Advertentie

Kracht van de stilte transformeert gezondheid!


eagle river

x

“Onnodig geluid is het meest wrede gebrek aan zorg,
die je een zieke of een gezonde mens kan aandoen”

~ Florence Nightingale ~

x

x

De kracht van de stilte transformeert hersenen en gezondheid..

2016 ©  WantToKnow.nl/be / origineel Carolanne Wright (vertaling L.Smit)

x

 

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een paar momenten op de dag te vinden waar de kakofonie van het moderne leven niet rondom te horen is. We denken er meestal niet eens over na, met de toegang die we 24 uur per dag hebben tot de televisie, streaming video, internet en radio. Ook het constante geklets van je collega’s, vrienden en familieleden vervaagt vaak met de achtergrond. Dan is er nog de constante drukte van grasmaaiers, wegen, treinen, vliegtuigen, brommers en auto’s.

De wetenschap heeft ontdekt dat ‘geluidsoverlast’ ons kan afstompen, de gezondheid kan aantasten en stress en bijbehorende hormoonspiegels drastisch kan verhogen. Dit laatste kan helaas ook leiden tot gewichtstoename en hart- en vaatziekten. Zelfs een klein beetje lawaai kan tot een waterval aan ongewenste effecten leiden. Geluid kan letterlijk genoeg zijn, om gek van te worden.

silence mouth openingIn een wereld waar geluid een gegeven is en zelden een keuze, kan stilte ‘te koop’ worden aangeboden, omdat het zo zeldzaam is. Finland heeft een toeristische industrie ontwikkeld door stilte als bron op de markt te zetten, met pakkende kreten als ‘Stilte, alstublieft’ en ‘Niet praten, maar doen’. De Finse horlogemaker Rönkkö heeft de fakkel overgenomen door zijn producten aan te prijzen met ‘Handgemaakt in de Finse stilte’...

In de zoektocht naar ongrijpbare stilte, betaalt men veel geld voor geluidwerende hoofdtelefoons en voor een zogenaamde ‘stilteretraite’. Buiten dat stilte simpelweg een schaars goed is, hebben wetenschappers nu bewezen wat wij allang wisten op intuïtief niveau – periodes van stilte zijn goed voor het lichaam, geest en ziel. Nieuw is, hoe belangrijk stilte en rust zijn voor ons gevoel van welzijn.

Een luidruchtige wereld is een ongezonde wereld
De Latijnse wortel van het Engelse woord ‘noise’ is ‘misselijkheid’ of ‘pijn’.. En dat is precies wat gebeurt wanneer we worden blootgesteld aan harde geluiden, vooral als we om te beginnen al gevoelig zijn voor geluiden. Wanneer geluid een chronisch probleem wordt, zal onze gezondheid zeker lijden. Daniel A. Gross schrijft in ‘Dit zijn uw hersenen bij stilte’ (This Is Your Brain on Silence):

Studies naar menselijke fysiologie verklaren hoe ‘n onzichtbaar fenomeen als geluid zo’n uitgesproken fysiek effect kan hebben. Geluidsgolven laten de botten van het oor trillen, de botten geven de beweging door aan het slak-vormige slakkenhuis. Het slakkenhuis zet fysieke trillingen om in elektrische signalen die naar de hersenen gaan. Het lichaam reageert krachtig en onmiddellijk op deze signalen, zelfs als je in diepe slaap bent.

Uit neurofysiologische onderzoek weten we dat geluiden eerst de amygdalae activeren, clusters van neuronen in de temporale kwabben van de hersenen, die in verband staan met de vorming van het geheugen en met emotie. De activering zorgt voor de vrijlating van stresshormonen, als cortisol. Mensen die in voortdurend luide omgevingen wonen hebben vaak chronisch verhoogde niveaus van stresshormonen.

Deze stresshormonen hebben een effect op de gezondheid, de bloeddruk, slapeloosheid, hartziekte en zwaarlijvigheid. De heftige geluidsniveaus zijn zo’n probleem geworden dat de World Health Organization in 2011 heeft laten weten dat in West Europa, met een bevolking zo’n 340 miljoen mensen, als gevolg van lawaai, jaarlijks vele jaren aan gezond leven het raam worden uitgegooid. Volgens de WHO zijn er 3.000 sterfgevallen door hartziekten als gevolg van excessief lawaai te betreuren.

Deze studie toont aan dat lawaai, ook al is het op een niveau dat er geen gehoorschade optreedt, stress veroorzaakt en schadelijk is voor de mens.

silence words understandLuchthaven
In het tijdschrift ‘Psychological Science’ werd onderzocht of de verplaatsing van de luchthaven van München de gezondheid en het leervermogen van kinderen heeft beïnvloed. Gary W. Evans van Cornell University ontdekte dat de kinderen een stressreactie ontwikkelden die hen hielp om het vliegtuiglawaai te negeren, maar ook andere stimuli, zoals spraak, werden veronachtzaamd. De kinderen hadden de neiging om alles te blokkeren wanneer ze werden blootgesteld aan lawaai, ook die gebieden waar ze juist hadden moeten opletten. Volgens Evans toont deze studie aan, dat lawaai – ook al is het op een niveau dat er geen gehoorschade optreedt – stress veroorzaakt en schadelijk is voor de mens.

Aanvullend onderzoek ondersteunt deze bevindingen. Geluidsoverlast heeft een negatieve invloed op de cognitieve uitvoering van taken zoals aandacht voor lezen, probleemoplossing, taalvaardigheid en het geheugen. Kinderen die wonen in de buurt van spoorwegen, of die scholen bezoeken in de buurt van spoorwegen, snelwegen of vluchtwegen lopen risico’s.

Zoete stilte
Terwijl een rumoerige omgeving onze gezondheid kan schaden, is het tegendeel het geval bij stilte. Een studie in het tijdschrift Brain, Structure and Function mat de effecten van verschillende soorten lawaai en periodes van stilte op proefmuizen. De stille periodes waren bedoeld om als controle te functioneren, maar een verrassende ontwikkeling deed zich voor. Wanneer de muizen werden blootgesteld aan twee uur stilte per dag, groeiden nieuwe cellen in de regio van de hippocampus in de hersenen van de dieren. De hippocampus is vooral betrokken bij het geheugen, emotie en leren.

Regeneratief bioloog van de Duke University, Imke Kirste, een van de onderzoekers:

De totale afwezigheid van geluid in het kunstmatige milieu was wellicht zo zorgwekkend voor de muizen, dat ze in een hoge staat van alarm nieuwe cellen begonnen te creëren. Interessant was, dat deze cellen functionerende neuronen werden. We zagen dat stilte de nieuwe gegenereerde cellen hielp te differentiëren in neuronen en daarna hielp integreren in het systeem.

Kirste hoopt dat deze bevindingen zullen leiden tot betere behandelingen voor mensen die lijden aan dementie en depressie, omdat deze aandoeningen zijn verbonden met verminderde neurogenese in de hippocampus. Stilte zou kunnen worden gebruikt als therapie. In het tijdschrift Heart werden de resultaten van weer een andere studie gepubliceerd. Resultaten van deze studie tonen aan, dat slechts twee minuten stilte de bloeddruk en de bloedcirculatie in de hersenen op een positieve manier beïnvloedt. Deze effecten waren meer uitgesproken na een periode van stilte dan na het luisteren naar ontspannende muziek.

Het goede nieuws is, dat zelfs als je al last hebt van de negatieve effecten van geluidsoverlast, de schade kan worden beperkt. Een van de beste manieren om dit te doen is door ‘een bad te nemen in het bos’, ook wel bekend als het Japanse Shinrin yoku. Kijk naar de onderstaande video voor een introductie in deze Shinrin Yoku.

Bronnen:

 

6 gedachten over “Kracht van de stilte transformeert gezondheid!

  1. Wat een fantastisch iets deze helende en genezende therapie om in stilte de natuur en zijn geluiden te mogen beleven.
    We raken inderdaad elke dag meer en meer afgestompt en overprikkelt door al het lawaai om ons heen. Tv, computer, auto’s, motors en het zinloze gekwetter van mensen op ons werk, thuis en in de winkels.
    Mensen bewegen veel te weinig, komen te weinig in de natuur, wat zo goed is voor onze innerlijke rust en een genezende kracht heeft voor lichaam en geest.
    Vandaag heb ik bijvoorbeeld met een groep van 10 mensen een wandeling gemaakt in de natuur van Drenthe. Een fantastische ervaring, maar moest me zo nu en dan even losmaken van de groep, ik ging doelbewust even achteraan lopen. Komt één van de leiding bij me met de vraag of ik niet mee kan komen, ja dat gaat goed, maar ik heb even een moment nodig voor mezelf om even de rust en stilte te ervaren in de natuur. Gelukkig begreep hij het en liet me begaan.
    Nu dus weer thuis achter de computer en probeer ook dit qua tijd te beperken, maar ik voel me nog steeds fris en verkwikt en neem zo meteen een lekkere warme douche en vanavond even een lekker voetenbad:).
    Zou leuk zijn om hier in de provincies ook mee te beginnen, heb even gekeken op de site, maar dit kent men in Nederland nog niet.
    Iets beginnen met lezers van deze site?

  2. Op hoog niveau is geluid schadelijk voor het gehoor. Daar weten we alles van en het is vrij simpel: meet de geluidsterkte en de tijdsduur dat iemand belast wordt en je weet hoe erg het is.

    Waar we het hier over hebben is langdurige belasting op laag niveau. Het zijn niet de oren, maar de hersenen die belast worden.

    Ik denk dat het daarbij van groot belang is om behalve naar geluidsterkte en duur ook te kijken naar de betekenis die het geluid heeft voor de persoon in questie.

    Het geruis van de wind zal veel minder stress opleveren dan lelijke muziek van de buren. Zeker als het slachtoffer geconfronteerd wordt met geluiden die afkomstig zijn van iets waar de persoon een hekel aan heeft dan zal de stress onevenredig groter zijn.

    De overheid zou dus bij geluidsoverlast ook rekening moeten houden met wat burgers van het geluid vinden en niet slechts de geluidsterkte meten. Geluiden die afkomstig zijn van iets waar veel mensen op tegen zijn zouden dus in veel sterkere mate aan banden gelegd moeten worden dan willekeurige geluiden.

  3. Mooi artikel. Dank.
    Wij wonen hier in huis met 2 jongens van 5 en 7 en twee honden. In ons huis is het stil. Ondanks de twee jongens waar enorm veel leven in zit hebben we nooit een radio aan. De kinderen spelen en willen graag hun eigen hersenen gebruiken voor hun fantasie met spelen. Ze bouwen dan met lego de prachtigste dingen.

    Voorde grap zet ik wel eens de radio aan. Na een korte tijd komt de vraag of het ding uit mag want daardoor kan ik niet meer goed nadenken.

    Het is zo dat als er een kind van school komt spelen ze het hier niet zo prettig vinden vanwege de stilte. Ze zijn dat niet gewend omdat thuis altijd de radio met popmuziek of iets dergelijks aan staat.

    Hier kunnen uren van stilte zijn. Veel mensen kunnen niet meer tegen stilte omdat ze dan geconfronteerd worden met hun eigen gedachten en vinden dat griezelig.

  4. Wat een beleving, via Gent, bijéénkomst één dag, Amsterdam Zuid AS penthouse bijéénkomst, dure buurt de maaltijden kwamen van een établisement Bambou genaamd, bijéénkomst 3 dagen, ’t gaat slecht met onze samenleving, de Rose-Croix aanhangers waren duidelijk het meest begaan met de mensheid, de andere partijen meer met de planeet.
    Het onderwerp was het verdringen van de medische tranquilyzers door natuur producten, zo als gewonnen uit Hennep.
    De Mensheid kan het hectische tempo (hek’tikos) niet meer aan zonder, kalmerings producten, dit was waar het omging.
    Er waren verschillende kleine producenten van natuurlijke kalmerings middelen, cq geneesmiddelen, aanwezig.
    De tegenwerking is enorm groot, de meeste kleine producenten zijn of gaan uit Nederland vertrekken.
    Nederland blijft een voorloper van het stukje vrijheid wat er nog bestaat, maar het wankelt, de grote industrieën, in handen van ?, worden gebruikt te samen met ?, om de mensen in een afhankelijke l’etarchise leef situatie te behouden.
    Dit is wat ik kan vertellen, het is niet veel, maar ik dacht goed om te weten, vriendelijke groet Jenne

  5. Laat Erdogan even in zijn eigen sop gaar koken, als normaal mens heb je andere dingen nodig, wij zijn terug bij LOU REED; its a perfect day, pas op diep sentiment, daarna; walk on de wild site terug in de 60 ies, wat was ons wereld je toen klein, geen internet, elke dag was een perfect day om gelukkig te zijn, want je leefde van de liefde, en de cheques uit Holland, ga even naar Hotel California, het lijkt op ons huis de deuren staan altijd open, maar ze blijven soms wel lang hangen, nou echte vrienden zijn altijd welkom !

    Groet telephatisch verzonden aan alle lieve mensen, in de mensen een welbehagen Jenne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.