Het Duitse parlement heeft donderdag een forse tik uitgedeeld aan gezondheidsminister Karl Lauterbach en bondskanselier Olaf Scholz. Hun wetsvoorstel om iedereen in Duitsland boven de zestig jaar, verplicht te laten vaccineren tegen corona, werd met een grote meerderheid weggestemd.Met 378 stemmen tegen, 296 stemmen voor en negen onthoudingen gaven de Duitse parlementariërs een duidelijk signaal aan de regering dat het wat hun betreft klaar is met de pogingen om vaccinatiedwang wettelijk te verankeren.
x
Ook voor de motie om voorbereidingen te treffen voor een eventuele latere Impfpflicht, ofwel vaccinatieplicht, werd namelijk geen meerderheid gevonden. Toen Aydan Özuguz (SPD), vicevoorzitter van het parlement, de uitslag aankondigde, ging er een luid gejuich op in de plenaire vergadering. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach reageert bezorgd op het afketsen van de vaccinatieplicht: “Het is een zeer belangrijk besluit, want nu zal de strijd tegen corona in de herfst veel moeilijker worden”, tweette hij rond het middaguur.
x
Het wetsvoorstel was afkomstig van leden van de SPD, de Groenen en de FDP. Zowel gezondheidsminister Karl Lauterbach (SPD) als bondskanselier Olaf Scholz (SPD) drongen aan op een vaccinatieverplichting in Duitsland. Voor beide sociaaldemocraten is het afschieten van hun wetsvoorstel een bittere pil om te slikken.
x
Parlementslid Emilia Fester van de groene partij toonde weinig begrip voor het besluit. Tijdens het eerste oriënterende debat in maart had zij voor ophef gezorgd nadat zij tegenstanders van vaccinatie de schuld had gegeven van het feit dat zij als jongere twee jaar lang niet had kunnen uitgaan of op vakantie was gegaan. Later bleek dat ze in 2020 toch op vakantie was gegaan…
x
Vandaag schreef zij op Twitter dat Duitsland een nieuwe ‘coronawinter’ tegemoet gaat. Haar fractiegenoot Janosch Dahmen, die zich intensief had ingezet voor verplichte vaccinatie, waarschuwde voor de gevolgen van het besluit. Het gezondheidsrisico ‘voor kwetsbare en oudere mensen is nog steeds zeer hoog en de last voor gezondheidswerkers zeer zwaar’.
Het SPD-parlementslid Joe Weingarten veroorzaakte nog meer controverse; hij beschuldigde de CDU ervan de schuld te dragen voor het feit dat voor het eerst sinds 1945 de ‘fascisten in de Reichstag’ weer juichten. Hij zinspeelde duidelijk op het luide applaus van de AfD-parlementsfractie na de bekendmaking van de uitslag.
WantToKnow.nl, for those who want to know. WantToKnow is een toonaangevende website over alles wat u niet of nauwelijks in de mainstream media hoort, ziet of leest.