Advertentie

’t Ultra-zachte toiletpapier van de Amerikaan is een milieuramp!


Amerikanen worden al heel lang verantwoordelijk gehouden voor hun enorme milieu-voetafdruk en terecht. Maar de laatste rapporten van milieugroeperingen zoals Greenpeace, zouden de Amerikanen nog meer reden moeten geven om hier eens goed bij stil te staan. De Engelse krant The Guardian, had het niet beter uit kunnen drukken:

“De gevoeligheid van het Amerikaanse achterwerk veroorzaakt meer milieurampen dan de liefde van dit land voor benzineslurpende auto’s of het fastfood van McDonald’s. De oorzaak hiervan ligt volgens milieuactivisten in de drang van de Amerikanen om extra zacht, multi-laags papier voor tissues en toiletpapier te willen gebruiken, in de badkamer en op de wc.”

By Tara Lohan, AlterNet, 27 February 2009  www.alternet.org/story/129351/ 

De warme relatie van Amerikanen met hun ultra-zachte toiletpapier veroorzaakt een catastrofe..!

(2009 © vertaling Guido Jonkers / WantToKnow.nl)

De cijfers zijn schokkend te noemen: meer dan 98 % van de toiletpapier dat gebruikt wordt in de Verenigde Staten komt van oerbossen. Terwijl over de hele wereld mensen aan het knokken zijn om deze bossen te behouden en de ontbossing te stoppen, vegen de Amerikanen hun achterste ermee af, in plaats van te helpen.

“De gevoeligheid van het Amerikaanse achterwerk veroorzaakt meer milieurampen dan de liefde van dit land voor benzineslurpende auto’s of het fastfood van McDonald’s.

De oorzaak ligt volgens milieuactivisten in de drang van de Amerikanen om extra zacht, multi-laags papier voor tissues en toiletpapier te gebruiken, in de badkamer en op de wc.”

Terwijl deze bossen ook nog eens de beste bescherming zijn die de Amerikanen hebben tegen klimaatverandering, namelijk de capaciteit van deze bomen om het CO2-niveau te kunnen verlagen. En totdat president Obama het Amerikaanse Congres zover krijgt sociale milieuwetgeving inzake o.a. toiletpapier aan te laten nemen, heeft Greenpeace een handig gidsje gemaakt voor de Amerikanen. In dit handige gidsje staan tips om goed toiletpapier te kopen en tissues die het milieu niet aantasten.

De New York Times legt haarfijn uit hoe het komt dat deze behoefte aan donzigheid ten koste gaat van miljoenen bomen; hoewel toiletpapier en tissues gemaakt kunnen worden van gerecycled materiaal tegen gelijke kosten, is het met name de structuur van de levende bomen die het donzige gevoel van toilet- en lichaamsverzorgingspapier geeft.

Dit is de reden dat de meeste van de grote fabrikanten om van dit nieuwe hout gebruik te maken. Maar deze fabricagemethode gaat niet alleen ten kosten van miljoenen bomen in Noord- en Latijns-Amerika, er zit zelfs een aanzienlijk percentage hout bij van bomen uit zeldzame oerbossen in Canada. 

Prachtig oerbos dat ten prooi valt aan... WC-papier..!
Prachtig oerbos dat ten prooi valt aan... WC-papier..!

De Guardian legt uit waarom dit fenomeen alleen een Amerikaans fenomeen schijnt te zijn en niet wereldwijd plaatsvindt: de krant citeert een zegsman van het Amerikaanse bedrijf Kimberly Clark die vertelt dat in de eerste plaats toiletpapier en tissues van gerecycled materiaal/vezels al jaren op de markt zijn, maar dat de Amerikanen het gewoon niet willen kopen.

En dan is het vooral de combinatie van zachtheid en kracht in de vezels van nieuwe bomen die de Amerikanen zo bijzonder fijn vinden. En het is ook deze kwaliteit en zachtheid die de Amerikanen als ‘standaard’ zijn gaan gebruiken. Het zijn de lange vezels van nieuwe bomen die eenvoudiger zijn te verwerken en daardoor ook de broosheid geven van zachtere tissues.

Deze zegsman claimt dat Kimberly Clark hout gebruikt van sommige duurzame bebossing in Canada. Amerikanen gebruiken op dit moment al meer papier dan enig ander land in de wereld, 3x meer per persoon dan de gemiddelde Europeaan, en 100x meer dan de gemiddelde persoon in China.

Hout wordt tot houtvlokken gemalen en daarna verwerkt tot soft-papier.
Hout wordt tot houtvlokken gemalen en daarna verwerkt tot soft-papier.

Greenpeace lanceerde een campagne om de aandacht te vestigen op dit opvallende probleem, vertelt de New York Times. Maar desalniettemin blijven bomen en de kwaliteit van de vezels een stekelig onderwerp. Hoewel er verschillen zijn tussen de verschillende merken, komt ongeveer 25-50 % van de houtpulp, die gebruikt wordt om toiletpapier van te maken in de Verenigde Staten, van hout industrieën uit Zuid-Amerika en de VS. En de rest komt volgens milieugroeperingen ook van oudere, aangeplante bossen die dienen als CO2 bestrijders.

Tenslotte komt er ook nog steeds houtpulp van de laatste Noord-Amerikaanse oerbossen, die ook een onvervangbare habitat vormen voor bedreigde diersoorten, aldus deze milieugroeperingen. Maar Greenpeace concludeert dat Kimberly Clark de fabrikant van twee bekende merken tissues en toiletpapier in de VS, zelfs een 22 % aandeel heeft in de afname van noordelijke Canadese bossen, waarvan sommige bomen ouder zijn dan 200 jaar!

Maar er zijn oplossingen. The Huffington Post schreef laatst een artikel met de volgende zinsnede: “Zouden we niet beter eens naar de islamitische cultuur kunnen kijken en onszelf afvragen: “als er ergens poep aan ons lijf zit, is het dan niet beter om het met water af te wassen dan papier te gebruiken?”

Logo voor kringlooppapier
Logo voor kringlooppapier

En als dat niet werkt dan heeft deze krant nog een idee: ingrijpen door de overheid. “In plaats van tientallen jaren te wachten totdat er een ban komt op het kappen van de bossen, zou de overheid nu meteen actie moeten ondernemen. De overheid zou bijvoorbeeld de maatregel uit moeten vaardigen, dat binnen twee of drie jaar al het toiletpapier en tissues voor minimaal 20 % zou moeten bestaan uit gerecyclede vezels.”

Natuurlijk zal Kimberly Clark dan moord en brand schreeuwen en het zal voor de Amerikanen dan een triviale zaak lijken, maar een cultuurverandering vergt inspanningen. Amerikanen kopen deze zachte papiersoorten omdat het gewoon op de winkelschappen ligt, zo simpel is het. Maar het is nu niet het moment om te wachten op de laatste consument die tot de beslissing overgaat om ook toiletpapier te kopen met gerecyclede vezels…

De (oer-)bossen en hun eigenschap om CO2 te absorberen zijn nu nodig! Dus, in plaats van het decimeren van deze bossen is het verstandiger om van fabrikanten te eisen dat ze een groter deel gerecyclede vezels toepassen in hun toiletpapier en tissues. En je kunt er donder op zeggen dat wanneer dit gebeurt, er ook weer technieken uitgevonden zullen worden die de gerecyclede vezels tóch dezelfde zachtheid zullen geven als de tissues en toiletpapier die gemaakt zijn van vezels van nieuw hout.

Maar in de tussentijd zullen de Amerikanen samen moeten ‘lijden’ en dienen te wennen aan de relatieve ‘onwaardigheid’ om ruw en stevige toiletpapier te gebruiken..!

Maar het is allemaal een kwestie van perspectief natuurlijk. Het zachte toiletpapier zal zeker een bepaalde luxe vertegenwoordigen, die de Amerikanen niet graag zullen missen, maar ikzelf kies liever voor optie om het oerbos te behouden, in plaats van de optie dat mijn huis aan de kust op niet al te lange termijn zal verdwijnen in zee!

11 gedachten over “’t Ultra-zachte toiletpapier van de Amerikaan is een milieuramp!

  1. heb je die achterwerken van sommige amerikanen al es bekeken? Ze zijn gewoon ook drie maal dikker dan de gemiddelde europeaan!!Ik gebruik altijd water!!

  2. mijn karolien koopt altijd een gezellig en stevig,
    ekologies papierken, “gerieseikeld”
    maar als ge gezond eet
    heb je niet veel papier nodig
    wat ik wel zie,
    in den delhaize,
    dat er daar een massa aanbod staat van “soft”
    dus het zijn niet alleen de amerikanen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.