Advertentie

Robotbijen om gewassen te bestuiven?!


Niet alleen de bijen, maar ook dit soort plaatjes met uitsterven bedreigt..?

x

Robotbijen om gewassen te bestuiven?!

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Nu blijkt dat de wetenschappelijke onderzoeken hebben geleid tot een insectenbestrijdingsmiddel, dat ook onze bijen vermoord, is het nu kennelijk zaak een vervanger voor de bij te zoeken. Of te máken, want misschien kun je op die mechanische bij ook wel patent krijgen, zoals Monsanto op zijn verwoestende zaden..! Nou het maken van bijen is in de maak..

Wetenschappelijk onderzoekers aan de prestigieuze Harvard University, blijken te bouwen aan een mechanische bij.. Een apparaaat dat in staat zou moeten zijn, fruitbomen te bestuiven. Dit meldt The Sunday Times. De wetenschappers in Harvard werken samen met de universiteiten van Sussex en Sheffield en het team onderzoekt het brein van een bij om dit na te bootsen en in te bouwen in vliegende robots; hierbij dient natuurlijk software te worden ontwikkeld die onder meer zicht- en geurzin combineert. “De bedoeling is om een robot te ontwikkelen die dezelfde zintuigen heeft als een bij”, zegt James Marshall van de Universiteit van Sheffield.

Dit is ‘m dan.. De opvolger van de natuurlijke bij.. En vanzelfsprekend geven we hem straks een rood-gele streepjescode.. (Zodat de heimwee mee zal vallen..)

Volgens de Sunday Times roepen projecten met de zogenaamde ‘insectenrobots’ dikwijls weerstand op; men vreest dat deze mechanische miniatuurvliegtuigjes als als ‘drone’ kunnen gaan dienen voor bijvoorbeeld militaire of politionele toepassingen. Maar voorals nog zijn de wetenschappers van Harvard uit op ‘vreedzaam-civiele’-toepassingen..

Volgens de leider van het onderzoek, , is de schrikbarende achteruitgang van de wereldwijde bijenpopulatie, de motiverende kracht achter het project. Professor Gu-Yeon-Wei: “We proberen een vleugelrobot te bouwen die kan reageren op signalen van verschillende sensoren. Het brein van de bij is niet veel minder ingewikkeld dat van gewervelden.”

x

 

15 gedachten over “Robotbijen om gewassen te bestuiven?!

  1. Wat willen ze nou. Voor God spelen? Eerst de schepping kapotmaken en dan weer nabootsen met afschuwelijk resultaat en verwoestende gevolgen? Eerst helemaal determineren en dan weer in elkaar zetten met hun arrogante geest. Wat eenmaal verloren is is weg. Wat eenmaal kapot is, kan niet meer gemaakt worden. Wat ervoor in de plaats komt is gespeend van de ziel. Zieke geesten. Intelligent? Nee, apparaten zonder ziel en geweten! Vernuft? Jawel, wel gebrekkig vernuft, en niet meer dan dat!

    1. die ro(bo)tbijen hebben nog geen krachtbron? moeten met een verlengsnoertje vliegen? ik vat hem nog niet helemaal hoor maar dat kan aan mij liggen . Waar moet de stekker dan in? en waar staat de klos ? allemaal vragen , en antwoorden homaar!Xie zo’n hele meute van die bijen aan de slag gaan en dan al die snoertjes in de knoop ……… tja er zijn nog wat probleempjes op te lossen voor de geleerden!

    2. Je hebt gelijk Marcel, we zijn té somber.. Dankjewel. Alleen zijn ze met mini-drones al veel verder..! En die zijn er niet om de bloemetjes te bevruchten.. 🙁

    3. wat zou de actieradius zijn van zo’n bij met verlengsnoer? En doe je dan de kabelhaspel aan de bij of zet je die bij de stopcontact? En hoe verhoud de uitrolwrijving van de kabelhaspel zich ten opzichte van de voortstuwings en liftvermogen van de ro(bo)tbij? Worden volgens mij dan wel enorme ro(bo)thommels. En zijn de 3 wetten der robotica wel ingebouwd in het brein van die dingen? dan hoef je in eider geval niet bang te zijn dat ze steken. Ik hou het liever op de sambalbij

  2. Ik heb zo’n vermoeden dat er veel rommel wordt verspreid om iedereen angst aan te jagen. Als je overal tegen in opstand komt gaat er niets veranderen. Als je bij de dingen blijft waarvan je zeker weet dat het niet goed is heb je volgens mij op de lange duur het meeste succes. Anders worden de wereldverbeteraars weer weggezet als doemdenkers en wordt er mooi verder gegaan waar ze gebleven waren. Dus zullen we meer het koren van het kaf moeten zien te scheiden en zo veel mogelijk de angstprikken en propaganda onzin moeten zien te vermijden.

    1. @Selene
      Helemaal met je eens. Doemdenken is néérdenken.
      Al die zaken hebben we al tig maal gelezen en toch krijgen we het steeds weer opnieuw op onze boterham.
      Ik lees deze zaken heel, heel vluchtig, vang er de lading op en laat het los. Heb verder niks mee te maken wat de kliek allemaal doet om ons vast te houden in angst.
      De shift zal mede door haar eigen daden in gang worden gezet.
      Laat het gaan.

    2. Precies Anelle. Wakker liggen heeft nog nooit iets opgebracht. Ik heb een man die zich helemaal niet met deze zaken bezig houdt en die zegt dat er gewoon niks verandert is. Het ene gaat beter het andere wordt weer verziekt. Het is van alle tijden. Ik hou me daarom gemakkelijker aan de echt duidelijke zaken en vooral de naar mijn gevoel meest belangrijke. Beide voeten op de grond en toch met je hoofd in de wolken. Zo gaat ie prima. 🙂 En de rest zien we wel, zonder angst maar wel enigszins voorbereid.

  3. @guido
    Die minidrones zijn die niet emp gevoelig en hebben die een dermate grote draagkracht dat ze een accu mee kunnen torsen naast de gebruikelijke cams en dergelijke ? Ach ik laat me niet meer gek maken door dat tuig, uiteindelijk maken ze die dingen toch wel en gebruiken ze ook , zal alleen vaak in stedelijke gebieden als eerste beginnen . Blijf het mij nog even bespaart. En je weet toch guido het is moeilijk de balans te vinden tussen angst en geinformeert zijn? Wat je aandacht geeft voed je. Beter is het misschien er maar niet al te veel aandacht aan te schenken!

    1. Bijzaak , Paul . Bij mijn weten iz zo’n robot met een bijbaan bijzonder goed in ztaat zijn zoenwerk te te verrichten . Af en toe hebben ze bijlez nodig anders raken ze het zpoor bijzter .

  4. Dit lijkt me waarschijnlijk…helaas.
    In de VS worden al jaren bijenvolken vervoerd in grote trucks over het gehele land. Ter bestuiving, afhankelijk wanneer wat waar bloeit.
    Dus dit zal wel het vervolg erop zijn…de ‘agenda’ moet aangehouden worden. Wanneer zijn wij (de mens) aan de beurt?

  5. Laat ze er maar achter komen dat de mens het niet lukt een `simpel` bijtje na te maken. Dan kunnen straks alle mensen zonder werk, met de hand de bestuiving gaan doen die de bijen voor ons deden… Dan komt het respect voor moeder natuur vanzelf terug (maar wel te laat voor de bij).

    Persoonlijk vind ik dat de minderjarigen bv geen smartphones zouden mogen gebruiken. Al de uren verloren aan smartphones en apps zouden ze eens moeten besteden aan wandelen in de natuur of -in het kader van dit artikel- eens zelf bijvoorbeeld een mandarijenboompje handmatig moeten bestuiven en zien hoe extreem gevoelig en tijdrovend werk zoiets is. De toekomst is bij de jeugd, maar die hebben geen tijd want die moeten `chatten`. Waar is de tijd gebleven dat je met je krantenwijk net genoeg geld had om oude brommer op de weg te houden?

    Opa-ernie wenst u een prettig weekend.

  6. Beste wetenschappers,
    ik ben tegen dit idee en hiervoor heb een ik onderbouwd argument. In plaats van het uitsterven van de bij te voorkomen, gaan we nu al oplossingen zoeken voor de gevolgen. Eigenlijk word er al vanuit gegaan dat de bij er komende jaren er niet meer zal zijn. Dat betekend dat wij dus niet bereid zijn om naar oplossingen voor de bij te zoeken. Wanneer de bij uitsterft gaat er een belangrijke schakel in de ecologische voedselketen ten onder. Dit heeft gevolgen voor vele andere diersoorten. Zo zouden er bepaalde vogelsoorten uitsterven door uithongering. De dieren die van deze vogels leven zouden ook een belangrijke voedselbron missen. En op deze manier raakt het hele ecologische systeem uit evenwicht. Mij lijkt het verstandig voor niet alleen de bij, maar ook voor de rest van de natuur en waarschijnlijk ook de menselijke gezondheid om een oplossing te zoeken voor de pesticiden, in plaats van voor de ontbrekende bij.

    Vriendelijke Groeten Daphne Bitter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.