x
x
Frankrijk neemt anti-GMO-standpunt in, ondanks einde van Monsanto-ban..!
december 2011 © Anthony Gucciardi –Activist Post
© vertaling Guido Jonkers / WantToKnow.nl/.be
x
Frankrijk is het laatste land dat haar stem verheft in oppositie tegen de genetische gemanipuleerde zaden; het is met name de GMO-maïs van Monsanto die Frankrijk gaat bannen. Dit ondanks het feit dat de EU een verbod op het gebruik van deze maïssoort heeft opgeheven. Frankrijk volgt daarmee Hongarije in het voetspoor. Het lijkt er steeds meer op dat de Franse wetgevers nieuwe beperkingen zullen uitvaardigen inzake het gebruik van de ‘Monsanto’s 810 maïs’ op Franse bodem.
Het begon allemaal met een uitspraak van de Franse Raad van State, die een ban op de GMO-maïs van Monsanto verwierp, omdat de ban, in haar ogen onvoldoende onderbouwd was. Toen probeerde Monsanto invloed uit te oefenen op de Franse regering door hen voor te houden dat de ban geen enkele juridische grond had. Het is inmiddels namelijk wettelijk vastgelegd date en EU-lidstaat pas een genetisch gemodificeerd gewas mag bannen, wanneer het wetenschappelijk kan aantonen dat er risico’s voor de gebruik ervan door mensen, dieren zijn verbonden of dat de integriteit van het milieu erdoor wordt aangetast.
Het is interessant om te zien dat deze ban werd opgeheven, terwijl duidelijk werd uit talloze rapporten die uiterst streng waarschuwen voor de vele manieren waarop GMO-gewassen en het daarmee gepaard gaande GMO-pesticidengebruik, ernstige schade toebrengt aan het milieu.
Dit is ook precies de reden dat GMO-gewassen continue tegen steeds groter groeiende weerstand aankijken, over de hele wereld, waarbij de biologische knutselaars van Monsanto keer op keer als toonbeeld van uiterste onzorgvuldigheid worden neergezet. En terecht, zo blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek, dat ook steeds ernstige schade aan mens en dier toeschrijft aan het gebruik van GMO-zaden..!
We schreven hier al eerder over de rol die Hongarije inneemt als voorloper in het bannen van GMO-zaden van Monsanto, waarbij dit land aantoonde dat maar liefst 1000 hectare akkergrond verwoest was, toen genetisch gemanipuleerde zaden waren geplant en geoogst. Veel van de Hongaarse boeren waren ernstig geschokt, in de eerste plaats omdat hen niet was verteld dát het om GMO-zaden ging, en daarna om de mate van schade die de GMO-zaden haden aangericht.
In Zuid-Amerika is het Peru dat zich sterk maakt om, op grond van de gezondheidsvrijheid, een imposante 10-jarige ban af te kondigen op het gebruik van genetisch gemanipuleerd voedsel voor mens en dier. Hier was het overigens –heel bijzonder- precies omgekeerd, in vergelijking met de Franse situatie. In Peru was het de regering die de GMO-gewassen wilde toestaan, maar waarbij een voltallige zitting van het Peruaanse Congres hier een stokje voor stak.
Het lijkt er steeds meer op dat de veelal onbekende en dus verborgen gevaren van GMO-zaden zó groot zijn, dat ze de wetgeving van de regeringen van landen overstijgen..! Zelfs de Franse president Nicolas Sarkozy verhief zijn stem tegen de GMO-maïs van Monsanto.. Hij liet onverwacht van zich horen, door te stellen in een interview dat de Franse regering haar oppositie tegen de cultivering van de ‘Monsanto 810-maïs’ zal doorzetten.
Er staan nog vele landen in de wereld te popelen om Monsanto de wacht aan te zeggen, en boeren weer te stimuleren om duurzame en gezondheidsbevorderende, organische agrarische producten te telen. Vers voedsel is de toekomst, vrij van alle GMO-invloeden en vol van vitale voedingsstoffen.
* * *
Hier meer informatie over dit onderwerp (Engelse artikelen)
- Hongarije vernietigt alle Monsanto GMO maïsvelden (Eng.)
- Monsanto GMO suikerbieten moeten vernietigd. Amerikaanse rechtbank verwerpt de goedkeuring van het Ministerie van Landbouw voor dit Biotech gewas (Eng.)
- Merck versus Monsanto, het gevecht om de titel ‘Meest ‘waardeloze’ bedrijf’ (Eng.)
- GMO-gewassen blijken steeds vaker te worden gebanned, wereldwijd, in een toonbeeld van gezondheidsvrijheid. (Eng.)
- Non-GMO-betogingen overal tijdens ‘Wereld Voedsel Dag’ (Eng.)
* * *
Een keerpunt. Eindelijk.
nu Nederland nog…….
Heel de wereld moet eens een vuist maken tegen dit bedrijf.
Het hoort eigenlijk wereldwijd bekend te zijn dat gmo-gewas niet om op te eten is.
En dus alleen kostbare grond verziekt die beter gebruikt kan worden.
Maar hoe bereik je de rest van de wereld als je omgeving zelfs nog vaak de schouders ophaalt.
nu de rest van europa nog