Advertentie

Derivaten.. Wat moet je als bestuurder zónder…?


x

Derivaten.. Wat moet je als bestuurder zónder…?

2012 © wanttoknow.nl

x

Het is de vraag voor hoeveel miljarden de grote pensioenfondsen, zoals het chique ABP, in derivaten hebben gestopt..! Het ABP heeft inmiddels JPMorgan aangeklaagd iin de VS voor soortgelijke zaken. (klik voor artikel op illustratie)

Het lijkt wel of het een besmettelijke ziekte is.. Het lijkt wel of de schade die bijvoorbeeld woningbouwvereniging VESTIA opliep, door de aankoop van derivaten, want daar hebben we het hier over, niet genoeg zegt.. Het gaat dus over derivaten, een uiterst gecompliceerd, financieel ‘product’. Want zo heet dat tegenwoordig.. ‘Een financieel product’..!

Derivaten zijn bedacht, net zoals andere producten bedacht zijn..! In dit geval door slimme financiële wizz-kids, die bijvoorbeeld bij een gerenommeerd (ahum) bedrijf als Goldman Sachs werken….

Geloof jij dat een sluw en doortrapt bedrijf als Goldman Sachs dit soort producten bedenkt, dat het de bedoeling is van Goldman Sachs, dat de koper ervan er veel voordeel van heeft..? Of zou het wellicht kunnen dat het product zó in elkaar is gestoken, dat het niet te doorgronden is, maar tóch een uitmuntend product ‘lijkt’..?

Derivaten zijn officieel bedoeld om renterisico’s af te dekken, maar tegenwoordig heet het dat sommige aanbieders daarbij het randje van het ravijn opzoeken.  En wat blijkt: het toezicht op de aankoop van derivaten, als renterisico-beschermer, is minimaal.  Uit een onderzoek van het FD, het ‘Financieele Dagblad’ blijkt dat zo’n 8 gemeenten, waaronder Utrecht en Apeldoorn, voor enkele honderden miljoenen euro’s aan leningen hebben afgedekt met derivaten. In dit geval gaat het om de zogeheten ‘renteswaps’, die als het ware ervoor zorgt dat een variabele rente wordt omgezet in een ‘vaste’ rente.

Er zijn echter ook ‘renteswaps’, waarbij men alvast de rente kan vastgeleggen voor toekomstige leningen.. Leningen die dus nog NIET zijn gedaan.. De gemeenten  Zwolle en Den Haag, en in het verleden ook Rotterdam, zijn hier voorbeelden van.  Deze swaps zijn echter uiterst risicovol.Want stel je voor dat je die ’toekomstige lening’ als gemeente helemaal NIET nodig zou hebben…

Natuurlijk zit je dan als ‘klant’ wel aan dit derivaat (in dit geval dus de lening) vast…! En natuurlijk komen daar allerlei kosten bij kijken.. In alle berichtgeving rondom de derivaten-watergate, blijven continue de aanbieders/verkopers van deze derivaten buiten de publiciteit.. Waarom is dit eigenlijk..? Wellicht dat dit binnenkort boven water komt..!

Wettelijk toegestaan?
De vraag of dit wettelijk mag is hier op zijn plaats, want Nederlandse gemeenten mogen niet speculeren. En dat betekent dat Gemeenten geen derivaten mogen afsluiten als ze nog geen zekerheid hebben over de onderliggende leningen..! De gemeente Den Haag heeft bijvoorbeeld, toen staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker daar nog wethouder van financiën was, een renteswap afgesloten voor een lening van €150 mln..! Maar deze lening gaat pas in 2031 in… De Haagse Rekenkamer heeft ernstige vraagtekens gezet bij deze ‘renteswap’ die tot… 2061 loopt!

VESTIA, ABP,…  Is het niet genoeg..?
De krankzinnige situatie die bij woningbouwvereniging ‘VESTIA’ en pensioenfonds ‘ABP’ is ontstaan, lijkt zich vroeg of laat ook bij de overheid af te gaan tekenen.. Want de enige instantie die toezicht houdt op het derivatenbeleid van een gemeente, blijkt .. de gemeenteraad! Maar volgens veel financiële deskundigen is deze taak niet aan een gemeenteraad over te laten. Raadsleden zijn daar absoluut niet toe in staat, laat staan dat ze zich geroepen zouden voelen om hier in te duiken.

Het vergt namelijk, zoals gezegd, nogal wat professionalisme op dit gebied, om dergelijke ingewikkelde ‘financiële producten’ te controleren. Natuurlijk zijn er altijd de provinciën die als toezichthouder van de gemeentebegrotingen over meer financiële expertise beschikken, maar zij spelen hierbij geen enkele rol. Deze provinciale besturen dienen niets anders te doen, dan naar de hele begroting te kijken, en niet naar derivaten.

Het lijkt dat er niets anders op zit, dat burgers gaan wachten op het volgende financiële schandaal, dat op dit gebied boven water komt.. Met indirecte vingerwijzing naar de heren van Goldman Sachs. Kijk wat deze ‘financiële experts’ bijvoorbeeld aangericht hebben bij het ABP… Ook hiervan is nog niet de helft van de ijsberg boven water.

x

De frustratie van de Amerikanen -samengevat in deze cartoonspreuk- geld inmiddels ook voor de Grieken. Goldman Sachs als afvoerputje voor miljarden dollars..

 

9 gedachten over “Derivaten.. Wat moet je als bestuurder zónder…?

  1. Alle derivatenconstructies zijn sum zero.
    Wat de een verliest is de winst van een ander.
    Dan kan je je af gaan vragen wie of wat er beter van is geworden na al die megaverliezen bij oa Vestia.

  2. Naast derivaten zijn er nog putopties, short gaan, manupulatie en voorkennis. Tel uit je winst! Ja, voor de superrijken.
    Het hele monetaire systeem is nog van het jaar nul! Jesus gooide de woekeraars en tollenaars de tempel uit maar na zijn dood hebben ze de draad gewoon weer opgepakt.

    1. Sterker nog , ze bouwden hun eigen tempels genaamd De Beurs .
      Handelaren kwamen bij elkaar in een huis dat ofwel eigendom was van ene Van der Buerse ofwel een beurs aan de gevel had hangen. Men suggereert dat de naam beurs hiervan afgeleid is. In 1309 werden de bijeenkomsten geïnstitutionaliseerd en werd het bekend als de Beurs van Brugge. Het concept zou zich snel verspreid hebben in de lage landen en vergelijkbare handelskantoren werden geopend in Gent en Amsterdam. Er werd hier voornamelijk gehandeld in goederen.

    2. Het is altijd ‘beurs’ dat je op de ‘beurs’ je ‘beurs’ loopt te zoeken naar je verloren ‘beurs’ zonder dat je ‘beurse’ steekpenningen/obligaties en aandelen handel op de ‘beursvloer’ van het ‘beursgebouw’ hebt verhandelt aan anderen ‘verbeursde Freaks’ uit je eigen zuur verdiende ‘leren beurs’.

      Een beurs fanaat…

  3. Het blijkt weer dat je veel geld kan verdienen door op de angst te spelen………….angst om te kort te komen, angst om niet op zeker te spelen, angst om niet serieus genomen te worden, angst om …..misschien ook angst voor bedreiging.
    En uit angst doet men rare dingen. Is het ook daarom dat we ons verzekeren tegen van alles en nog wat? Zou ook dat niet anders kunnen?
    Zaai angst, oogst macht en geld.

    1. Het is beter op de ‘voorhoede’ te zijn dan te laat er achter komen en te sterven van ‘angst’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.