x
x
Wapenhandelaren vormen nu VN-veiligheidsraad..!
2016 © WantToKnow.nl/be
x
Van midden 2016 tot midden 2018 wordt de VN-veiligheidsraad gevormd door 9 van de Top-1o van wapenexporterende landen in de wereld.. Bij deze 9 landen, tellen dan ook de roterende leden mee. Spanje, Oekraïne, Italië en… Nederland. Allemaal landen uit het oude contintent Europa, waarbij de ander 5 permanente leden van de VN-veiligheidsraad dan opgeteld 9 wapenhandelende landen vormen. De 5 permanente ken je: China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Volgens data van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) (HIER), is het enige ontbrekende top-10-lid van wapenexporteurs in de wereld, Duitsland, dat op plaats 5 staat van wapenproducerende exporteurs. Het land is geen recent, huidig of toekomstig lid van de 15-landen tellende VN-veiligheidsraad. Pieter Wezeman, senior-onderzoeker bij het SIPRI liet weten dat hij helemaal niet verbaasd is, dat deze conclusie uit de analyse rolt.. “In de dagelijkse realiteit is het ‘business as usual’: de 5 permanente leden van de Veiligheidsraad zijn vanzelfsprekend de sterkste militaire machten in de wereld” aldus deze Wezeman.
De 2 grootste wapenexporteurs ter wereld, Rusland (25% marktaandeel) en de VS (33%), hadden in 2015 -volgens de SIPRI-data- dus totaal 58% van de wereldwapenmarkt in handen. China en Frankrijk bezetten daarbij de derde en vierde plaats, met percentages die een stuk lager zijn, respectievelijk 5,9% en 5,6%. “De status van de kleinere, roterende leden van de VN-veiligheidsraad, in relatie tot de wapenexport, is interessant, maar kan ook toevallig zijn”, aldus Wezeman. Huidige conflicten in bijvoorbeeld Syrië en Yemen, laten contrasterende voorbeelden zien, van de beperkte invloed die Veiligheidsraad-leden hebben als wapenexporteurs.
“Enkele van de belangrijkste crises waar de Veiligheidsraad mee te maken heeft, zoals bijvoorbeeld Yemen, blijken de acties van de leden naar voren te brengen, bij het verkopen van wapens aan conflicterende partijen aldaar, en dus het bewapenen van de milities aldaar en we roepen al méér dan 1 jaar op, dat Saudi Arabië geen wapens meer geleverd zou moeten krijgen, in relatie tot het conflict in Yemen, vanuit de verschrikkelijke humanitaire gevolgen van de wapenleveranties aan Saudi Arabië”, aldus Anna Macdonald van IPS. Zij vindt dat de leveranties van wapens aan Saudi Arabië zowel de humanitaire wetten overtreden en de verdragen die gesloten zijn omtrent wapenleveranties in de wereld.
“Maar het is”, zo gaat Wezeman verder, “vooral de druk van burgerorganisaties, die ervoor hebben gezorgd, dat landen zoals Zweden, dat volgend jaar een plaats krijgt in de Veiligheidsraad, hun wapenverkopen aan Saudi Arabië hebben beperkt. Zweden, dat tot december 2018 deel zal uitmaken van de Veiligheidsraad, staat nummer 12 op de wereld-wapenhandelsranglijst.”
Economische motieven toch klein..
Toch is volgens Wezeman de invloed van de economische belangen in de wapenindustrie bij beslissingen van de Veiligheidsraad relatief klein. “De opbrengsten van wapens voor een land, zijn relatief klein, in vergelijking met hun totale economie. Landen die door de VN-veiligheidsraad zijn veroordeeld tot een wapenembargo, zijn vaak landen, die té arm zijn om überhaupt dure wapens aan te schaffen. De simpele wapens die ze wel kunnen aanschaffen, snijden geen hout. Het gaat dan om relatief goedkope vuurwapens, zoals geweren/mitrailleuren en andere simpel wapentuig.”
Maar al met al, aldus Macdonald, hebben de leden van de VN-Veiligheidsraad, bijzondere verantwoordelijkheid in het handhaven van internationale vrede en veiligheid, en dat reikt natuurlijk ook uit naar hun rol als wapenexporteurs. ‘Het is duidelijk dat ze in dit vooral VN-artikel #5 dienen na te leven, dat zegt dat handhaving van vrede gepaard dient te gaan, met ZO MIN MOGELIJK verspreiding van bewapening”, aldus Macdonald. “En dus worden de leden van de Veiligheidsraad specifiek op dit vlak aangesproken in hun rol als wapenexporterende mogendheden.”
Ze voegt daar tenslotte aan toe: “Maar laten we het erover eens zijn, dat het totaal van US$ 1.300 miljard daty aan wapens wordt besteed jaarlijks, nou niet bepaald de ‘spirit’ hoog houdt, bij het handhaven van specifieke dit artikel. Een bedrag dat significant meer is, dan nodig is om in één keer de diepe armoede in de wereld uit te bannen.”
Eigenlijk is alles al lang bekend. Tegenwoordig kijk je dwars door het reguliere nieuws heen. We zijn zo vaak belogen dat de geloofwaardigheid doorzichtig en sleets is geworden. We weten toch allen dat de VN een corrupte organisatie is die valse berichten verspreiden en wapens leveren in plaats van voedsel en hulpgoederen, ofwel een oorlogsorgaan van de VS.
Doet me denken aan Lord of War , die op feiten gebaseerde film met Nicolas Cage. Goede film, aanrader.