x
x
Academici:
‘Vergeet vet, want dat maakt de kwaliteit van je voedsel!’
2015 © WantToKnow.nl/.be
(Bron: o.a. JAMA, 2015; doi: 101001/jama.2015.5941)
“Voedsel dat rijk is aan toegevoegde suikers, zetmeel en geraffineerde granen, zoals wit brood, witte rijst, crackers en suikerrijke desserts, draagt bij tot de hoogste inname van calorieën in het voedsel dat mensen eten.”
Voedsel dat rijk is aan gezonde vetten, zoals met name noten, vis en bijvoorbeeld olijf- en kokosvetten zich als zodanig bewezen, dient te worden gepresenteerd als ‘uiterst gezond’ hebben Daarnaast blijken producten die zogenaamd als ‘vet-arm’ worden gepresenteerd, regelrecht schadelijk zijn voor ons. In ieder geval slechter dan de vol-vet variant van dezelfde producten..!x
Plantaardige vetten: vaak heel ongezond, vooral bij verhitten..!
Juglen Zwaan is voedingsdeskundig en heeft zijn eigen, onovertroffen site op dit gebied ‘aHealthyLife‘. Hij is geschrokken van één van de grootste leugens die wordt verspreid onder consumenten, over het ‘gezonde karakter’ van plantaardige olie. Koolzaadolie is hier een groot voorbeeld van. En toen transvet een aantal jaren geleden eenmaal bekend werd als een boosdoener, geloofden veel consumenten dat andere oliën wel goed voor ze zouden zijn. De waarheid is echter, dat de meeste plantaardige oliën ernstige schade aan de gezondheid kunnen toebrengen..!
Onderzoeken hebben uitgewezen dat vooral de samenstelling van de vetzuren in deze oliën schadelijk is. Mensen zijn nooit zoveel blootgesteld aan de hoeveelheid oliën die men vandaag de dag consumeert. Dit leidt tot het ontbreken van eten met echte voedingswaarden. En ja, zo zegt Juglen, het is waar dat plantaardige olie van nature voorkomt in veel gezonde producten die we vandaag eten. Maar het probleem ontstaat echter wanneer we deze oliën in excessieve mate tot ons nemen.
omdat ze minder transvetten bevatten dan andere oliën.Het blijkt dat plantaardige oliën bomvol transvetten zitten. Niets is echter minder waar. Plantaardige oliën bevatten vaak grote hoeveelheden transvetten, soms wel 4.2%. Dit betekent dat je niet alleen junkfood moet vermijden, maar ook plantaardige olie. Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Bewijzen uit meerdere onderzoeken onderstrepen het gevaar van plantaardige oliën met betrekking tot hart- en vaatziekten.
Plantaardige oliën zorgen voor een disbalans tussen de vetzuren in het lichaam. Omega-3 en omega-6 zijn twee vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt en moeten uit voeding worden gehaald. Hoewel het beide essentiële vetzuren zijn, moeten ze wel in de juiste verhouding tot elkaar staan om geen gezondheidsklachten te veroorzaken.
Vroeger was de verhouding tussen omega-6 en omega-3 4:2 of 1:2. Tegenwoordig zijn er mensen met een verhouding van 16:1, wat te wijten is aan de grote hoeveelheid aan plantaardige olie in ons voedsel. Dit zorgt voor een structurele verandering van de celmembranen en vetopslag in ons lichaam. Ontstekingen zijn veelal een resultaat van het eten van plantaardige oliën. Zoals veel van de andere problemen die in verband staan met plantaardige olie, is het aantal toenemende chronische ontstekingen een direct resultaat van een hogere inname van omega-6..!
Om alle bovenstaande redenen zou plantaardige olie moeten verdwijnen uit je dieet. Ze zijn gevaarlijk en ze vernielen de natuurlijke balans in het lichaam. Gebruik in plaats hiervan kokosolie en olijfolie. Beide hebben talloze gezondheidsvoordelen. Kokosolie bevordert zelfs de gezondheid van de hersenen. Verwijder plantaardige olie dus uit je dieet en leef gezonder!
Bakken en braden? Ga voor kokosvet..!
Kokosolie bestaat voor grofweg 90% dus uit verzadigde plantaardige vetten. Omdat verzadigde vetten zeer ongevoelig zijn voor hitte en oxidatie, door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof, zijn ze van nature langer houdbaar en nog belangrijker: ze worden minder snel ranzig of zelfs giftig tijdens het bakken..! Kokosolie gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. Kokosvet/olie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie.
Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie, maar deze oliesoorten hebben dus een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). En weinigen weten dat MOV echter juist zeer gevoelig zijn voor hitte en oxidatie, doordat de moleculen meerdere zogeheten dubbele bindingen bevatten.. Dus bakken en braden met kokosolie lijkt een enorme gezonde stap om de giftige verbindingen te vermijden die verhitting van meervoudig onverzadigde vetzuren met zich meebrengt!
Maar de kokosnoot heeft een middel- tot hoge klimaatbelasting en vooral bestrijdingsmiddelen en de ontbossing, die vaak samen gaat met het opzetten van kokospalmplantages belasten het milieu. Mangrovebossen moeten vaak plaats maken voor plantages. Daarnaast kunnen diverse larven, kevers en mijten als plaag in kokosplantages voorkomen, die weer bestreden worden met bestrijdingsmiddelen, die jij -letterlijk en figuurlijk- allemaal op je bord krijgt. Wanneer je kokosvet gaat gebruiken of al gebruikt, doe dit dan dus door BIOLOGISCH kokosvet te gebruiken! Dit komt van de plantages waar op natuurlijk wijze met de kokospalmen wordt ‘omgesprongen’.. Geen bestrijdingsmiddelen en een ‘liefdevollere’ kweek..!
Barry Groves was de man, die dit verhaal over vetten zélf heeft uitgevonden. Hij woont met zijn vrouw Monica in de Cotswolds-heuvels in het Britse graafschap Oxfordshire en hij kan zich een van de meest vooraanstaande voorvechters van een koolhydraat-arme, vetrijke manier van leven noemen. Want al lang geleden begon hij met vraagtekens te zetten bij conventionele voedingspatronen. En het was vanaf 1982 dat hij zijn tijd volledig wijdde aan de relatie tussen voeding en ‘welvaartsziekten’ als zwaarlijvigheid, diabetes, hartkwalen en kanker.
Er is de laatste decennia veel geschreven over onze lichamelijke gezondheid en wat ons vooral opvalt is de enorme drang die mensen hebben naar suikers.. Het blijkt dat deze suikers eigenlijk zelden worden gezien als ‘verwoestend’ voor het lichaam, wat ze wel zijn..! De mens is vanuit zijn ontstaan gewend om suiker uit voedsel te halen in de DARMEN, wanneer het voedsel was verteerd. Gaan we nu pure suiker eten via onze mond, dan is ons lichaam natuurlijk in de gloria, doordat het niet zo hard hoeft te werken voor die suiker.. Maar zoals zo vaak: overdaad schaadt..!
In de jaren voor 1990 had men nog een zwoerd randje aan een carbonade zitten wat ik persoonlijk gebakken het lekkerst vond.
Opeens moest dat zwoerdrandje verdwijnen want dat was niet goed en toen brak ook de periode aan dat alles bijna mager moest zijn en light.
Het probleem is volgens mij niet zozeer dat zwoerdrandje maar de mensen zelf.
Voor de jaren negentig was er veel meer zwaar handwerk wat inhield dat je verbrande wat je at en toen waren de mensen sterker dan heden.
Na de jaren negentig gingen velen bureauwerk doen wat inhield dat men minder bewoog en minder zwaar lichamelijk werk verrichte waardoor mensen sneller dik werden en zich minder fit gingen voelen.
Hetzelfde geldt mijns insziens ook met hygiëne vroeger stak het niet zo nauw en kon men tegen een stootje,terwijl tegenoordig alles super schoon moet zijn waardoor men minder weerstand tegen microben heeft waardoor men vlugger vatbaar is voor ziekten.
Goed het een keer onder de aandacht te brengen.
Sommige mensen zijn helemaal geobserveerd door ‘vet’.
Als je een sla eet en je hebt er geen ‘vette bijlage’ dan neem je de vitamine niet (zo goed) op. De vitamines van de sla hangen zich gezellig aan de vetbolletjes, en anders hebben ze niets om zich ‘vast te klampen’. Een klontje roomboter b.v. is heel lekker, ook een eitje af en toe. Ik ben heel slank en eet mijn hele leven eigenlijk alles waar ik zin in heb (voor mij een teken, dat mijn lichaam het nodig heeft). Anderen kijken dan altijd verbaasd, omdat ze denken dat je bepaalde stoffen niet mag, als je gezond wilt zijn.
Als je geen vet eet, dan moet je energiebehoefte ergens anders van dan komen, meestal wordt dan brood (koolhydraten, toevoegingen en gist) de vervanger. En dat is minder goed, als b.v. een keer een vette haring, zalm etc…
Maar er zullen ook hierop uitzonderingen zijn…alles welkom 🙂
Het is hier verschrikkelijk heet, dan wordt eten een probleem, je wilt graag laat eten om dat het dan aangenaam koel is, maar je wilt ook niet naar bed met een volle maag, dus Tappas wat de klok slaat, wel veel sla overgoten met olijf olie en italiaanse Milanese tafel azijn, rosé wijn met ijs er in, wel een donkere rosé, die paille rosé verlies zijn smaak en zeker zijn kleur.
Veel gerookte vis, maar geen Zalm meer, die kweek Zalm is niet gezond om te eten, gerookte Haddock is niet verkeerd, gerookte Makreel en Sprot, heerlijk, met stukjes Tomaat en Meloen, het fruit prachtig op dit moment Perziken, Abrikozen, met zelf gemaakte Chutny, geen brood of andere meel spijzen, op dit moment hebben we een reistevlaai manie, koud fris, lekker.
LS…
Foute Vetten + Suiker + Witmeel + Fluoride + Kwik + Fijnstof + Becel + Alcohol + Monsanto + Mac Donald + E-Nummers + Alle Kankerverwekkende Rotzooi in Vaccinaties = De gemiddelde psychopaat / politieagent / pedofiele politicus / Rothschild Khazaren maffia et. etc.
Laatst ook een pot met 1 liter kokosolie besteld. Mooi spul. Oilpulling gestart, de 1e keer een klein beetje en kort. Dat is echt even wennen! Poetsen gaat wat dat betreft beter voor mij (met Keltisch zeezout erbij).
Hoe gezond is kokosolie? Uit welke onderzoeken is gebleken dat kokosolie werkelijk zo gezond is? Onlangs bij de natuurgenezer geweest die mij vroeg of ik soms kokosolie gebruikte omdat mijn aders, ook de aorta in een jaar tijd behoorlijk dicht geslipt waren. Als bio resonantie therapeut kon hij constateren dat het aan de kokosolie lag. Sinds maximaal anderhalf jaar heb ik inderdaad steeds kokosolie gebruikt en meende daarmee heel gezond bezig te zijn. Hij vertelde mij dat ik niet op mezelf sta en hij steeds meer mensen in zijn praktijk tegen komt die kko. gebruiken en dezelfde verschijnselen te zien geven.