Advertentie

E-book voor het slapen gaan? Niet doen..!


x

x

E-book voor het slapen gaan? Niet doen..!

2014 © WantToKnow.nl/.be

x

e-reader sleepOp een tablet of e-reader een boek lezen voor het slapen gaan is niet goed voor je nachtrust. Onderzoekers van Harvard hebben dat vastgesteld, doordat ze erachter kwamen, dat het blauwe licht van het beeldscherm het aanmaken van melatonine vermindert en zo je slaapritme ernstig verstoort.

Uit een test met een groep mensen die twee weken voor het slapen een echt boek lazen en daarna twee weken lang een e-boek lazen bleek dat ze na het lezen op een scherm 10 minuten later in slaap vielen en dat ook hun REM-slaap korter was.

De oorzaak is het blauwe licht van het scherm. Of verandering van de achtergrondkleur helpt vermeldt het onderzoek niet, maar de Harvard-University-onderzoekers kwamen er achter, dat mensen met een e-reader, die dit apparaat nog even gebruikten om voor het slapen gaan, nog even te lezen, slechter uitgerust waren EN later in slaap kwamen, dan mensen die dit met een papieren boek of tijdschrift deden. Volgens experst is het raadzaam, met het vallen van avond en nacht, ook te zorgen voor een afnemende lichtintensiteit voor het lichaam, teneinde lichamelijk optimaal van de slaap te kunnen profiteren.

Er is in de wetenschappelijk wereld een groeiende ongerustheid over de over-belichting, voordat mensen gaan slapen; onze lichamen zijn feitelijk in hun natuurlijke staat, afgesteld op het natuurlijk ritme van dag en nacht. Een innerlijke lichaamsklok houdt in dit opzicht onze lichamelijke huishouding bij. Maar blauw licht, dat ook weer gebruikt wordt in tablets, smart phones en LED-licht, blijkt deze lichaamsklok te ontregelen. Tja, daar wordt dan ook weer niet voor gewaarschuwd, als je zo’n ding gebruikt of aanschaft. Het blijkt dat blauw licht de aanmaak van het slaaphormoon’ Melatonine ernstig verstoord in ons lichaam.. En vanzelfsprekend is Elektro Magnetische straling helemáál uit den boze naast je hoofd, wanneer je slaapt..!!

De verkoop van E-books loopt ook niet door..!
De verkoop van e-books blijft in Europa overigens stevig achter bij de rest van de wereld, want waar in andere delen van de wereld e-books een steeds groter marktaandeel krijgen, blijft Europa achter.. En niet zo’n beetje ook.. Het marktaandeel van e-books, komt soms maar net boven de 1% (!!) uit, terwijl Europeanen over het algemeen toch ook bekend staan als welstandig en belust op elektronische nieuwtjes.

ebooksIn Nederland haalde het aantal e-boeken in het derde kwartaal van 2014 net de 7%, maar in Duitsland is het marktaandeel van e-books nog een stuk kleiner: e-books maken minder dan 4% van de markt uit. En in Scandinavië is het voor e-bookreaderverkopers’ helemaal huilen met de pet op.. Daar ligt het aandeel e-boeken op 1% van het totaal aantal verkochte boeken. Maar in de Engelstalige wereld ligt het anders, want daar verwacht men, dat tegen 2018 de verkoop van e-boeken groter is dan die van papieren boeken.

Maar die verschillen kunnen voor een groot deel worden verklaard door de grote prijsverschillen tussen de verschillende gebieden. Uit angst dat door de opkomst van het e-boeken de drukindrustrie zou instorten, zijn prijzen van e-books hoog gehouden: in Nederland betaal je 1,5 x de prijs voor ’n e-boek in vergelijking met Groot-Brittannië.

Maar een papieren boek geeft ook een soort culturele status; en deze lijkt op het Europese vasteland een grotere rol lijkt te spelen dan in de Engelstalige wereld. Mensen hebben het gevoel met een papieren boek, dat ze bij een soort cultuur horen en ook speelt het gevoel van een papieren boek nog een rol. Terwijl Amazon, de grootste verkoper van e-books probeert de Europese markt verder open te breken, daar geeft dat in meerdere landen conflicten opgeleverd met uitgevers.

TelegraafjeDe krant wel steeds meer gelezen op tablet en smart phone..
De verschuiving van papier naar digitaal zet zich wel onverminderd voort in krantenland. Want de betaalde papieren oplages blijven gestaag dalen en de digitale abonnementen blijven groeien in aantal. (Derdekwartaalcijfers 2014/onderzoekinstituut ‘HOI’). Van de grote kranten slaagde ‘De Telegraaf’ erin, om meer papieren kranten te verkopen: 461.166 tegen 452.390 in het tweede kwartaal; waarschijnlijk de invloed van de nieuwsgierigheid naar het nieuwe tabloit-formaat van dit krantje.. Maar op jaarbasis daalde ook de oplage van deze ochtendkrant (min 27.736), net zoals dat ook opnieuw het geval was bij de andere kranten.

* * *

20 gedachten over “E-book voor het slapen gaan? Niet doen..!

  1. Vreselijk ebooks, ze proberen de mensen volkomen uit hen natuurlijke harmonie te stoten, als je ziet wat de gemiddelde kind tot zijn volwassenheid naar binnen krijgt gegoten, iets van 10 000 moorden, schieten doden, daar kunnen toch geen normale kinderen uit voortkomen, en dan nu onze boeken, onze vrienden, elk boek vertegenwoordidg een stukje van de schrijver, hij staat in je boeken kast je kunt hem ter hand nemen, even strelen, terug gaan naar zijn denken wat hij je heeft verteld, soms word je daar warm van en soms roept het opnieuw je nieuwschierigheid of verontwaardiging op, O jé een leven zonder boeken, voor mij niet mogelijk, maar ze sturen er wel op aan, met kleine reclame boodschapjes binnen kort, want ze kennen geen scupules deze vijanden van ons de mensheid, alles moet kapot en controleerbaar zijn, en van de echte literatuur hebben ze nog nooit gehoord, trouwens jammer genoeg ook veel van de gemiddelde burger ook niet, ze mogen niet te veel weten, veronderstel je dat ze te bewust worden van wat er zo om ze heen wordt bekokstooft, tegen de mensheid en dat staat in deze boeken, er zijn zo veel en goede schrijvers die ons zoveel te vertellen hebben, ieder op zijn wijze zo als het een intelligente wereld betaamd, op naar een illusionaire wereld met vrije energie vol créativiteit, harmonie en liefde, mijn mooiste momenten als ik in mijn oude roeiboot ergens in de zon uit de wind tegen een rietkraag aangefleit, heerlijk zitten te lezen, met hengeltje uit het water, zie dat niet zitten met zo’n schermtje van het kwaad, maar een ieder zijn keus en die zal ik ook respecteren, met pijn in mijn hart dat wel, groet Jenne

    1. Ben het helemaal met je eens Jenne. Als verwoed lezer vindt ik het ook lekker een boek in mijn handen te houden en niet naar een scherm te staren. Dat doe ik al genoeg naar mijn desktop. Bovendien ben ik zelf een amateurschrijver en vindt het heerlijk om mijn boeken in eigen beheer te laten drukken en aan familie en vrienden te schenken. En nog leuker is het om mijn boeken op bescheiden schaal (kleine oplage) in de plaatselijke boekwinkel te zien liggen.

    2. Jopiek, dat is heel mooi en heel bijzonder, ben al heel lang met iets bezig het groeid, misschien dat mijn kinderen het uitgeven na mijn verdwijnen,
      hier waar ik woon is het een hele kleine gewoonte om iets na te laten semi permanent aan zijn geliefden en vrienden inspiré par l’amitié, hier noemd men het wel pitié, sentimentde sympathie qu’inspire le spectacle de souffraces d’autrui, het gaat om dit woord D’AUTRIE dat zijn de navolgenden, mooie en moeilijke taal, groet Jenne

    3. En daar komt dan nog bij dat mijn nieuwsgierige ikke het prachtig vind om bij anderen in de boekenkast te speuren….
      De boeken die je leest, zeggen toch wel iets over je zelf.

  2. Hoe zit dat dan met e-readers die van zogenaamde `elektronische inkt` gebruik maken? zo`n e-readers heeft geen achtergrondverlichting en leest als een gewoon boek.
    Zou je daar voor het slapen gaan wel gerust een boek op kunnen lezen?

  3. Quote; En vanzelfsprekend is Elektro Magnetische straling helemáál uit den boze naast je hoofd, wanneer je slaapt..!! Dat is sowieso al dé reden dat ik niet een e-book heb. Ik heb ooit eens geprobeerd om zo een ding langer dan drie minuten vast te houden, vreselijk. Intense tintelingen en naderhand ook pijn. Laat mij maar bladzijde voor bladzijde omslaan, pijnloos, heerlijk en lekker knus ook nog eens.

  4. ik geniet ook van lezen uit een papieren boek.
    Maar helaas is het papier zoals het toen was niet meer van hennep, maar moet er boom voor opgeofferd worden om het daarna met chemisch (chloor) te bewerken. Vanaf 1937 was in de VS een wet aangenomen dat het gebruik van hennep strafbaar maakt. Sindsdien is het hout(pulp)papier geworden om de chemische fabriek een handje te helpen alleen om het economische gewin.
    Je moet maar ‘ns op het internet struinen naar het boek (helaas alleen in ebookformaat) te verkrijgen The Emporer wears No Clothes (Jack Herer). WtK heeft hier een artikel aangewijd afgelopen jaar.
    Voor zijn dood heeft Herer ook de overheid een voorstel gedaan om de Co2 uitstoot te verminderen.
    Zijn voorstel was gewoon hennep te verbouwen. Het is een van de snelst groeiende planten op aarde. En de oogst absurd hoog vereist geen chemische middelen tot verwerking van papier of canvas (cannabis oorspronkelijk) voor spijkerbroeken, schoenen, medicijn, etc. Maar ja, hij kreeg nul op request omdat de bestaande chemische industrie daaronder kwam te leiden.
    Het is dus een leugen als men over duurzaam begin te zagen. Want pappen en nathouden leidt nooit tot duurzaamheid. Wat ze bedoelen met duurzaamheid is het moet geld opleveren volgens onze spelregels anders beginnen we d’r niet aan. Wanneer gaat erbij overheid een lampje branden(wijzer worden).
    Het zo eenvoudig drukt het knopje aan. In de natuur is zoveel zaken van nature duurzaam, maar alleen technologie (naapen natuur) wordt getolereerd. Waarom natuur(leven) duurzaam is.
    Wie deze drie eenheid begrijpt zal alles kunnen doorgronden:
    Zijn(essentie,substantie) Wordt Bestaan(uitwerking,vorm). Als dat als 1 geheel wordt ervaren dan blijft dat Geheel voortbestaan. En voortbestaan is voor mij echte duurzaamheid. (gelijk aan doel, oorzaak en gevolg).
    Succes.

  5. Lezen op iPads, tablets of telefoons moet je inderdaad niet doen voor het slapen gaan. Idem voor surfen, video kijken, etc.

    Maar het lezen op een echte ereader (e-Ink, zonder LCD scherm, zonder wireless) is natuurlijk heel wat anders. En dat is prima in orde zelfs volgens de hier beschreven richtlijnen. Het houdt ook niet lastig vast, zelfs gemakkelijker en ook nog lichter dan een boek of zelfs pocket.

    Het artikel is wat dat betreft dus wat misleidend, jammer genoeg zelfs wat vooroordelend, want een echte ereader is juist een oplossing voor de genoemde problemen!

    1. Hallo Odette, ik lees hoofdzakelijk tweede of meerdere hands boeken, veel Engels, +/- 2 tot 2,5 £ per boekje, groet Jenne
      Er wordt ook nog steeds lompen papier gemaakt maar is vrij duur !

  6. Omdat er kennelijk heel veel misverstanden bestaan over wat een E-reader is…
    http://www.tabletsmagazine.nl/2012/10/e-reader-of-tablet-wat-is-het-beste-voor-het-lezen-van-boeken/
    Een E-reader valt niet te vergelijken met een tablet!
    “E-ink is een techniek die speciaal ontwikkeld is voor e-readers. Het display beschikt niet over achtergrondverlichting en geeft dus geen licht, net als papier. Daarbij is een e-ink display zwart/wit aangezien je bij het lezen van boeken in in 9 van de 10 gevallen geen kleurweergave nodig hebt.”
    Een E-reader is juist ontwikkeld om de problemen die met een verlicht scherm aanwezig zijn grotendeels te voorkomen.
    Het wil oprecht een alternatief zijn voor het gedrukte papier…

    1. Er zijn helaas genoeg e-readers die uitgevoerd zijn met ‘slecht licht’ op de achtergrond, en er zijn wel degelijk verschillen in de kwaliteit van de e-ink, bij sommige merken is het contrast niet optimaal en wordt dat verdoezeld met achtergrondlicht verlichting, veel jubelende reviews op het internet gaan daar aan voorbij, het valt mij overigens op dat er veelal laatdunkend wordt geschreven over de Sony E-ink; terwijl dit nou juist 1 van de best contrasterende e-inkts is die bij vrijwel elk denkbare licht omstandigheid goed kan worden gelezen zonder de hulp van aanvullende backlight verlichting. Mijn pa heeft laatst een super goed leesbare Sony E-inkt aangeschaft, echt nog beter dan gewoon papier, mijn zus was met een ander merk in zee gegaan naar aanleiding van een jubel review op internet, echter die van mijn zus heeft continu backlight verlichting nodig bij gewone lichtomstandigheden, anders niet goed leesbaar, erg teleurstellend, zit je alsnog weer tegen een slaap en oog sloop schermpje aan te kijken…. Dusz graag mensen die hands on ervaring hebben met een bepaald merk, afgaan op een review is niet voldoende, net als vaak in de auto journalistiek, je moet zelf zien en ervaren.

      Quote: “Bloedonderzoek wees uit dat er minder melatonine werd aangemaakt bij het lezen op een tablet. Voor het onderzoek werd een iPad gebruikt, maar volgens de onderzoekers gelden de conclusies ook voor lichtgevende e-readers en andere elektronische apparaten. Deze zenden namelijk licht uit met vergelijkbare golflengtes.”

      http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/lichtgevende-e-reader-slecht-voor-de-nachtrust

  7. Gewoon geen achtergrondverlichting gebruiken en de wifi uitzetten. Met je bedlampje is de e-reader prima te lezen, met het licht naar keuze en stralingsvrij. Het apparaat gebruikt alleen een minimaal beetje stroom als je van pagina verandert. De boekomslag blijft immers ook zichtbaar als het ding uitgeschakeld is (bij de Kobo tenminste).

  8. Niet alleen het blauwe licht maar ook de elektromagnetische velden (EMV) van het draadloze, wat Odette ook al aangeeft. Verschillende onderzoeken tonen aan dat EMV de werkzaamheid van de pijnappelklier onderdrukken en de melatonine productie verminderen. Juist melatonine regelt ons slaap- en waakritme. O.a een onderzoek uit 2012 van Dr. Malka N. Halgamuge

    1. Zeker ri-anna, het is natuurlijk heel onprettig, maar elk nadeel heeft zijn voordeel 🙂
      Mijn lichaam geeft van nature al aan wat niet goed voor mij is en eigenlijk voor iedereen die dit niet voelt.

  9. Jammer toch dit incomplete en daardoor voor vele lezers mogelijk misleidende artikel. Goede e-readers van onder meer Sony en Kobo lezen als gewoon papier waarbij achtergrondverlichting niet nodig is. Is het te donker om nog te lezen dan heb je net als bij een gewoon papieren boek ook verlichting nodig. Dat kan gewoon met een leeslampje. Deze Kobo/Sony ereaders hebben geen zgn lcd verlichting en werken dus anders dan de goedkopere tabletachtige varianten. Wifi is gewoon uit te schakelen en levert dan ook geen straling op. Ik heb over de laatste 5 jaar flink wat modellen intensief in gebruik gehad en de huidige generatie is echt prima te gebruiken mits je de WIFI uitzet en voor de echte e-ink readers zoals die van Kobo en Sony gaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.