Langzaam maar zeker is er een kentering waar te nemen in het koopgedrag en dús in het bewustzijn van de Nederlanders. Jij en ik dus. We gaan steeds meer vragen om duurzame, biologische producten, óók in de supermarkt..! Want het aanbod van verantwoorde producten stijgt nog steeds.
Hieronder het nieuws over de EKO-telling die jaarlijks uitgevoerd wordt door Milieudefensie en Solidaridad en in 2010 tot een mooie conclusie komt:
* * *
x
EKO-tellingen 2010: grootste verantwoorde aanbod in 13 jaar
4 november 2010
x
Supermarkten verkopen steeds meer verantwoorde producten. Op dit moment hebben winkels gemiddeld 90 biologische producten in de schappen liggen. Een jaar geleden waren er dat nog 78. Dat blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie en Solidaridad. Het gemiddelde aantal fairtrade producten is gestegen naar 20 vergeleken met 15 producten vorig jaar. Vandaag worden zowel de EKO-Award als de Fair Trade-Award uitgereikt aan de best presterende supermarkt.
Met gemiddeld 210 biologische producten per filiaal is Plus net als de vier voorgaande jaren de best presterende keten. Het aanbod van Plus is na een lichte daling vorig jaar, dit jaar met maar liefst 35 producten gestegen. Jumbo bezet met 200 producten de tweede plaats. Coop is van de koplopers de grootste stijger en komt dit jaar op nummer drie uit.
Opvallend is dat de gewone supermarktfilialen van Albert Heijn goed uit de bus komen met gemiddeld 156 EKO-producten. De speciale ‘AH to go’ winkels voor de snelle aankoop onderweg eindigen echter helemaal onderaan de ranglijst. Gemiddeld verkopen deze winkels slechts 2 biologische producten. Dat zijn evenveel producten als de Aldi.
De EKO-Award voor het beste supermarktfiliaal gaat dit jaar naar de Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort. Deze winkel telt meer dan duizend EKO-producten, meer dan tien keer zo veel als gemiddeld in Nederland. De Fair Trade-Award gaat dit jaar naar de Jumbo aan de Beren in Groningen. De winkel verkoopt bijna 500 fairtrade producten.
Ook als supermarktketen scoort de Jumbo uitstekend door voor het vijfde jaar op rij de meeste fairtrade producten te verkopen. Gemiddeld heeft de keten 69 eerlijke producten in de schappen, twaalf producten meer dan vorig jaar. Plus staat op de tweede plaats met 35 fairtrade producten en Albert Heijn op de derde plaats met 32 van deze producten.
Een ruim aanbod van biologische en fairtrade producten door supermarkten is cruciaal voor een groeiende verkoop daarvan. De afgelopen weken hebben meer dan 200 vrijwilligers van Milieudefensie en Solidaridad in 608 supermarkten het aanbod van biologische en fairtrade producten onderzocht. Dit is de dertiende keer dat Milieudefensie deze jaarlijkse EKO-tellingen uitvoert.
Solidaridad ondersteunt dit jaar voor de laatste keer de Fair Trade-Award in de huidige opzet. Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de retailsector heeft aan kracht gewonnen met andere keurmerken. Solidaridad onderzoekt de mogelijkheden voor breder opgezet onderzoek.
Kijk voor meer informatie op ekotellingen.nl
Eko keurmerk
Op 1 januari 2002 is geruisloos het recht op verenigen en vergaderen bij het privaatkeurmerk opgeheven. Hierdoor zijn veel mensen die hun geld beleggen bij de TRIODOSBANK in een MEERWAARDEPOLIS benadeeld. Op 12 januari 2010 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een besluit genomen voor verdere concentratie van de TRIODOSBANK. Hiertegen is door Verlinden, houder van een Meerwaardepolis, een beroep van bezwaar aangetekend bij de Rotterdamse Rechtbank, afdeling Bestuursrecht. Zie: http://www.burgersinactie.nl/download/100203%20bezwaar%20besluitc.pdf
Eko keurmerk video
http://www.youtube.com/watch?v=YMxJmwQ3lBs&feature=player_embedded
Hoe betrouwbaar zijn de “biologische” keurmerken in onze maatschappij??? Is daar ooit onderzoek naar gedaan, en zo ja, waar zijn de resultaten van dit/deze onderzoek(en) te vinden????
Wil gezondheid bevorderen, maar waar kan ik op vertrouwen???
Warme Hartegroeten,
ELF
In principe moet je als fabrikant voor elk keurmerk aan bepaalde criteria voldoen. Maar wat nou, zoals idd gebeurt, als fabrikanten zélf een keurmerk maken. Dan ontstaat idd een woud van keurmerken, waarvan de consument die bewust wil kopen, door de bomen het duurzame bos niet meer ziet.
Het is naar onze mening dus een zaak van de overheid om hier het vacuum te vullen. Maar zoals met alle duurzaamheid blijkt keer op keer, dat de overheid niets met duurzaamheid heeft, omdat je daar kennelijk heftig je vingers aan kunt branden..
Of zoals Wiegel onlangs zei, dat hij met ‘al dat groene gedoe weinig opheeft’… Een brallerig-kwallerige opmerking imo.
Het zou juist de overheid dienen te zijn, die een organisatie (zoals bijvoorbeeld KEMA bij electrische apparaten) een ECHT keurmerk voor duurzaamheid laat verzorgen.
Foodwatch houdt de vinger aan de pols. Daar kun je veel informatie vinden over “goed” voedsel.
@Guido:en dat Hans Wiegel die brallerige-kwallerige opmerking plaatste deed hij duidelijk met een politiek (aandelen in diverse bedrijven en/of commissariaten?????). Hij weet of denkt dat hij populair is en veelmensen kijken/luisteren als hij op TV is. LAGGU JONGENS, LAGGU. BAH, WAT EEN KWAL, INDERDAAD!
Ik ben bij dit artikel gekomen door op een reactie te klikken.
Maar ik zie het nergens op de eerste pagina staan. Zit ik te slapen?
Ik zat dus te slapen. Pffff.
Het artikel is al van 2010. Had ik dus niet gezien. 🙂
Maar o zo actueel. Er zijn steeds meer biologische, fair-trade en ekologische voedingsmiddelen en schoonmaakmiddelen te vinden in de supermarkt. We zijn er nog niet maar het gaat vooruit gelukkig.