x
Het Libor-schandaal en de schaamte..
2012 © WantToKnow.nl/.be
x
Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het kader van het Libor-schandaal, waarbij door vooral Europese banken, verboden onderlinge rente-afspraken werden maakten, om de financiële ‘markt’ in hun voordeel te regelen, ten koste van burgers. Diverse banken zijn inmiddels al heftig beboet, maar eigenlijk zitten we nog maar aan het begin van de ontrafeling van dit financiële schandaal, dat volledig lijkt te passen in de houding van ‘pak-wat-je-pakken-kan’, van financiële instellingen de laatste jaren. Maar nu deze banken straf krijgen uitgedeeld, duiken de leidinggevenden als kleine jongetjes weg en proberen ze de schade, aan vooral hun persoonlijk imago, beperkt te houden. Het blijkt dat de financiële ‘krijtstreeppak’-toppers toch ook maar mensen zijn..
RBS
Allereerst is er de Royal Bank of Scotland (RBS), die al wist dat het kon rekenen op een stevige boete wegens Libor-malversaties. (Wil je overigens een eerder artikel over het Libor-schandaal bekijken, klik dan HIER) De topman van RBS dat hij zo snel mogelijk alle perikelen achter zich wilde laten, maar die aanpak gaat niet helemaal lukken waarschijnlijk.. schikken’. Afgelopen zomer kwam de fraude met de Libor-rente aan het licht. De Libor-rente wordt dagelijks vastgesteld en dient als basis voor de rente die banken elkaar onderling doorbelasten en deze dagelijkse rentevoet, wordt bijvoorbeeld weer bij het vaststellen van de tarieven voor spaarvergoedingen en hypotheekrentes voor de gewone burger. Natuurlijk faalden de markttoezichthouder Financial Services Authority in Londen als financiële justitiële autoriteiten overal ter wereld. En deze proberen natuurlijk nu, hun blazoen op te poetsen, door stevige boetes uit te delen.
In het geval van de boete voor RBS, schrijft de Britse ‘Sunday Telegraph’, blijkt dat RBS bang is dubbel geraakt te worden, want deze bank had liever gezien dat het één ‘deal’ kon sluiten. Want eerder was het Barclays-bank, die ook betrokken is bij het Liborschandaal, dat wel één overeenkomst wist af te sluiten. Barclays kreeg een recordboete van ruim $450 mln. aan haar broek.
De Duitse Bundesbank-directeur stuurt zijn ‘ondergeschikte..!
Een andere manier van je blazoen niet besmetten, lijkt te komen van de voorzitter van de raad van bestuur van de Deutsche Bank; daar heeft topman Anshu Jain zich in de ogen van velen belachelijk gemaakt, door te besluiten dat niet hijzélf in de Bondsdag zal verschijnen bij een hoorzitting over het Libor-schandaal, maar dat hij een ondergeschikte gaat sturen.. Het komt hem op scherpe kritiek van Duitse politici, waarbij volksvertegenwoordigers van de SPD en de Groenen hem ‘laf gedrag’ verwijten. Gerhard Schick van de ‘Grünen’ laat weten dat de afwezigheid van Jain bij de hoorzitting ‘onacceptabel’ is.
De 49-jarige Jain was hoofd van de zakenbank in de periode dat het Liborschandaal speelde en hiermee is hij dus de eindverantwoordelijke voor -inmiddels toegegeven- rente-manipulaties. Deutsche Bank laat in een persverklaring ‘neutraal’ weten dat het zal voldoen aan het verzoek om informatie van de Bondsdag, het Duitse parlement.Dat Anshu Jain geen onbekende is in het wereld van de wereldwijde geldstromen en dito -manipulaties, blijkt uit zijn verleden. Hij was derivatenanalist bij UBS, waarna hij naar de handelsbank ‘Merrill Lynch’ overstapte. In 1995 kwam hij in dienst bij Deutsche Bank en bracht hij het tot voorzitter van de Raad van Bestuur.
Wat weet Jain?
Het is vooralsnog tegenstrijdig wat Jain lijkt te weten van de malversaties met de Libor-rente. Bij het vertrek van de vorige CEO van Deutsche Bank, Josef Ackermann, kwam aan het licht, dat deze niet wilde dat Jain hem opvolgde..! En Ackermann zou namelijk in 2010 al op de hoogte zijn geweest van de Libormanipulatie en de mogelijke gevolgen voor zijn ’top investment banker’ Jain. Probeerde Ackermann hiermee om Jain uit de wind te houden, of zichzélf indirect te beschermen.
Hoewel Jain zelf niet betrokken zou zijn geweest zijn bij de manipulaties van de interbankenrentevoet ‘Libor’, in tegenstelling tot directieleden ‘Barclays’, zou het volgens Duitse kranten vaststaan dat medewerkers van Jain deel hebben uitgemaakt van een kartel dat de Libor- en Euribortarieven heeft beïnvloed. Het lijkt daarmee weer erg sterk dat medewerkers die direct aan Jain dienen te rapporteren, hem niet ingelicht zouden hebben van de juridisch verboden malversaties..! De ‘Financial Times’ had eerder dit jaar ook al gemeld, dat een handvol traders van o.a. ‘Deutsche Bank’, formeel geïdentificeerd waren als betrokkenen in de Libor-manipulaties.. Wordt ongetwijfeld vervolgd..
x
* * *
Libor schandaal is al weer bijna doodgebloed. En net zoals met alles gebeurt er niks.
Ben het niet helemaal met je eens Helene.. Veel mensen die bij dit soort banken ‘in het midden’ werkzaam zijn, keuren dit gedrag af, voelen zich verraden..!! Het is immers ook hún bank.. Onderschat hun invloed op de middellange en lange termijn niet.
Bovendien is het verwoestend voor de PR, het gezicht van een bank naar buiten toe! Getuige ook het gedrag van deze meneer Anshu Jain, die natuurlijk niet voor niks een ondergeschikte wilde sturen naar de Bondsdag om daar het Libor-schandaal uit te leggen..
Als ik naar het gras kijk, lijkt er ook niets te gebeuren, maar onder de grond hebben de bloembollen al lol.. Het is alleen nog even wachten op de Lente..! 🙄