Anneke Bleeker werd in het najaar van 2008 ongerust over het HPV-vaccin dat meisjes vanaf 12 jaar – zo werd dat in de media althans gebracht – zou beschermen tegen baarmoederhalskanker. Die boodschap werd zo breed verspreid dat Anneke argwaan kreeg. Anneke verdiepte zich in de informatie rond de vaccinatiecampagne, las boeken en sprak met anderen over haar ongerustheid.
Die werd zodanig gevoed dat zij in februari 2009 een waarschuwingsactie op touw zette, met als doel om bewustwording rond dit onderwerp aan te wakkeren. De campagneboodschap luidde: ‘Denk na, bezint eer je begint, verdiep je eerst en beslis dan!’
De actie leidde tot een niet meer te stuiten golf aan reacties. Anneke ontdekte dat er met haar vele duizenden andere moeders verontrust waren. Uit de campagne is de website www.verontrustemoeders.nl ontstaan, die inmiddels is uitgegroeid tot een bibliotheek vol informatie over vaccinaties (vanaf baby tot volwassene), voeding, E-nummers, fluor, aspartaam, e.d. Daarnaast schreef Anneke het boek ‘Wat je niet verteld wordt over vaccinaties, informatie die de overheid is vergeten’.
Anneke heeft sinds 2009 vele lezingen gegeven, in Nederland én in België. Ze verscheen vele malen op radio en tv en in andere media en groeide uit tot expert op het gebied van vaccinaties. Ook hier op de site is Anneke in een aantal artikelen te vinden. (Klik HIER voor het zoekresultaat op deze site).
Het door haar geschreven nieuwe boek dat we hier graag onder je aandacht brengen gaat over voeding en de bijna vergeten voedselsoorten die je kunt eten. Een aanrader.
* * *
X
‘Nooit geweten dat je dit ook kan eten’
x
Nooit geweten dat je brandnetels, zevenblad, vogelmuur, madeliefjes en nog vele andere planten en bloemen kunt eten? Dit boek gaat daar verandering in brengen, want als je weet dat deze planten kunt eten, is het slechts een kwestie van ‘vinden’ toch?
In dit boek staan planten die wij bestempelen als ‘onkruid’; planten die we liever niet in onze tuin of ons gras willen hebben. Planten die vaak sneller groeien dan dat je ze uit je tuin kunt verwijderen. Maar, zijn dit echt ‘on’kruiden, of kunnen we ze ook nog positief gebruiken?
Het voedsel dat wij in de supermarkt of in de groentewinkel kopen bevat vaak niet meer de hoeveelheid goede voedingsstoffen die we werkelijk nodig hebben. Het bevat te vaak verkeerde E-nummers, het voedsel is lang onderweg, of verarmt door andere oorzaken. Met voedsel uit de vrije natuur kunnen we die tekorten vrij simpel aanvullen, waardoor je tot een evenwichtiger voedingspatroon komt.
Anneke Bleeker heeft in dit gemakkelijk leesbare boek een aantal wilde, eetbare, planten en bloemen beschreven die een belangrijke bron van vitaminen en andere voedingsstoffen zijn, een welkome aanvulling op ons dagelijkse voedingspatroon. Daarnaast bevat het boek veel wetenswaardigheden over ons voedsel, tips en ook recepten.
De volgende onderwerpen komen ter sprake:
* Energierijk voedsel
* Brandnetelsoep
* Madeliefjeskruidenboter
* Makkelijk te doen in eigen tuin
* Is het onkruid of groente?
* Lijsterbeslikeur
* Eten uit de natuur?
* Pure voeding
Anneke Bleeker in de inleiding van haar nieuwe boek:
“We zijn het zo gewend: sla, andijvie, worteltjes en vele andere groentesoorten zijn te koop bij de gespecialiseerde groentewinkels, in supermarkten, op weekmarkten, bij de kwekers aan huis, langs de weg. Kortom, op eindeloos veel verkooppunten. Je koopt en wast een krop andijvie, snijdt deze fijn en vervolgens kook je de andijvie of je verwerkt deze rauw en ten slotte eet je hem op. Hetzelfde doe je met bietjes, kolen, uien, etc. Er is zo veel te noemen waar niemand raar van op kijkt. Maar hoe zit dat met zonnebloemen? Goudsbloemen? Viooltjes? Zevenblad? Of wat te denken van speenkruidblad?
Er zijn zoveel soorten planten en bloemen uit bos, berm, weide, eigen tuin of van langs de waterkant, die we ook kunnen eten. Dit idee roept minstens een glimlach op, of men schiet echt in de lach: ‘Je denkt toch niet dat ik dat onkruid ga eten?’ Maar wat is onkruid?
We zijn geneigd alles in vakjes te plaatsen: dat is groente, dat is onkruid, dat eet je wel, dat eet je niet. Maar wie bepaalt dit? Wie het boek Anastasia* heeft gelezen en de inhoud heeft begrepen, zal beamen dat de grote massa de gevestigde orde volgt en maar klakkeloos accepteert wat ons wordt voorgeschoteld. Letterlijk wordt voorgeschoteld! Supermarkten zijn algemeen geaccepteerd. Je kunt er van alles kopen, van afwasborstel tot sla. Gemak dient immers de mens. Je loopt je route door de winkel en vult je winkelwagen met wat je nodig hebt én met van alles wat je op dat moment níet nodig hebt. Zo krachtig zijn de lokkertjes in deze grootwinkelbedrijven. Om maar te zwijgen van de invloed die reclame heeft op je koopgedrag.
Het gegeven dat je alles in één winkel kunt kopen, is voor heel veel gezinnen bijzonder praktisch. Beide ouders werken, kinderen worden geparkeerd bij de oppas, een crèche of een vorm van naschoolse opvang. Boodschappen doen is een ‘heilig moeten’ en daar wil je niet al te veel tijd aan besteden. Het moet snel en slim, en dat stralen ook de maaltijden uit die je kunt kopen. Weer dat ‘gemak dient de mens’ gedoe: thuis snel een maaltijd bereiden. Kant en klaar soms, opgewarmd in oven of, in het slechtste geval, magnetron…
Reclame, de presentatie van producten in winkels, onze onwetendheid over wat E nummers met ons doen beïnvloeden onze keuzes. Maar leggen we de verantwoordelijkheid voor ‘onze gezondheid’ bij een ander in plaats van bij onszelf? Wordt iemand geconfronteerd met klachten, kwalen of ernstige ziekten, dan heeft het noodlot toegeslagen. Het hoort erbij, het is de leeftijd; ‘ouderdom komt immers met gebreken!’ Maar wat is oud? Wie wil er 120 worden? Wij mensen kunnen veel ouder worden dan het huidige gemiddelde. Maar we laten ons leven, van wieg tot graf.
Want, hoe gezond is de babyvoeding? En welke invloeden van buiten het gezin bepalen wat een opgroeiend kind als voeding krijgt. Op de basisschool wordt schoolmelk aangeboden. Soms zit daar een kleurtje en een zoetje in (bijvoorbeeld een fruitsmaak) om het melk drinken aantrekkelijk te maken. Vaak bestaat het zoetje uit aspartaam en het kleurtje uit een E-nummer. Wie weet echter wat aspartaam met ons doet? Dat het een onnatuurlijk zoetmiddel is dat onze gezondheid negatief beïnvloedt. Scholen denken goed te doen, maar zijn onvoldoende geïnformeerd.
De waslijst van negatieve invloeden op onze gezondheid is akelig lang. Neem de vaccins, neem de pilletjes die afwijkend gedrag moeten onderdrukken, neem de straling waarmee onze leefomgeving gevuld is. Voeding is veelal vulling Stel je voor dat je zand in de tank van je auto doet in plaats van brandstof. Het zal je niet verbazen dat je de straat niet uitkomt. Iedereen zal je bij zo’n actie voor gek verklaren.
Maar hoe zit het dan met ons lichaam?
Neem de ‘smeersels’ voor op brood, die je als boter of margarine aangeboden worden. Die zijn slechts ‘één molecuul’ verwijderd van plastic. Goede vetten zijn biologisch-dynamische roomboter, de goede, onbewerkte kokosvetten en zuivere olijfolie, koud geperst. Van de E nummers in duizenden producten, komt elke maaltijd weer een beetje in je lichaam. Vaak stapelen deze stoffen zich daar sneller op dan dat ze afgevoerd kunnen worden.
Zo kunnen we een enorme lijst van negatieve stoffen benoemen. De auto met zand? Logisch dat deze niet meer rijden wil! Je lichaam? Ja zeg, ouderdom komt met gebreken! Dat blijft toch de algemene reactie! Heeft voeding hier invloed op? ‘Welnee,’ zeggen velen, ‘hoe kom je daarbij? Die auto, dat is logisch … zand, wie verzint het, dat is geen brandstof. We weten het wel voor onze apparatuur. In een frituurpan gooien we geen water, in een stoomstrijkijzer gaat geen frisdrank. Daar zijn we zuinig op, daar denken we bij na. Maar ons lichaam?
Denken we daar over na?
Wie hier anders tegenover staat, veranderde inzichten krijgt zal meer open staan voor de versproducten. Groenten en fruit zijn dan al snel producten die in beeld komen. Maar zijn deze compleet? De aarde heeft ons zoveel te bieden! De natuur is compleet. En daarom komen we weer bij Anastasia. De Russische zakenman Vladimir Megre beschrijft op een gemakkelijk leesbare wijze zijn ontmoeting met Anastasia. Een vrouw die – zonder huis – in volstrekte harmonie met haar omgeving in de taiga woont, nooit naar school is geweest en bijzonder goed op de hoogte is van alle gebeurtenissen wereldwijd.
Niemand hoeft haar iets te vertellen over de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Zij leeft haar leven, zij eet uit de natuur, zij begrijpt meer dan je zou verwachten als je dit beeld voor je ziet. Anastasia … wie het boek heeft gelezen en het echt begrijpt weet ook dat vaccins misdadig zijn; dat toegevoegde verkeerde stoffen in onze voeding ons meer schaden dan goed doen; dat we ons te veel, veel te veel, laten beïnvloeden door onze buren, mogelijke vrienden en familie.
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg,’ is ook zo’n uitspraak. Wat is Wat is gek? Wie open staat voor andere mogelijkheden wordt al snel als dwaas afgeschilderd, als buitenbeentje, als ‘niet van deze wereld!’
De kennis van onze voorouders wordt niet meer op grote schaal doorgegeven, zodat we, als we niet ingrijpen, ernstig vervlakken. Kennis over en van de natuur: men keek vroeger naar de wolken, naar de lucht in het algemeen, naar het gedrag van dieren, hoe planten zich gedroegen. Wanneer de bloemkopjes van bepaalde soorten gingen hangen, was dat een voorbode van een weersomslag.
Nu kunnen we niet zonder ‘Buienradar’ of moet een van de vele weerberichten uitsluitsel geven. Vroeger at men uit de natuur, men gebruikte kruiden en planten als geneesmiddelen. Tot de farmacie op grote schaal zijn intrede deed en de moerasspirea werd nagebootst met een chemisch aspirientje. Chemische producten zijn te patenteren, daar is geld aan te verdienen. Net als aan de kant en klaar maaltijden in de supermarkten. Over al deze onderwerpen kunnen we wel een boek op zich vullen. Dat is nu niet de bedoeling, maar als contrast mag het wel even neergezet worden tegenover dat wat allemaal vrij om ons heen groeit.
Het is ongelooflijk hoeveel goede planten, bloemen en kruiden er heel dicht om ons heen groeien. Duizendblad, heel fijn gesneden, gebruik je in een gebakken ei, zevenblad kan worden gekookt als spinazie of rauw gebruikt in salades. In het vroege voorjaar, of zelfs nog in de winter, haalt je lichaam heel veel vitamine C uit het blad van speenkruid. We vinden het heel normaal om groente uit de winkel – dit zijn ook planten – te snijden, te koken of rauw te verwerken. Maar ook zonnebloemknoppen (voordat ze bloeien) kun je koken en opdienen met een boterjus waaraan munt, zout, peper en citroensap is toegevoegd.
Bij artisjokken vinden veel mensen dit normaal, waarom dan niet bij zonnebloemknoppen? Het is precies hetzelfde. We zijn het alleen niet gewend. En ‘iets niet gewend zijn’ wil niet zeggen dat het dan raar, apart of niet goed is. Je horizon verbreden kan geen kwaad; deze kennis delen met anderen kan nog veel minder kwaad!
Veel mensen slikken voedingssupplementen omdat zij dan het idee hebben tenminste iets goeds te doen en eventueel in het lichaam ontstane tekorten op deze manier aan te vullen. Het goede nieuws is dat er goede supplementen zijn, het slechte nieuws is dat 95% van alle supplementen zo weer afgevoerd kan worden. Door deze te slikken bestaat de mogelijkheid dat je jezelf juist vergiftigt. Hoe kom je daar achter?
Lees dan bijvoorbeeld het boek: ‘Supplementen onder de loep’. Lees, verdiep je en oordeel daarna…!
Maar weet ook dat veel planten uit de natuur vitamine C, caroteen, kiezelzuur, ijzer en vele andere goede bouwstoffen bevatten. Weet ook dat planten in de vrije natuur, geplukt op de juiste plaatsen (niet in de buurt van drukke wegen en niet blootgesteld aan andere zaken die de plantengroei nadelig kunnen beïnvloeden), maar op zorgvuldig gekozen plekken, hebben kunnen groeien zoals zij dat wensten! Met andere woorden: zij bevatten van origine veel waardevolle stoffen uit de grond waarin zij staan en vanuit de vrijheid waarin zij konden groeien.
Deze planten zijn niet gemanipuleerd met kunstmest (wat negatieve gevolgen heeft), ze zijn niet beïnvloed door het injecteren van mest en ze hebben geen pesticiden over zich heen gehad. Maar dan hebben we het uiteraard wel over planten die niet naast zulke landerijen staan. Houd er wel rekening mee dat de wind ook veel ellende verspreidt, dus overtuig jezelf ervan dat je niets gaat oogsten naast, of in de buurt van deze negatief beïnvloede plaatsen.
Wie zich meer verdiept in alles wat in onze voeding zit en wat we als preventieve middelen (zoals vaccins en medicijnen) krijgen aangeboden, zal meer kennis vergaren en daar naar gaan handelen. Zo kunnen we allemaal een beetje een ‘Anastasia’ zijn. Het verhaal over ‘Anastasia’ is verdeeld over meerdere boeken, maar het eerste deel zet meteen al aan tot nadenken én handelen, voor wie de essentie begrijpt. De auto met zand in de tank stopte er mee!
Hoe zit het met ons lichaam, dat door velen volgestopt wordt met vulling in plaats van gezonde voeding? Is de slogan dat ouderdom met gebreken komt dan nog steeds een terechte gedachte? Wie meer wil weten over aspartaam, E nummers, vaccins, straling, de magnetron en andere verkeerde invloeden, kan veel informatie vinden op www.verontrustemoeders.nl. Deze site besteedt veel aandacht aan dit soort onderwerpen.
Via www.gezondverstandavonden.nl kun je, vaak in de buurt van je woonplaats, elke maand een lezing volgen. De kans is groot dat de eerder genoemde onderwerpen tijdens deze avonden, op welke wijze dan ook (via artsen, kwekers, schrijvers of andere sprekers) aan bod komen. Er is heel veel kennis bij de sprekers aanwezig, kennis die ook jij kunt vergaren.
Kun je dit ook eten?
Deze vraag slaat op veel planten en bloemen in onze omgeving. Met dit boek lichten we een tipje van de sluier op. Dit boek is bedoeld om je nieuwsgierigheid te wekken, om je blik te verruimen, om te snuffelen, om terug te gaan naar onze basis, de natuur, om … zoveel! Zevenblad, kun je dat ook eten? Ja, zevenblad kun je eten!
Eet smakelijk, verbaas je mogelijk, verspreid deze informatie. Lees meer over supplementen, over E nummers, het verhaal van Anastasia; dan is dit boek helemaal een bevestiging voor je! Veel plezier bij het naar buiten gaan, de vrije natuur in, bij het aanpassen van je tuin om bepaalde plantensoorten toe te laten, bij het uitbreiden van je kookkunsten! Verberg je verwondering vooral niet!! En neem een lijsterbeslikeurtje op je gezondheid.
Proost!”
Anneke Bleeker
‘Nooit geweten dat je dit ook kan eten’ – oktober 2011
– ISBN: 9079872385 – 80 pagina’s – Succesboeken.nl
Sorry, maar … ik vond het boekje ‘Nooit geweten dat …’ heel erg tegenvallen eerlijk gezegd en spijt dat ik het heb gekocht. Ik had er meer van verwacht.
Ik heb meer van dit soort boeken en er stond niets nieuws in wat ik nog niet ergens anders had gelezen. Het was in een soort blogvorm geschreven.
Het boek is dus bij jou met korting te bestellen..?
Hallo Santine,
Ik ben het helemaal met jou eens. Ik heb er ook niets nieuws uitgehaald. Achteraf vond ik het stom van mezelf dat ik me had overhalen om het boek te kopen omdat ik me ook altijd al stoor aan de opervlakkigheid van haar artikelen op deze site en op Argusoog. Maar ik had gehoopt er leuke nieuwe tips en recepten uit te halen, maar die staan er dus niet in.
Ik heb mijn boek al weer weggegeven, dus het is niet meer met korting bij mij te bestellen.
Allereerst : IEDEREEN een fantastisch 2012 toegewenzt !!
Wie vol goede moed aan de gezondheid gaat werken , ontgiften door middel van allerlei middeltjes , drankjes , kuurtjes en onthoudingen kan zich zeer belabberd kunnen gaan voelen . Dat kan zeer ontmoedigend werken . Dit fenomeen heet het Herxheimer effect of de Herxheimer reactie . In het traject waarin afvalstoffen in het lichaam worden afgebroken ontstaat een kink in de kabel door een tekort aan enkele noodzakelijke spoorelementen , hierdoor hoopt een halffabrikaat van afvalstoffen zich op en kan je je echt ziek voelen .
Google Herxheimer en je kan je verdiepen in de materie en eventuele benodigde hulpmiddelen .
Happy Detox 😉