*
Quantumchip en ‘Evil Google’..?!
2024 © WantToKnow.nl/be
*
Met veel tamtam kondigde Google haar nieuwste quantumchip aan. Deze wordt de ‘Willow’ genoemd. Quantumchips, zoveel is er al van bekend, zouden met hun fenomenale rekenkracht een nieuw tijdperk in de technologie gaan inluiden. Dit voorbeeld zet die claim kracht bij: deze chip doet 5 minuten over een wiskundige klus die de bestaande supercomputers miljarden jaren zou kosten, claimt de maker. Maar wat een grote opgave is bij de ontwikkeling van de quantumchip, is vooral de mate van foutcorrectie. Dat is zelfs een struikelblok bij de ontwikkeling. Dat Google dit zou hebben opgelost, betekent een werkelijke doorbraak.
Vooralsnog -aldus Google- is de ‘Willow’ nog niet geschikt voor commerciële toepassingen. De chip bestaat uit 105 qubits, wat de bouwblokken zijn, waaruit quantumchips bestaan. Niet alleen het aantal qubits is bepalend voor de rekenkracht van het type processor, maar vooral ook de genoemde foutcorrectie. Google claimt dat de oplossing is gevonden, waardoor deze quantumchip al 30 jaar niet nog een succesvolle doorbraak heeft gemaakt. Google zegt dat het er nu voor kan zorgen, dat het aantal fouten juist daalt, met de toéname van het aantal qubits.
De macht van de quantumchip is terug te vinden in de door Google opgegeven capaciteit van ‘de Willow’. Deze zou in minder dan vijf minuten een standaard benchmarkberekening uit kunnen voeren, waar een van de snelste supercomputers van vandaag 10 septiljoen (dat is 1025) jaar over zou doen. Een onvoorstelbare snelheid, waarbij deze snelste supercomputers ‘ruimschoots’ langer zouden rekenen op deze opgave, dan de geschatte leeftijd van het heelal…!
Hartmut Neven is de leider van dit project bij Google en laat de wereld weten:
“De Willow-chip is een belangrijke stap op een reis die meer dan 10 jaar geleden begon. Toen ik in 2012 Google Quantum AI oprichtte, was het mijn visie om een nuttige, grootschalige kwantumcomputer te bouwen die gebruik kon maken van kwantummechanica – ook wel het ‘besturingssysteem’ van de natuur genoemd, voor zover we dat nu kennen – ten bate van de maatschappij.
Dit door wetenschappelijke ontdekkingen te bevorderen, nuttige toepassingen te ontwikkelen en enkele van de grootste maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Als onderdeel van Google Research heeft ons team een routekaart voor de lange termijn uitgestippeld en Willow brengt ons een heel eind op weg naar commercieel relevante toepassingen.”
Fouten zijn een van de grootste uitdagingen in kwantumcomputers, omdat qubits, de rekeneenheden in kwantumcomputers, de neiging hebben om snel informatie uit te wisselen met hun omgeving, waardoor het moeilijk is om de informatie af te schermen/te beschermen, wat natuurlijk nodig is om een berekening te voltooien. Voorheen gold in dit verband, dat hoe meer qubits je gebruikt, hoe meer fouten er zullen optreden en hoe klassieker het systeem wordt.
In de onderstaande (Engelstalige) discussie over dit laatste baanbrekende nieuws van het Google Quantum AI-team, onderzoeken Hartmut Neven, John Preskill en Sergio Boixo de betekenis van deze kwantummijlpaal.
Daar waar Hartmut Neven de exponentiële groei in rekenkracht voor klassieke supercomputers benadrukt, die nu is voorbijgestreefd door wat nu wordt omschreven als ‘de Wet van Neven’ – een dubbele exponentiële toename in kwantumverwerkingscapaciteit, benadrukt Preskill de veerkracht van kwantumsystemen, die ondanks inherente ruis en fouten beter presteren dan klassieke supercomputers. Dit door miljoenen simulaties uit te voeren in slechts enkele minuten.
Deze vooruitgang onderstreept het potentieel van kwantumcomputers om complexe kwantumsystemen aan te pakken en zelfs nieuwe vormen van materie te ontdekken. Zoals Sergio Boixo uitlegt, opent deze ontwikkeling deuren naar bredere doorbraken op het gebied van computeren, wanneer een kwantumprocessor hier beter kan presteren dan klassieke systemen,
Google omschrijft deze ontwikkeling als ‘Een sprong in kwantumcomputing is niet alleen een technologisch hoogstandje, het is een stap in de richting van ongekende oplossingen voor de wetenschap, de industrie en de mensheid.’
In deze discussie over deze ontwikkeling hoor je:
-
-
- Sergio Boixo, Principal Scientist bij Google Quantum AI
- Hartmut Neven, Vice President Engineering bij Google Quantum AI
- John Preskill, directeur van het Institute for Quantum Information and Matter bij Caltech
-
Gegronde achterdocht..?
Maar even met de beentjes op de grond nu.. Want Google is in onze ogen nu nét niet een van de bedrijven, waarvan wij graag zouden zien, dat ze voorop lopen in deze ontwikkeling van de quantumchip. Hier op de site kun je lezen over de uiterst dubieuze achtergronden van dit bedrijf, dat kennelijk zélf PR-matig, dit imago wil ondergraven, door de tekst ‘DO NO EVIL’ in haar mission statement te laten doorklinken.
Maar het tegendeel blijkt waar; als zelfs hooggeplaatste functionarissen van het bedrijf waarschuwen voor de verborgen agenda van Google, dan is het natuurlijk logisch dat er een natuurlijke achterdocht rondom déze revolutionaire ontwikkelingen ontstaat.
Vanzelfsprekend is hierover nog weinig te zeggen, anders dan dat de zinsnede ‘De WILLOW is nog niet geschikt voor wiskundige toepassingen’.. Is dat immers niet het éérste wat een commercieel bedrijf drijft, bij innovatie en research&development..?? Enfin, we kunnen nogmaals, niets anders doen dan met een kritisch oog deze ontwikkeling volgen..!!