x
Na dertig jaar zonder bril..
2013 © Karin Hogenboom
x
In de zomer van 2008 gebeurde het. Mijn man reed op de camping met de auto over mijn bril die ik even in het gras had neergelegd. Helemaal vervormd, die kon ik echt niet meer op. Tjonge jonge, wat voelde ik me gehandicapt zo zonder bril. Alles was vaag, één grote mist. -3,25 en -2,75 had ik, zo slecht was dat nu ook weer niet. Maar zo ervoer ik het wel. Snel ging ik een nieuwe bril kopen.
Na dit incident begon mijn bril me steeds meer te irriteren: die druk achter mijn oren en op mijn neusvleugel, vieze glazen die nooit goed schoon werden, niks kunnen zien door beslagen of nat beregende glazen. Ik ging me verdiepen in laseren, want het was ook het laatste jaar dat je een behandeling van de belasting af kon trekken, dus ik moest snel beslissen. Maar las ook verhalen van mensen die niet allemaal positief waren over laseren; een mevrouw was de eerste drie maanden na de behandeling alleen maar duizelig en kon bijna niks. Dat moest mij toch niet overkomen met drie kleine kinderen.
Opeens dacht ik aan een boek, dat ik jaren daarvoor eens van iemand had geleend. Beter leren zien zonder bril. Toentertijd vond ik het heel interessant, maar ik hield gewoon mijn lenzen in, gaf het boek terug en leefde verder. Maar nu dacht ik: Dat zou toch mooi zijn, als ik het zelf kan doen. Ik ging eens zoeken op internet en vond zowaar een leraar die workshops gaf om beter te leren zien.
Zelf heb ik dertig jaar een bril gedragen en toen ik besloot te gaan stoppen met het dragen van mijn bril en leerde hoe mijn ogen op een natuurlijke manier gingen zien, ondervond ik wat vooral spanning doet met mijn zicht. Juist door mijn bril af te gaan zetten kon ik gaan ervaren hoe verschillend mijn ogen voelen in bepaalde situaties en hoe anders ik dan zie. Ik merkte al heel snel dat het kijken door een bril heel naar voelde, terwijl ik dit toch dertig jaar zonder iets te merken had gedaan. Zodra mijn ogen gingen ontspannen, werd ik naar en misselijk van mijn bril. Mijn pad naar goed zien was begonnen, ik merkte heel sterk, ik kan en wil niet meer terug; ook al zag ik niet meteen goed..!
Door mijn bril af te gaan doen en mijn ogen te leren te ontspannen, ben ik veel beter gaan zien. Maar mijn zicht is niet constant, want als ik bijvoorbeeld stress ervaar, zie ik minder goed. En omgekeerd, als ik heel ontspannen ben en me prettig voel, dan is mijn zicht ook ‘prachtig’… Vele malen mooier dan het mét bril ooit is geweest; spanning beïnvloedt dus mijn zien. Vaak geloven mensen mij niet. Zeker als ze al jaren een bril dragen kunnen ze zich niet voorstellen dat je goed kunt leren zien zonder bril. Het klinkt dan als een magisch iets, ‘Hocus-Pocus’ zei iemand me weleens, maar er is niets van ‘Hocus-Pocus’ aan. Misschien eerder iets van ‘Hocus Focus’… Ogen gaan slecht zien als er spanning staat op de oogspieren. Het is een diepe overtuiging die bij ons is binnengebracht, dat je alleen maar beter kunt gaan zien mét een bril of lenzen.
De zachte oogbol..
Begin vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse oogchirurg dr. Bates tijdens zijn studie dat een oogbol zacht is en dat je er in kunt knijpen. Hij liet tijdens een college zien dat het oog van een koe zacht is, dat je erin kunt knijpen en dat de vorm van het oog dan verandert. Zodra hij dit deed, zagen de studenten dat er een staar ontstond in het oog en dat, zodra hij met knijpen stopte, ook de staar verdween. Dr. Bates ging met dit inzicht verder experimenteren.
Hij deed dit o.a. met het oog van een (dood) konijn en keek of dit ‘knijpen’ ook met de oogspieren kon. Hij spande de oogspieren van het konijnenoog aan en merkte dat de oogbol vervormde. Liet hij de spanning van de spieren weer los, dan kreeg het oog zijn perfecte ronde vorm. Zo merkte hij op, dat aan ieder oogprobleem een andere spierspanning ten grondslag lag. Zo is een bijziend oog te lang en wordt dit veroorzaakt door spanning in de schuine oogspieren. Na deze inzichten ging hij anders kijken naar oogproblemen en brillen. Met zijn retinoscoop heeft hij 45 jaar lang ogen onderzocht, hiermee kon hij zien of mensen een refractie (plus of min) afwijking hadden. Hij merkte dat een afwijking wel 6x binnen 1 seconde kon veranderen, en dus helemaal niet constant is. In 1920 publiceerde hij een dik boek over zijn onderzoek en zijn belangrijkste conclusie was: ‘Ieder oogprobleem komt door spanning in de oogspieren’.
Dr. William Bates’ boek, ‘Perfect sight without glasses’, beschrijft hoe het gezichtsvermogen op natuurlijke wijze kan worden verbetert. Zijn conclusie zijn dat problemen als bijziendheid, verziendheid en dergelijke, kennelijk ontstaan als de oogspieren lange tijd gespannen zijn. Doordat de spieren te gespannen zijn, verandert de vorm van de oogbal en verliest het oog het vermogen om op iedere afstand goed te zien. Deze spanning wordt doorgegeven aan de oogspier rond de lens, waardoor deze ook chronisch gespannen kan zijn en hierdoor kan de lens zich niet goed aanpassen aan de omstandigheden.
De genoemde afwijkingen worden dus niet veroorzaakt door ziekte of slijtage, maar ze ontstaan door verkeerde gewoontes als te ingespannen kijken, staren en turen. Bates concludeerde bovendien, dat iedereen weer goed kan zien als hij maar de goede ‘kijkgewoontes’ aanleert. Daarbij benadrukte hij dat ontspanning van lichaam en geest heel belangrijk is. Veel mensen hebben baat gehad bij de methode van Bates en hebben zijn werk voortgezet.
Aldous Huxley, de schrijver van onder andere ‘Brave new world’, dreigde zijn gezichtsvermogen te verliezen en kreeg deze weer terug door de Bates-methode. In zijn boek ‘The art of seeing’ beschrijft Huxley de behandeling van een gewone oogarts als volgt: ‘….ze gaven me een paar kunstmatige lenzen en lieten me gaan.‘ Door met de methode van dr. Bates aan de slag te gaan kreeg hij zijn zicht terug en werd hij zich bewust van de beweging bij het kijken. ‘Doordat je bewust bent dat de omgeving schijnbaar beweegt, verhoog je de mobiliteit van de ogen en geest en daarmee schep je de voorwaarden om beter te kunnen zien.’ En ook Dr. Bates zélf kon zijn eigen, zeer sterke leesbril weggooien.
Ontspanning is de sleutel
Om weer goed te gaan zien, is het dus belangrijk, zo niet essentieel, de ogen weer te leren ontspannen. Eigenlijk is zien een passieve bezigheid, je hoeft er niets voor te doen. We gaan slecht zien zodra we juist ons best gaan doen om goed te zien. We gaan dan staren, knijpen, moeite doen om te zien en dit geeft juist spanning in de oogspieren. Met ontspanning bedoel ik niet onderuit gezakt niets doen of relaxen in een hangmat; het gaat om actieve ontspanning, om bij stresssituaties toch bij jezelf kunnen blijven en ontspannen zijn.
Mijn ogen zijn mijn leermeester, zodra ik merk dat ik slecht zie, ga ik na bij mezelf wat er aan de hand is. Dan merk ik bijvoorbeeld dat ik de hele tijd als een kip zonder kop op mijn kinderen aan het mopperen was, dat ze op moesten schieten omdat ze anders weer te laat op school zouden komen. Nog vol met die stress zit ik dan op de fiets. Doordat ik me bewust ben van mijn zicht en visueel dus ingesteld ben, word ik me dan ook bewust van de stress. Dat mijn handen het stuur vaster dan normaal knijpen, dat ik met een verbeten trek om mijn mond te hard aan het fietsen ben. Dat ik nog steeds mopper op mijn kinderen om dóór te fietsen, en zodra ik me dit allemaal bewust word, kan ik me ontspannen, relativeren, glimlachen. En, geloof het of niet, ik ga direct weer beter zien.
De belangrijkste stap is om je bril af te zetten en je lenzen uit te gaan doen. Ik heb inmiddels honderden mensen begeleid in hun proces naar beter zien en weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om de bril af te zetten en de lenzen uit te doen. Maar de meesten mensen zijn verbaasd hoeveel ze zien met eigen ogen, ook al is het nog een wazige mist. Draag je alleen een leesbril, dan zal je dit probleem niet zo hebben, omdat je toch de meeste tijd met je eigen ogen -zonder bril- kijkt. Maar ook dan is het belangrijk de leesbril niet meer te gaan dragen..!
Mijn ogen zijn mijn leermeester..
Daarna is het belangrijk dat je gaat leren met ontspannen ogen te kijken. Dat je leert op een natuurlijke manier te zien, zonder spanning. Dit zal niet alleen je zicht verbeteren, maar het ontspant je hele lichaam en geest. Je zult merken dat je makkelijker inslaapt en dat je slaap ook veel dieper zal zijn, je kunt makkelijker bij jezelf blijven in stressvolle situaties. Hoofdpijn, nek en rugklachten kunnen verminderen en ook zelfs compleet verdwijnen. Weer leren zien zonder bril, was voor mij een ware ontdekkingstocht, met de nodige pieken en dalen.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug? Zonder nare oogoperaties, brillen, lenzen of laseren.. In mijn webinar leer je de vier stappen die nodig zijn om tot goed zicht en gezonde ogen te komen. Interesse? Schrijf je in via deze link (HIER)
Het is niet altijd zo dat ALLE ogen zo te genezen of te onderhouden zijn.
Als mensen bewust hun ogen misbruiken of niet willen leren van schadelijke omgevingen voor de ogen, dan zal er geen genezing plaats kunnen vinden. Heel misschien als ze er dan wel voor open staan.
Soms is er zo’n fysieke schade dat het niet meer te repareren valt, mits er een “wonder” gebeurt, wat ook weer wel kan plaatsvinden.
Natuurlijk Zien En De Batesmethode
Voorkom Wazig Zicht En Ga Beter Zien Zonder Bril, Lenzen Of Ooglaseren.
http://www.bol.com/nl/p/natuurlijk-zien-en-de-batesmethode/1001004011092910/
Beter zien zonder bril
een beproefde methode voor het zelf behandelen van oogafwijkingen, gebaseerd io de ideeen van dr. H.W. Bates
http://www.bol.com/nl/p/beter-zien-zonder-bril/1001004004546196/
Ik ben al een tijdje bezig met een rasterbril dat is een bril met heel veel kleine gaatjes en als je, je goed concentreerd dat kan je goed zien door die gaatjes. Maar het gaat wel moeizaam hoor. Maar ja ….. is het proberen waard.
Groetjes
Pietje, mijn ervaring is juist dat je prima kan zien door die gaatjes. Het is alleen vermoeiend omdat je bij alles je hoofd moet draaien en dus niet uit je ooghoeken kunt kijken. Autorijden en fietsen is niet aan te bevelen. Ook wandelen door drukke straten niet. Maar het strand is bijvoorbeeld heel goed te doen.
Ik heb een veel te hoge oogdruk (glaucoom) waar ik druppels (bètablokker) voor moet gebruiken. Is hier ook een advies voor? Ik hoor het graag! Bvd
Mieke, Palmeren is een weldaad als je last hebt van glaucoom. Lees hier meer over:
http://volzicht.nl/oogklachten/staar/hoe-kom-ik-van-mijn-glaucoom-a/
Glaucoom is een nare ziekte. Druk in het glasachtiglichaam neemt geleidelijk tot het kan leiden dat de oogzenuw die op je netvlies uitkomt dermate wordt beschadigd dat je daardoor blind wordt. Het kokerzien is een syptoom dat je steeds minder kan zien. De oogarts meet dat met een lichtpunttest waarvan de intensiteit grootte en snelheid op je netvlies in het perifere wordt gezichtsveld wordt geprojecteerd. Patiënt geeft elke keer waar het lichtpunt bevindt. Glaucoom wordt niet voor niets de sluipmoordenaar van de oogziektes genoemd. Je hebt staar en groene staar. Het laatstgenoemde is het ergste. Het moment van blind worden is niet van te voren te bepalen. Want je oog heeft grote aanpassingsvermogen en zal met dat deel waar die nog mee kan zien proberen te compenseren.
De reden in de reguliere oogheelkunde is dat de afvoer en toevoer van vocht in de oogkamer niet meer naar behoren functioneert. Zodat je de vloeistof in de oogbol niet meer optimaal is en de druk inde bol toeneemt. Beta blokker verlaagt jouw hartritme. Mensen met van nature lage hart ritme moeten hier op bedacht zijn. Verder kan je last krijgen van allerlei bijwerkingen als duizelingen, waziger zien, je onrustig voelen. Glaucoom vraagt extra zorg vooral bij bijzienden(-sterkte groter dan 6). Zij lopen meer kans na hun 45 deze ziekte te krijgen.
Ontspanning is de enige manier om het oog de rust te geven die het nodig heeft.
Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Mocht je voor je gevoel een reguliere arts nodig hebben gewoon doen. En ziekte als glaucoom in vergaande staat is niet altijd gemakkelijk om ervan af te komen. Ook als je een betablokker gebruikt kun je niet zomaar stoppen dat moet je ook afbouwen zonder nare gevolgen van dien.
Oefeningen niet doen als dat spanning geeft in je oog. Oefeningen welke dat ook zijn behoren je ontspanning te geven. Je hoeft welke spieren dan ook in je lichaam niet af te beulen ook niet de spieren van je oog. Want het gaat erom ze te gebruiken en dat kan alleen door te ontspannen.
Zien is meer dan alleen scherp zien! Wij zijn gefixeerd op het scherp zien en dat is wat de matrix je met de paplepel hebt ingegoten gekregen! Dus alles waar je moeite moet voor doen is funest! Mensen die ontspannen, met vertrouwen met plezier en niet snel de hoop opgeven krijgen steeds meer zelfvertrouwen en zullen al duurt het wat langer hun doel bereiken!
Bij Mieke kun je terecht. Maar Saskia Naber en Esther van de Werff hebben ook expertise en informatie die de moeite waard zijn. Vergeet niet dat beweging en goede gevarieerde voeding je genezingsproces helpen ondersteunen. Het is dus niet alleen je ogen die aandacht behoort tegeven. Verder is lichaam en geest 1 geheel. Succes.
Wees zuinig op je ogen, want je ogen zijn de bewakers/wachters van je ziel!
Het geheel is meer dan de som der delen. Daarom biedt genezing op een natuurlijke wijze en misschien duurt het wat maar geeft altijd een uitstekend resultaat
Tja. Ik heb een bijziend en verziend oog. Hoe gaat dat dan?
Ook hiervoor telt, bril af gaan doen en de omstandigheden die spanning geven op lossen. Je kunt eens aan de slag gaan met mijn gratis e-book, zeven tips om goed te gaan zien. http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/
Dankjewel Karin. Ik zie zojuist je commentaar. Nu moet ik er wel mee aan de slag hè? Dat zal ik doen ook.
Ik heb ook ooit ongeveer 10 jaar geleden deze cursus gevolgd, het boek van Bates en van de cursus gelezen. Wat voor mij echter moeilijk was: het leven van het ene moment op het andere verder zetten zonder bril. Want je kan niets meer doen wat je daarvoor deed omdat je niet goed ziet.
Niet autorijden, geen boodschappen doen, geen computerwerk, niet poetsen want je ziet niet of het vuil is of niet etc.
En dan grijp je alweer snel terug naar je bril. Daarvoor was ik al wel van -5 naar -3.5 geraakt. Maar door oefeningen te doen die ik via het internet gekocht had vanuit Amerika. Hier was ik uiteraard enthousiast over. Ik kon plots tv kijken (van een bepaalde afstand) zonder mijn bril, wat daarvoor niet kon. En daarna heb ik dan die cursus gevolgd, (basis Bates methode)maar die heeft mij in feite niets extra opgeleverd.
Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk ontspanning (stress loos leven) is voor het welzijn van de ogen. Aan het eind van de jaren negentig, in een tijd van oplopende stress leidend tot burn out, werd ik geleidelijke bijziend. Ik merkte dat ik met het autorijden steeds minder de verkeersborden op afstand kon lezen en ook steeds minder goed de afstand van tegemoetkomend verkeer kon inschatten, waardoor ik minder snel ging inhalen. Daarnaast merkte ik bij het tennis dat ik steeds minder goed de snelheid van de ballen kon inschatten, waardoor ik fouten ging maken. Ik heb toen een aantal jaren lenzen gedragen, totdat vele jaren later ik een keer was vergeten om ’s morgens de lenzen in te doen….. en ik ongemakkelijk op de tennisbaan stond, bang dat ik ballen zou gaan missen, en ineens tijdens het spel tot de ontdekking kwam het heel goed ging. Het was een ongelovelijke openbaring voor me. Ik kon opeens zonder lenzen weer teletekst lezen, tennissen, autorijden. En ik merk de laatste jaren dat mijn ogen steeds beter worden. Ik zie de verkeersborden als nooit te voren. Ik train het vaak ook even door er op te letten of ik de nummerplaten van auto’s die ver voor me rijden kan uitlezen. Sommige mensen vertelden me dat soms het verschijnsel zich voordoet dat bijziendheid langzaam veranderd in verziendheid….. maar dan zou ik toch zo langzamerhand een leesbril nodig hebben… En, afkloppen, zelfs daar kan ik op mijn 57ste nog volstrekt zonder 🙂 Ik geloof er heilig in dat, mits de ogen natuurlijk niet teveel beschadigd zijn, ze zich zelf kunnen herstellen wanneer we zelf meer in balans zijn gekomen…
Ik slik elke dag AstaXanthine Capsules van Royal Green voor beter zien, mijn verziend oog sterkte is al van – 6.45 terug op retour naar -3.25. De laatste tijd ben ik ook meer bezig om geen bril meer te dragen en deze te vervangen voor zo’n gaatjes bril om de oogspieren wat meer te trainen dan de slome briltuurfactor. Alleen het verschil in diagfragma gezien de licht omstandigheden is een stukje groter daar moeten we waarschijnlijk meer bosbessen voor gaan consumeren, gelukkig maar want mijn tuin staat er vol mee. Natuurlijk doen gebruik van medicijnen ook nog een afbreuk op de hersenen, misschien gelijk maar ook een colloidiaal goud borreltje nemen.
In 1986 was ik 16 jaar en altijd gestrest. In de loop van dat jaar kreeg ik s’ochtends last van bijziendheid. Ik kon ongeveer 4 meter voor me uit zien. Ik wilde absoluut geen bril, want ik werd al genoeg gepest, dus met enorme vastberadenheid deed ik het volgende: Tijdens de geschiedenisles op de derde verdieping van de school staarde ik uit het raam naar de horizon en deed alles in mijn macht om het beeld scherp te krijgen. Dat lukte iedere keer in zo’n 10-15 minuten.
Na een aantal maanden hoefde ik het niet meer te doen. Beeld altijd scherp. En nog steeds.
Als ik vanmiddag naar buiten ga zet ik mijn bril af en ik ga een goedkope leesbril kopen, ben benieuwd wat er gaat gebeuren.
Beste, draait en keert zoveel als je het wilt maar voor bepaalde oogziektes zal deze methode niet helpen. Als je bijvoorbeeld slachtoffer bent van ‘cataract’ hebt je maar één keus en dit is ‘ implantaat ‘ van kunstlenzen.Dus die haal je er maar zo niet meer uit wel te verstaan.
De hoofdoorzaak van staar is een te grote hoeveelheid aan koolhydraten http://volzicht.nl/koolhydraten-oorzaak-van-staar/
en heeft ook zeker met spanning te maken. Ik zeg niet dat het makkelijk is om van spanning naar ontspanning te gaan, dat kan een lange weg zijn. Maar dan ben je wel bezig de oorzaak aan te pakken. Kunst lenzen doen echt niets aan de oorzaak.
Het zijn de omstandigheden die de oogklachten veroorzaken. Door niets te doen aan de omstandigheid, los je het probleem ook niet op.
Ik heb een keer een vergelijkbare situatie gehad. Ik moest een week wachten tot mijn bril klaar was en ik heb een nog wat grotere afwijking dan u. Ik had gelukkig nog wel een zonnebril op sterkte deze heb ik dan ook maar gedragen, al keken mensen me wel raar aan met mijn zonnebril midden in november.
en hoe zit het dan met kinderen die al heel jong een bril hebben? en met cylinderafwijkingen? want volgens mij is dat een afwijking van het hoornvlies en heeft dat niks met oogspieren te maken.
zou wel leuk zijn als dit mij van mijn bril af zou helpen.
Wel degelijk beïnvloeden de oogspieren ook het hoornvlies, daarnaast hebben ook de spiertjes rondom de iris hier invloed op. Kinderen met brillen, dr. Bates zei hierover: It will make the angels wheep. Door kinderen een bril op te zetten, ga je het hele zelfhelend vermogen en de ontwikkeling van de ogen tegen.
Is niemand bang voor de eventuele risico’s dan? Doe mij maar gewoon een normale bril. Laatst nog een online gekocht bij simpelebril.nl. Prima bril niks aan de hand. lekker safe
En als je een prismasterkte nodig hebt en sferische sterkte.zoals ik heb?
Hoe kan het wanneer je aan de zijkant van je oog trekt, je perfect scherp ziet? Iemand een idee?