Advertentie

Nederland is vooral tégen schaliegas..


fracking_vargson_tap_fire

x

x

Nederland is vooral tégen schaliegas..

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

Fracking landschapIn de Nederlandse bodem zit waarschijnlijk, evenals in die van veel andere landen, een enorme hoeveelheid gas dat via ‘fracking’ kan worden gewonnen. Maar door de groeiende weerstand onder de bevolking, is het nog maar de vraag of er een meerderheid zal zijn die het goed vindt dat het gas ook echt gewonnen gaat worden. Momenteel mag in Nederland wettelijk nog niet naar schalie- of steenkoolgas worden geboord en de Nederlandse overheid heeft ook alle proefboringen gestopt. Iedereen is in afwachting van een deskundigenrapport over deze methode van gaswinning. (In dit geval van ingenieursbureau Witteveen+Bos).

De ‘voorstanders’ van schaliegaswinning zijn lang niet zo goed verenigd als de ’tegenstanders’ en politiek Den Haag spreekt zich niet uit over een vóór of tégen, maar het blijkt dat het draagvlak voor schaliegas in Nederland simpelweg en zienderogen bijna, afbrokkelt. De tegenstanders laten zich breed horen en voeren kennelijk effectief campagne. En het lijkt erop dat ze dit terécht doen, zo blijkt uit de vele berichten over de immense schade die door ‘fracking’ wordt aangericht. (klik op bovenstaande illustratie of HIER voor lead naar artikel over de film ‘Gasland’)

Schaliegas is weliswaar gewoon aardgas, maar het zit niet in een gasbel, zoals dat bijvoorbeeld in Slochteren het geval is, maar opgesloten in zeer dicht gesteente. Het kan alleen worden gewonnen door de bodem te vermorzelen en dit gebeurt via een ‘fracking’-installatie die onder hoge druk een mengsel van water, chemicaliën en zand onder hoge druk de bodem in perst. Daarbij dienen veel meer putten te worden ‘geslagen’ dan bij traditionele gaswinning, want een gasbel loopt eenvoudiger ‘leeg’ via één kanaal. De negatieve gevolgen van ‘fracking’ blijven in de media té vaak onbelicht en het zijn vooral de bezorgde bewoners van een gebied waar ‘fracking plaatsvindt’, die geen heftige milieuverontreiniging willen. En dat niet alleen, het blijkt, zie de foto uit de VS hiernaast, dat ‘fracking’, juist door dat grote aantal boorputten, zorgt voor een stevige aantasting van het landschap. Rapporten en verslagen uit de VS, waar schaliegas al onder George W. Bush werd goedgekeurd en de winning al volop plaats vindt, tonen met name de niet zichtbare, heftige consequenties van schaliegaswinning aan, zoals ernstige verontreiniging van drinkwaterbronnen en het doorsijpelen van de ‘fracking’-chemicalieën in natuurgebieden.
x

fracking-graphic

Een van de manieren waar tegenstanders van deze verwoestende exploitatie van de bodem mee werken, is dat zij lokale politici vragen zich tegen schaliegas uit te spreken. En inmiddels hebben 33 van de ruim 400 gemeenten dat ook gedaan. Naar schatting 170 gemeenten van de 400 hebben schalie- of het eveneens omstreden steenkoolgas in de bodem. Het blijkt dat vooral op diverse sites op het internet een offensief tegen schaliegas ontstaat. Dit meldt internetdataverzamelaar Coosto. Alleen al in 2013 (februari en maart) bleken er volgens deze ’tellers’ ca. 10.000 berichten over schaliegaswinning in Nederland te zijn geplaatst, waaronder zoals je weet, op WantToKnow.nl/.be Dit aantal is ruim boven het gemiddelde van de laatste paar jaar en daarbij classificeert ‘Coosto’ het merendeel van de uitingen als ‘negatief’. Je zou het ook positief kunnen noemen, maar tégen schaliegaswinning zijn is kennelijk negatief..

In het Financieel Dagblad komt wethouder Andries Poppe van de Noordoostpolder aan het woord: “Graag zouden wij een energiepolder willen zijn, maar dan wel op het gebied van duurzame energie en niet met fossiele brandstoffen en al helemaal niet met onconventioneel aardgas’. Maar het lijkt erop dat uit een soort respect voor het genoemde, landelijke ingenieursonderzoek, de gemeente Noordoostpolder nog wacht met een definitiéve afwijzing. Tegenstanders van schaliegaswinning, richten hun pijlen veelal op lokale politici, want in principe zijn het de gemeenten die voor alle gasboringen toestemming dienen te geven.

Het Rijk kan altijd lokale politieke besluitvorming, ook op dit terrein, overrulen. En het Rijk deed dit al eerder, bijvoorbeeld in het geval van het windmolenpark in Urk. In het kader van de weerstand tegen schaliegas, meldt het FD dat van de 33 gemeenten die zich tegen schaliegaswinning hebben uitgesproken, er mogelijk 11 bereid zijn hun standpunt te herzien als het ingenieursonderzoek er ligt, maar 22 gemeenten schijnen al een definitief hun standpunt te hebben ingenomen.

 

7 gedachten over “Nederland is vooral tégen schaliegas..

  1. Ono & Son

    Het initiatief voor het schrijven en opnemen van de protestsong ‘Don’t frack my mother’ gaat uit van Yoko Ono (80) en haar zoon Sean Lennon (37), die een ranch op het platteland van New York bezitten, waar plannen zijn voor schaliegaswinning. Ze willen op die manier de gouverneur van de staat New York onder druk zetten de praktijk niet goed te keuren.

    Bij “frakken”, de praktijk die daarvoor gebruikt wordt, worden onder hoge druk water en chemicaliën in het gesteente gepompt om barsten te creëren. De praktijk kan kleine aardbevingen veroorzaken en het grondwater vervuilen met de chemicaliën. De tegenstanders verwijzen naar Pennsylvania, waar de ontginning tot ondrinkbaar kraantjeswater leidde, dat bovendien ontvlambaar bleek.

    Het lied is inmiddels uitgegroeid tot de speerpunt van de campagne tegen schaliegaswinning in de staat New York. Artiesten hebben zich verenigd in de campagne “Artists Against Fracking”, waar ook grote namen als Robert De Niro, Alec Baldwin, Lady Gaga en Paul McCartney zich bij aangesloten hebben.

    Mogelijk halen de artiesten hun slag thuis, want het Huis van Afgevaardigden in de staat New York heeft al voor een moratorium op schaliegaswinning van twee jaar gestemd. Die beslissing moet wel nog bevestigd worden door de Senaat en door gouverneur Cuomo. Uit een enquête bleek dat 43 procent van de inwoners van de staat het verbod in stand willen houden, tegenover 39 procent die voorstander zijn van het frakken.

    Bron : http://www.mo.be/artikel/beroemdheden-zingen-tegen-schaliegas

    1. Mijn vrouw en ik zelf zijn tegen het boren naar schaliegas ,dit is niet nodig en men weet niet wat de gevolgen zijn ,er zijn andere methoden om energie te winnen

    2. Wij zijn tegen het boren naar schaliegas.En vooral zo dicht bij een drinkwater winplaats als in Haaren en Boxtel.Dat is hemelsbreed vanaf beide plaatsen pak weg 1 km verwijderd . Waar gaan we aan beginnen vragen wij ons af.

      Joze en Bertie

  2. Ik zit zelf in de olie en gas winning op de noordzee en ik weet dat het ook anders kan maar ja zolang alternatieve manieren niet op grote schaal gebruikt worden zal ik het blijven doen moet ook me brood verdienen.
    Het winnen van schaliegas gaat me toch te ver het is echt een aanslag op dit stukje rots waar we op wonen en wat mij betreft komt het hier in Nederland nooit van de grond.

  3. Onderzoek fracking is haastwerk

    In Den Haag wordt onvoldoende tijd genomen om het onderzoek naar mogelijke schaliegaswinning in Nederland te verbeteren. Geert Ritsema noemt het onderzoeksplan haastwerk, gekleurd en beperkt. Meerdere leden van de officiële klankbordgroep die dit proces begeleiden, hebben scherpe kritiek geuit op de eerste versie van de onderzoeksopzet. In de klankbordgroep zetelen naast milieuspecialisten bijvoorbeeld ook waterleidingbedrijven.

    Tegengeluiden op een rijtje :
    * Giflekkages met problemen in de jaren daarna
    * Aardbevingsrisico
    * Wetenschappelijk zeer complex
    * Weinig waarde uitkomsten onderzoek
    * Gasprijs kunstmatig laag
    * Winning schaliegas in Nederland niet of nauwelijks rendabel
    * Schaliegaswinning kost heel veel energie
    * Veel methaan direct in de atmosfeer

    De klimaatbelasting is sowieso een van de tot nog toe minst belichte aspecten van schaliegas. Door het fracken blijkt ook veel methaan direct in de atmosfeer te belanden – tot 9 procent, zo blijkt uit metingen in de VS. Het maakt schaliegas nog klimaatbelastender dan steenkool – en daarmee een forse stap achteruit in de energietransitie naar een schone en hernieuwbare energievoorziening voor Nederland.

    Bron : http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.html?id=96539

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.