Ben je geboren vóór 1978? Lees dan hier gerust verder..
Maar ben je ná 1978 geboren: Svp ophoepelen..! Want dit verhaal begrijp je toch niet! Want hoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij, als geborenen uit de jaren 1950/1960 en 1970, nog leven..!? Daar gaat dit verhaal over. Want volgens de theorieën anno 2005 – 2010, hadden we feitelijk toch al lang dood moeten zijn..? Waarom..?? Nou zeg.. Dat is toch duidelijk.. Gewoon even een paar feiten dan maar:
- Wij zaten in auto’s zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag
- Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium. Zo ook onze kleurpotloden, de verflaag knabbelden we er -onder het kleuren- lekker vanaf en dan maar verder sabbelen op het hout van het potlood..!
- Boven aan een trap was geen hekje; wie te ver ging kukelde gewoon naar beneden.
- Als je wakker werd in bed hoorde niemand dat, en als er echt iets was moest je gewoon maar hard schreeuwen zodat je ouders dat merkten; de babyfoon was er in ieder geval niet.
- Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onze kleine handjes en beperkte motoriek openen. En deden dat ook regelmatig.
- Poorten en deuren gingen gewoon dicht. Tja, en als je er met je vingers tussen zat, waren ze gewoon weg.
- Op de fiets zat je achterop met je kont op de harde bagagedrager en probeerde je je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je; ongeacht het gewicht van je vader of moeder die erop zat.. Ondertussen bungelden je benen vervaarlijk langs de draaiende spaken van het wiel..
- Een helm hadden ze nog niet eens op een bromfiets. Laat staan op een fiets.
- Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles. En als je uit een fles dronk, had je die zélf gevuld..
- Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was, zie ik ze nu echt niet meer.
- Je dieproze kauwgom legde je ‘s avonds gewoon op het nachtkastje en stak je ‘s morgens weer in je mond. Keihard was ie, maar daarna werd ‘ie gewoon weer zacht..
- Op school hadden ze maar één maat bank en die had zo’n heerlijk gevaarlijke klep eraan.
- Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo, en ook je fiets was of te groot of te klein.
- Een fiets had geen versnellingen, dus je fietste met dezelfde trapgang tegen en voor de wind. En als een band kapot was, werd je zo snel mogelijk geleerd om hem zelf te plakken.
- We gingen ‘s morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand wist in de tussentijd écht waar we waren en we hadden geen GSM mee!
- Het bos of een park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjesverzamelplek.
- Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee, die je bracht en ook weer afhaalde.
- Wij aten toen ook al veel koekjes en kregen boterhammen met veel boter en vet vlees, en werden toch niet dik.
- We dronken heel stoer uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van. Ook als er af en toe eens iets troebels in de fles terecht kwam..
- Wij hadden geen playstation, nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, dvd, surround sound, eigen televisies, thuiscomputer of Hyves-vrienden op Internet. Wij hadden échte vrienden!
- De televisiezender begon pas om 18.00 uur. Dan kwam een uurtje wat leuks voor kinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van een andere zender te duwen (die zaten toen aan het toestel vast). Pa bepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek.. Hij stond op om de TV op een andere kanaal te zetten, met handen en voeten!
- We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden afgebroken en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept of werd de politie erbij gehaald. Dat waren gewoon ongelukken en soms kreeg je er ook nog zelf een extra pak slaag voor van je ouders..
- Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan dat je een speldje van een lieveheersbeestje op je jas stak.
- Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf; met stokken sloegen we naar ballen, we bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat een rem erop, toch wel handig geweest was..
- We voetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht meedoen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen. Totdat ie gevraagd werd. En je hoorde er pas écht bij, als je per ongeluk een ruitje van een raam had ingetrapt..
- Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen dezelfde lessen. Zij deden soms een klas nóg een jaar en daarover waren ook geen discussies op ouderavonden. De Meester had altijd gelijk.
- We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote-mensen-mes, en als je je boterhammen thuis had laten liggen, kon je op school niets kopen! In de eerste plaats was daar niks te koop en in de tweede plaats had je er ook geen geld voor..
- Als je de korstjes van je boterhammen niet opat, had je altijd gewoon een beetje meer honger de rest van de dag.
- Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter! Ook als het goot van de lucht.
- Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide was je écht een watje!
- En als je écht eens problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie. Je ouders kwamen je wel ophalen, maar niet om je eruit te lullen. Je daden hadden consequenties; dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.
- Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. We hebben moeten leren er mee om te gaan.
Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen van hun daden. Hoor jij ook daar bij? GEFELICITEERD!
WIJ WAREN HELDEN!
Geboren ná 1978?
STRONT EIGENWIJS.. EN TOCH DOORLEZEN HÈ !?
NU WEET JIJ.. ‘ZACHT WATTENKIND’ OOK WEER EENS WAT HELDEN ZIJN ..!
leuk stuk, maar dit heb ik 3 jaar geleden al eens gelezen in zo’n mailtje wat rondgaat!
Ik heb echt genoten van bovenstaande! Wat een evolutie die we doormaakten trouwens! Van zwart-wit tv naar led-tv. Een fiets die zonder problemen en zonder beveiliging buiten kon blijven staan zonder dat die ineens spoorloos verdween. Auto en huisdeuren die gewoon los konden blijven. En hoe vaak ik al dacht: vroeger deden we dat allemaal zonder problemen. ’t Is zoals je zegt; als je af moet gaan op alle waarschuwingen tegenwoordig, vaak zeer noodzakelijk nu, hadden wij (1962) al lang 50 keer dood moeten zijn… Elke generatie zijn charme maar die van jezelf, daar gaat niets boven! ;-)))
@Aram
Last van die verkreukeling, bedoel je?
Ach…sommigen noemen het een “markante kop”… (Dat betekent zo iets als: verschrikkelijk maar indrukwekkend.)
Maar wat ik eigenlijk nog het lastigste vind, is het idee dat ik hem – die kop – zelf zo ontworpen heb…
Met die wetenschap sta ik soms voor de spiegel en grijns mezelf schalks toe en zeg: “Zo meisje, weet je wat, we spreken af dat je vanaf dit moment alleen maar jonger wordt!”
Maar helaas, mijn scheppend vermogen laat het op dit punt afweten.
Maar er zitten ook beslist voordelen aan de grote verkreukeling & verzakking: Ik hoef nooit meer iemand uit te leggen dat ik, potdomme, geen lustobject ben.
🙂
@sjamama Ik hou van je humor en observatievermogen .Ik moet zeggen dat ik vaak breeduit zit te grijnsen .mooie woorden alweer haha .Ik ben gelukkig een man en die waren toch zojong als ze zich voelde ?(braaf halvarine wezen smeren al die jaren ).En dat terwijl me opa ( oude wijze boer ,toen al) de derde dag na mijn geboorte zei “geef het maar geen naam die red het niet”.Ik moet dat toen al gehoord hebben (1962) en gedacht hebben “die pak ik terug ,ik blijf nog even .En weet je wat gravity hasn’t got the best part of me,live has though.Maar what the hell ,het was toch gewoon een spelletje in een buitengewone leerschool? Kortom wat geweest is is geweest en nou verder met de geithet leven wordt steeds interressanter en leuker.En over al die jaren van vroeger ? De meeste mensen die ik mijn hele leven vertel zeggen dingen in de trand van als je het verzonnen had had ik je niet geloofd en beticht van een over aktieve fantasie .Ik denk dat ik zo snel mogelijk alle openstaande karma heb opgezocht en doorleefd ( zal het nu toch wel zon beetje rustiger krijgen? )dus laat de accentie maar komen ik ben er helemaal klaar voor .Liefdevolle groet marcel
ik ben blij dat ik nog even opgebleven ben. wat een lekkere verhalen.
ik ben van ’54 dus dit is gewoon nagenieten. het is wel duidelijk dat we ons toen nog niet zo druk hoefden te maken over de wereld, we wisten er gewoon niet zoveel van als heden.
niet iedereen was even gelukkig maar saamhorigheid vond je wel overal, vooral bij kattekwaad en zo natuurlijk, maar toch.
guido, dankjewel , groetjes van selene
@Marcel w
Ik ben blij dat je er nog bent en dat ik je mag laten lachen. Dank.
En wat betreft de ‘onwaarschijnlijkheid’ van je levensloop… geef me de 5, broeder…ik ken dat…ik geloof je.
Wie hier op deze planeet is gekomen om de puntjes op de i te zetten, heeft heel veel gevoel voor humor nodig.
Alles komt goed. (Maar wel blijven smeren; halvarine.)
🙂
Ben van ’46: crisisjaren, armoe. Maar m’n ouders maakten er het beste van. We kregen een boterham “met tevredenheid” (droog dus) en een boterham met beleg. Van oud brood werd broodpap gemaakt: jakkes. Later maakte mijn moeder wentelteefjes van oud brood. Alles maar dan ook alles werd schoon opgebruikt. Van sleetse jassen werden kindermanteltjes gemaakt. Kledingverstelwerk. Inderdaad, gedragen schoenen en kleding van anderen of broers en zusters. ’s avonds naar de radio luisteren: week uit, week in een goed besluit een goed begin…tatatatata enz.” Ik zie ik zie wat jij niet ziet: het hangt aan de muur en het tikt…”. “De bonte dinsdagavondtrein”. Hoorpelen met Paul van Vlaanderen. Kookprogramma met mevr. Lotgering Hillebrandt of zo’n soort naam, de groenteman die het aanbod van verse groenten besprak: zeg groenteman, zeg groenteman, wat eten we vandaag, en ook nog een naaiprogramma. ’s Morgens ochtendgymnastiek op de radio: “staat u allen klaar?” Overdag allerlei potpourri en veel kinderkoren te horen. Werd veel gezongen. Trouwens ook op school: ’s morgens en ’s middags standaard en daar ook nog tussendoor. Ja, belletje lellen en ook wel eens met een potje blubber aan de deur bij huizen waarvan je wist dat de deur met een ruk werd opengetrokken. Lucifertje tussen de deurbel bij huizen met meerdere verdiepingen hahaha. Een gehate juffrouw koeienogen in bonbonpapiertjes in lege bonbondoos opsturen. Aan de slager vragen offie ook varkenspootjes had en bij bevestiging zeggen dat dat moeilijk fietsbellen is zeker. Dito aan de bakker vragen offie kletskoppen (hoofd met luizen) had en bij bevestiging zeggen dattie ze een mutsje op moet doen anders vatten ze kou. Met een rommelpot lopen langs de deur of een uitgeholde suikerbiet met een kaarsje erin. Lampie pingelen (lantaarnpaallampjes kapot gooien). Banden van fietsen leeg laten lopen. Dieffie met verlos, bussentrap, tollen, jojo’en, en wat al niet meer op straat en de ouders deden soms mee, vooral met touwtje springen als er een tekort was om te draaien. Knikkeren en plaatjes prikken voor een cent. Fluitjes maken van rubbertjes met een cent ertussen. In bed luisteren naar voorbij wandelende mensen uit het dorp en hun vele n’avond of even bijkletsen met mijn ouders en buren. Deuren gingen niet op slot. Achterom kwamen mensen gewoon binnen en riepen dan eerst: “goed volk”. Hele eindes over dijken en door wijken lopen naar school en als oudste op broers en zussen passen. Duimdrop, trekdrop, spinnen en schuimblok e.d. kocht ik in een klein hoekwinkeltje van de paar centen die ik kreeg voor boodschappen doen voor een oude vrouw. Wij kregen geen cent van onze ouders, hadden ze niet. Later iedere zaterdag een eierkoek. Uit school stond er thee en kreeg je wel eens een Mariakaakje erbij. Iedere dag naar de kerk en ’s avonds lof met rozenhoedje. Processies (welke weet ik allemaal niet meer) en ook een met erwten in je schoenen (boetedoening) wat mijn moeder te gortig vond, vandaar dat ze gekookte erwten in mijn schoenen deed.
Zodra je 14 jaar was bonen plukken voor de kolenvoorraad, werd ook m’n eerste fiets van gekocht. Leuk dat heel veel van hierboven mij ook bekend is, terwijl ik toch van ver voor 1978 ben. Ja, wij hadden het dus zeker niet breed, maar er was rust en geborgenheid en je verveelde je niet ondanks dat er weinig materieel was.
voor “ons” was het een stuk makkelijker om je vrije geest te ontwikkelen, we hadden een stuk minder regeltjes.
ik heb bewondering voor de kinderen van nu die veel beter hun best moeten doen om de “mazen” van de wet te vinden en te ontsnappen aan “big brother” om zichzelf te kunnen ontwikkelen.
als je dit toch! gelezen hebt lieve jongere, blijf je dingen afvragen, probeer buiten de lijntjes te denken, doe het!
de toekomst hangt af van jullie!
succes, we houden van jullie!
@Inge
zo is het maar net, wij waren de toekomst, de jeugd is de toekomst.
Selene
Ik ben al een eigenwijs, van na 78.
Maar mijn dochter van 7, is véél eigenwijzer.
Die kinderen van tegenwoordig nemen geen blad meer voor de mond.
Zeggen recht voor z’n raap wat ze van dingen vinden, wat ze willen hebben, etc.
Ben benieuwd hoe dat verdergaat. Zij zullen jullie praatjes en wetten niet meer pikken denk ik.
Er komen andere tijden.
Ik vergat nog iets toe te voegen:
Het choco bruin op de muren en plafond was erg in, tussen door zat er wat groene bloemen met oranje tinten verborgen.
En vroeger was ook roken helemaal in, iedereen rookte, pafte en stoomde dat het een lieve lust was, cafe’s gezellig rook vol, restaurants en bioskopen, zonder verwijs op de verpakking en een tegen reclame op de TV, zelfs Opa werd oud met zijn sigaar.
Zelfs werden we in 1978 getrakteerd op heuse “Up in Smoke” films, waar geen haan naar kraaide, maar eerder een slappe lach tot gevolg was:
http://www.youtube.com/watch?v=k2pXxHW1DHs
wederom een bevestiging van mijn eigenwijsheid wat ben ik toch een lekker ventje ! 🙂
maar moet zeggen dat ik het er wel enigsinds mee eens ben al hebben jullie generatie dan toch wat fout gedaan in het overbrengen van deze geweldige instelling des levens aan jullie volgende generatie of konden jullie hier niets aan doen en is hyves en de playstation hier de schuldige ?
een echte held erkent zijn fouten
@hugo
…en een waarlijk eigen wijs lekker ventje loopt zijn beschuldigend vingertje niet achterna…
@hugo
…maar natuurlijk, niet alleen jij, maar ook wij zullen de moed moeten hebben om de hand in eigen boezem te steken…
dan zullen we de helden worden die we zijn…
Fantastisch artikel! Even weer geproefd aan de goede oude tijd!
Ik ben van de sixties en vergeet nooit dat mijn moeder altijd met krulspelden in haar haar liep en zo zelfs boodschappen ging doen, trouwens de buurvrouwen deden dat ook, met hun schort nog om en houten kleppers aan, mijn moeder was altijd druk in de keuken met haar weckpotten, haar handwringer en later electrische centrifuge die door de keuken trilde, (lol)
de melkboer met glazen flessen melk en vanillevla, deze flesjes kregen wij ook in het klein op de kleuterschool en de juf legde de flesjes dan op de verwarming behhhhhh…
wij hadden geen knikkerpotjes die maakten wij zelf in zwart zand tussen de struiken. Er liepen trouwens overal koeien in de weilanden waar zijn die gebleven?
eieren halen bij de boerderij in een emaille schaaltje en dan zelf de eieren rapen in een stoffig kippenhok, bij de boer helpen de varkens te voeren en achterna worden gezeten door zijn honden
uit school moesten wij ons omkleden en dan werd er gezegd ga maar buiten spelen, op de oude groene regenlaarzen (andere kleuren waren er niet)van mijn broer die al helemaal versleten waren en in mijn srv trainingspak (blauw met oranje) die mijn moeder met de zegeltjes van de melkboer bij elkaar had gespaard, op zondag de hele familie na de kerk bij opa en oma op de koffie, zelfs de pastor kwam af en toe langs hahahah. de hele klas zat op het kinderkoor en een paar jongens waren misdinaar, carnaval werd uitgebreid gevierd moeder maakte alle verkleedkleding zelf, trouwens naar de kapper gingen we niet, moeder knipte je haar met de keukenschaar, in de zomer met de hele familie naar de camping wat een wereldreis was dat, alles ging mee, koken op 1 gaspitje, met 1 gaslamp in de tent en later de vouwwagen, dan ijsjes trekken uit de automaat voor een kwartje, het snoepwinkeltje in het zwembad, alles kostte een dubbeltje een patatje met was 2 kwartjes, hielp je de badmeester met papierprikken kreeg je een frietje gratis, by the way het water was toen niet verwarmd en ik kreeg een pakket boterhammen mee, daarna geld zoeken door het gras. Op het veld lagen groepen jongelui die ouder waren daar durfde je niet te komen.
Zelf skate boards maken, met de wielen van je verstelbare rolschaatsen, je weet wel met die leren riempjes, iedereen leerde schaatsen op houten doorlopers met die wit rode touwen die je nooit meer los kreeg, je schaatsen hingen naast je voeten maar klagen deden we niet.
Op school moesten we met 2 woorden spreken en met U! Geen groepjes in de klas, iedereen zat in rijen met een inktpot in je tafel. We hadden een schooltuintje en alles werd daar verbouwd en thuis opgegeten. De gymles ging er ook hard aan toe, eerst rondjes hardlopen en daarna de rest, trefbal, bokspringen, ring zwaaien, buiten op het schoolplein slagbal en dan die witte ijzeren palen weer naar buiten en binnen brengen.
Dehele buurt was altijd buiten als we een heel eind weg waren en we moesten eten ging mijn moeder buiten de deur staan en klapte 3 keer in haar handen, dan was het eten klaar, na het eten ging vader rusten en wij gingen afdrogen en moesten stil zijn.
Op zaterdagmiddag voor de radio liggen luisteren naar de dik voor me kaar show, met ome joop en harry nak (ik moet plassen) je vader helepen met grasmaaien, de auto elke zaterdag wassen, vader deed alles zelf, klussen en verbouwen, moeder bakte alles zelf en maakte onze kleren, haken en breien leerden wij ook op de lagere school en punniken. wie kent nog spyrograph? en toen kwam er ministeck.mijn broer had mecano en een treinplaat. wij hadden barbies met stijve benen, zelf de kleertjes maken. poppen met echt haar deed je met één pop je hele jeugd iedereen had naar mijn idee ook één beer zijn hele leven lang met echte ogen van glas.
Je konijn vetmesten en met kerst opeten.
iedereen leek wel in een eend te rijden knalgroen of knaloranje, stroompalen boven de grond. De markt was gezellig en goedkoop.
De huisarts kwam thuis en de juf ook. de wijkverpleegster kam ook thuis, de huisarts gaf de inenting, iedereen was bang voor de tandarts, de schooltandarts nam zijn intrede alleen een paar kinderen werden dan uit de klas gehaald.
Je ging vroeger niet met je ouders in discussie zij hadden altijd gelijk. Een grote mond durfde je niet te hebben.
Veel mensen reden met een ijzer imperial op het dak van de auto, de bekende volkswagen busjes veel bedrijven hadden die in gebruik.
Op woensdag middag mocht je altijd een vriendje mee nemen uit school. dan speelde je schooltje of doktertje.
Zingen in borstels op de lp’s van abba. Geweldige tijd ik mis het nu enorm, mijn moeder had zo’n grote typemachine met carbonpapier en geen typex, met een fout alles opnieuw typen. typelint vervangen en je vingers tussen de toetsen, (o ja een handnaaimachine) School verslagen en uitreksels schreef je met de hand, ook werkstukken.
met je spaarpot naar de bank, alleen zij hadden de sleutel, je opbrengst werd op of bijgeschreven in je spaarbankboekje.
wat een goede oude tijd, geen stress geen computers nog even over het roken, de dames rookten bij ons lange bruine time sigaretten, deze stonden dan samen met gewone sigaretten zonder filter in wijnglazen op de tafel voor de visite op een verjaardag.
walnoten rapen en opeten emmers vol, waar zijn die bomen gebleven? en de makke kastanjes? beukenootjes rapen en eikels voor de boer zijn varkens hele kruiwagens voor een gulden.
Beetje lange bijdrage, sorry maar zit hier gewoon te genieten hahahah
Wat nog te denken van de telefoon? we hadden 5 cijfers en een draaischijf met een snoer aan het handvat, kennen jullie ook die grijze zeiltjes nog met de lijmpotjes op school? dat aten we op en de ecoline dronken we op hahahaha.
de eerste kleuren tv, met 3 zenders later de duitse zenders en dan winnetou kijken, de van duin show, swiebertje, beertje kola kol, de fabeltjeskranten daarna naar bed, 1x per week douchen, als je al een douche had. op het strand de eerste zonnebrand van delial geen toiletten er werd een kuiltje gegraven nergens een strandtent te bekennen?? ons drinken ranja was lekker warm. zelf ijsjes maken met ranja
enzovoorts……..
Als mijn kinderen dit horen kijken ze mij met grote ogen aan. Je ontkomt ook niet meer aan computers, internet en mobieltjes.
En ik heb gewoon ff lekker met je meegenoten.
(Mee met je genoten? – Genoten met je mee?..)
Dank Sas, heeeerlijk!!
Oh ja, ken je dat nog. Sjamba Fi..(?) Een middel tegen verbranding. Er stond een of andere vage Sherpa op dat flesje. Stonk een uur tegen de wind. Koelde wel lekker je verbrandde huid.. Tja, of het werkelijk hielp wist geen mens.
@Sas, dank je wel, ik herken alles! Inderdaad zeiden we geen limonade maar ranja…….. laat me raden, kom je uit het oosten van het land?
@Guido
Lekker dan, word ik hier weggepest!
Terwijl ik toch echt van voor ’78 ben, wel 2 maandjes, maar toch. Maar als ik zo al dat sentimentele gedoe lees, hoor ik er toch niet echt bij. Veel plezier verder met die ouwe lullen verhalen 😉
@Sas, op maandag namen wij ook altijd een gulden mee naar school, schoolsparen…. Mijn moeder leverde haar boodschappenboekje in bij de kruidenier en die bracht dan alle boodschappen en had de prijzen in het boekje achter de artikelen geschreven en opgeteld. Voor ons (de kinderen) was er altijd een klein rolletje klene drop bij (groen rolletje) Wij hadden een peugeot 404, daar is mijn vader nog mee van de weg gehaald omdat we bijna konden rijden als de flinstones, zo rot was de bodem. Lange rokken met bloemetjes droegen we, later geblokte broeken met wijde pijpen met omslag. je schoen moest helemaal onder de pijp vallen. We hadden een tamme kraai haha. We maakten caramel in onze hut van gebrande suiker die we met de kinderen uit de buurt hadden gebouwd. Verder kwam er veel aan de deur. Ken je ook de voddenman? Die kwam iedere week in de straat oude lappen e.d. ophalen met paard en wagen. We hadden altijd een mud aardappelen in de winter op een spiraal van een bed in de kelder. Het was eng wanneer jij de aardappelen moest halen want het was donker in de kelder. Blij waren we met nieuwe aardappelen want die werden gewschraapt en dan zat er zo’n lekker laagje om de aardappel.
nee hoor ik kom uit het midden van het land hahah
dit gaat maar door zo echt leuk.
mijn moeder maakte zelf appelmoes en gestoofde peertjes en rabarber, de voddeman hadden we niet bij ons, wel een groeteboer die tassen vol andijvie en bonen kwam brengen helemaal voor niets (nou ja voor een borrelte dan)
Wij deden nog aan vasten 40 dagen niet snoepen, dan spaarden we de snoep op in een trommeltje we kregen een jamin bij ons in het dorp en die had van die heerlijke zuurtokjes roze en zwarte die je nu nergens meer hebt (zaten zeker gevaarlijke stoffen in? lol)
we deden vaak een boodschap voor moeder met een briefje en huishoudportomonne naar de slager de bakker enz. had je niet genoeg geld werd het opgeschreven en dat kwam later dan wel, de slager hakte zelf zijn karbonaden en maalde het gehakt, halve koeien hingen in zijn koelcel
en in de winkel zijn eigengemaakte worst, de vleeswaren werd pas gesneden als je het bestelde, trouwens bij de bakker ook en die had een broodmachine voor dikke snede brood. ’s morgens vroeg rook je het verse brood al van ver.
mis wel die heerlijke lucht.
als ik op mijn moeders fiets stapte gleed ik altijd van het zadel af (rokzadel hahah) en er zat een ijzer mandje voor op een soort bagagedrager waar je ook op kon zitten achterstevoren, ze had wel stepjes achterop maar idd gewoon op de bagagedrager en dan vaak twee kinderen tegelijk, bij vader zat ik op zijn stang met twee benen aan een kant, pijnlijk, maar vond het prachtig.
Ik ging wel eens met mijn tante mee appels plukken, dan makte mijn moeder erg veel gerechten met apels, we hadden kisten vol.
Die zonnebrand weet ik nog wel, weet je dat ze die iSpanje nog steeds verkopen? en duur dat dat nu is zag het mijn laatste Spanje vakantie in de Spar staan lol. Een oanje flesje vierkant zwarte dop met een soort vieze stinkende bruine olie, later kwam de wortletjes creme werd je helemaal oranje of was dat zelf bruinend spul? i don’t know, zag er in ieder geval niet uit. We maakten zelf gel met suikerwater en bakten flensjes met brood of pikten mijn vaders brilcreme.
Kennen jullie nog die bruine stopverf van de glaszetter? dat rook zo lekker en kon je de leukste dingen mee kleien hahah, toen was er geen kit.
overal golfplaten van asbest op schuurtjes, zie ze soms nog om mij heen hahaha maar vroeger werd je pas ziek als je oud was.
wij hadden een kolenkachel en dat was zo lekker warm en gaskachels in huis boc=ven geen cv maar een kruik in je bed en dan jute behang met linoleum op de vloer of dat andere spul, leek ook op jute maar als je zat te spelen op je
knieën, zaten de afdrukken er in maar je bleef zitten ondanks de pijn. (weet even niet meer hoe het heet)Kennen jullie nog die leuke schoenen roots, ik had ze met spekzolen van de bata de echte waren te duur. dan de bomber jacks en pilotenzonnebrillen, geweldig spijkerbroeken met soulpijpen. leuke parasols van raffia in de tuin.
De badkamer was groen groene wastafels en toiletpotten afschuwelijk mooi voor die tijd.
een geiser in de keuken met een granieten aanrechtblad.
rotan stoelen in allerlei soorten met knal oranje bekleding en bloemen behang, iedereen had antieke kasten. bedden, geen lattenbodems maar met spiraal kin je lekker op springen.
witte lakens met geruite dekens.
In de winter was het zo koud in je bed de ijsbloemen zaten aan de binnenkant van ons schuifraam (enkelglas) en een pegel aan je neus, kennen jullie die hoestdrank nog? siroop flamel die vond ik zo lekker de ouderwetse dampo, uierzalf bij schrale huid, mijn moeder had ponds creme en geen make up ja een mascara helemaal uitgedroogd al vanaf haar huwelijk wel altijd fel gekleurde lipsticks.
wij liepen thuis ook op klompen die gele of rode en nooit pijn aan je voetjes rennen op die dingen.
leuk om de reacties te lezen!
Goeie zet Guido! Je hebt me hier wat losgemaakt, heerlijk al deze herinneringen, doet me aan Radio Nostalgie denken die ik in Frankrijk altijd op heb staan met héél veel muziek uit de jaren ’60…
Denk dat bijna alles al genoemd is; heb ik die houten doorlopers al langs zien komen? (zie me nog strompelen op het ijs van de Nieuwe Gracht in H’lem). En die driedubbeldikke ijsjes tussen wafeltjes van Jamin? En opa die de kolenkit in de schuur ging vullen? En het muntje in de electriciteitsmeter bij oma in A’dam? En de lammetjespap voor de dikbuikige gloeiende kachel? En naar huis gestuurd worden door de schooldirecteur omdat je het lef had als meisje met een broek aan naar school te komen (midden in de winter)? En en….
Ik heb nog niets over Woodstock, maar ook Kralingen gehoord.
De demonstraties tegen de atoombom bv.
Het was niet mijn tijd, maar wel die van mijn ouders, die provo’s waren.
Ben benieuwd.
Ga jij eens lekker snurken jochie.. 🙄
Het is net alsof er een blik opengetrokken wordt, en iedereen in de kamer roept: “Wat ruik in nou..?”
Heerlijk die verhalen, beelden, geuren ook.
Af en toe zo’n jonkie dat zich er toch mee bemoeit.. Helemaal gewoon dóórleest, ook de reacties..
😥
@Martijn, die demonstraties waren in de jaren tachtig, toen waren wel al groot en U2 bestond ook al:-)
Ik kom morgen nog eens even terug hier, nu terug naar de realiteit, naar bed vroeg op kinderen naar school brengen met de auto, sorry te gevaarlijk op de fiets, door sjeesen naar mijn werk en na mijn werk in de rij staan bij AH voor de boodschappen, truste iedereen
@kritisch
En de demonstraties van de jaren 60 dan?
Sorry, niets gezegd, ben al naar bed hoor!
En elke winter schaatsen en lauwe stinkende schoolmelk en met Sinterklaas chocolademelk
Wat is er mis met mij? Ik word van al die van nostalgie druipende verhalen écht, letterlijk, een beetje mis-selijk…
Het confronteert me met die kleine ET, die ontheemd en verweesd ronddoolde in een wereld waar ik niets van begreep…een wereld vol slaapwandelende mensen, die niet wisten wie ze waren, met ogen die niets zagen…een wereld zonder Liefde en vol angst, waarin niemand wakker was en ieder zijn eigen nachtmerrie droomde…een wereld waarin ik bijna stierf van eenzaamheid en koude…alleen mijn wanhopig brandend hart en de Geest van de Natuur sleepte me erdoor…en ook al beefde ik van ontzetting bij de gedachte aan wat nog komen ging, ik wist dat ik alle pijn van deze wereld zou moeten binnenlaten in mijn lijf…er was geen andere manier om de zon op te laten gaan, de wereld te ontdooien en de mensen te wekken…en ik begon te denken dat ik abnormaal was…en de kudde wilde dat graag bevestigen en trapte me aan de kant…
Maar ik bleef altijd trouw aan mijn hart en met de moed der Liefde droomde ik mijn droom dat op een dag de mensen net zo ‘gek’ zouden worden als ik..!
Brrrr…ik ben blij dat ik het heb overleefd en de pijn heb mogen en kunnen verdragen en de zon is opgegaan en de mensen aan het ontwaken zijn…
Sas die worteltjescreme was een zelfbruiner, na het insmeren hadden je handen aan de binnenkant ook die oranje kleur haha Inderdaad ken ik die zwarte en rode zuurstokken ook nog. Je had ook zwarte lollies met wit gele vlekjes die heel lekker waren. je kon zo’n hele rits lolly’s aan elkaar kopen (de plastic verpakking dan) Wij gingen ook naar het snoepwinkeltje van Arentje. Ze verkocht alleen maar snoep in potten. Op woensdagmiddag kregen we een dubbeltje en op zaterdagmiddag een kwartje. We zochten lang voor dat geld en Arentje had heel veel geduld:-) Belga kaugom, trekdrop, salmiak, oranje ballen, zwart-wit in van de gele zakjes, zoet hout waar we heel lang mee konden doen etc.
Hadden jullie ook zo’n pindasetje thuis? Je kreeg dan zo’n heel klein bakje met pinda’s op zaterdag. We speelden ook veel spelletjes: mens erger je niet, pim pam pet, memory, monopoly met de hele familie. Op verjaardagen zaten de mannen en de vrouwen apart, de mannen aan de grote tafel. De mannen dronken jenever, de vrouwen advocaat met slagroom of bowl. Ik zat altijd graag bij de mannen vanwege de gespreksonderwerpen. Op Zondagavond kwamen tante Gerrie en ome Evert en tante Jenny en ome Kees en gingen we met z’n allen sjoelen op een bak die mijn opa nog had gemaakt aan het begin van de 20e eeuw. Die sjoelbak heb ik nu, we spelen alleen nog met de kerst:-)Met z’n allen keken we naar één van de acht. Het songfestival was nog een belevenis, ik vond de start met de muziek van het eurosongfestival heel mooi hahahaha. Natuurlijk was er de Donald Duck en de Tina, mijn zusje en ik vochten altijd om wie het eerst de Tina mocht lezen.
En je eerste vriendinnetjes dat onhandig zoenen.
Duizelig op het schoolmuurtje van je eerste sigaretjes.
Maar wel stoer
@Martijn, toen was ik nog klein maar “ban de bom” en “kernenergie nee” was in de jaren tachtig. Overigens heb ik daar wel in meegelopen en had ik van die smileys op mijn jas met die teksten en heeeeeeel veel buttons. Ook had ik mijn haar met henna geverfd haha. Als ik die foto’s nu zie, kan ik haast niet geloven dat ik er zo heb uitgezien:-)En ik ga nu echt slapen maar het is zo gezellig hier hihi, morgen heb ik spijt:-(
@Martijn, ik bedoel dat ik nog klein was in de jaren 60 en niet bezig was toen met politiek, slechts met de fabeltjeskrant, swiebertje, stuif es in etc:-)
@kritisch
Ik ben er niet hoor! Begrijp het.
Goh, misschien was ik te optimistisch en ben ik dan toch nog de enige ‘gek’…
Blijkbaar nog steeds een, inmiddels bejaard, buitenbeentje?
Maar, allé, ben nooit te oud om te leren:
Dus, als ik het nu goed begrijp, is hét probleem van dit huidig tijdsgewricht volgens veel nieuwetijd-weetgierigen, dat de ‘goeie ouwe tijd’ voorbij is?
Of ga ik nou een ietsepietsie te kort door de bocht?
Voorlopig zal ik wel geen antwoord krijgen, want iedereen op dit forum ligt al uren op één oor te dromen van de goeie ouwe tijd…alleen moppersmurf is nog wakker en wacht, in onwankelbaar vertrouwen, op het rijzen van de zon.
Tja, it’s lonely at the top…
@ Sjaggiemamma
http://www.youtube.com/watch?v=PBq5HyKifJU&feature=related
Lonely at the top, we are just in the lowlands haha
Die zon komt nog lang niet, het is winter
Ha ha ha, dank Moppersmurf!
Lachen is hét medicijn tegen ieder sjagrijn.
Ik liet me even gaan; ik dacht, ach niemand hoort me toch, dus vandaar.
(Maar ik begrijp nu dat Albert Hijn me ook niet Thuis kan brengen? Ik moet Jeugdzorg maar bellen….pffff. Ik mag dan de leeftijd hebben, maar ben nog lang niet kinds!)
Nou, dan maar wachten op een ufo, of nee, nog beter, ik zal mijn merkaba eens even nakijken, anti-vries erin en gaan met die banaan.
Prachtig verhaal, ik ben van 1955 in R,dam Overschie geboren en het klopt precies wat hier omschreven word, we waren met veel vriendjes die elke dag buiten speelden, we gingen vaak met het pontje (met een man die het pontje met een stuk hout langs een kabel naar de ander kant trok) over de schie naar de marmerfabrieken kijken of er mooie stukken marmer tussenzaten om mee te nemen, of naar omaatje Marcelines die ons een bol rijst op de hand mee gaf, wat een lief mens was dat, of in de zomer (dat waren nog eens zomers) naar het einde van de Abtweg lopen om in een heel klein winkeltje zelfgemaakte ijsjes te kopen voor geloof ik 2 of 3 centen, wel gemerkt dat we toen kids van 5 of 6 jaar waren, de mooiste tijd van mijn leven was toch wel mijn jeugd, man wat een avonturen hebben we beleefd…
Gr. John
Lange warme zomers en koude echte winters en nu maar hopen dat na deze koude winter er een lange warme zomer komt misschien gaan we wel terug in de tijd hopelijk ook met alle andere leuke dingen van die tijd.
Prachtig artikel hoor.
groetjes
en die al die mensen die het er zo mee eens zijn, hoe hebben die hun kinderen opgevoed?
Ik zie ze dagelijks, en heb er geen hoge pet van op. Verwende mietjes.
Zelf ben ik van ’60, voordat daar nog wat op aan te merken valt.
@Joep,
Ik vind wel dat je gelijk hebt, maar er bestaat ook nog een jeugd van nu die wel normen en waarden hebben en respect tonen. Helaas zie ik ook dat deze groep in de minderheid is.
Ik heb zelf 3 kinderen in de leeftijd van 10, 15 en 21.
Ik moet zeggen dat het niet makkelijk voor ze is, weinig begeleiding met studies, erg veel regeltjes en te veel afleiding door de media en internet, voor hun veiligheid geef je ze een mobieltje, je ontkomt er niet aan, als ik het vergelijk met mijn eigen jeugd, dan had ik een stuk minder stress.
Ik moet helaas als alleenstaande moeder fulltime werken en kan ik ze geen moeder bieden die thuis zit te wachten met een kopje thee en een koekje als ze uit school komen.
De rekeningen, studies en hun sport en kleding moet ook betaald worden. We leven nu in een veel te gehaaste consumptiemaatschappij met te veel betuttelende regeltjes.
Ik heb het idee dat dat in de jaren 70 begon op de lagere school toen je ineens de meester bij zijn voornaam mocht noemen en zo gionge het verder met je en jij…..
Of heb ik het verkeerd? Praten en nog eens praten lost niet altijd alles op.
Ik kende dit artikel al, maar hij blijft ontzettend goed.
Ben van ’69 en weet nog als de dag van gisteren dat we gewoon met -20 lopend gingen naar school 8 km verderop.
En dat in een bevroren veels te strakke spijkerbroek want die had de hele nacht bij -20 onder het afdakje van ons balkonnetje gehangen om te drogen.
Dat waren nog eens barre tijden Brrrr…….
Met 15 jaar (met toestemming van de gemeente) al een fulltime baan.
Ook gingen we met 18 al samenwonen in een flatje fl 200,-
en ziektekosten fl 15,- per maand. Mijn ouders waren net 40 en hadden alle kinderen al de deur uit (en goed verzorgd).
Dat waren nog eens tijden…….
Hey Janee,
Prachtig verhaal!Wat kon je vroeger toch nog heerlijk kloten. Ik hoop van harte (en ik heb 3 dochters!) dat dit er voor onze jeugd er ook nog in zit. Heel wat gezonder als de tegenwoordige tv-pc-etc junkies.
bouwjaar 1954,
twee gebeurtenissen begin jaren 60 veranderde mijn toen onbezorgde jeugd ,grote mensen kunnen ook huilen,een witte en zwarte meneer waren dood gemaakt, al de ouders van mijn vriendjes kwamen bij elkaar op straat om elkaar te troosten .
wat is het leven toch mooi op het moment dat ik op submit comment wilde klikken begint time flies van porcupine tree uit de speakers te rollen (internet radio)
volgens mij komt het ook door de ouders (die voor 1978 zijn geboren),daardoor worden wij ook watjes.
björn hamstra 10 jaar lekker eigen wijs
Voor mensen die samenwonen of getrouwd zijn, niet de alleenstaanden dus, is er een keuze.
Mijn ouders hebben mij nog ouderwets opgevoed. Mijn moeder was altijd thuis, deed daar haar werk.
Ik ben nu 28 en mijn vrouw en ik zorgen ervoor dat er altijd iemand is voor onze dochter. Kwestie van aanpassen en keuzes maken. Als er al opgepast moet worden, dan doen mijn ouders dat met liefde.
De meeste mensen zijn teveel belust op geld en materie, ipv. hun kinderen.
Aandacht en liefde, zijn de schoonste zaken voor uw kind.
Leer ze dat materie maar materie is, ze komt overigens helemaal niets tekort.
1984 dat zijn de echte mannen.
jahoor wout dat was een goed wijnjaar haha