x
x
Kindercreches Drente:
‘Ongevaccineerde kinderen welkom’!!
2020 © WantToKnow.nl/be
x
Albert Velthuis is bestuurder bij CKC Drenthe, een organisatie die dertig scholen en kinderopvanglocaties beheert. Zijn commentaar op de beslissing om creches het recht te geven, kinderen te weigeren, als ze niet zijn gevaccineerd..: “Kinderopvangorganisaties houden zich nauwelijks bezig met vaccinaties en weigeren kon al lang hoor, maar ik weet niet of daar altijd wel een wettelijke grondslag voor nodig is. Uit contact met andere collega’s in de regio weet ik, dat wij dit thema niet op de agenda hebben staan. De praktijk is nu dat ouders hun kind aanmelden en als er plaats is wordt een kind toegelaten.“
Naar het idee van de Tweede Kamer, kunnen kinderopvangorganisaties kinderen weigeren die niet zijn gevaccineerd. In Drenthe werden ongevaccineerde kinderen gewoon toegelaten en daar verandert voorlopig niets aan. Ongevaccineerden blijven dus gewoon welkom bij Drentse kinderopvangorganisaties. De krankzinnige heksenjacht en inquisitie-achtige toestanden om KERNGEZONDE, ONGEVACCINEERDE kinderen te behandelen alsof het lepra-lijders zijn, heeft maniakale vormen aangenomen. Het is namelijk preciés zoals deze afbeelding hiernaast het vertelt..!
In een interview met RTV-Drenthe komt Ynette Mulder uit Emmen aan het woord, die zelf deels-gevaccineerde kinderen heeft opgevoed. Haar kleinkinderen zijn echter helemáál niet gevaccineerd. Ynette is bevreesd, dat deze kleinkinderen straks worden geweigerd bij de kinderopvang, door de aanname van deze nieuwe wet in de Tweede Kamer. Naar haar idee leidt deze wet tot ongewenste toestanden en is polarisatie slechts één van de uiterst negatieve, gevolgen. Waarom deze wet door het parlement, terwijl vele, vele deskundigen zeggen, dat het averechts zal gaan werken..?
Ynette Mulder is duidelijk in haar standpunt:
“Er komen mogelijk kinderopvangorganisaties waar kinderen niet zijn gevaccineerd. En je komt ook overal met zo’n kind. Bij de winkel, de bibliotheek, het zwembad. Het is een schijnveiligheid. Maar je denkt toch niet dat door deze maatregel ouders hun kinderen wél gaan laten vaccineren? Er komen dus kinderopvangcentra, waar het verschil niet uitmaakt, en centra waar het verschil wordt gezien als een grens.”
Kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG wijst erop dat vooral op crèches heel veel kinderen bij elkaar zitten en dat de kans op besmetting bij een kinderdagverblijf bij een uitbraak dan ook hoog is. Hij is tegen de wet in deze vorm en gaat ongenuanceerd voor een vaccinatieplicht en simplificeert het heel verhaal nogal dom: “Nu zou je inderdaad te maken krijgen met een stigma en dan niet.”
Volgens Ynette Mulder zou onder druk van andere ouders door kinderopvangorganisaties, bij inschrijving van een kind straks gevraagd kunnen worden naar een bewijs van inenting. “Ik vind dat je dat moet kunnen weigeren. Want dat is een privéaangelegenheid. Het is een eigenlijk een medisch dossier”
Ook de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan van de regering, is ook heel kritisch over dit punt in de wet. Ook vraagt de Raad van State zich af of ouders niet via de rechter toegang zullen proberen te krijgen tot de kinderopvang op basis van de Wet gelijke behandeling.
Voorlopig geen aanpassing beleid
Ook Albert Velthuis de bestuurder bij CKC Drenthe, vindt dat de wet geen toegevoegde waarde heeft. “Ik hoop dat we doorgaan op de respectvolle voet, zoals we nu met elkaar bezig zijn. Ik vind het jammer dat die wet zo in de belangstelling staat; dat hoeft wat ons betreft niet. Laten we alsjeblieft op een normale manier met elkaar omgaan. Daar hebben ouders en kinderen het meeste belang bij.”
Skid Kinderopvang, die ook 30 opvanglocaties in de regio heeft, wacht ook nog even af of het nodig is om het beleid van de organisatie aan te passen. Tot dat moment volgt Skid de bestaande richtlijnen vanuit de GGD, zo laat de organisatie in een schriftelijke reactie weten. De GGD meldt via een woordvoerder voorlopig dezelfde richtlijnen te hanteren als voorheen. Daarin staat dat vaccinaties niet verplicht worden gesteld en dat de GGD zichzelf vooral als informatiebron ziet voor ouders. Voordat de wet in werking treedt, moet die eerst nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
Lijkt erop dat er in Drenthe nog weldenkende mensen wonen. Mijn referentiekader.