x
x
Wel of géén schadelijke WiFi op school…?
2019 © WantToKnow.nl/be
x
Draadloos internet (Wifi) is overal in opmars. Het lijkt een schitterende uitvinding, die oplossing biedt aan veel ‘gedoe’ met kabels. WiFi is dus ‘flexibel’ en levert vooral ‘geen gedoe met kabels’ op. Maar het is -zo blijkt- slechts het begin, want je kunt ook lezen dat ‘iPad-scholen de toekomst zijn’. En dat door de zegeningen van WiFi, de ‘leerlingen dol zijn op tablets’. En ja, dan komt natuurlijk ook weer de suffe tekst: ’Je houdt het toch niet tegen’…. om de hoek. Inderdaad, zo’n tekst waar je broek ook vanaf zakt.. Domheid vanuit ongeïnformeerd zijn, zo simpel is het. Want..
Vooruitgang is natuurlijk prima. Maar zoals aan alles zit ook hier een ‘andere kant’ aan de zegening van draadloos internet. Er zijn vier onafhankelijke maatschappelijke organisaties, zie zich grote zorgen maken over de gezondheid van kinderen. Zij plaatsen sterke vraagtekens bij de uitrol van alle draadloze toepassingen om onze kinderen heen. Zij informeren schoolleider en ouders op een breder vlak over de mogelijke gezondheidsrisico’s voor met name Wifi. Want nogmaals: het is allemaal niet zo’n zegening als het lijkt..!!
Waarom dan geen draadloos netwerk..?
Zoals je wellicht weet, maakt het WiFi-systeem gebruik van hoogfrequente elektromagnetische velden (EMV) ook wel ‘straling’ genoemd. Daarvoor is een router in het lokaal nodig die deze straling uitzendt. Laptops en tablets geven zendsignalen zo gauw ze aanstaan. Dit doen ze nonstop, 24 uur per dag, of er gebruik van gemaakt wordt of niet. Leerlingen wordenongevraagd blootgesteld aan de optelsom van al deze velden op school.
Maar elektrosmog, is dat erg dan..? Jazeker! Elektrosmog zie je niet, hoor je niet en ruik je niet, maar het is er wel. In de praktijk blijkt dat leerlingen en personeel hier ziek van kunnen worden. Zo ziek zelfs, dat ze niet meer naar school gaan of voor de klas kunnen staan. De verschijnselen die daarbij tevoorschijn komen, worden helaas VEEL TE WEINIG aan de WiFi-netwerken geweten. Deze ernstige klachten – zonder medisch aanwijsbare oorzaak- zijn onder andere:
- chronische vermoeidheid,
- hoofdpijn,
- concentratiestoornissen,
- slapeloosheid en
- hartritmestoornissen
Naar schatting lijdt inmiddels maar liefst 3% van alle Nederlanders aan deze elektro-overgevoeligheid (Elektro-Hyper-Sensitiviteit) en ondervindt
acute gezondheidsklachten in de buurt van stralingsbronnen. Ook kinderen, want zij hebben nog een stuk dunnere schedels dan volwassenen en hun zenuwstelsel is volop in ontwikkeling. Dus dringen de elektro-magnetische straling van de WiFi-routers en de ‘Smart’-mobiele telefoons, veel verder in hun hoofd door. Hierdoor ontstaan de genoemde klachten, die bijna altijd nog niet gerelateerd worden aan deze straling.. Waarom niet..
En het enge is, dat er ook lange-termijn-effecten van straling zijn..! Want naast acute klachten zijn er steeds meer sterke aanwijzingen van deze lange termijneffecten van elektromagnetische velden. Daarbij dien je te denken aan het ontstaan van dementie, aan de Ziekte van Alzheimer en ook tumoren in de vorm van kanker. Geloof je het niet? Wat dacht je van het FEIT, dat al in 2011 de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) elektromagnetische velden
(EMV) heeft geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’..! Wist jij dat..??
En waarom grijpt de overheid niet in..??
Een wetenschappelijk causaal (oorzaak en gevolg) verband tussen de blootstelling aan EMV en gezondheidsklachten is nog onvoldoende aangetoond; dat is de mening van de Nederlandse Gezondheidsraad. En dus ziet zij geen aanleiding tot ongerustheid. Maar naar de ervaring uit de praktijk, van de 4 genoemde maatschappelijk instanties, is die aanleiding er wel degelijk..!
Want natuurlijk geldt in dit soort gevallen vanzelfsprekend ook het zogenaamd VOORZORGSPRINCIPE, een juridisch-politieke term, die erop duidt dat de overheid de PLICHT heeft om te zorgen voor veiligheid van haar burgers en dat in GEVAL VAN TWIJFEL, de overheid moet wachten met het invoeren van maatregelen, TOTDAT is BEWEZEN, dat uit te voeren maatregelen, ONSCHADELIJK zijn..!
En in het buitenland?
Tja, dan blijkt dat in meerdere landen om ons heen Wifi op scholen inmiddels verboden is..! En zelfs mobieltjes gebruiken behoort tot dat verbod. Of Wifi is verwijderd uit bibliotheken, zoals in Frankrijk. Men hanteert het genoemde voorzorgsprincipe: voorzichtig omgaan met -in dit geval- elektro-magnetische straling totdat meer bekend is over de risico’s voor onze gezondheid.
Dit is in ieder geval een lijst met wetenswaardigheden over WiFi?…
- Er is bijna net zoveel bekabeling nodig voor Wifi als voor een bedraad systeem.
- WiFi blijkt -zoals je wellicht zelf ook al hebt gemerkt- storingsgevoelig en traag tijdens intensief gebruik.
- Het is niet toekomstbestendig bij het sterk toenemende dataverkeer. Of er zouden nóg sterkere routers moeten komen.
Wie kiest voor een gezonde digitale toekomst op school kiest voor internet aan een draad, zo simpel is het. En dat betekent dat er nogal wat voordelen tevoorschijn komen. Zoals het feit dat PC’s of laptops aan een bedraad systeem razendsnel zijn. Je kunt er daarnaast jaren mee vooruit, ook met veel intenser dataverkeer.
Daarnaast is bedraad internet goed te beveiligen, storingsarm en levert het geen risico’s op voor de gezondheid! Let op dat de WiFi-zenders in de laptops wel uitgeschakeld zijn en dat de laptop elektrisch is geaard! Nog beter te beveiligen is een centrale PC en een thin-client per studieplek. En glasvezel in de school is het medium van de toekomst, razendsnel en uiterst veilig.. Kijk eens naar dit artikel, HIER op de site, over de glasvezelkabels in Zwitserse scholen.. Zijn zij wellicht een stuk zuiniger op hun kinderen..?
Is er al WiFi op de school van je kind, dan deze tips:
- Van Wifi naar bedraad is gewoon een relatief kleine ingreep. Maak de datastekkers (zgn. patches) weer toegankelijk en schakel de Wifi-router vervolgens volledig uit!
- Moet er toch WiFi zijn, tegen alle gezondheidsadviezen ins, hang dan de Wifi-routers zo efficiënt mogelijk op in de school en stel het zendvermogen van deze routers af op het minimum dat nodig is…
- Creëer daarnaast bewust stralingsarme zones in school, als er leerlingen zijn en/of personeel is, met EHS-klachten.
In de praktijk verloopt de overgang naar een volledige tablet-leeromgeving niet rooskleurig. Naast de hoge kosten voor de hardware en software (die elke
5 jaar terugkeren) en problemen rond lesprogramma’s wordt de kwetsbaarheid van tablets en het gebrek aan toezicht op de leerlingen gezien als knelpunten.
Prof. Dr. Manfred Spitzer beschrijft in zijn boek ‘Digitale Dementie’ dat het leereffect van schermwerk veel lager is dan men doet voorkomen. Sterker nog,
kinderen lopen aantoonbare spraak- en leerproblemen, aandachtsstoornissen en geheugenstoornissen op als zij teveel tijd achter tablets, Pc’s, TV en mobiele telefoon doorbrengen. Dr. Spitzer pleit voor een gezonde mix aan werkvormen in de klas en collegebanken.
Voor meer informatie kijk je op de websites van de 4 organisaties die zich hard maken voor draad-internet. Informatie over elektromagnetische velden, elektrogevoeligheid en maatschappelijke ontwikkelingen kun je op deze sites vinden. Bij Stichting EHS kun je terecht met specifieke vragen. En voor professionele stralingsmetingen op de school van uw kinderen, of een technisch advies op maat, verwijzen zij door naar vakkundige bedrijven. Daarnaast geven deze organisaties ook informatie en presentaties aan schoolbesturen over dit onderwerp.
Dit zijn de 4 organisaties:
Stichting EHS – www.stichtingehs.nl
StopUMTS – www.stopumts.nl
NIBE – Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie – www.nibe.org
Nationaal Platform Stralingsrisico’s – www.stralingsrisicos.nl
En hier is nog een vijfde: https://www.verminder-electrosmog.nl/
In nieuwsbrief 36 staan verschillende heel goede artikelen (even kijken onder tabje ‘Nieuwsbrieven/archief’). Ik zag dat deze nieuwsbrief op het moment (nog?) niet te openen valt (misschien vanwege de goede artikelen), maar dat zal wel snel verholpen zijn.