Advertentie

Wist jij dit over je Panga- en Tilapiafiletje..?


panga fillets packagingJij hebt er waarschijnlijk ook al vaker van gegeten, of in ieder geval mee in je handen gestaan in de supermarkt. Panga- en/of Tilapia, vissoorten die mooi blank vlees laten zien en je min of meer de indruk geven dat je hier met een Aziatisch ‘wonder’ te maken hebt.

Maar daar waar in Europa de zalm in met name Noorwegen ook onder veel te grote druk wordt gekweekt, daar is het in de Aziatische landen, en vooral in Vietnam, niet minder. Integendeel, er is feitelijk sprake van een bijzonder onevenwichtige situatie, om het maar diplomatiek uit te drukken.

Hieronder het hele verhaal met achtergronden over deze twee populaire vissoorten. Informatie die je nodig hebt om weloverwogen je beslissing te nemen om wél of niet deze vis te gaan eten..!

x

* * *

x

Wist jij dit over je Panga- en Tilapiafiletje..?

2013 WantToKnow.nl/.be

x

Twee medewerkers van de Panga-verwerkingsfabriek met een deel van 'de vangst'..
Twee medewerkers van de Panga-verwerkingsfabriek met een deel van ‘de vangst’..

Pangasius is een Vietnamees succesverhaal. Bijna 90% van alle Pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. Panga is eigenlijk een soort meerval, en in het geval van de vangsten en kweek in de Mekongdelta, gaat het eigenlijk om twee soorten meerval. Er is de ‘Tra’ (pangasianodon hypophthalmus) en de ‘Basa’ (pangasius bocourti). In 1995 bedroeg de ‘oogst’ 10.000 ton, maar in 2008 was dat al meer dan 1,1 miljoen ton.

Die groei is vooral door de markt gedreven; Pangasius wordt nu uitgevoerd naar zo’n 130 (!) landen, bijna allemaal in de vorm van witte filets. 80% Van de export ging in het verleden naar de VS, maar dat is inmiddels in rap tempt veranderd, en nu is Europa met 35% de grootste afnemer, en gaat er nog zo’n 4% naar de VS.

Het succes van het Panga-filetjes, heeft de vis onder meer te danken aan een fysiologisch kenmerk. Door z’n unieke zwemblaas kan de soort direct zuurstof halen uit de lucht. Dat betekent dat kwekers niet te veel wakker hoeven te liggen van het zuurstofgehalte van het water. Dat betekent dat de waterkwaliteit niet echt een essentieel punt is en dat je dus heel veel vissen in heel weinig water kunt kweken. En dat gebeurt ook! De norm is inmiddels dat er zo’n 150 stuks Pangasius in één drijvende kooi van zo’n 1 kubieke meter worden gehouden. En wanneer het om kunstmatige vijvers gaat, dan is er sprake van zo’n 80 Pangasius per vierkante meter

Een Pangkwekerij op een uitgegraven zijtak langs de Mekong rivier
Een Pangkwekerij op een uitgegraven zijtak langs de Mekong rivier

De zwaar vervuilde Mekong-delta..!
De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld, want bijvoorbeeld de hoeveelheid Arseen die in de Mekongstroom is gemeten, ligt tot wel 8x hoger dan wat de WHO, Wereldgezonheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie Arseen zelfs 20x hoger dan veilig geacht. Het gif komt onder meer van vooral het quasi ongecontroleerde gebruik van pesticiden. De impact ervan is nog niet duidelijk, omdat de effecten van chronische arseenvergiftiging vaak pas na tien jaar te zien zijn. Daarnaast is de Mekong-rivier overladen met kankerverwekkende PCB’s, DDT’s, CHL’s, HCH’s en HCB’s.

In hun assortiment dragen deze ‘visapothekers’ ook steevast ‘Trifluralin’, een middel dat met volledig terecht in Europa verboden is. Dit pesticide excelleert in zowat alles wat u niet in de buurt van vis voor consumptie wil: het gif blijft lang aanwezig in de bodem en is niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Het heeft een hoog potentieel voor bio-accumulatie, met name in waterorganismen. Maar de Panga-viskwekers vinden het echter een doeltreffend middel tegen ongewilde plantengroei in hun vijvers. Want waar planten groeien kan natuurlijk geen vis zwemmen..

Een ander middeltje dat gretig wordt afgenomen is een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen. Het blijkt dat de vrouwelijke Pangasius opmerkelijk sneller groeit en sneller en meer eieren legt, wanneer ingespoten met dit hormoonextract.. De sjiekste zelfstandigen in de regio zijn de handelsreizigers die met een koffer vol geneesmiddelen tegen parasieten in de vis, pre- en antibiotica en nog van dat fraais aankloppen bij de viskweker. En dan het rivierwater; jouw pangasiusfilet blijkt niet alleen in dat Mekong-water te leven; het water wordt ook gebruikt om de vis in te vriezen. Eet smakelijk..

De vis en zijn voedsel..
De pangasius krijgt korrels als eten toegeworpen, met daarin onder meer vismeel. Dit vismeel komt vooral uit Zuid-Amerika, waar 90% van de ansjovisvangst verwerkt wordt tot beestenvoeder. In de korrels zitten ook eiwitten van plantaardige oorsprong zoals soya, maar ook eiwitten van dierlijke oorsprong en dat zijn vooral de veren van kippen en andere bijproducten van gevogelte. Dat laatste kan het risico met zich meebrengen dat het in die regio gangbare vogelgriepvirus ook in de vissector terecht komt.

Wanneer de vis dan eindigt in een file, krijgt deze panga tot slot een injectie met een pentanatriumtrifosfaatoplossing. Die bedraagt maar liefst tussen 10 – 20% van het gewicht van de filet. De Pangafilet wordt daardoor zwaarder (en brengt meer op) plus zorgt dat hij langer bewaard kan worden.

En denk nou niet dat dit proces de viskwekers echt rijk maakt; een maximum maandinkomen van US$ 50,- is gewoon. Er is ook hier weer een soort feodaal systeem ontstaan. Langs de oevers van de Mekong krijgt de arme viskweker het vissenvoer ‘in bruikleen’ geleverd en in ruil daarvoor neemt de leverancier van het voer na zo’n 180 dagen de vissen af tegen een minimale vergoeding; per persoon komt dat neer op een inkomen rond de armoedegrens.

De Irrawaddy-dolfijn is bijna uitgestorven in de Mekongdelta in Vietnam
De Irrawaddy-dolfijn is bijna uitgestorven in de Mekongdelta in Vietnam

Hoe de Panga de Mekongdolfijn de nek omdraaide..
De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen (orcaella brevirostris) in de Mekong. Er zouden er nog hooguit zo’n 50 in leven zijn. De dolfijnen zijn bijna allemaal gestorven als gevolg van een bacteriële infectie, waarschijnlijk afkomstig doordat ze in aanraking kwamen met de kweekkooien. Die ziekte is op zich niet dodelijk, behalve wanneer het immuunstelsel van de dieren aan werd getast. En dat bleek het geval: bij de autopsie van dode dolfijnen troffen onderzoekers toxische niveaus van pesticiden (vooral DDT!) en PCB’s aan.

Vorig jaar werd in de VS een lading Panga-filet onderschept van 4.545 ton; dat is dus 4,5 miljoen kilo.. Op de verpakkingen stonden namen van duurdere vissen zoals tongfilet, kabeljauw en zeebaars: alles behalve ‘Panga’ dus. Het kopstuk achter de zwendel werd gepakt en de man is inmiddels veroordeeld tot ruim 5 jaar cel. Maar natuurlijk is deze vangst niet meer dan het topje van de ijsberg.

Dan het verhaal van de Tilapia..
Tilapia is oorspronkelijk Afrikaans, maar nu wordt hij voornamelijk ook in Azië gekweekt. Vooral in Zuid-China, Indonesië en Bangladesh, waarbij deze visvangsten, of beter -oogsten, grotendeels richting Amerika gaan. Maar ook in Europese supermarkten duikt de Tilapiavis steeds vaker op. Het grootse probleem met Tilapia zijn hormonen, omdat alleen de mannetjes van deze Tilapia bruikbaar zijn om verwerkt te worden. En wat geschiedt er als wonder aldaar..?

De vrouwtjes worden op jonge leeftijd tot mannetjes gemaakt… Voila.. En dat kan natuurlijk alleen door het toedienen van grote doses Testosteron. En zoals we inmiddels weten kan een teveel aan testosteron onder meer leiden tot borstkanker. Tilapia wordt ook wel “strontmond” genoemd door z’n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert.

Wat eet je dan wel voor vis..??

Albacore tonijn, prima alternatief voor de blauwvin tonijn, die met uitsterven wordt bedreigd door overbevissing..
Albacore tonijn, prima alternatief voor de blauwvin tonijn, die met uitsterven wordt bedreigd door overbevissing..

Dit verhaal hierboven hoeft je niet af te schrikken. Het valt in het citaat van Ghandi, dat luidt: ‘Er is genoeg op deze Aarde voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.’
Wanneer je van vis houdt, kun je ook best vis eten. Er zijn verschillende soorten vis, die volop floreren in de grote zeeën en bijzonder smakelijk zijn. We noemen er hieronder zomaar 10 op. Belangrijker is echter dat je je bewust gedraagt, ook op dit vlak. Laat die Panga en Tilapia gewoon links liggen. Als de keuringsdienst het niet doet, doe je het zelf..

Er is een app van Seafood Watch, die continue wordt ge-update met recente informatie over vissatanden en actuele ontwikkelingen. In deze app worden veel zaken ‘meegerekend’, zoals de rol van een specifieke vis in het eco-systeem, bijvangst en de invloed van de specifieke vis op de menselijke gezondheid.

Een duurzame aanrader is ook de Marine Stewardship Council. Dit is een organisatie die werkt met duurzame zeevangst. Ze worden echter wel beschuldigd van het ‘blauwwassen’ van visvangsten, die geschieden door organisaties die niet precies aan hun standaard voldoen..! Maar het is vooralsnog beter dan niets, net zoals dat geld voor het FSC-hout.

Deze 10 soorten vis zijn vooralsnog duurzaam beschikbaar.

  1. Baramundi
  2. Gestreepte zeebaars
  3. Pompano (uit Florida)
  4. ‘Geoduck’ schelpen
  5. Hoki (uit Nieuw Zeeland)
  6. Garnalen uit de Atlantische oceaan o.a.
  7. Albacore tonijn (o.a. verkrijgbaar bij Marqt)
  8. Sardientjes uit India en de Grote Oceaan
  9. Atlantische oceaan haring. Weer helemaal terug.
  10. Argentijnse inktvis
Blauwvintonijn
De blauwvintonijn wordt met uitsterven bedreigd door overbevissing. Vooral Japan trekt zich van dit feit niets aan..

 

14 gedachten over “Wist jij dit over je Panga- en Tilapiafiletje..?

  1. En maar blijven roepen: ‘Eet meer vis..”!
    Beter van niet..

    De oceanen worden zo langzamerhand leeggevist en de vis steeds giftiger en met plastic deeltjes verontreinigd.

    Met een (van biologische landbouw) combinatie van groenten, geklaarde boter en extra vergine olijfolie kom je qua gezondheid verder en met meer kwaliteit.

  2. Tis maar wat je lichaam gewend is, als je kijkt waar die mensen een bad nemen in de Ganges, nou ja het hele continent Azië, is sterk verontreinigd, en al heel lang, weinig oude dags problemen want gemiddeld worden ze niet zo oud, ach en met veel specerijen smaakt alles naar specerijen toch.

    Maar net wat Frank zegt, dat is een betere manier om te eten, morgen koop ik weer op de markt mijn groenten, en een mooie boeren bio kip,
    vis misschien wat vers gevangen makreel!

  3. Wist jij dit over je Panga- en Tilapiafiletje..?
    Ja dat wist ik . En ik weet het nog steeds . Zouden we eigenlijk wel vissen moeten eten ? Redelijk onnatuurlijk toch ? Zodra de ingewanden er uit gerukt zijn , de kop er af , de graten verwerkt tot kippenvoer , en na verhitting in hete olie met wat kruiden er over geserveerd op een bord vinden we het ineens lekker . Voor die tijd moet vrijwel iedereen kotsen van vislucht terwijl een kat of een beer er juist door aangetrokken wordt , liefst rauw met schubben en ingewanden .
    Weet wat je eet .

  4. Ik heb de indruk dat er in dit stuk teveel op een hoop gegooid wordt. Dit komt omdat ik onlangs een artikel las (ik meen de Volkskrant) over de Pangasiusteelt in Vietnam. Daarin stond dat er een klein aantal grote bedrijven is, en heel veel kleinbedrijf. Die grote jongens zijn – in principe! – veel beter in staat om zich te houden aan internationale normen qua vervuiling etc. Het artikel was positief over de vis die uit die grote bedrijven (goedkoop) in onze winkels komt. (Er werd echter weinig in uitgelegd over de de onderlinge relatie tussen groot- en kleinbedrijf).

    Wij als individuele consumenten weten niet wat waar is (dat weten we vaak al niet van zaken die zich in Nl afspelen!). Maar doordat ik ook dat andere artikel las vind ik bovenstaand artikel onvoldoende doordacht.

  5. Ja dat wist ik wel. Reden waarom ik die vis bij de AH lekker laat liggen.
    Hoorde trouwens van een kennis wiens vriendin zo’n kwekerij runt in Indonesië, hoe moeilijk het is inlanders er van te overtuigen dat handenvol antibiotica de vis wel beschermt tegen ziektes, maar de consument daarvoor imuum maakt. Het is niet af te leren omdat ze het als een wondermiddel zien. Ze oeven de basins niet dagelijks schoon te maken!
    Andere kennissen waarvan de man glaucoom heeft en blind dreigt te worden, zijn dol op die vis. Vaak slaat de antibiotica niet aan en ik heb het al eens in verband gebracht met die vis. Toch ligt het beestje wekelijks met een pittig sausje op hun bordje te dampen…

  6. Interessant artikel… maar wat ik mis zijn analyses van de visfilets, met de exacte hoeveelheden aan zware metalen, hormonen, pesticiden etc. Je kunt vanalles schrijven maar bevestig het dan ook door feiten, dat komt een stuk geloofwaardiger over.
    Dus: waar zijn de analyses van het visvlees?

  7. Ook dees is een interessant artikel dat misschien wel in WantToKnow kan verschijnen… Het is erg indrukwekkend. Best tot het einde lezen want het is een beetje ‘hitsig’ maar wel erg diepgaand en met een hoog ‘goed om weten’ gehalte..
    http://www.piepvandaag.nl/opinie-tien-redenen-om-geen-vis-visolie-enof-andere-visproducten-meer-te-eten/
    Groetjes,
    Het beste gewenst aan alle niet viseters op deze planeet en aan alle nog overlevende vissen.

  8. Gezonde voeding voorkomt veel ongemak en zorgt voor een betere gezondheid. Dat snapt iedereen wel.
    Je hebt mensen die op zoek gaan naar de “waarheid” en dus zo gezond mogelijk eten en leven.
    En je hebt natuurlijk mensen die daar helemaal niks van willen weten. Want dat is veel te moeilijk en veel te duur. En het is toch allemaal flauwekul van die zeurpieten over E.nummers en gif van mansanto en verkeerd vet en te veel suiker enz. enz. Deze mensen vinden dat ze zelf wel kunnen beslissen wat hun kinderen eten en hoeveel ze zelf eten.
    Prima toch? Ja toch?
    Ik vind van niet maar ergens in deze wereld is het zo geregeld dat het wel prima wordt gevonden door heel veel “mensen”.
    Ik denk altijd, “als je geen geweer kunt kopen kun je ook geen mensen doodschieten”En dat geld voor alles.
    Ik heb het niet over wetten en verboden. Als iets er niet is kun je het niet kopen of gebruiken tenslotte. Hel eenvoudig. Maar ik zie het in mijn leven op deze wereld niet meer gebeuren.

  9. Vandaag rolde de nieuwe “One World” (tijdschrift voor mondiale duurzaamheid) op de mat, en ja hoor, een artikel over pangasius in vietnam.
    Na de Volkskrant is ook dit weer positief: als de vis uit grote bedrijven komt, krijgt ze 35% meer bewegingsruimte dan in kleine bedrijven, krijgt ze niet/nauwelijks antibiotica, wel zuiver water, en wordt ze onderkoeld en snel gedood. Het afvalwater wordt niet geloosd op de rivier maar omgeleid naar vijvers met waterhyacint die het zuivert. slib en visenpoep gaat als mest gratis naar de boerderijen in de buurt. Arbeidsomstandigheden in de fabriek: goed. Grote kans dat de vis in de supermarkt hier veilig is. Ondanks dat de vis hier goedkoop is, brengt ze voor vietnam heel wat geld in de la.
    Let wel, ik ben geen klakkeloze fan van grootschalige productie en het heen en weer slepen van voedsel op de wereld, maar al met al lijkt mij dat uw pangasius-verhaal gewoon doemdenkerige zwartmakerij is. U zou wat meer moeite moeten doen om met een goed genuanceerd verhaal te komen.

    1. Dit ziet er niet goed uit, Cozmic. Je zou nu moeten weten bij welk bedrijf de opnamen zijn gemaakt. En dan of dat bedrijf een ASC-keurmerk heeft (dat zou dan onterecht zijn). En dan of in onze supermarkten vis van dat bedrijf is afgenomen. Ik las overigens dat de kans op dubieuze panga in de supermarkt kleiner is dan in restaurants, vishandel en op de markt. Omdat dit allemaal niet te doen is voor de gewone consument, zou je lid moeten worden van een kritische consumentenorganisatie die zo’n issue goed en genuanceerd kan uitzoeken.

    2. Inderdaad Cozmic, er zijn gelukkig ook goede initiatieven (alhoewel ik bij dat positieve filmpje van visbureau/’de mannen van de zee’ (sic! pangasius in de Mekong) ook wel weer denk: is dit niet té mooi? Zo blijf je bezig! Maar allez, ik blijf graag tenminste de positieve kanten hoog houden!

  10. Bij het lezen van dit artikel, moest ik toevallig denken aan een ander artikel waar ik gisteravond tegen aan liep, waarin 2 Duitse wetenschappers in de jaren 80 de oer-code in zaden en cellen heractiveerden door ze te laten kiemen/groeien in een electrostatisch veld.

    Ze zijn er zo in geslaagd om oergewassen en de inmiddels meer dan 150 jaar uitgestorven regenboog zalm te kweken. Zulke volle gewassen en gezond ogende zalmen heb ik volgens mij nog niet eerder gezien en tevens had ik hier nog nooit eerder over gehoord, maar als ik lees dat die 2 wetenschappers beiden “plots” kwamen te overlijden in 2001 dan gaat er al een vermoeden op bij me.
    Ik las dat een nazaat van één die 2 weer met het onderzoek verder gegaan was, maar ik weet niet wat daar van gekomen is…

    De gedachte dat we organismen op deze wijze weer kunnen laten “herinneren” wat ze waren en weer ons oer voedsel kunnen kweken klinkt mij fantastisch in de oren.

    The “Primeval Code”
    The ecological alternative to the controversial genetically engineered seeds of the international agro-multinationals

    Linkjes:

    http://www.rexresearch.com/ebner/ebner.htm
    https://www.youtube.com/watch?v=i69p0lldbGY&feature=related

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.