Over drs. Ad Broere: in 1975 voltooide hij zijn studie economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voordat hij zich volledig richtte op schrijven en spreken over geld, het geldstelsel, economie en samenleving in een brede context, was hij tussen 1992 en 2010 docent aan de Haarlem Business School. Ook gaf hij les aan meerdere Master of Business Administration (MBA) opleidingen. Door deze leservaring weet hij op een toegankelijk en zeer effectieve manier kennis over te dragen aan studenten.
Vanaf 2007 is Ad Broere gaan schrijven en spreken over geld en economie. Dat doet hij op een ´andere´ manier dan hoe fenomeen op scholen wordt onderwezen. Met als resultaat, vele honderden artikelen, een groot aantal interviews, lezingen en gesprekken, die voor een deel zijn terug te vinden op YouTube. Als graag gezien spreker, maakt Ad Broere ook geen geheimen van de achterliggende grotere en manipulerende krachten, die voor een deel de verantwoording dragen voor de verhouding rijk-arm in deze wereld.
Van zijn hand verschenen ook 5 boeken: ‘Een Menselijke Economie’ (2009), ‘Ending the Global Casino’ (Engels) (2010), ’Geld komt uit het Niets´ (2012), ‘Hanneke de Vries leent Geld bij de Bank’ (2014) en zijn laatste boek ‘Geld in de Bijrol’ (2018). (Wil je meer lezen over deze boeken, klik dan HIER.)
x
x
Workshops voor jongeren en voor mensen
die jong van geest zijn,
over alles rondom ´geld´..!
Workshops ‘Hoe zit het nu écht met geld?‘
Ad Broere is duidelijk in zijn verhaal, zoals te doen gebruikelijk: “Hoe vaak ik na een lezing niet de opmerking gehoord: ‘Dit heb ik niet op school geleerd’. Daarbij ging het dan bijna altijd om de kennis over wat geld is, waar het vandaan komt, hoe het komt dat acht (8!!) superrijken in de wereld evenveel bezitten als 3,5 miljard mensen sámen, of het wel zo normaal is dat je geld met geld verdient en hoeveel macht de multimiljardairs hebben.
Maar ook hoe ze die macht gebruiken, over de verbinding tussen politiek en banken en nog veel meer onderwerpen die niet worden besproken in de lesstof, van middelbare school tot en met de Universiteit.”
Het probleem met geld, geldsystemen en de krachten die deze systemen dagelijks toepassen, is dat mensen zich niet kunnen voorstellen dat het allemaal ánders kan met geld. De meeste mensen zijn echter dermate volgestopt met hoe het nu is en hoe normaal het is, dat de noodzaak om het anders te willen doen ontbreekt. Toch hebben we nu al eeuwenlang een geldstelsel dat er vooral voor de enkelen is en dat niet bijdraagt aan een menswaardige samenleving. Zij die het systeem exploiteren, weten dat al heel lang. In 1863 schreef de N.M. Rothschild & Sons Bank naar haar partners in Noord Amerika:
“De weinigen die het systeem begrijpen, zijn dermate geïnteresseerd in haar winsten of zo afhankelijk van haar gunsten, dat er geen oppositie uit die hoek te verwachten zal zijn. Terwijl anderzijds de grote massa, geestelijk onbekwaam is, om de enorme voordelen te begrijpen… Daarmee de last (het systeem) zonder klachten zal dragen, omdat ze niet in de gaten hebben dat het systeem vijandig is aan hun grootste belangen.”
Onze onbekwaamheid met het fenomeen ´GELD` is logisch..!!
Deze ‘geestelijke onbekwaamheid’ van mensen, rondom het fenomeen geld en geldsystemen. is er niet van nature, ze wordt zorgvuldig in stand gehouden door op scholen niet de echte kennis over te brengen op de leerlingen. Zij moeten het bijvoorbeeld doen met een slap aftreksel van de realiteit, zoals ‘de week van het geld’, waarin alles wordt besproken, behalve het leren nadenken over geld. Jongeren worden afgericht op een maatschappij waarin het maken van winst en het hebben van een hoog inkomen voorop staan. Zo komen ze getraind op het lopen van de ‘ratrace’ aan de start na hun studie.
Het is geen wonder dat steeds meer jongeren hiervoor bedanken en geld en bezit afwijzen. Zeker wanneer ze kijken wat de economie en ´het geld´ doet in deze wereld. Hebzucht en manipulatie, onderdrukking en vervuiling als aftekening van deze huidige economische systemen..! Deze jongeren, zoeken dus naar andere vormen. En natuurlijk ontkomen ze desondanks vaak niet aan de greep van het geld. Zoals de studiefinanciering en de woonlasten.
Als ze bijvoorbeeld er dan toch toe overgaan om een huis te kopen dan komen ze in dezelfde ´schuldslavernij´ uit, als hun ouders dat al dertig jaar doen. Ook al is de rente laag, de huizen zijn zoveel duurder geworden. Dát die huizen zo duur zijn, heeft alles te maken met hoe dit economsiche systeem is ingericht. Jongeren (en ouderen, die jong van geest zijn) kunnen zoveel méér, dan uiteindelijk zwichten voor de druk van het systeem..!
Mijn Workshop, doe mee!
Ad Broere: `Ik ga daarom starten met workshops om mijn kennis over en ervaring met dit geldsysteem en mijn onderzoek naar hoe het anders kan, te delen. Zo kan ik mijn bijdrage te leveren aan de nodige zelfbekrachtiging.
Het is mijn bedoeling om in groepen van zo´n 20 personen te gaan werken. De drempel om deel te nemen moet mijns inziens zo laag mogelijk zijn, zonder dat ik het gratis doe. ´Gratis´ is dé grote illusie van deze tijd, we weten immers hoe en waarmee wij voor de ‘gratis’ diensten van Google, Facebook et cetera betalen. Met onze persoonlijke vrijheden, zoals o.a. vrije meningsuiting.´
Hij legt in de workshops aan de hand van een verhaal en vraag en antwoord uit hoe het best bewaarde geheim van onze moderne samenleving werkt. Zijn grootste wens is om deze kennis toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk jonge mensen en ouderen die jong van geest zijn. Met een verhaal over een eiland en elf schipbreukelingen maakt hij de werking van geld in een klap duidelijk.
Voordat hij deze workshops gaat geven, is Ad gestart met een doneeractie HIER. Op deze manier worden de workshops voor een groter publiek bereikbaar gemaakt. Vooral ook voor mensen die, hoe cynisch het ook klinkt, een dergelijke geldworkshop niet kunnen betalen. Door een bedrag te doneren, kan de financiële drempel voor jongeren om mee te doen, zo laag mogelijk worden gehouden. Ook doet Ad Broere een beroep op ouders en grootouders die zijn boeken, nieuwsbrieven en artikelen lezen om de workshop bij hun (klein-)kinderen aan te bevelen deze workshop te volgen!
De eerste workshop is een zg. ´pilot´ Deze is bedoeld voor serieus geïnteresseerde studenten vanaf 18 jaar, maar niet ouder dan 30. Als je ouder bent dan 30 en niet (meer) studeert dan kun je je ook opgeven. Je doet dan mee als er nog plekken over zijn. Er komen overigens ook andere, zeg maar ‘gewone’ workshops, maar deze zullen zijn gericht op iedereen vanaf 18 jaar. Deze zijn echter niet gratis.
Geef je op via info@adbroere.nl onder vermelding van je naam, adres, welke opleiding/studie je volgt en een kopie van de studentenkaart. De workshops zullen twee dagdelen van drie uur duren, op een gemakkelijk te bereiken locatie, bijvoorbeeld in de buurt van stations.
Er komen dus, zoals gezegd, onderwerpen aan de orde als: wat geld is, waar het vandaan komt, over geldhoeveelheid en ontwaarding, of rente normaal is, wat geldschepping precies inhoudt en of het logisch is dat een particuliere bank geld creëert. Ad Broere gaat verder dan de gangbaar onderwezen economische stof over banken en geld, teneinde het begrip over geld, rente en geldschepping te vergroten.
Dat enorme belang van kennis over geld, rente en geldschepping, zien we terug in deze quote van autofabrikant Henry Ford, die al voor de Tweede Wereldoorlog zei, dat wanneer de Amerikaanse bevolking er vandaag achter zou komen hoe de geldschepping werkt, er morgen een opstand zal gaan uitbreken.
GELD uit het Niets..!!
Het simpele feit is dat de bankier geen noemenswaardige inspanning hoeft te doen, om geld te scheppen. Letterlijk hoeft hij er alleen maar een boeking voor te maken. Dan is een schuld gecreëerd en staat het geld uit het niets als een tegoed op de bankrekening van de klant..! Een paar jaar geleden is in de Tweede Kamer vastgesteld, door toedoen van de stichting Ons Geld (Ad Broere was een van de initiatiefnemers), dat banken geld scheppen uit het niets, vastgelegd in 2016 in deze brief aan de minister van Financièn destijds, Jeroen Dijsselbloem. HIER
Veel -zo niet ALLE- banken en in het verlengde daarvan de media, houden desondanks nog steeds vast aan het achterhaalde ´meneer-pastoor-verhaal´, dat de banken het spaargeld dat ze krijgen toevertrouwd van spaarders, besteden aan het investeringen en het uitlenen ervan aan particulieren en bedrijven.. En tot op heden suggereren de media nog steeds dat banken geen geld scheppen.
En let wel: DIT IS JUIST DE GROTE ROTTE PLEK IN ONZE ECONOMISCHE WERELD: blijkbaar begrijpen de economisch journalisten van deze media er niets van of willen ze opzettelijk de bevolking dom houden..! Vandaar ook dat kennis over dit onderwerp zo belangrijk is.