x
X
Lareb:
‘Menstruatiestoornis mogelijke bijwerking coronavaccinatie’
2020 © WantToKnow.nl/be
x
Hevige, verlate of onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies of het optreden van bloedingen na de menopauze zijn mogelijk bijwerkingen van de coronavaccinaties, stelt Bijwerkingencentrum Lareb (HIER). Lareb kreeg tot 1 december ruim 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie, op ongeveer 6,4 miljoen gevaccineerde vrouwen. Vanzelfsprekend gaat het bij het LAREB ALTIJD over vrijwillige meldingen en is dit nog maar de vraag, óf deze meldingen representatief zijn, voor de gehele bevolking. Immers, veel mensen gáán niet een melding maken, wanneer ze al tot de conclusie zouden komen, dát hun klacht verband houdt met de toegediende injectie..!
De klachten waren in augustus al bekend, waarbij er duizenden klachten al lagen bij Lareb. Klachten zoals het uitblijven van menstruatie, hevigere menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang. En ja, weer werd -kennelijk beleid bij deze club om alles te downsizen (leiner te maken op voorhand), want het officiële commentaar was toen dat het ‘nog niet duidelijk is of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins’…
Het is de eerste keer dat Lareb rapporteert over de gemelde menstruatiestoornissen. De meldingen worden volgens het bijwerkingencentrum nader onderzocht. Volgens Lareb-directeur Agnes Kant wil dit nog niet zeggen dat het om bijwerkingen van de vaccins gaat. ‘Dit soort menstruatiestoornissen komt normaal ook veel voor.’ Als veel mensen een vaccin krijgen, zullen zich dus ook veel mensen melden met menstruatiestoornissen, die ze anders mogelijk ook hadden gehad. Anderzijds wordt niet elke menstruatieklacht gemeld, aldus Kant. ‘Dus het kan ook zijn dat er wel iets van een bijwerking speelt, misschien iets hormonaals. We kunnen er nog niet veel over zeggen.’
Oud-SP-corryfee Agnes Kant, directeur van het LAREB, geeft dit commentaar op deze ‘nieuwe stand van zaken rondom de ‘ontdekking’ van menstruatie-stoornissen na vaccinatie:
‘Lareb is op dit moment bezig met vervolgonderzoek onder tweeduizend vrouwen die melding hebben gedaan. We kijken extra goed naar deze mógelijke bijwerkingen, omdat ze veel ongerustheid en angst voor vaccinatie teweegbrengen. Toch vinden we dat het óók goed in de context moet worden gezien.
De genoemde menstruatiestoornissen komen vaak voor, ook zonder vaccinatie, en kunnen veel verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Iedere vrouw heeft wel eens een onregelmatige menstruatie. Maar in de meldingen valt op dat deze vrouwen aangeven dat het deze keer écht anders was, dat ze het normaal niet zo ervaren.’
Van de 17.000 duizend vrouwen die melding deden bij Lareb, hadden de meesten (4537) te maken met hevige menstruatie, gevolgd door verlate menstruatie (3198 keer), onregelmatige menstruatie (3079 keer) en tussentijds bloedverlies (3079 keer). Ook melden 537 vrouwen tussen de 54 en 65 jaar zich bij Lareb met het optreden van bloedingen na de menopauze. Volgens Lareb kwam dit ook voor onder vrouwen ouder dan 75 en vrouwen die al langer dan tien jaar geen bloedingen meer hebben gehad.
De meeste meldingen (13.965) werden gedaan na een vaccinatie met het Pfizer-vaccin. Maar dit vaccin werd ook veruit het meest toegediend, namelijk aan bijna 5 miljoen vrouwen. In verhouding kwamen de meeste meldingen, 1574, na vaccinatie met het Janssen-vaccin. Er kwamen daarnaast 2025 meldingen binnen na toediening van het Moderna-vaccin en 534 meldingen na het AstraZeneca-vaccin.
Lareb benadrukt nog maar weer eventjes, dat het niet zéker is dat de menstruatiestoornissen veroorzaakt worden door het vaccineren. Een mogelijke verklaring zou echter kunnen zijn dat de vaccinatie het immuunsysteem aan het werk zet. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of op de afbouw van het baarmoederslijmvlies. Lareb verwacht dat dit een tijdelijk effect is, en volgens mevrouw Kant zijn er geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Kant: ‘Dit kunnen we niet concluderen op basis van de meldingen over menstruatiestoornissen. Maar uit ander onderzoek blijkt dat vaccineren geen invloed heeft op de vruchtbaarheid.’