Advertentie

Duitsland stopt met glyphosaat/RoundUp in 2023..!


x

x

Duitsland stopt met glyphosaat/RoundUp in 2023..!

2019 © WantToKnow.nl/be

x

Duitsland gaat het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat helemaal verbieden tegen eind 2023. Amper twee jaar geleden verzette de Duitse regering zich nog tegen zo’n verbod op Europees niveau. Glyfosaat, vooral bekend onder de marktnaam Roundup, is een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld. Maar het middel is erg omstreden. Het wordt onder meer in verband gebracht met de teloorgang van insectenpopulaties en daarmee ook belangrijke bestuivers zoals bijen. Maar vooral de miljardenclaims in de VS, die Monsanto, de fabrikant van RoundUp, boven het hoofd hangen voor het veroorzaken van kanker, zouden aan de basis moeten staan van het besluit.

Want in 2015 oordeelde het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) al dat de stof ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. En nu, na jaren en jaren bekvechten en welles/nietes-discussie, heeft de Duitse minister van Leefmilieu, mw. Svenja Schulze (SPD) aangekondigd dat ze het gebruik van glyfosaat wil uitfaseren om het middel tegen eind 2023 helemaal te verbieden. Maar niet om deze

Het verbod moet niet alleen gelden in de landbouw, maar ook voor consumenten en groendiensten. Schulze wijst er op dat insecten een belangrijke rol spelen in onze ecosystemen, maar dat ze zowel in hoeveelheid als diversiteit sterk afgenomen zijn in Duitsland in de voorbije decennia. De maatregel maakt deel uit van een breder plan van de Duitse regering om de teloorgang van insecten tegen te gaan. De Duitse regering wil meer milieuvriendelijke alternatieven ondersteunen en het aandeel van biologische landbouw verdubbelen van de huidige 9 naar 20 procent van het landbouwareaal.

Het is natuurlijk volstrekt idioot dat dit nu plaats vindt, hoe heuglijk voor velen ook dit besluit. Maar opvallend is dat Duitsland zich nog maar amper twee jaar geleden nog verzette tegen een Europees verbod op glyfosaat. De minister van Landbouw ging toen in tegen het standpunt van het ministerie van Leefmilieu, en de Duitse stem gaf de doorslag voor een verlenging van de Europese vergunning voor glyfosaat van vijf jaar. Kennelijk is twijfel over de schadelijkheid, waar velen dit hebben aangetoond, genoeg om een middel als glyphosaat te blijven toestaan..!?
Het tovermiddeltje van Monsanto.. Dat met veel lobby-werk in de EU werd goedgekeurd.. Inmiddels verboden in uw tuin, maar niet op het voedsel..!! Glyphosaat. Inmiddels door de WHO als ‘zéér waarschijnlijk kankerverwekkend’ gekarakteriseerd..!

Minister van Landbouw Julia Klöckner noemt de schade aan bijen nu in een persbericht ook ‘van systemisch belang’ en schaart zich achter het gemeenschappelijk plan met het ministerie van Leefmilieu. Klöckner geeft toe dat het plan een economische impact zal hebben voor de landbouwsector, maar benadrukt dat de overheid in financiële steun heeft voorzien. Kortom, de mens wordt nergens genoemd als slachtoffer van glyphosaat, waarbij de uitermate negatieve reputatie van RoundUp, het glyphosaat-middel van Monsanto, dochter van het Duitse BAYER, op dit gebied buiten beschouwing blijft. We (ze) doen het dus voor de bijen..!



Symboolpolitiek
De Duitse boeren, verenigd in de ‘Boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV)’ vrezen dat door de maatregel, die vooruitloopt op besluitvorming in Europees verband, de concurrentiepositie van de Duitse landbouw zal worden verzwakt. De federatie wijst het verbod dan ook af. De fabrikantenorganisatie voor gewasbescherming (HIER) IVA (Industrieverband Agrar) benadrukt eveneens dat de besluitvorming inzake de verlenging van de toelating van glyfosaat een zaak is die in Brussel plaats moet (en zal gaan) vinden, en wel op wetenschappelijk gefundeerde basis. Zakelijk leider Dietrich Pradt van het IVA hierover:

“De aankondiging van een nationaal glyphosaatverbod is zo bekeken in de eerste plaats symboolpolitiek. En zonder effectieve onkruidbestrijders worden milieu-ontziende vormen van de moderne akkerbouw en een conserverende grondbewerking verder bemoeilijkt”.

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.