x
Shell blijft pushen om ‘fracking’ door te drukken..!!
2012 WantToKnow.nl
x
Schaliegas… Lekker bezig..!
Bij de techniek van schalieboren wordt een mengsel van water, chemicaliën en zand, onder grote druk horizontaal in de bodemlaag geïnjecteerd. De bedoeling is dat door de immense druk die op de aardlagen wordt uitgeoefend, aanwezige olie- en gasreserves vrij komen en te winnen zijn. Door deze grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand, hierin wordt dan de mix van water, chemicaliën gepompt. Dit zogenaamd ‘produced water’ moet dan afgevoerd worden en als zwaar chemisch afval worden verwerkt, waarbij een groot gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen in het gesteente achterblijven..!
Dat daaraan uiterst heftige risico’s zijn verbonden, schijnt de heren oliewinners niet te interesseren. Die risico’s liggen onder meer in de vervuiling van drink- en grondwater, waarbij gas en olie in het drinkwater terecht komt.. Maar ook lekkage van het broeikasgas methaan uit de bodem is al aangetoond. Daarbij is boven de grond de aantasting van het landschap een in het oog springende ‘bijkomstigheid’..
De olie- en gasindustrieën claimen grote winsten en vele successen, terwijl de tegenstanders bij voortduring blijven wijzen op de zeer ernstige gevaren. En terecht zo blijkt, want de controverse spitst zich met name toe op de informatievoorziening door de olie- en gasindustrie, die evident afwijkt van veel wetenschappelijke data. De methode van hydraulisch fractureren wordt in de Verenigde Staten sinds een tiental jaren pas op grote schaal gebruikt. De commerciële winning van schaliegas, is vrij jong en inmiddels is er naast beroering van het aanbod op de energiemarkt, sterke aanwijzingen voor beroering van de aardkorst -ofwel aardbevingen- ten gevolge schaliegaswinning; in de VS zijn al stevige aardbevingen waargenomen in gebieden waar schaliegaswinning werd toegestaan.
SHELL start nieuwe PR-campagne over schaliegas en -olie
Europa zit werkloos op zijn reserves schaliegas. Dat probeert meneer Andy Brown de Europese leiders wijs te maken.. En daarmee, aldus Brown, dreigt het continent de boot te missen. Brown is de nieuwe baas van Shell’s productiedivisie ‘Upstream’. Volgens zijn SHELL-visie zou Europa er goed aan doen een beslissing te nemen in de discussie rond schaliegas. Deze methode om gas en olie te winnen (‘fracking’) is uiterst controversieel: volgens sommigen leidt zij tot schade aan het milieu. Shell noemt schaliegas liever ‘onconventioneel gas’ en vermijdt op die manier de beladen term schaliegas. In de VS is ‘Upstream’ inmiddels een van de grootste schaliegasexploitanten..!
Maar de massale run op schaliegas heeft in Noord-Amerika echter geleid tot een enorm overaanbod en dus een mega-prijsval, mede omdat het gas nauwelijks tot helemaal niet te exporteren is. En dat is preciés de reden dat Shell de laatste tijd steeds meer middelen en budget richting schalie-olie en andere vloeistoffen in Europa dirigeert.Volgens Brown zou Europa meer naar Noord Amerika moeten kijken. “In Europa en het Verenigd Koninkrijk heeft schaliegas een groot potentieel, maar we doen op dat vlak momenteel niets. Europa zou naar Noord-Amerika moeten kijken en oppassen dat we niet de kans missen om onze eigen energiereserves te ontwikkelen”. Na Polen lijkt ook het Verenigd Koninkrijk klaar te zijn voor schaliegas. En natuurlijk is dit koren op de molen van Shell.
Dat schaliegas vaak op grote diepte uit keihard gesteente geperst moet worden met een oplossing van water en uiterst schadelijke chemicaliën, laat Andy Brown onvermeld. Kijk HIER naar ons eerdere artikel en verbaas je over de discussie die nog steeds woedt over de conclusie OF schaliegas- en oliewinning schadelijk zou zijn…!
Waarom SHELL dit doet? Omdat de markt in Europa klaar lijkt voor ‘fracking’.. Europa is afhankelijk van een beperkt aantal eigen gasvelden, zoals het megaveld in Slochteren en verder van Russisch gas. Prijzen zijn hier dan ook nog relatief hoog en consumenten en bedrijven betalen in verhouding tot Noord-Amerika een veel hogere prijs..
Milieu-aspecten van duur gas
Een van de gevolgen van de relatief hoge Europese gasprijs is dat energieproducenten als RWE, Vattenfall en EON heel vaak hun gascentrales uitzetten..! Vervolgens gaan zij hun machinepark op steenkolen laten draaien. Het niet of nauwelijks werkende systeem van CO2-certificaten, maakt volgens Brown de overstap naar schaliegas voor-de-hand-liggend. De Shell-bestuurder zag de kolenexport vanuit de VS naar Europa in relatief korte tijd vervijfvoudigen en we weten dat SHELL niet in de steenkolenmarkt zit.. En de vraag naar gas nam in Europa echter flink af, wat Shell ook heftig raakt, want SHELL pompt meer gas op dan olie…
Andy Brown wijst op de welvaart die de schaliegasrevolutie de VS heeft gebracht en heeft nauwelijks serieuze ogen voor de gevolgen voor het milieu.. Shell ‘fracked’ al olie- en gasbronnen sinds de jaren dertig en volgens Brown veroorzaakt geen problemen. ‘Mensen moeten zorgen dat ze de feiten op een rij hebben en zich niet laten leiden door emoties.’
Gister nog een zeer emotionele reactie gelezen over “fracking”
http://projectcamelotportal.com/interviews-list/written-interviews-and-reports/1457-west-virginia-whistleblower-radioactive-water
SHELL denkt, de aanhouder wint en zal lekker blijven doordouwen. Er is geen stoelpoot zo sterk of hij breekt wel een keer, als je er maar lang genoeg tegen aan blijft trappen. De f*cking bastards