syrië te financieren en te bewapenen.
Ook kan het niet zijn dat de dagelijkse terreur en vele barbaarse daden van rebellen door de media worden geminimaliseerd of genegeerd. De Mediawerkgroep Syrië eist dat de verantwoordelijken van alle oorlogsmisdaden en chemische aanvallen worden gestraft.
Link: Rebellen en hun voorliefde voor gifgas (chronologie)
* * *
Een mooie oproep, bijna vanuit eenvoud, tussen alle mediacontroversen. Het roept een gevoel van zachtheid op die juist zo nodig is in al dit kabaal/cabal.
Mooi dat je dit wilt volgen Guido,hoop dat je updates bovenaan plaatst op de homepage. Want nu vond ik de titel van het artikel toevallig in de rechter zijbalk naast een van de artikelen.Misschien daarom nog geen andere reacties?
Misschien komen er nog levendige forum reacties die helpen elkaar aan te steken hoe en waar juist deze informatie rond te verspreiden, een beetje zoals de gebedsvlaggen in Bhutan.
Mediawerkgroep Syrie liegt dat het barst. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe het regime te werk ging en gaat. Heeft helemaal niets met het westen te maken.