Guerrilla komt van het Spaanse woord la Guerre, de oorlog. Wanneer jij de natuur een warm hart toedraagt, zou je zomaar lid van een leger kunnen worden. Guerrilla, Groene Guerrilla, wat dacht je daar van? Want de kwalificatie ‘Groene Guerrilla’ past ook op jou…!
Guerrilla Gardening is een spontane, onverwachte manier om saaie en versteende stukken stad (of dorp) weer levendig te maken; met groen! Je steekt zelf de handen uit de mouwen op plaatsen waar dit nodig is en verast passanten en omwonenden met een bloemperkje, een tuintje of struikgewas.
Wat is Guerrilla Gardening?
De acties van Guerrilla Gardeners inspireren veel bewoners om zelf (weer eens) de schop ter hand te nemen zodat overal onverwachte tuintjes opkomen. Groen in de stad is namelijk erg belangrijk: je voelt je er fijner door, het is goed voor dieren in de stad en de gezondheid van bewoners; groen is gewoon onmisbaar.
Het fenomeen Guerrilla Gardening is overgewaaid vanuit Engeland en de V.S., waar goedwillende buurtbewoners rommelige plekken opleuken met illegale beplanting. Zo zijn er in de V.S. vuilnishopen begroeid met tomatenplantjes etc. In Engeland is de meeste bekende guerrilla gardener Richard Reynolds; via zijn site zijn verschillende gardening acties te volgen, van Frankrijk tot Botswana. Kijk HIER.
Ook in Nederland heeft dit fenomeen inmiddels wortel geschoten en kun je a.s. weekend je hart ophalen, wanneer je in aktie wilt komen. Kijk gewoon even op deze site, die wij vanuit een kriebelend lentegevoel graag onder je aandacht brengen. INSPIRATIE!
Of het geld kost..? Nou dat valt wel mee toch? Want kijk maar eens bij de aanbiedingen van de bouwmarkten en tuincentra. Voor een paar Euro ben je al in staat om je ‘contributie’ voor deze Groene Guerilla’s te voldoen.
Vaste plantjes, zomerbollen enz. zijn volop in de aanbieding. Kijk anders eens in je eigen tuin naar uit de kluiten gewassen hortensia’s of andere planten. Graaf die uit en zet ze op een plek neer waar iedereen er weer van kan genieten. Zo snijdt het snoeimes aan 2 kanten..
Kijk op de Nederlandse site van de Green Guerilla’s. HIER
Op zich een uitstekende manier om de noodzaak van groen onder de aandacht te brengen, maar zou het niet veel zinvoller zijn om met alle ontwikkelingen die er zijn zuiniger te zijn op wat we al hebben. Laat bij een ontwikkelingsplan het aanwezige groen dat moet sneuvelen compenseren door de zelfde hoeveelheid, of minder maar dan wel een hogere kwaliteit. Op de ontwikkelkosten heeft dit over het algemeen een marginale invloed maar maakt ontwikkelaars wel bewuster van het groen en de noodzaak dit in te passen c.q. te compenseren.