Advertentie

De Maandstonde, positief beleefd..!


puur eten en leven“Mijn naam is Josefien van Rossum. Mijn man en ik hebben 4 kinderen die geen enkele vaccinatie gehad hebben en nog nooit reguliere medicijnen hebben gebruikt. Allen hebben wél 1 jaar of langer borstvoeding gehad. Zelfs een paracetamolletje zul je niet vinden in ons huis. De kinderen en wij zijn gezond, helder van geest en de kinderen kunnen prima mee op school. Wij eten 95% biologisch, voor de rest genieten we ook af en toe van niet-zo-gezonde lekkernijen.

Sinds mijn 18e heb ik belangstelling voor voeding en dan met name wat het bewerken ervan en toevoegen van bepaalde stoffen voor onze gezondheid betekent. Ik heb veel gelezen en later Shiatsu en Klassieke homeopathie bestudeerd, maar wilde uiteindelijk zelf uitzoeken hoe het zit. Om te beginnen schreef ik mijn eerste boekje over voeding; wat een dankbaar onderwerp! Later volgde het boek over water en zout, de bron van ons leven.
Het geeft mij veel voldoening om welke dikke pil dan ook door te spitten, ook Engelse en Duitse boeken, om de essentiële informatie in heldere taal aan te kunnen bieden, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor je gezondheid. Uiteindelijk zullen we weer in een wereld leven waarin natuurzuivere voeding voor iedereen logisch en beschikbaar is. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen!”

x

x

De Maandstonde, positief beleefd..!

2013 © Josefien van Rossum – Puur eten en leven (site HIER)

x

menstruatieHet is een natuurlijk fenomeen en we weten allemaal dat het er is, de vrouwelijke vruchtbaarheidscyclus. Toch rust er sinds jaar en dag een stevig taboe op de menstruatie. Een ‘noodzakelijk kwaad’, zo typeren de meeste vrouwen hun maandelijkse bloeding. Naast lichamelijke ongemakken, zoals vocht vasthouden en pijnlijke borsten, kan er sprake zijn van een slecht humeur, of een gevoel van elk moment in huilen uit kunnen barsten. Het liefst willen we deze periode zo gerieflijk mogelijk doorkomen – zo verzekeren ons de commercials. We willen vooral ‘gewoon doorgaan met ons dagelijks leven en niets hoeven missen’. We willen sporten, zwemmen, tot ’s avonds laat uitgaan en dansen, zonder dat we zelf, noch iemand anders merken dat er ‘iets aan de hand is’.

Onzichtbaar maken..
In vroeger tijden werden vrouwen letterlijk als onrein bestempeld tijdens de menstruatie. Ze mochten dan bijvoorbeeld niet helpen bij het inmaken van voedsel, want dan zou het bederven.  In sommige culturen moeten vrouwen zich zelfs compleet afzonderen. Vrouwen zouden ook minder toerekeningsvatbaar zijn tijdens de periode. De boodschap is duidelijk: schaam je ervoor, verberg het, die menstruatie! En één van de dingen die je daartoe kunt doen, is het gebruiken van tampons: zo maak je het onzichtbaar. Maar laten we eens een kijkje nemen naar het verschil:

Tampons vs. uitwasbaar maandverband
Ze zijn inmiddels zover ingeburgerd, dat jonge meisjes er niet eens bij stilstaan dat er ook andere mogelijkheden zijn, tampons. Maar eigenlijk zou elk meisje, dat voor het eerst menstrueert, een paar maanden katoenen, uitwasbaar maandverband moeten gebruiken. Zo kan ze precies zien hoeveel bloed er komt, hoe het ruikt en hoe het eruit ziet, want het menstruatiepatroon is voor elke vrouw anders. Op die manier kan een meisje een intieme band met haar eigen lichaam opbouwen en haar eigen cyclus goed leren kennen. En ontstaat er geen afkeer van de eigen lichaamsvloeistoffen.

Een van de vele, vele wanstaltige maandverband-advertenties die in de loop der jaren zijn verschenen. Deze is van Tampax, zoals je ziet.
Een van de vele, vele wanstaltige maandverband-advertenties die in de loop der jaren zijn verschenen. Deze is van Tampax, zoals je ziet.

Wasbare doekjes dragen aldus bij aan ons lichamelijk bewustzijn en welzijn. In plaats van ‘snel-snel-weg-ermee-in-het-toilet’ kan er een liefdevolle verbinding met je eigen lichaam gemaakt worden. Je kunt door maandverband te gebruiken duidelijk zien hoe je periode verloopt, van heftige bloeding in de eerste uren/dagen naar een gematigde bloeding en tot slot nog wat nadruppelen. Een gezonde menstruatie duurt niet langer dan 2 à 3 dagen. Een ander voordeel van wasbaar (biologisch) katoen is dat er minder vervelende luchtjes ontstaan. Hetzelfde geldt voor de met biologische katoen geproduceerde, niet gebleekte wegwerpmaandverbandjes en –tampons, deze zijn prettig wanneer je met vakantie gaat.

Een maandelijkse reiniging..!
In plaats van te verzuchten dat je alweer ‘ongesteld’ moet worden, kan men deze gesteldheid ook positief opvatten: de maandelijkse menstruatie is voor de vrouw één grote reiniging. Samen met het menstruatiebloed verlaten allerlei afval- en gifstoffen het lichaam. Wanneer een vrouw een bewuste verbinding met haar lichaam heeft, kan ze deze schoonmaak letterlijk voelen, alsof er een last van haar afvalt – op de weegschaal kan er tussen net vóór en net ná de menstruatie wel een kilo verschil te zien zijn.

Later, wanneer een vrouw in de overgang komt en stopt met menstrueren, moet ze zelf voor deze reiniging zorgen, door vaker een reinigingskuur te doen en dagelijks te reinigen, bijvoorbeeld met kruidenthee en zuiverder eten. Dit om te voorkomen dat het lichaam verzuurt, met allerlei (‘ouderdoms’-) kwaaltjes als gevolg… Ook de link met de cyclus van het leven zelf – de menstruatiecyclus loopt gelijk aan de cyclus van de maan – is een belangrijk aspect om bij stil te staan. Er sterft een vruchtje af (nieuwe maan), er  wordt weer opnieuw aan de opbouw van een vruchtje gewerkt (volle maan). Daar mag je je als vrouw elke keer bewust van zijn, dat er potentieel nieuw leven in je groeit. Wat een welgesteldheid, wat een overvloed!

Jammer overigens dat vele vrouwen zich van deze cyclus totaal niet bewust zijn, omdat door het gebruik van de anti-conceptiepil hun natuurlijke menstruatie-cyclus onderdrukt wordt. De wens om uiteindelijk moeder te willen worden, wordt geheel met het hoofd genomen, “omdat ik de leeftijd er nu voor heb”, of “omdat we de hypotheek nu wel van 1,5 salaris kunnen betalen”……maar dat terzijde.

Natuurlijke middeltjes bij krampen
Het lichaam, de baarmoeder, ontdoet zich tijdens de menstruatie van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Er is geen bevruchting geweest en de houdbaarheid van het slijmvlies is maar beperkt. Dus, opruimen maar. Dit proces, het losmaken en uitdrijven van het baarmoederslijmvlies gaat met spierkrampen gepaard en dit kan nogal pijnlijk zijn. Sommige vrouwen zijn echt een dag gevloerd! Hoe beter je voor jezelf zorgt, in de zin van gezond eten (geen c.q. minder suiker en granen), voldoende water drinken, lichaamsbeweging, buiten- en zonlicht en voldoende slapen, des te regelmatiger en gemakkelijker zal je menstruatie zijn.

menstruation-womanGelukkig zijn er tal van natuurlijke remedies tegen menstruatiepijn. Zo is het drinken van gemberthee een goed idee, omdat gember het bloed verwarmt en daardoor dunner maakt. Het uitvloeien gaat dan makkelijker. Ook kamillethee en duizendbladthee kunnen hun dienst bewijzen, ze zijn tevens rustgevend. Ook is het fijn om even te gaan liggen met een hete kruik tegen de buik of beter nog, een verwarmd zoutkussentje: de mineralen hebben een verwarmend en pijnstillend effect en zullen het op gang komen van de bloedstroom bevorderen.

Van welk materiaal zijn maandverband en tampons eigenlijke gemaakt..?
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en tevens het dunste en makkelijkst doordringbare. Dit geldt in het bijzonder voor het kwetsbare gebied rond en in de vagina. Daarom is het zo belangrijk welke grondstoffen in tampons en maandverband gebruikt worden, want stoffen die in contact komen met de huid, worden rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen (terwijl anderzijds dát wat we eten, eerst wordt afgebroken door slijmvliezen en maag en daarna grotendeels uitgescheiden).

Wist je dat de gemiddelde vrouw zo’n 17.000 tampons gebruikt gedurende haar leven…? Tel daarbij nog eens op, de talloze maandverbandjes en de (ons door de industrie opgedrongen als hoognodige ‘dagelijkse hygiëne’) inlegkruisjes en het begint je te duizelen. Je zou dus graag willen weten waar die dingen van gemaakt worden. Nou, dan kan je écht lang wachten, want fabrikanten van tampons en maandverband hoeven dit niet op de verpakking te vermelden. Waarom niet? Omdat deze producten onder de ‘medische hulpmiddelen’ vallen….. Is menstruatie een ziekte dan!?

Wat de verpakkingen ons vertellen is dat er schuim in verwerkt wordt en verder nog een samengestelde laag vezels, die 10 maal zijn eigen gewicht kan bevatten. That’s it.

Maar nu de werkelijkheid: elk conventioneel verbandje bevat het equivalent van 4 plastic zakken! Dit alleen is al zeer verontrustend, gezien het feit dat plastics chemicaliën als BPA en BPS bevatten, die – hou je vast – embryonale ontwikkeling verstoren en in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid, hartziekten en kanker. Het zachte, “comfortabele” laagje om tampons (waarvoor de verleidelijke term “silk touch” gebezigd wordt) bevat phtalaten, chemische stoffen die gebruikt worden als weekmaker in plastics. Ze kunnen hormonale functies in ons lichaam verstoren doordat ze het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. Ze tasten tevens lever, nieren en immuunsysteem aan. Tampons nemen zo ook, behalve het bloed, een groot deel van het beschermende vaginale slijmlaagje mee. Dit veroorzaakt een vervelend, droog gevoel, bemoeilijkt het inbrengen van een nieuwe tampon en zorgt ervoor dat ziektekiemen veel gemakkelijker het lichaam binnendringen. Ook het gebruik van inbrenghulzen valt af te raden; ze kunnen kleine wondjes veroorzaken en het plastic laagje heeft natuurlijk dezelfde nadelen als de tampons zelf (phtalaten).

Maandverband bestaat uit gevaarlijke en absurd overbodige componenten, zoals stoffen die geurtjes neutraliseren (“NEW, with odour neutralising ActiPearls”…..) en kunstmatige parfums, chemische kleurstoffen, polyester, polyethyleen, polypropyleen en propyleen glycol; stoffen die hormonale verstoringen, kanker, geboortedefecten, een droge vagina en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.  Vrouwen moeten zich realiseren dat ze door de industrie gehersenspoeld worden: tussen je benen moet het 24 uur per dag naar bloemetjes ruiken. Een chemische nep-bloemetjesgeur. Een gezonde vaginaflora verspreidt een zachtzoet, aards luchtje. Een heerlijk luchtje, jou luchtje. Niet wassen met zeep of douchegel, even spoelen met warm water en schoon ben je.

www.kamille inlegkruisjesSuperabsorberend, is dat wel zo’n goed idee..?
Een tijd geleden werden we opgeschrikt door  de ziekte TSS, ofwel Toxic Shock Syndrome, veroorzaakt door de groei van bacteriën bij het gebruik van tampons. Wanneer je symptomen zoals plotselinge hoge koorts, overgeven, diarree, lage bloeddruk, uitslag op handpalmen en voetzolen, spierpijn en rode ogen krijgt, zoek dan meteen medische hulp. Voorkómen kan ondermeer door niet de superabsorberende, maar kleinere tampons te nemen, ’s nachts gewoon maandverband of katoenen verband te gebruiken en regelmatig (minimaal elke 4-6 uur) de tampon de verwisselen.

De gebruikte synthetische stoffen en plastics verminderen voorts de hoognodige ventilatie, je krijgt een broeikaseffect. Warmte en vocht worden vastgehouden en dit vergroot de kans op vorming van schimmels en bacteriën. Dit wordt nog versterkt door het dragen van synthetisch ondergoed. Veel vrouwen hebben dan ook chronisch last van jeuk, witte vloed en schimmelinfecties. Tampons en verbandjes worden gebleekt, om ze hun ‘zuivere’, helder witte uiterlijk te geven. Voor dit doel wordt gewoonlijk chloor gebruikt, dat ondermeer het giftige dioxine in het lichaam kan vormen. Voor deze stof geldt géén veilig niveau van blootstelling! Zelfs kleine hoeveelheden ervan kunnen worden gelinkt aan abnormale celgroei door het hele lichaam, onderdrukking van het immuunsysteem, hormonale – en schildklier verstoring en abnormale weefselgroei in de buikholte en voortplantingsorganen (zoals endometriose).

Nog even volhouden, we zijn er nog niet. Conventionele menstruatieproducten – voor zover ze katoen bevatten en dat is steeds minder het geval – bevatten pesticiden. Katoen wordt, zoals bekend, tijdens de teelt voortdurend zwaar met pesticiden besproeid. Daarbij, aangezien zo’n 94% van de katoenproduktie GMO is, zullen de meeste produkten genetisch gemanipuleerde katoen bevatten. De meeste producten worden echter gemaakt van voornamelijk rayon, viscose en houtcellulosepulp – niet van (duurder) katoen. Deze synthetische materialen worden toegepast vanwege hun zeer hoge absorptievermogen, met de reeds genoemde gevaren van TSS en vaginale disbalans tot gevolg. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme plastic afvalberg, veroorzaakt door  miljoenen en miljoenen wegwerp tampons, –verbandjes, -plastic inbrenghulzen en plastic verpakkingen.

earth-day-2009-sacramentoKeuze te over, maar waar is de informatie?
Alarmerende feiten, over deze vrouwelijke hygiëneproducten die in talloze varianten, in vrolijk gekleurde verpakkingen op de winkelschappen liggen! Vanwaar toch die ENORME keuze…en er wordt elke dag wel weer een nieuwe variant bijverzonnen. Echter, tot dusver is er géén onderzoek verricht naar de potentiële gezondheidsgevaren van de stoffen waarvan ze gemaakt zijn. Is het niet grappig..? Wat we van de grootste tamponfabrikant wél mogen weten, is dat HET DOOSJE waarin de tampons verpakt zijn, gemaakt is van ‘karton dat afkomstig is van bossen die zijn geteeld op verantwoorde wijze en van gerecycleerd papier, minimaal 75%’.

Alternatieven
Ze zijn er wel, maar nog niet tot de grote massa doorgedrongen: duurzame, jarenlang herbruikbare producten voor de maandelijkse hygiëne. De reeds eerder genoemde uitwasbare biologisch katoenen bandjes zijn er als maandverband en als inlegkruisje, in allerlei soorten en maten, in naturel of in hippe kleurtjes. Na gebruik in koud water weken en aan het eind van de periode uitwassen op 60 graden. Hoezo veel werk of gedoe? Gemiddeld gaan deze katoenen bandjes 10 jaar mee. Ze zijn heerlijk zacht en comfortabel in het dragen, je wilt nooit meer zo’n pak synthetische ellende kopen als je dit eenmaal ervaren hebt.

Maar ook voor tampons is er een milieu- en gezondheidsvriendelijk alternatief; de menstruatiecup (bijvoorbeeld de Lunette). Een siliconen bekertje, met een klein steeltje eraan. Dubbelgevouwen wordt het ingebracht als een reguliere tampon, het bloed wordt keurig opgevangen en wanneer het tijd is om het te legen, wordt het aan het steeltje uitgetrokken. Leegkiepen, schoonspoelen en weer inbrengen. Na afloop van de menstruatie wordt hij uitgekookt. Zo’n cup gaat óók gemiddeld 10 jaar mee, naast het milieu sparen deze producten dus ook je portemonnee!

Nieuw Aardebewustzijn
Het feit dat we niet mogen weten waarvan een zo’n frequent gebruikt produkt als maandhygiëne wordt gemaakt, zegt genoeg. De meeste vrouwen wíllen het niet eens weten. De kop-in-het-zand methode, zeg maar. Of “als het echt zo erg zou zijn, mocht het niet verkocht worden”. Keep dreaming. Maar alles komt nu open en bloot te liggen en wij mensen gaan andere keuzes maken. We accepteren geen leugens en geheimhouding meer. Eerlijkheid en openheid, over onze voeding, onze kleding, onze gebruiksartikelen en de lucht die we inademen. Eens zullen wij ons niet meer voor kunnen stellen, hoe we ooit zo onnadenkend onze leefomgeving belastten met kilo’s  wegwerp maandhygiëne. Eenmaal doorgedrongen tot het collectief bewustzijn, zullen ook de grote fabrikanten met natuurlijkere producten komen. We kunnen ze wel een handje helpen: laten we deze boodschap verspreiden, op naar een schonere wereld!

Josefien van Rossum

 josephine

 

16 gedachten over “De Maandstonde, positief beleefd..!

  1. Dag mevrouw, als ik me niet vergis bent u diezelfde die voorstander is van het ‘bergkernzout’.
    Het is een verhelderend verhaal over ‘de rode vlag hangt uit’. Het is ‘feest’ ik ben even een ‘feestpakket’ gaan halen. Het zou eigenlijk in gerenomeerde damesbladen zoals Libelle, Margriet, Viva, Yes, etc, . Helaas worden die bladen gesponsord door grote bedrijven, die de reguliere merken van damesmaanverband/tampon promoten. Maar al komt het summier voor. Ik merk dat mainstreammedia de laatste tijd af en toe met de ‘andere’ kant van het ‘voorgekauwde’ nieuws vertellen. Ik heb de indruk dat men daar ook ff wakker uit zijn coma ontwaakt. Maar het blijft helaas mondjesmaat.
    Dit soort informatie mag een vrouw niet worden onthouden.
    Dus Josephine, bedankt.

  2. Geachte Mevrouw van Rossum,

    Allereerst wil ik -voor de goede orde- onderschrijven dat het taboe op de menstruatie inderdaad onnodig en mogelijk ook schadelijk is. Toch wil wel enige kanttekeningen bij uw artikel plaatsen. In uw introductie vermeldt u dat u zich al sinds uw 18de bezighoudt met voeding en gerelateerde zaken. Op basis van het feit dat u al vier kinderen hebt (en afgaande op uw leeftijd in de foto) kan ik aannemen dat dit al enige tijd geleden is. Jammer dat u na al die jaren in uw stuk nog fouten maakt die een eerstejaars student genees- of verpleegkunde er zo uit zou kunnen pikken: dat er huid ín de vagina zit, bijvoorbeeld, of dat de menstruatie nodig is om het lichaam te reinigen.
    Verder is het natuurlijk niet bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van uw artikel wanneer u zo klakkeloos en zonder verdere onderbouwing kritiek uit op de anticonceptiepil (of de keuze om een kind te krijgen wanneer men ook klaar is om het op te kunnen voeden) die tot duidelijke en bewezen verbetering van de volksgezondheid heeft geleid.
    Over de gezondheidsrisico’s verbonden aan menstruatieproducten zal ik kort blijven: dergelijke producten moeten worden getest op veiligheid alvorens zij in de verkoop worden gebracht. Over enige effecten op lange termijn kan ik weinig zeggen, behalve dat bewijs voor de door u geschetste doemscenario’s volledig ontbreekt in betrouwbare vakliteratuur. U hebt wel gelijk dat TSS een gevaarlijke, potentieel dodelijke kwaal is, die kan resulteren uit het gebruik van menstruatieproducten, maar dit gebeurt uitsluitend wanneer deze producten beduidend langer worden gebruikt dan in de bijsluiter/op de verpakking staat aangegeven.

    Groet,

    Een bezorgde, anonieme lezer

    PS U doet er goed aan uw kinderen alsnog te laten vaccineren. Ons Rijksvaccinatieprogramma bestaat niet voor niets en u brengt uw kinderen op deze manier onnodig in gevaar

    PPS Nu ik, na dit bericht reeds te hebben geschreven, een link naar een NWO gerelateerd artikel heb ontdekt, besef ik me dat ik wellicht tevergeefs reageer. Toch bedankt, mocht iemand dit lezen.

    1. Geweldig artikel! Eindelijk een artikel uit het hart. Blij mee. Meer dan. Ik deel het! Hier leer ik wat van. Mijn dochter is nog niet zover maar kan ik tzt opvangen en voorlichten.
      De persoon die je op je vingers tikt, heeft de reis van hoofd naar hart nog niet gemaakt en kun je niets verwijten. Passend negeren. Is de discussie niet waard. Zo iemand “heeft gelijk” volgens de huidige, geldende maatstaven, die heel hard ingehaald worden door kennis die vanuit t hart komt. Ik herinner mij talloze gesprekken met artsen en arts-studenten die zich verbijsterd uitspraken over de kortzichtigheid van hun opleiding en opleiders. De reguliere westerse geneeskunde bestaat pas honderd jaar of zo en zou met recht “alternatief” mogen heten.. Einde discussie. En voor de rest… Vaccinvrij.nl! 🙂 Robertjan

    2. Beste Anonieme lezer,

      U hoeft op geen enkele manier bezorgd te zijn over mevrouw van Rossum. Zij is een buitengewoon bewust mens en weet dus ook dat ons Rijksvaccinatieprogramma inderdaad niet voor niets gemaakt is. Namelijk veel geld verdienen en ons afhankelijk en ziek maken van de farmaceutische industrie.

      Toen ik me een paar jaar geleden ging verdiepen in deze materie, geloofde ik het ook niet en dacht ik werkelijk dat het RIVM en en Rijk het goed met ons voor hadden, maar inmiddels is mij een beetje duidelijk hoe dit bijzonder verrotte systeem werkt.

      Op de site van Wanttoknow en bijvoorbeeld ook op de site van Marcel Messing kunt u zich grondig verdiepen in dit onderwerp. Deze mensen hebben echt uitgebreid onderzoek gedaan naar deze materie.

      Succes en met vriendelijke groet

    3. Wowww.. waarom bent u hier? Ga ergens anders uw gelijk halen zou ik zeggen. U denkt zo anders over dingen dan de schrijfster dat hier geen sprake is van ‘wie heeft er gelijk’. maar gewoon een diepgaand anders denken. U gaat zich niet door de schrijfster laten overtuigen en vice versa. Ga iets nuttigs met uw tijd doen ipv de schrijfster vertellen dat ze alsnog haar kinderen moet laten inenten, dankuwel!

    4. dag anonieme lezer ,leuk om zo te reageren zegt ook heel veel over u.
      ik zou me zelf nog maar eens goed laten voor lichten .want ik heb van artsen wel wat anders gehoord.
      dan komt daarbij ,hebt u ook gehoord van de farmaceutisch industrie en de lobby die ze voeren ?
      ik wil daar gerust met u over in gesprek face to face.

    5. Goedenmiddag,
      Ben over de kledingkeuze voor mijn overgangszweten aan het zoeken en dan met name naar viscose van bamboe en kwam hier terecht. Katoen, lyocel en linnen is me bekend maar viscose van bamboe niet.
      Ik geef u groot gelijk dat ieder kind recht heeft op entingen voor ziektes die hier in het westen al vele jaren niet meer voorkomen door dat enten.
      Doordat er ouders zijn die hun kinderen bewust niet laten enten om religieuse of andere redenen hebben sommige ziektes de kans om weer om het hoekje te kijken. Wees dankbaar dat wij hier in het westen onze kinderen leed kunnen besparen. Dat bijvoorbeeld kinderpolio hier niet meer voorkomt dankzij het entprogramma van ons rijk. Uw onge-ente kinderen zouden een ziekte moeten doormaken wat niet nodig was en ook nog eens andere nog niet ge-ente kimderen of zwangere vrouwen besmetten. Een schande zou dat zijn. Ik ben het met u eens hoor, enten moeten ze gewoon verplichten. Punt. Voor de rest, iedereen moet maar dragen tijdens haar menstruztie wat ze zelf prettig vindt. Katoenen lappen (bah) of tampons/maandverband. Ik ben er gelukkig al anderhalf jaar vanaf. Het goede van de menopauze. Nu nog even mijn hormonen op peil en van de opvliegers overdag en nachtzweten ‘ snachts af.
      Katoen, linnen, liocel dragen/beddegoed/dekbed/voeding letten etc is gedaan. Zoek alleen meer info over bamboe viscose en hoe het gemaakt wordt en of het goed vocht opneemt.
      Bijna in alle kleding zitten synthetische stoffen wat nu niet goed is voor me en niet lekker draagt
      Nu gauw hier weer weg, vond niet wat ik zocht jammergenoeg.

  3. Beste Josefien,

    Bedankt voor het artikel over de maanstonde. Ik dacht als mens redelijk bewust te zijn, maar zo zijn er toch nog onderwerpen waar ik me nauwelijks in verdiept heb. Het verbaasd me van mezelf dat ik er eigenlijk nooit bij stil gestaan heb wat ik maandelijks gebruik en dat dit zo’n beetje het enige is waarvoor ik nog naar AH ga. Zo ben ik toch weer een beetje wakkerder geworden.

    Bedankt en vriendelijke groet

  4. Het verhaal van Josefien van Rossum is mij uit het hart gegrepen en ook nog door te voeren naar de ”luiers uit een pakje” (ik zal de naam niet noemen). Waarom zit daar zo’n ”lekker” luchtje aan? Ik vertrouwde dit al niet toen mijn zoon geboren was en heb dus gewoon katoenen luiers gebruikt. Want babybilletjes zijn zoooo gevoelig voor alles, waar ze mee in aanraking komen en zeker wanneer ze vochtig zijn. Bovendien bespaar je met katoenen luiers een vracht aan geld en gesjouw.

  5. mooi ,ik wist het al en heb het ook toegepast .wist je dat melkproducten ervoor zorgen dat er ontstekingen in het lichaam komen en ook zo voor kan zorgen dat je slijmvliesontsteking in de baarmoeder ,blaas,krijgt .dat je daar door gevloerd kan worden afhankelijk natuurlijk van hoe erg het bij je is .ik had het ook ,maar wist toen nog niet ,wat ik nu allemaal weet .
    wij hebben zelf nu een praktijk zie http://www.curaluz.nl

  6. Prachtig! Heel erg bedankt voor het delen Josefien.
    Dit stuk kwam ik tegen op Facebook en het had niet beter getimed kunnen worden. Ik veracht mijn menstruatie zeker niet, wat veel leeftijdsgenoten helaas wel doen, en zie het als een zegen dat ik zo op een natuurlijke manier afvalstoffen en ijzer kan lozen. Ik heb chronische Lyme en Hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) dus ben mijn lichaam elke maand weer zeer dankbaar dat ze mij helpt me weer wat beter te voelen.
    Zo werd ik laatst opeens alert gemaakt door een artikel op wat er in tampons/ maandverband zit! Iets waar ik totaal niet bij stil heb gestaan, terwijl ik heel bewust kies voor veel producten zonder toegevoegde rommel om het zo maar even te noemen. Was het eigenlijk weer beetje vergeten door mijn korte geheugen, maar nu ik momenteel midden in mijn menstruatie zit en dit stuk lees ga ik meteen morgen op zoek naar alternatieven! Heel erg bedankt!

    Namasté, Andrea
    http://veganblisslove.wordpress.com/

  7. bij het noemen van ‘uitwasbare katoenen verbandjes’ ben ik in gedachten weer terug bij mijn eerste ervaringen van menstrueren. ik kreeg van mijn moeder een elastieken gordeltje met knoopjes en een paar badstoffen doekjes. ik heb me nog nooit zo ongelukkig en onzeker gevoeld. doorlekken verschuiven kriebelen….vreeeeselijk!! en dan nog de krampen enz.
    ik hoop dat de nieuwe katoenen uitwasbare biologische verbanden beter presteren. is wel te hopen. en een verwijzing waar je dat kan kopen zou ook fijn zijn. het cupje heb ik geprobeerd maar door een afwijking van de baarmoedermond (DES-dochter) bleef die niet zitten helaas. ik ben nu goed en wel door de overgang maar ik heb 2 dochters dus…voor de rest ben ik heel blij om een vrouw te zijn. zwangerschap, bevalling, geboorte, moeder en oma zijn had ik niet willen missen.

  8. Beste Josefien,

    Hartelijk bedankt, voor je duidelijke geluid,

    waar vind je dat nog?
    Het is voor mij heel herkenbaar,

    sinds ik in de overgang kwam, heb ik last van rheuma, heb je nog tips voor eenvoudige reinigings dagen.

    Hartelijke groeten.

    Trudy

    1. reuma heeft alles te maken met zuur basisch evenwicht en melkproducten kijk eens op wwwdepanteneter.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.