Huisartsen van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) legden woensdag 4 juni een uur het werk neer. En ze riepen fysiotherapeuten, apothekers, tandartsen en psychotherapeuten op om ook mee te doen. Hiermee protesteerden ze tegen de dreigende afschaffing van de vrije artsenkeuze. Binnenkort spreekt minister Schippers met de coalitiepartijen PvdA en VVD en de oppositiepartijen ChristenUnie, SGP en D66 over de mogelijke afschaffing van ‘artikel 13’. De christelijke partijen willen de vrije artsenkeuze behouden.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Daarnaast moeten ze de kosten vergoeden van zorg, ook als die wordt gegeven door een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben. Zoals het er nu naar uitziet, schrapt de Tweede Kamer de wettelijke verplichting om zorg te vergoeden van een niet-gecontracteerde arts. Teken jij ook de petitie: Red de Vrije Artsenkeuze! Wie bepaalt straks naar welke arts je mag gaan? Als het aan minister Schippers ligt zal jij het niet zijn. Zij gaat je uitleveren aan de zorgverzekeraar. Maar er is een mogelijkheid om een petitie te tekenen om de vrije artsenkeuze te redden.
x
x
Teken vóór vrije-artsenkeuze..!!
2014 WantToKnow.nl/.be – Ellorene Westerhout
x
Waarom is een vrije artsenkeuze belangrijk? Je kans op herstel is groter als je bij iemand in behandeling gaat die je vertrouwt, waarover je hebt horen zeggen dat die “goed” is, bij wie je het gevoel hebt dat je begrepen wordt (en die je ook daadwerkelijk begrijpt).
Wat doet de zorgverzekeraar? Die zoekt de goedkoopste arts en het goedkoopste ziekenhuis. Daar mag je dan naar toe, tenzij je bereid bent om meer te betalen. Of de toegewezen arts de beste arts voor jou is, dat is niet aan de orde, want persoonlijke voorkeur telt niet.
De gezondheidszorg moet goedkoper. Dat lijkt me een gezond streven. Maar de marktwerking in de gezondheidszorg is niet per definitie een gezond beleid. De financiële uitwassen in de zorg moeten zeker verwijderd worden, maar met een grove kam het zorg-kapsel in de plooi strijken getuigt van een absoluut gebrek aan inzicht in de samenhang tussen objectieve kwaliteit en subjectieve kwaliteit zoals arts-patiënt relatie, vertrouwen, ervaring en houding van de arts.
Kwaliteit en kwaliteit
De overheid en de zorgverzekeraars doen zeker hun best voor een goede kwaliteit van de zorg. Maar wat is in hun ogen een goede kwaliteit? Beheersing van de kosten heeft alle prioriteit. Er zijn echter meer voorwaarden om een goede behandeling tot stand te brengen. Met een beperkt oog voor wat kwaliteit van zorg allemaal inhoudt laten ze andere, minstens even belangrijke voorwaarden buiten de boot vallen. We zullen hier met de tijd wel achter komen, maar daar hebben we nu niets aan.
De huidige politieke obsessie voor economie (een ziekte op zichzelf) verkokert de kijk op kwaliteit van zorg in hoog tempo. Geld en protocol (een pakket regels) zijn op dit moment bepalend voor kwaliteit. Bij die regels zijn de nodige vraagtekens te plaatsen, omdat ze voortkomen uit een beperkte visie op gezondheid.
Wat betekent het in de praktijk en voor ons persoonlijk? (4 voorbeelden)
1. Je huisarts verwijst je naar een specialist waarvan hij (of zij natuurlijk) weet dat jij hier in prima handen bent. De specialist is kundig, maar ook een goed luisteraar, zodat jij een persoonlijk afgestemd behandelplan krijgt. Met een grote kans op een goed resultaat. Reden voor de huisarts om jou juist naar deze specialist te sturen. Maar als deze specialist niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar, dan krijg je deze behandeling niet vergoed.
2. Je bent in een gecontracteerd ziekenhuis. Het is december en het wordt januari. Het ziekenhuis heeft vanaf januari geen contract meer met jouw zorgverzekeraar. Dan kan je vanaf dit moment je eigen portemonnee omkeren.
3. Je bent langdurig onder behandeling bij een arts wegens een chronische aandoening. Naar omstandigheden gaat het eigenlijk heel goed met je door de begeleiding en persoonlijke afstelling van je medicijn dosering. Dan besluit de zorgverzekeraar jouw vertrouwde behandelaar niet meer te contracteren. Nu moet je zelf gaan dokken. Of een andere arts opzoeken, met wie je helemaal opnieuw moet beginnen.
4. Je hebt een behandeling nodig waarvoor je naar een ziekenhuis moet. Alleen, het gecontracteerde ziekenhuis (voor deze behandeling) is in een andere regio, ver weg van je huis. Dat vraagt meer vervoer om naar dat ziekenhuis te komen en je huisgenoten moeten een hele reis maken om jou op te zoeken. De behandeling wordt ook uitgevoerd in een ziekenhuis dichtbij, maar dat wil de zorgverzekeraar niet betalen.
Vrije artsenkeuze is een sleutel tot goede behandeling
Zolang je vrij bent in de keuze van je arts of specialist (in overleg met je huisarts) is er een mogelijkheid om de beste behandelaar in te zetten voor het herstel van jouw gezondheid. De goedkoopste behandelaar die voldoet aan de regels van de zorgverzekeraar garandeert zeker niet de beste behandeling voor jou. De zorgverzekeraar is primair gericht op besparing en heeft geen boodschap aan jouw behoeften en voorkeuren. Aan ons de keus of we dit willen laten gebeuren of dat we opkomen voor onze vrijheid en de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in eigen hand willen houden.
Als je dit laatste wilt, kun je de petitie tekenen om onze vrije artsenkeuze te redden.
Klik op de foto boven voor link naar Facebook of (voor link direct naar de petitie) op deze button:
De weerstand tegen verlies van vrije keuze impliceert tevens dat alle practiserend artsen waar je persoonlijk niet voor zou kiezen, niet de moeite waard zijn om door behandeld te worden?
Hoe beoordeel je als leek kwaliteit? Op basis van advies van wie? En hoe betrouwbaar is dat advies om daar jouw keuze op te baseren?
Ok, een verzekeraar moet zich niet bemoeien met de artsenkeuze of behandeling. Het is een verzekeraar, geen huisarts. Maar daar ligt voor mij de grens. Als ik een been breek zou ik niet weten wie dat het beste zou kunnen zetten en in welk ziekenhuis. Een behandeling tegen kanker of een andere chronische ziekte wordt alweer heel anders. En dan heb je nog de vrije keuze tussen reguliere zorg en de zogenaamde alternatieve zorg. Als ik geen chemotherapie wil, kan ik het mooi zelf uitzoeken. Niemand kan me daar formeel goed over informeren en de verzekering vergoedt het niet.
Het gaat langzaam aan die vormen aan nemen die ik in mijn gedachte had en al eerder uitgesproken heb;
Goede zorg is alleen nog maar voor de rijkere, die behouden het recht van kiezen, immers zij hebben het geld om dat te kopen wat hun beliefd. We krijgen te maken met een “klasse maatschappij”, de basis daarvan wordt nu gelegd. Zum kotsen!!!!!!!!!!!!!!!
Hoezo Nederland een sociaal land!!!
Bedankt Guido, goede zaak en belangrijk!
Heb net getekend…
Schippers nuanceerde dit bericht deze week desgevraagd persoonlijk op Radio1 in een telefonisch interview. Het zou gaan om een derde polis, naast de bestaande natura- en restitutiepolissen, waarin de verzekerde aangeeft geen keuze te willen hebben en in ruil daarvoor minder premie gaat betalen.
Mijn bedenking: Steeds meer mensen hebben minder te besteden en zullen zich genoopt voelen uiteindelijk toch die derde keuze te maken omwille van (wederom) geld, daarmee de reactie van Cnoops onderschrijvend.
een vrije keuze voor een huisarts is een recht!!!!
Zou Schippers belangen hebben bij de Zorgverzekeraars en bij Big Pharma????
Misschien moet dat ook eens onderzocht worden om alle twijfel uit de weg te ruimen?
Haar partner zit in die tak van sport, meen ik een keer gelezen te hebben… Schijnt dat ze afspraken hebben gemaakt om de zaken gescheiden te kunnen houden. Dingen waar ze niet over kan besluiten omdat die de belangen van haar partner raakt, worden door een ander genomen.
Ik dacht dat wij 1 zorgstelsel hadden. Nu is dat alreeds weer vergeten.De man die het zware werk doet moet steeds meer betelen en krijgt steeds minder.Of je moet genoeg geld hebben.
Hoezo geen keuze?
Hoe zit het met je eigen zelfgenezend vermogen en het vertrouwen in je eigen lichaam? We worden door het reguliere systeem alleen maar in de angst geschoten en afhankelijk gehouden. Laten we deze zieke bedoeling nou eens echt de kop in drukken. Ga zelf maar eens zoeken wat je voor jezelf kan doen en dat is heel veel meer dan ons zorgsysteem te bieden heeft. Neem de verantwoordelijkheid en laat je niets aanpraten. Kijk helder wat er aan de hand is en oordeel voor jezelf. Let ook eens op wat er met mensen gedaan wordt die het niet meer kunnen betalen, de arme sloebers wordt nog eens extra 1200 euro bovenop de zorgpremie afhandig gemaakt. Hoezo zorgsysteem? Trek je eigen conclusie
Zoals het gebruikelijk is voor mevr. Schippers, haar man heeft een belangrijke functie binnen de gezondheidszorg dus dit is dan ook BELANGENVERSTRENGELING.
Mevr. Schippers heeft wel wat geld te makken, de kleine man echter niet.
Ze zorgt er voor dat rijk nog rijker worden en arm mag nu de bedelaar spelen (wordt armer).
Nee deze gezondheidszorg is ver te zoeken geef de mensen de zorg die ze verdienen ook al is dit de Homeopathie, Nee daar valt weinig aan te verdienen voor Nederland (lees pharma industrie). Voor de mensen die nog slapen en niet wakker zijn Nederland is een BEDRIJF, Nederland staat ingeschreven bij de KvK in Engeland en MOET dus WINST maken enz enz enz.
Mensen kijk om je heen, kijk b.v. naar de lucht (Gemtrils) wat onze regering met ons doet, niet in ons belang maar wel in het belang van de staat, dit is om het zonlicht tegen te houden enz.
Zo kan ik nog vele duisteren praktijken opnoemen waar onze regering weet van heeft, zoals de misstanden binnen de Jeugdzorg, misstanden door de Raad voor de Kinderbescherming, Rechters doen ook niet aan waarheidsvinding,de Rechtbank Arnhem krijgt een brevet van onvermogen.
Misdaden tegen de mensheid is het, de regering is totaal de weg kwijt of NIET, wordt dit bewust gecreëerd?
Hele goeie actie, een must lijkt me !!!
Dit kan echt niet….
Ik heb al eerder geschreven dat mevr. Schippers beter thuis kan gaan breien.