Advertentie

Onzichtbaar en verwoestend: medicijnverslaving..!


Een project dat is opgezet in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer, verdient jouw aandacht. Het gaat over de medicijnverslaving in onze maatschappij, die steeds heftiger vorm lijkt aan te nemen. Daarom is aandacht voor dit fenomeen in eerste instantie een essentiële stap naar vermindering van deze verslavingsvorm. Medicijnverslaving komt steeds meer voor en heeft dus maar weinig naamsbekendheid. En dat terwijl een medicijnverslaving één van de moeilijkste verslavingen is om vanaf te komen.

Er zijn bijvoorbeeld de slaap- en kalmeringstabletten; deze onderdrukken vaak korte-termijnproblemen, waardoor het op de lange termijn steeds moeilijker wordt om ermee te stoppen. En zeker in de huidige corona-crisis, vliegen de pijnstillers over de toonbank.

En wat te denken van de anti-depressiva, waar mensen maar op een zeer intense wijze mee kunnen stoppen. De gevaren van (sluimerende) medicijnverslaving dient in ieder geval bespreekbaar te worden gemaakt. Wij bieden graag een platform voor deze boodschap, via het persoonlijke relaas in onderstaande artikel van de hand van Dick Trubendorffer; geschreven in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer.

* * *
X

Medicijnverslaving: onzichtbaar en verwoestend..!

2020 © Dick Trubendorffer | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Dick Trubendorffer

In 1994 reisde ik naar de Verenigde Staten voor een laatste wanhopige poging om van mijn catastrofale verslaving af te komen. Na een worsteling van ongeveer 2 jaar was ik, daarna (sinds 31 januari 1996) volledig clean. Uit ergernis dat de behandeling die ik volgde in Nederland, waarbij ik  door de gevestigde orde totaal werd genegeerd, begon ik in 2005 mijn eigen kliniek: ‘Trubendorffer, Hulp bij verslaving en dubbele diagnose.’ Met een toegankelijke en effectieve behandelwijze bereikte ik voor Nederland ongehoorde succespercentages. Dat bleef niet onopgemerkt en het e.e.a. zorgde ervoor dat ‘Trubendorffer’ binnen 5 jaar enorm groeide, met inmiddels 6 behandellocaties in Nederland..

Daar helpen we zoveel mogelijk verslaafden en dit jaar zullen we naar verwachting meer dan duizend mensen helpen. Er heerst nog veel onwetendheid over de gevolgen van een medicijnverslaving. Daarnaast schatten huisartsen en andere artsen het risico van een verslaving te laag in. Daardoor worden verslavende middelen te snel, te vaak en meestal ook te lang voorgeschreven. De gevolgen zijn enorm.

Je bent wat je eet.. 20% Van de inwoners van de VS gebruikt medicijnen.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zware pijnstillers gebruikt (HIER). Daarnaast slikt meer dan een half miljoen Nederlanders, dagelijks slaap- en kalmeringsmiddelen. Doordat een medicijnverslaving nog relatief onbekend terrein is en doorgaans ook niet zo snel wordt opgemerkt, is de kans groot dat er meer mensen van medicatie afhankelijk zijn dan we denken. Wat voor gevolgen heeft dit voor de gezondheid? En hoe herken je een medicijnverslaving? En wat voor impact heeft de huidige corona situatie op de groeiende cijfers met betrekking tot een medicatie verslaving?

Hoe herken je een medicijnverslaving?
Bij een verslaving denkt men al snel aan alcohol en drugs. Toch zijn dit zeker niet de enige dingen waaraan men verslaafd kan raken. Psychologen geloven zelfs dat de mens aan vrijwel alles verslaafd kan raken. Sommige mensen zijn meer verslavingsgevoelig dan anderen, maar we hebben het allemaal in ons zitten. Een medicatieverslaving is juist zo verraderlijk omdat deze middelen door artsen worden voorgeschreven.

Hierdoor geloven we eerder dat het verder geen kwaad kan om het middel te blijven slikken. Ondertussen kan het medicijn echter wel al enorme gevolgen voor de geestelijke- en lichamelijke gezondheid hebben. Pas wanneer je eindelijk beseft dat je van het medicijn afhankelijk bent geworden, is het eigenlijk al te laat en zullen er drastische stappen genomen moeten worden. Bij een medicijnverslaving kunnen er zowel lichamelijke als geestelijke symptomen optreden.

Lichamelijke symptomen
Over het algemeen zal je weinig lichamelijke klachten ervaren zolang je het medicijn blijft slikken. Pas wanneer je gaat afbouwen of onverhoopt een dosis overslaat, ontstaan er klachten. Zogenaamde ontwenningsverschijnselen. Dit is een goede indicatie dat je lichaam afhankelijk is geworden van het medicijn. Bovendien zorgen deze klachten ervoor dat mensen het moeilijker vinden om een medicijn los te laten. Ze zijn immers bang dat de ontwenningsverschijnselen in alle hevigheid terug zullen komen, waarbij de volgende symptomen daarbij kunnen optreden:

  • Trillen
  • Transpireren
  • Ernstige misselijkheid
  • Rusteloosheid/verwardheid
  • Slapeloosheid
  • Veel spierpijn

Geestelijke symptomen
De geestelijke symptomen die kunnen optreden worden vaak minder snel opgemerkt; ze treden langzaam op en je merkt het vaak in eerste instantie niet. Pas wanneer je denkt aan het afbouwen van het medicijn, zul je ontdekken, dat je er feitelijk afhankelijk van bent geworden. Geestelijke afhankelijkheid is te herkennen aan het gevoel dat je een middel nodig hebt, het verlangen naar het effect van het middel en de onrust die je voelt als je een dosis vergeet. Verslaafdheid dus..

Daarnaast zien we bij overmatig gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen dat de gevoelens van mensen vlakker gaan worden. Mensen distantiëren zich van hun eigen emoties, waardoor ze zich niet alleen rustiger worden, maar ook beter met stressvolle situaties omgaan. Maar het is daarbij ook veel moeilijker om plezier te beleven. En ook angsten, depressies en slapeloosheid voor komen. Vergis je niet: een medicijnverslaving komt vaker voor dan je denkt. Bovendien wordt het meestal veel te laat opgemerkt door specialisten.

Hoe ontstaat dan die medicijnverslaving?
Dit komt doordat de medicijnen als het ware, gewoontegetrouw voorgeschreven blijven worden en mensen die het medicijn gebruiken, ook niet snel genoeg aan de bel trekken. Als je afhankelijk bent geworden van medicatie, wordt dit simpelweg als een verslaving gezien. Maar hoe ontstaat die eigenlijk? Sommige medicijnen zijn meer verslavend dan anderen. Over het algemeen bieden deze medicijnen een oplossing voor de korte termijn. Medicijnen zijn gericht op het bestrijden van klachten, maar gaan zelden naar de oorzaak..!

Bijvoorbeeld de slaappillen, die je een paar nachten een goede nachtrust geven of je kalmeren tijdens een stressvolle situatie. Het achterliggende probleem blijft echter niet aangepakt. Dus is de vraag: ‘Waarom slaap je slecht?’ Of waarom ervaar je zoveel stress? Zolang dit probleem niet bij de wortels wordt aangepakt, zul je steeds meer van het medicijn nodig hebben, teneinde hetzelfde effect te bereiken. Kortom, je bent afhankelijk geworden, of -zoals we dat noemen in dagelijkse spreektaal: VERSLAAFD..!

Door de corona crisis zijn er mogelijk nog meer mensen van medicijnen afhankelijk geworden. Want naast de gezondheidsproblematiek van de kern van deze crisis, heeft deze ook voor heel veel stress gezorgd. Mensen zijn bewust en onbewust angstig en ervaren slapeloosheid, waardoor ze vaker naar hun huisarts stappen voor medicatie. Naar verwachting zal het aantal verslaafden aan kalmerings- en slaapmiddelen het komende jaar dan ook zeker gaan toenemen.

Herstellen van een medicijnverslaving
Ben jij bang dat je verslaafd bent aan medicijnen? Herken je je in de bovenstaande symptomen? Dan is het in elk geval belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent. Neem bij het vermoeden van een medicijnverslaving altijd eerst contact op met je huisarts, die -samen met jou- een behandelplan kan bepalen en je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek. En het feit dat sinds 2020 de behandelingen voor een medicijnverslaving volledig worden vergoed door de basisverzekering, is natuurlijk niet voor niets ingesteld. Ze bevestigen aan een kant het fenomeen ‘medicijnverslaving’ en aan de andere kant bied deze kostenvergoeding mensen de gelegenheid, deze verslaving aan te pakken.

* * *

1 gedachte over “Onzichtbaar en verwoestend: medicijnverslaving..!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.