Advertentie

Het koraal in Australië: ONGEKENDE GROEI..!!



*

Het koraal in Australië: ONGEKENDE GROEI..!!

2024 © WantToKnow.nl/be
*

Voor 2023-24 is er opnieuw een rapportage van een enorme toename van koraal op het Australische Groot Barrièrerif (GBR), waardoor dit het derde recordjaar op rij is met een sterke groei. In bijna alle delen van het 1500 mijl lange rif, van de warmere noordelijke wateren tot de koelere omstandigheden in het zuiden, is het koraal nu op het hoogste niveau sinds het begin van de gedetailleerde waarnemingen. Het ongemakkelijke nieuws is genegeerd door de mainstream media die zich, vreemd genoeg, hebben gericht op een non-story in het natuur-wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ waarin werd beweerd dat ‘klimaatverandering’ een ‘existentiële bedreiging’ vormt voor de GBR.. Toegeven dat het tij VOLLEDIG is gekeerd, is kennelijk geen optie..?

Professor Helen McGregor van de Wollongong University vertelt aan BBC News: “De wetenschap vertelt ons dat de GBR in gevaar is – en we moeten ons laten leiden door de wetenschap.” ‘The Guardian’ spreekt over ‘de existentiële dreiging die is gerealiseerd’…! 

Laten we Guardian realiteit toetsen..
Als we terugkeren uit ‘de werkelijkheid’ die door de Guardian wordt verwoordt, kunnen we melden dat de winsten van vorig jaar oogverblindend groot waren. In het noorden van GBR steeg de bedekking van hard koraal van 35,8% naar 39,5%, in het centrale gebied van 30,7% naar 34% en in het zuiden van 34% naar 39,1%. Het rapport is het resultaat van de monitoring van riffen met harde koraalbedekking van augustus 2023 tot juni 2024 door het Australian Institute of Marine Science (AIMS).

Het percentage harde koraalbedekking is een standaardmeting van de toestand van het rif die door wetenschappers wordt gebruikt en waarvan wordt gezegd dat het een eenvoudige en robuuste maatstaf is voor de gezondheid van het rif. Het AIMS heeft de afgelopen 38 jaar soortgelijke rapporten gepubliceerd. In de eerste twee jaar van record koraalgroei negeerden de narratieve mainstream media het herstelverhaal.

Maar dit jaar moest er iets gedaan worden om het sensationele nieuws over de geweldige stijgingen af te zwakken. Er is hulp gekomen in de vorm van een artikel dat zojuist is gepubliceerd in Nature. Daarin wordt aan de hand van proxy-temperatuurmetingen en klimaatmodellen gesuggereerd dat de temperaturen rond het enorme rifgebied de hoogste zijn die in 400 jaar zijn gemeten. Deze tijdsperiode is een kwestie van ecologisch oogkleppen, gezien het feit dat koraal al honderden miljoenen jaren voorkomt, in perioden waarin de temperaturen en de atmosferische kooldioxide duidelijk anders waren.

Toch wordt gezegd dat dit een existentiële bedreiging vormt, ondanks het feit dat bekend is dat subtropische koralen gedijen tussen 24°C-32°C, en in feite sneller lijken te groeien in warmere wateren.

Natuurlijk verbleken, wanneer het koraal algen uitwerpt en wit wordt, kan optreden bij tijdelijke lokale temperatuurveranderingen, maar bewijs uit vele jaren van wetenschappelijke observatie suggereert dat de koralen zich vaak en snel herstellen. Veranderingen in de watertemperatuur op lange termijn – klein vergeleken met de optimale condities voor koralen – vormen geen bedreiging, maar alarmisten concentreren zich op het verbleken om te waarschuwen voor een mogelijke ecologische ineenstorting.

The Guardian maakte melding van een recente vijfde massale uitval in acht jaar over het rif, die volgens de Guardian werd veroorzaakt door ‘opwarming van de aarde’. Tot nu toe weten de lezers niet hoe dit te rijmen valt met de recente recordgroei. Een decennium van massale verbleking, dat door activisten in de media, de academische wereld en de politiek onophoudelijk als catastrofaal wordt bestempeld in het belang van Net Zero, lijkt niet veel schade te hebben toegebracht aan de recente groei in het noordelijke GBR.

Of het centrale gebied.

Of zelfs in het zuiden waar de watertemperaturen iets koeler zijn:

Als je het laatste AIMS-rapport leest, lees je de best mogelijke draai aan het verhaal dat het rif op een ramp afstevent. En natuurlijk is het allemaal te wijten aan de onbewezen klimaatveranderingen waarvan wordt beweerd dat ze worden veroorzaakt door menselijke activiteiten. Er wordt beweerd dat dit vaker en langduriger ‘hittegolven’ op zee zal veroorzaken, ongetwijfeld een product van een klimaatmodel. Over het algemeen wordt gesuggereerd dat deze hittegolven en massale verbleking vóór de jaren 1990 zeldzaam waren, hoewel het een raadsel is hoe iemand dat kan weten. Gedetailleerde GBR-waarnemingen en temperatuurregistraties gaan nauwelijks enkele decennia terug.

Zoals vaak het geval is met door de overheid gefinancierde operaties, is de politieke boodschap nooit ver van de oppervlakte. Zo leren we dat “om koraalriffen in staat te stellen deze stressvolle omstandigheden te overleven, een combinatie nodig is van een vermindering van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen om de temperaturen te stabiliseren … en de ontwikkeling van interventies om riffen te helpen zich aan te passen aan en te herstellen van de gevolgen van klimaatverandering”.

Ongetwijfeld vereist dit laatste voorstel grote hoeveelheden geld van de belastingbetaler om de kosten van dergelijk waardevol werk te dekken.

Niet iedereen gaat mee in de angstzaaierij over koralen.
De eminente wetenschapper Dr. Peter Ridd bestudeert het GBR al 40 jaar en merkt op dat het aantal koralen de laatste jaren is ‘geëxplodeerd’. Hij zegt dat alle 3000 riffen in het grootste systeem ter wereld uitstekend koraal hebben. In zijn woorden:

“Geen enkel rif of zelfs maar één rifsoort is verloren gegaan sinds de Britse kolonisatie; de gevolgen van het bleken worden ‘stelselmatig overdreven door de media en sommige wetenschappelijke organisaties’. Het publiek wordt misleid over het rif.
Hoe dit heeft kunnen gebeuren is een serieuze kwestie voor de gemeenschap van rifwetenschappers die emotie, ideologie en ruw eigenbelang heeft omarmd om de financiering op peil te houden”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.