Advertentie

Azijn


We schreven hier een paar weken geleden een artikel over honing en kaneel. Gewone producten die overal verkrijgbaar zijn en een enorme invloed hebben op ons in- en uitwendig functioneren. Daarom is dit artikel over Azijn ook volledig op zijn plaats. Azijn is wellicht het meest onderschatte product en het feit dat we het steeds minder gebruiken in de huishouding, wil nou niet bepaald direct zeggen dat het een verkeerd spulletje is…

Onlangs was er een prachtige documentaire te zien op TV, die het vakmanschap van azijnmakers volledig belichtte. Sinds die tijd ben ik ook om.
Al heel lang geleden kwam men tot de ontdekking dat een vat wijn, dat wat te lang gestaan had en zuur was geworden, zeer nuttige en smakelijke eigenschappen had. Deze herkomst vind je nog steeds terug in het Franse woord voor azijn: ‘vin aigre’. Letterlijk betekent dit ‘zure wijn’.

In eerste instantie werd azijn vooral gebruikt om groenten langer houdbaar te maken. Maar het zuur kreeg telkens meer zijn eigen plek in gerechten en sindsdien heeft azijn in veel landen zijn eigen culinaire traditie ontwikkeld. Denk maar aan de moutazijn waar in Engeland elke ‘fish and chips’ rijkelijk mee besprenkeld wordt, de balsamico-azijn die je in elk Italiaans restaurant op tafel vindt en de rijstazijn die onmisbaar is in Japanse sushi. Ook is azijn een belangrijk bestanddeel van klassieke sauzen als mayonaise, ketchup en mosterd en wordt het gebruikt in chutneys, marinades en vinaigrettes.

Paul Benneland, onze onvolprezen site-bezoeker, wil het met ons over dit unieke product hebben, AZIJN; de vloer is voor Paul.

“Azijn is een bevorderlijk middel dat we kunnen gebruiken in de keuken voor het optimaliseren (op smaak brengen) en voor het bereiden van ons voedsel. In sommige gerechten voegen we dus ook azijn toe tijdens de bereiding. We denken dat we gezond aan het eten zijn en dat we dagelijks met alle goede, voorgeschreven zaken ons hele gezondheidssysteem ten goede doen. En toch hebben we als bevolking meer problemen met onze gezondheid dan dat we ons eigenlijk ooit van bewust waren.

We slikken, naast het voedsel, vaak ook nog vitamines en additionele voedingssupplementen. Ondanks dat blijven we nog steeds problemen houden, onze algehele gezondheid is niet evenwichtig, we hebben last van obstipatie, diarree en zelfs pijnen in de buik of gas vorming.

“JE BENT NIET WAT JE EET, JE BENT WAT JE OPNEEMT”.

Iedereen kent de olie- en azijnstelletjes die je vooral rond de Middellandse zeegebieden, in de restaurants op tafel ziet staan.

Dit alles heeft puur te maken met een slecht functionerende spijsvertering, je maag is niet in staat alles goed op te nemen en dat zal tot gevolg hebben dat je hele verdere voedselverwerking niet de juiste stoffen uit het eten opneemt, hetgeen leidt, tot bovengenoemde klachten.

Het probleem zit ‘m in de zuurgraad van het maagzuur, wanneer je niet in staat bent om bepaalde stoffen tot je te nemen. Hierdoor kan ook geen goede opname plaatsvinden. De volgende spijsverteringsronde zal de maag een ander soort maagzuur produceren, waardoor de afbraak van het nieuwe voedsel in de maag resulteert in verminderde opnamevan voedingsstoffen.

Je eet dan wel gezond met al die toegevoegde voedingsmiddelen, maar alleen op de lange duur zal er een grotere kans zijn dat je last kunt krijgen van diabetes, kanker, chronische pijn, artritis en zelfs hartproblemen.

De verminderde werking van het maagzuur  zorgt ervoor dat ziektes en parasieten hun weg makkelijk in het darmkanaal kunnen vinden en een verdere terugval van het immuunsysteem bevorderen. Zodra we last hebben van te veel aan zuur, slikken we maar al te graag een pilletje tegen het optrekkende zuur, en deze produkten zijn vrijwel alkalisch bezig en verminderen sterk de PH-waarde in het lichaam.

De meeste mensen realiseren niet goed dat het voedsel en de toegevoegde voedingssupplementen en vitamines niet goed worden opgenomen door het lichaam waardoor vermindering ontstaat van voedselopname en de kans op ziektes vermeerderd. Door de slechte opname blijft men ook een hongergevoel hoouden en zal men zich wederom snel wagen aan een snack of zelfs een kleine extra maaltijd.

Hierdoor treden er specifieke symptomen en klachten op waar dokters via hun favoriete, niet-werkende pil met bijwerkingen, de boel nog verder ontstoren. Ze verergeren het zelfs, door het operatief verwijderen van bepaalde organen en weefsels; niets helpt dan meer, ook niet een homeopatisch en/of natuurgeneesmiddel.

“AZIJN DE ANDERE WIJN”

Azijn is gewoon in flessen en flesjes te koop.

Azijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de werking van de juiste bacteriën. Als bij de rijping van wijn bijvoorbeeld lucht in het wijnvat komt, kan de alcohol worden omgezet in zuur en ontstaat een wijnazijn. Azijn is chemisch gezien een oplossing van 4 tot 15% azijnzuur met diverse natuurlijke geur- en smaakstoffen. (Maar ook onnatuurlijk smaak- en geurstoffen worden gebruikt!)

Het reinigen van je lichaam met azijn is heel bevorderlijk, het natuurlijke azijnzuur is een efficiënt ontsmettingsmiddel, een interne luchtververser en een reinigingsmiddel dat vet en minerale ophopingen verwijdert. Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels en ondersteunt ook de maagzuur in de maag door de opname van voedingsstoffen.

Wat doet azijn met onze gezondheid?

* Verbeteren metabolisme (totale stofwisseling)

* Bevorderen spijsvertering

* Helpt de slechte cholesterolketens in ons lichaam af te breken

* Voorkomt huidvlekken bij veroudering

* Bevat calcium, hetgeen osteoporose bestrijdt

* Verlicht hoofdpijn

* Kan worden gebruikt bij de behandeling van likdoorns en voetschimmels

* En bij de bestrijding van huidontstekingen

* verlaagt de bloeddruk

* Laat hart en bloedvaten beter functioneren

* Vernietigt schadelijke microbes in het voedsel

Vroeger werd de mensen al aangeraden een dagelijkse dosis appelazijn te nemen, een klein glaasje voor de maaltijd doet wonderen, de opname van alle voedingssupplementen en voedsel worden in lichaam weer geaccepteerd, waardoor de maag ook weer het juiste soort zuur in de juiste percentage kan aanmaken. Het resultaat is dat het lichaam na verloop van tijd zal herstellen en beter gaan functioneren.

‘STERK MAAGZUUR IS GOED VOOR U’

De spijsvertering is een complex proces, het is een biochemisch en fysisch proces, dat geconsumeerde stoffen splitst in nutritionele componenten. Dit hele proces wordt aanzienlijk geholpen door spijsverteringsenzymen die van nature aanwezig zijn in levende levensmiddelen, zoals verse, rauwe groente en vruchtensappen, bijvoorbeeld.

Verwarmd voedsel, vernietigt bijna alle spijsverteringsenzymen, en dit is een reden waarom bij gekookt voedsel de gezondheid in feite afneemt bij veel mensen. Aan de andere kant zullen rauw en levend voedsel (salades oa) de spijsvertering bevorderen voor het afbreken en absorberen van voedingsstoffen, en ook hierbij zal de inname van appelazijn de opname van deze voedingsstoffen verbeteren.

Dode levensmiddelen – die gepasteuriseerde enzymen bevatten zorgen voor stress in uw lever, alvleesklier en galblaas. Juist doordat spijsverteringsenzymen ontbreken, wat weer door een verminderde maagzuurproduktie wordt veroorzaakt.
Er worden verder geen stoffen meer opgenomen, waardoor de samenstelling van het maagzuur afneemt en alleen nog de overige stoffen nauwelijks verwerkt worden tot een gezonde omzetting van goede enzymen. Enzymen die zo heel belangrijk zijn voor de gezondheid van ons leven. Kortom, Azijn is een essentiële stof, die we niet moeten onderschatten..!

Groetjes aan alle WantToKnow-lezers!

Paul Benneland

33 gedachten over “Azijn

  1. Jeetje Sid.. Als ik jou zo lees, is het enige dat je wilt doen, het doorslikken. De rest dient al te zijn voorgekauwd..? Kom op, koop zo’n fles en doe je ding. In de sla, bij vis etc. Let op de reacties van je eigen lichaam..!

  2. @Paul,

    heel erg bedankt voor weer een stukje oude kennis, bijna vergeten, weer teruggebracht in de aandacht die het verdient. enkel een klein opmerkingetje?! “….de boel nog verder ontstoren…”. Wanneer er wordt ONTstoort, wordt het weer “rechtgezet/geneutraliseerd”, dat zou OKE zijn, maar doktoren STOREN de boel. Sorry voor mijn correctiegedrag, maar ik kon het niet laten, hahahahaha.
    Nogmaals heel erg bedankt, keep up the good work.

    @Guido,
    misschien bedoelt Sid het wel serieus?! Wanneer Sid het wil gaan toepassen is deze extra informatie wel handig. Maar van de andere kant staat in het artikel ook te lezen, “een klein glaasje voor de maaltijd….”.

    Aan allen,
    laatst op internet een boek-aanprijzing gezien van Alicia Silverstone door een, door haarzelf geschreven, boek.
    “The Kind Diet” (heb het nog NIET gelezen). Maar wat er verteld wordt, mede op de site, lijkt heel interessant. “Kind” slaat op diverse factoren die hiermee bereikt worden. Liefdevol voor mens, dier, milieu en last, but not least, heel liefdevol voor onze AARDE.
    Wil het boek aanschaffen en lezen. Zal nog een tijdje duren, want mijn studie staat al niet altijd op de eerste plaats (Foei, Bertina), maar de informatie die na te lezen is is ook van groot belang.

    Heel warme groeten aan allen,
    Namaste, Adonai en In Lak’ech (Maya),
    Bertina.

  3. Mijn grootvader dronk elke dag op nuchtere maag 2 eetlepels azijn, deed dit van jongs af aan omdat hij geleerd had dat dat goed was. Hij was nooit ziek en stierf in 1959 op 94 jarige leeftijd door ouderom.

  4. Ook toevallig: laat ik nu al jaaaren vrijwel elke dag vinaigre de cidre gebruiken voor mijn slasausje! Intuïtie? Hier in Frankrijk beginnen we de maaltijd met een salade en eten altijd ’s middags warm (“diner”) en ook dit tijdstip schijnt beter te zijn voor de spijsvertering. Beetje moeilijk te realiseren als je nog werkt denk ik…

  5. Bedankt voor de reacties 🙂 Was slechts nieuwsgierig hoe toe te passen. Heb van huis uit een slecht eetpatroon meegekregen. Heb er niet altijd de kracht voor om de artikelen van naturalnews.com door te spitten.

  6. Nu ben ik de weg kwijt.
    Er zwerft erg veel informatie op het web rond dat je je lichaam basisch (pH > 7) moet houden, o.a. met natriumbicarbonaat. Dit zou de directe pathogenen en de indirecte gevolgen (kanker e.d.) buiten de deur houden.

    Zoals gezegd; ik ben nu de weg kwijt..

  7. Klopt Galaxy, juist een te zuur lichaam zou juist allerlei negatieve invloeden hebben. Er wordt nu zelfs speciale vit. C aangeboden die minder zuur is.
    Ik denk dat je lichaam het zelf wel goed kan reguleren, ben je te basisch dan heb je zin in een augurk ben je te zuur dan heb je juist geen zin in zure zaken.

  8. Ja, ben het eens met Morelio. Mijn man heeft altijd erg veel zin in azijn, smeert het overal op en doorheen. Ik heb er minder behoefte aan.
    Hij heeft ook regelmatig maagklachten, misschien gebruikt hij intuitief het juiste middel.

  9. Maar dan wel de rauwe ongefilterde soort.
    Hier verkrijgbaar bij de natuurwinkel.
    Je kunt het ook mixen met water en dan wat honing toevoegen als het je te zuur is.
    Vooral in de zomer ook lekker.

  10. Ik vond die bijzondere azijn van de natuurvoedingswinkels altijd al heel lekker in het eten. Vergeleken met de azijn in kunststof flessen van de supermarkt is is totale troep. Nu weet ik ook hoe het gemaakt word, waarom het zo goed smaakt.

  11. Wat een onzin,gepasteuriseerde eiwitten in gekookt eten… die geen spijsverteringsenzymen bevatten? Alsof wij bestaan uit planten eiwitten, zie ik er uit als een krop sla??

    je lichaam breekt voedsel af tot elementaire delen, zetmeel naar glucose, eiwitten tot aminozuren. Vervolgens wordt het opgenomen en aan de andere kant worden lichaamseigenstoffen opgebouwd. Gekookte eiwitten zijn verder afgebroken dus makkelijker te verwerken! De maag zorgt voor het malen en afbreken van voedsel om meer contact oppervlak te krijgen in de rest van het spijsverteringskanaal. De echte enzymen komen pas NA de maag in actie.

    het deel over extra vitamines en/of maagzuurremmers kan ik volgen, liever niet gebruiken en op je normale voedingspatroon letten. Toch zijn er ook daar medische redenen bij bepaalde ziektes…

  12. In het artikel van Paul staan een hele hoop foute aannames en processen m.b.t. de spijsvertering beschreven. Ik ga daar verder niet op in. Paul moet eerst nog maar eens even de klok zoeken om over de klepel maar te zwijgen. Het is echter niet zo heel moeilijk je wat beter te informeren Paul.

    Inname van (kleine hoeveelheden) azijn kan inderdaad bevorderlijk zijn. Vooral diabetes I&II patiënten kunnen daarbij baat hebben. Het zorgt bij een maaltijd met veel koolhydraten voor betere bloedsuikerwaardes. Dat geldt ook voor ‘gezonde’ mensen. Sommige onderzoeken echter weerspreken dit voordeel.

    Ik laat Paul (en u de lezer) natuurlijk niet met lege handen achter. Hier even wat te lezen voor het weekend. Een overzichtje:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201

    Van later datum.

    m.b.t. de snelheid van verteren van voedsel met en zonder azijn in patiënten met diabetes I:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945

    This study shows that vinegar affects insulin-dependent diabetes mellitus patients with diabetic gastroparesis by reducing the gastric emptying rate even further, and this might be a disadvantage regarding to their glycaemic control.

    http://care.diabetesjournals.org/content/33/2/e27.long

    In conclusion, two tablespoons of vinegar could be easily used as a complementary food (e.g., in a salad dressing) to reduce hyperglycemia.

    http://content.karger.com/produktedb/produkte.asp?typ=fulltext&file=000272133

    The antiglycemic properties of vinegar are evident when small amounts of vinegar are ingested with meals composed of complex carbohydrates. In these situations, vinegar attenuated PPG by ∼20% compared to placebo.

    Een paar theelepeltjes mensen. Geen liters!

    Verdere verdieping:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19963157
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20109192
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19269707
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18555933

    bijwerkingen:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18361754

    Kijk uit met pillen!!
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15983536

    Geen wondermiddel. Lekker de salade aanmaken met azijn en extra vierge olijfolie of een paar theelepeltjes vóór de maaltijd.

  13. @ Cryptocheilus

    Een artikel kan je zo uitgebreid maken dat niemand het meer wil lezen omdat het te groot is of te veel informatie bevat in 1x.

    Gezien het feit als je een flesje Azijn in de winkel koopt zit er ook niet zo’n elle lange informatie op het etiket weggeplakt zit.

    Zie dat je zelf ook een foutieve zaken aanhaalt betreffende diabetisch zijn, je praat maar over 1 soort diabetes 1, terwijl in de reguliere kant al ovderduidelijk wordt gesproken over 11 soorten suikerziekte.

    Foute aannames? heb hier in iedergval de klok en de klepel in de hand anders zou er geen Azijn meer in de winkel te verkrijgen zijn.

    En nogmaals is Azijn, “DE ANDERE WIJN”

    Neem zelf ook eens een teugje en kijk dan vooral niet zo zuur…

  14. Volgens de Ayurved is zuur (ook azijn) soms goed en soms slecht. Hangt net af van welke van de 3 constituties (kaph, pitt, vaatt) op dat moment overheersend is. Dus azijn is soms goed, maar niet altijd. Is de constitutie ongunstig, dan kan azijn juist kwalen verergeren.

    1. ik gebruik 0ngeveer 2 maanden appelazijn tegen hoge bloeddruk en met veel
      succes. Mijn huisarts die uit Libanon komt vertelde mij dat het ook daar
      wordt gebruikt.Ik verneem gaarne uw reactie op de email van Ronnie. Wat is Ayurved, de 3constituties Kaph, pitt en vaatt.(nr 24)

    2. Hoi,

      Ik heb last van galreflux en ben net begonnen met een kuur appelazijn. Ik drink een glas per dag met twee eetlepels. Samenloop van omstandigheden of niet, ik heb het gevoel dat mijn maag nog meer opgeblazen is. Kan je me wat meer vertellen over Aryurvedische benadering?
      Groeten

  15. Hola:

    Vanuit Spanje (País Leonés) en vlak tegen Portugal het volgende: eet dagelijks verse, ensalada mixta mét look. Iets wat de Spanjaarden niet rauw in hun slaschotel mengen. Wel – zoals ik het ook doe – ’s morgens op een toost, de look uitraspen, er verse olijfolie van de koude persing overgieten en je hebt quasi een volleduig maal binnen.

    Tot daar de zijsprong. Ik vind in het basisartikel niets over de industriële, “witte” azijn (in Vlaanderen bekender als bvb. De Blauwe Hand en idd. schitterend … om ramen te zemen …) versus de eetbaardere en gezonde wijnazijnen of appel-azijn.

    Ik gebruik uitsluitend wijnazijn en soms appelazijn. Privé en voor de gasten. En steeds in het geslaagde huwelijk met olijfolie (eerste koude persing, hier “virgen” genoemd of “extra virgen”) én met verse gesnipperde (rode) look uit de provincie Cuenca, La Mancha: Las Pedroñeras … Wereldhoofdstad van de look. Men voert uit tot in Japan. Geraak ik er niet aan dan die uit mijn provincie, Zamora, ofwel die uit de eigen tuin, maar die is snel op.

    Ter info had ik graag geweten waarom er idd nog steeds in de Lage Landen zoveel witte, industriële azijn gebruikt wordt. Buiten het economische argument dan. En waarom men het in het artikel niet afraadt.

    ¡Muy atentamente!

    Dirk Renaat

    Hier de enlace of verwijzing naar de “rode” look: http://es.wikipedia.org/wiki/Las_Pedro%C3%B1eras of pak je zoekrobot: “Las Pedroñeras, Cuenca”. De ñ intikken als “n”.

  16. Citaat: “deze produkten zijn vrijwel alkalisch bezig en verminderen sterk de PH-waarde in het lichaam.”
    Of het is een schrijffout of je begrijpt niet wat de betekenis van pH waarde is.
    Hoe lager de pH waarde, deste zuurder een produkt is. Omgekeerd: hoe hoger de pH waarde deste alkalischer een produkt is.
    Maar let op: coca cola smaakt ZOET maar heeft een hele lage pH waarde en verzuurd het lichaam.
    Juist een te zuur lichaam leidt tot allerlei kwalen en ziekten. Maar het omgekeerde is ook uiterst ongezond. Het gaat om de balans. Een lichaam dient een pH waarde te hebben van ca. 7-7.3. En dat kun je meten door de pH waarden te bepalen van sputum en urine middels pH strips.
    Alles wat je aan zetmeel, vetten, vlees en suikers konsumeert, verlaagt de pH waarde en verhoogt dus de zuurgraad.
    Het verhaal over azijn vind ik misleidend, onvolledig, eenzijdig en getuigen van het ontbreken van echte kennis van zaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.