Advertentie

‘De verborgen schatten in ons zeezout..!


De aandacht op zout, met name het uiterst ‘mineraalrijke’ zeezout. Geen Natrium-Chloride, zoals ons gewone keukenzout feitelijk en chemisch, te beschrijven is, maar een ander zout, waarover in dit artikel van Mike Donkers alles uit de doeken wordt gedaan..! Zo zout heb je het nog nooit gegeten.. Want hier is het hele verhaal over de achtergronden over dit koninklijk geschenk van de zee..!

* * *

x

Gebruik Keltisch zeezout:

x
bevorder jouw gezondheid, en die van planten en de bodem!

Mike Donkers © 2010

xx

Een zak ongeraffineerd zoutzout met de 'Sole'-oplossing ernaast.
Een zak ongeraffineerd zoutzout met de ‘Sole’-oplossing ernaast. (klik voor lead naar verkoopkanaal)

De voorvoegsels ‘sal’, ‘sel’ en ‘sol’ slaan allemaal op zout. Misschien had je er nooit bij stil gestaan maar het woord ‘salaris’ slaat van oorsprong op uitbetaald krijgen in zout. Romeinse ‘sol’daten kregen namelijk gedeeltelijk hun ‘sol’-dij uitbetaald in zout.

Het woord ‘sol’ verwijst feitelijk naar ‘sol’, dus naar zonne-energie. Zout was ooit geld, zout was handel. Wat te denken bijv. van de Engelse woorden ’to sell’ of ‘sale’. Zout is van oudsher belangrijk geweest, maar van daag de dag zit zout in het verdomhoekje. Hoe kan dat?

Er is veel misinformatie en zelfs bewuste desinformatie over zout. Er is zout dat heelt en zout dat doodt. Tijd om een en ander met een grote korrel zout te nemen.

Er doet een door de zoutindustrie verspreid hardnekkig fabeltje de ronde dat er geen verschil zou zijn tussen zeezout en tafelzout, omdat het toch allemaal natriumchloride is. En als er al wordt toegegeven dat zeezout uit andere mineralen en spoorelementen bestaat naast het dominante natriumchloride, wordt dit arrogant afgedaan als ‘zeer kleine hoeveelheden die te verwaarlozen zijn’. Maar niets is minder waar!

Geld als oorzaak..
Maar waarom is zeezout dan zo ondergesneeuwd..? Het antwoord hierop heeft, zoals zo vaak, te maken met geld. De waarheid is dat zout voor menselijke consumptie slechts 1% van de markt vormt van de zoutindustrie, en dat zo’n 93% van de wereldwijde zoutproductie voor industriële doeleinden is. De chemische industrie vereist uitsluiten pure natriumchloride en aangezien dit de meerderheid vormt voor de klandizie van de zoutfabrikanten is de norm voor zout een chemische norm geworden. Hierbij worden alle natuurlijke elementen in zout weggeraffineerd, omdat ze als ‘onzuiver’ voor de genoemde industriële processen worden gezien.

Dan blijft nog zo’n 7% over voor voedingsdoeleinden; hiervan gaat 6% als conserveermiddel voor voeding gebruikt worden. Hierdoor blijft er dus slechts 1% over, dat op de markt gebracht wordt als ’tafel’-  of  ‘keukenzout’.

Waarom is deze zuivere natriumchloride dan niet geschikt?
Dit zout zou echter ver uit de buurt van een tafel of keuken moeten blijven! Net als pure H2O rooft dit ‘pure’ zout mineralen uit het lichaam, omdat de hongerige natriumchloride de neiging heeft zich te binden aan andere mineralen, zoals dat ook van nature hoort in een zoutkristal. De oplossing is dus simpel: gebruik ‘gewoon’ ZEEZOUT!

Natuurlijk gewonnen zeezout is puur, ongewassen, ongedroogd en ongeraffineerd ruw zout dat nog vochtig is. Dit vocht is alleen al belangrijk omdat magnesium een waterminnend mineraal is dat verloren gaat bij het wassen en drogen. Puur, onbewerkt zeezout bestaat uit maar liefst 84 mineralen en spoorelementen die allemaal in de juiste verhouding, samenstelling en balans staan ten opzichte van elkaar en zo een perfecte synergie vormen, die de “oersoep” is van het leven.

Keltisch zeezout
Dit keltische zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater.

De eigenschappen en invloed van ongeraffineerd zeezout op levende organismen zijn indrukwekkend.

Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Altantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent. Dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium arme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineralen inhoud van het zout alleen maar ten goede!

De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout daarna handmatig op.

De zoutwinner springt naar een nieuw basin om het kostbare ‘Fleur de Sel’ te oogsten.. (klik voor lead)

Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode.

Keltisch zeezout bevat ruim tachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn!

Sole
De Kelten maakten een oplossing van zeezout en regenwater, die ze ‘Sole’ noemden, en dronken dit dagelijks. Mits je het niet overdrijft is dit een volkomen veilig en uitgebalanceerd supplement, waarmee je jezelf op een goedkope en  efficiënte manier dagelijks kunt mineraliseren en alkaliseren om ziekte en verzuring tegen te gaan.

Dit is niet zo vreemd, als je bedenkt dat:

  • we als baby’s in de baarmoeder in een zout badje liggen dat we ‘vruchtwater’ noemen en dat verdacht veel lijkt op een verdunde oceaan en ons hersenvocht eveneens een zoutbad is.
  • ons bloed zout smaakt, evenals ons zweet en onze tranen, bloed voor 0,9 procent uit mineraalzouten bestaat en de samenstelling ervan voor 98% identiek is aan zeezout.
  • we op maar liefst drie cruciale niveaus een verdunde oceaan zijn, te weten ons bloedplasma, ons lymfatisch stelsel en het vocht dat onze cellen omringt.
  • diarree wordt verholpen met een simpele water- en zoutoplossing en we zoutoplossingen toegediend krijgen in een ziekenhuis om ons in leven te houden.

Het recept is 1/3 zout met 2/3 water!
keltisch zeezout6.2-500x500Het recept is eenvoudig: vul een glazen pot(je) of fles voor eenderde met Keltisch zeezout, vul af met 2/3 zuiver water en schud met het deksel of de dop erop enkele keren krachtig. Het water raakt verzadigd en kan niet meer dan 26 procent zout opnemen, dus er zullen korrels overblijven op de bodem die niet meer oplossen. Deze kun je voor een volgende oplossing gebruiken.

Mits je de Sole ofwel buiten de koelkast bewaart buiten direct zonlicht ofwel in de koelkast is deze oneindig houdbaar. Een natuurlijk mineralensupplement dat het eeuwig leven heeft, wat denk je dat het met jou gaat doen?

Doe van deze Sole een theelepel in een glas water van 250 centiliter en drink dat elke dag ’s ochtends op een nuchtere maag en eventueel ook ’s avonds voor het slapen gaan. Je geeft je lichaam dan een evenwichtig menu van ruim 80 mineralen en spoorelementen in een vloeibare vorm die het bloed herkent en direct in zich opneemt en transporteert naar de cellen. Voor je cellen zijn dit zogeheten ‘electrolyten’, die de electro-magnetische communicatie tussen je cellen verbeteren..!

Zonlicht en water
De term ‘electrolyt’ verwijst naar ‘electrisch licht’. Interessant genoeg verwijst de Keltisch benaming ‘Sole’ naar de zon, de grootste bron van licht op onze planeet. Zeezout is een product van de interactie tussen zonlicht en water. Zoutkristallen zijn de enige kristallen die oplossen in water en moeten gezien worden als geconcentreerd, vol-spectrum licht.

Een Sole mineraliseert en alkaliseert dus niet alleen, het leidt ook letterlijk en figuurlijk tot verlichting! Deze wijsheid vinden we in onze taal terug: een ander woord voor zout is ‘halyt’, dat ‘heilig licht’ of ‘heel licht’ betekent..!

Tandpasta
Sommige mensen poetsen dagelijks hun tanden, tandvlees en tong met een paar korreltjes Keltisch zeezout en hebben er in korte tijd wittere tanden, sterker tandvlees en een schonere tong door gekregen. Bang zijn om het glazuur van je tanden te verliezen hoef je niet, want je krijgt van dit zachte zout zeer gladde tanden en er komt alleen maar glazuur bij.
Laat na het poetsen het zout, dat zich heeft vermengd met het speeksel, nog enkele minuten rondgaan in de mond waarmee dagelijks de gehele mond ontsmet wordt en wordt voorzien van een basisch milieu.

Complete voeding

De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout handmatig op.

Keltisch zeezout is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de bodem en de planten die daarin groeien. Ze hebben niet veel nodig, houd als juiste dosis aan 2-3 gram Keltisch zeezout (een vlakke theelepel) op een liter water. Dit is een dosis waar de meeste planten op gedijen.

Bloemen en kruiden hebben echter minder nodig, je kunt dan de dosis halveren of zelfs nog minder toedienen. Mocht je groeirem krijgen of gele of bruine bladeren, dan is er sprake van een overdosis (verzilting). In dat geval een tijdje uitsluitend water toedienen ter verdunning, de kans is erg groot dat de plant er alsnog bovenop komt. Zorg dat je de zoutoplossing toedient aan de bodem zo dicht mogelijk bij de wortels van de plant(en). De bodem moet bevochtigd
worden, niet drassig gemaakt.

In de buitenlucht moet je rekening houden met het feit dat de zeemineralen wegspoelen door neerslag bij losse,  waterdoorlatende grond (zand of leem), waardoor de noodzaak om te remineraliseren ontstaat. Klei houdt water zeer goed vast, dus daarbij speelt dit fenomeen niet zo. Houd daarom bij zandgrond in de buitenlucht een regime aan van minimaal zes keer toedienen van zeemineralen (vaker mag ook, dit maakt bij zandgrond niet zo veel uit), bij leemgrond drie keer per jaar en bij kleigrond één, hooguit twee keer per jaar. Dien de oplossingen altijd toe op een droge dag maar niet in vol zonlicht.

Onderzoek naar zuiver NatriumChloride (tafel- en keukenzout)
Er is veel onderzoek gedaan naar geïsoleerd natriumchloride voor onze gezondheid. Doktoren weten niet zo goed wat ze ermee aanmoeten, want als je er teveel van neemt is het gif en is het schadelijk voor de nieren en drijft het de bloeddruk op, maar als je er te weinig van neemt is het ook niet goed.

Er is echter niet of nauwelijks onderzoek gedaan naar puur en ongeraffineerd zeezout waarin alle mineralen en spoorelementen bewaard zijn gebleven. Veel ‘wetenschap over zout is afkomstig uit de VS waar ze bekend zijn met uitsluitend tafelzout niet bijv. het pure ” sel gris’ (grijs zout) of  ‘fleur de sel’ (bloem van het zout). Zoals dat in de Franse Guerandestreek in Bretagne nog traditioneel en handmatig wordt gewonnen volgens een meer dan 2000 jaar oude Keltische methode.

Het zij nogmaals gezegd:
Puur, onbewerkt zeezout bestaat uit maar liefst 84 mineralen en spoorelementen die allemaal in de juiste verhouding, samenstelling en balans staan ten opzichte van elkaar en zo een perfectie synergie vormen, die de letterlijk de “oersoep” is van het leven.

.
.
.

Dit soort zeezout wordt geadviseerd en besproken in deze 3 boeken van Dr. Fereydoon Batmanghelidj. (HIER)

Wij hebben hier reeds aandacht aan besteed in eerdere artikelen over deze arts, een visionaire man. Een man die vooral de natuur omhelst in haar mogelijkheden tot voeding en genezing van ons fysieke en mentale lichaam! HIER vind je het artikel op WantToKnow over water. (klik op de covers voor de link naar de uitgever, Succesboeken)

 


61 gedachten over “‘De verborgen schatten in ons zeezout..!

  1. Ook hier in Amerika verkrijgbaar in de ‘Health store’ als Celtic Sea Salt. Wij gebruiken het al heel lang. Als je daar een keer mee begint wil je nooit meer anders.

  2. Goed artikel. Ik was altijd erg vermoeid en na dat ik een periode heb geexperimenteerd met hymalaya zout/water oplossing ben ik geheel van mijn vermoeidheidsverschijnselen af. Ik drink dagelijks een flesje bronwater met een beetje zout erin opgelost ( klein theelepeltje). Sinds een maand ongeveer heb ik nu ook sol gemaakt en gebruik dit,heel erg prima resultaten. Ook kamerplanten krijgen nu zij het zelden een beetje zout en doen het prima ,ga binnenkort ook in de tuin proberen.

  3. Uitstekende informatie waarvan ik al op de hoogte was (ken Mike persoonlijk middels WWK), maar wil dit hier nogmaals onderstrepen.

    Guido, mede namens Mike, dank voor het plaatsen van dit artikel en de vele andere fantastische publicaties. In mijn optiek verricht je hiermee geweldig werk in tegenstelling tot de fundamentalisten in het Crypto r….nest.

    Ook ik gebruik al geruime tijd (meer dan een jaar) deze zoutoplossing (en meer) met zeer positieve lichamelijke ervaringen. Nagenoeg al mijn, niet nader te omschrijven, (ouderdoms) kwaaltjes zijn inmiddels verleden tijd en mijn conditie/gezondheid is tot grote hoogte gestegen.

    Ton Claessen (65) lid/mede-initiatiefnemer landelijke Werkgroep Welzijn Kankerpatienten (WWK) en tevens webmaster van: http://www.natriumbicarbonaat.blogspot.com en : http://wapensindestrijdtegenkanker.blogspot.com/

    1. Beste Jos,

      Ik gebruik dit zout ook sinds kort en heb het zout (1/3 zout en 2/3 water) in een potje gemengd en geschud.

      Weet jij misschien of het de bedoeling om het zout (na het geschud te hebben) in het potje met water te laten of dien je het water na het schudden af te gieten zodat het zout nog een keer gebruikt kan worden.

      Alvast bedankt voor je antwoord.

      Vriendelijke groet,

      Boppie.

    2. @ Boppie
      Je schudt de sole net zolang tot al het zout opgelost is in het water.

      Het kan wel even duren maar het gaat wel.

    3. @Bob,

      Hartelijk dank voor jouw reactie en opmerking.

      Ik was in de veronderstelling dat het zout op de bodem bleef liggen omdat het water verzadigd raakt door het zout.

      Ik drink Sole elke ochtend en voel mij er prima bij. Ook het poetsen van mijn tanden doet wonderen want ze zijn veel witter en gladder geworden.

      Groetjes,

      Boppie.

    1. In de meeste Natuurvoedingswinkels is ongeraffineerd zeezout beschikbaar, zowel in de grove vorm als in de fijne vorm. Kosten € 0,95 per kilo, goed te doen dus.

    2. @Bart en anderen,

      F.M. directeur/eigenaar van ‘Succesboeken’ (ken hem persoonlijk) is op veler verzoek bereid gevonden om de levering (uitzondering) van Keltisch zeezout onder te brengen in zijn boekenprogramma. Zijn eerste geïmporteerde zending was in ‘no time’ uitverkocht, maar thans is het weer leverbaar voor € 14,95 (zak 5 kilo) exclusief verzendkosten. http://www.succesboeken.nl/boeken/Zeezout/9789079872001/

      Ton Claessen (65) lid/mede-initiatiefnemer landelijke Werkgroep Welzijn Kankerpatiënten (WWK) en tevens webmaster van http://www.natriumbicarbonaat.blogspot.com en http://wapensindestrijdtegenkanker.blogspot.com/

    1. Tinus lees het artikel nog ’s goed.
      Daar wordt heel duidelijk benadrukt dat het op deze kleiplaten
      100% gezuiverd wordt.

    1. Helaas wordt daar dan dik aan verdiend.
      In Frankrijk kost 1kg Keltisch zeezout 1,30 euro.
      Jammer.

    1. @Nomis
      Verdiep je eerst ergens in, voor je dingen zegt die niet kloppen.
      In Keltisch zeezout zit Jodium.

  4. Ik gebruik nu al een paar maanden sole van keltisch zout en merk ook dat mijn traanvocht zouter is. Door een allergie heb ik vrij vaak last van mijn neusholtes maar dat is geminderd omdat neusslijm niet meer vast gaat zitten. Verder kan ik nog niet zeggen dat ik me veel beter voel maar dat verwachtte ik ook niet meteen. Om te drinken is het gewoon lekker en in de soep stamppot en dergelijke veel lekkerder dan gewoon zout. Ik blijf het gebruiken. Dit is ook de eerste keer moet ik zeggen dat ik iets nieuws heb gebruikt dat ik niet beu wordt maar juist niet meer wil missen. Het voelt gewoon vertrouwd op een of andere manier. 🙂

  5. Lieve mensen,

    absolute aanrader! drink het dagelijks, poets ermee, en bereid er eten mee! Fantastische resultaten, en wil nooit meer zonder! Dit is Fantastisch!

    Ook te koop via http://www.heerlijk-water.nl

    Via Harmen kan je ook een vitaliser kopen die eigenlijk NIET mag ontbreken!!!!

    Licht en liefde, zegen voor iedereen

  6. BETER SLAPEN

    Sinds een paar dagen gebruiken mijn vriendin en ik de 1/3 – 2/3 zout-water oplossing zoals in het artikel is beschreven. Het directe waarneembare resultaat is een verbetering van onze slaapkwaliteit… We slapen dieper en rustiger.

    Kan iemand toelichten waarom we dit resultaat ervaren?

    Bij voorbaat dank.
    Jeroen

    1. Hey,
      Ik slaap ook veel beter sedert ik de sole neem. Ik gebruik wel Keltisch zeezout.
      Grtjs

  7. ja een vriend van mij is pas bewusteloos geraakt bleek dat hij jaren geen zout meer aan had geraakt in het ziekenhuis bleek een te lage bloeddruk. zout is gewoon nodig ik leef ook al jaren op weinig zout voel me er niet zo best op ben weer meer zout aan het innemen en voel me langzaam opknappen.zeezout is helemaal geweldig en himalaya zout heb ik getest tegen gewoon zout het verschil zit hem in de smaak en is niet chemisch gebleekt en het bevat ook mineralen.

  8. Hallo allemaal,
    Ik zit met een vraagje over de verhouding en de bereiding. In het artikel hierboven staat namelijk ‘Doe van deze Sole een theelepel in een glas water van 250 centiliter en drink dat elke dag ’s ochtends op een nuchtere maag en eventueel ook ’s avonds voor het slapen gaan’, maar 250 cl is toch 2,5l (zegt Google)?. Is een theelepel Sole in een glas van 250 ml ook goed? Ik heb toevallig geen glas van 2,5l in de servieskast staan namelijk :). Alvast bedankt!

    1. Hoe maak je sole?
      Wanneer je eenmaal het zout in je bezit hebt is het niet zo moeilijk meer om er sole van te maken. Je neemt een jampotje of een fles en die vul je voor 1/3 met het zeezout, daaraan voeg je dan voor 2/3 aan zuiver water toe. Bronwater is favoriet, maar kraanwater kan ook. Dan schud je de pot of fles even heel goed en het grootste gedeelte van het zout zal dan oplossen in het water. Er zal altijd wat zout overblijven op de bodem dat niet is opgelost, dat kun je gewoon zo laten. Dan neem je 1 theelepeltje van de Sole en dat doe je in een glas water en dat drink je 1x per dag. Twee glazen water op een dag kan ook nog maar alles wat je daarboven drinkt is voor eigen risico want het is heel krachtig spul.
      Grtjs Anika

  9. poets mijn tanden sinds een week of 6 met een mixje van himalaja zout en olijf olie.
    resultaat is schone, gladde, wittere! tanden, ze staan weer vast en heb geen bloedend tandvlees of vieze smaak meer in mijn mond.
    een verslaving wil ik het nog net niet noemen, wel een heerlijke opluchting na alle vieze chemische mondreinigers en met veel beter resultaat.

    drink ook in mijn water met een lepeltje himalaja sol en merk dat de opvliegers veel minder zijn.

    ook voor de schimmel plekjes op de huid is het een probaat middel.

  10. Ik gebruik nu al zo’n 5 maanden iedere morgen sole van keltisch zout en zou het niet meer willen missen. Als ik al last krijg van mijn neusslijmvlies is dit maar enkele uren. Nooit meer een dichtgeplakte neus. Wel zo prettig. Alle neusdruppels de deur uit. Niks geen ontstekingsremmers of wat dan ook van dien aard. Ik heb net nog nagekeken. Ik heb 5 kg voor een totaalprijs (bezorgd) van 22,11 euro gekocht bij succesboeken.nl. Daar koop ik het de volgende keer waarschijnlijk weer maar ik kan nog even vooruit. Dat mixje van olijfolie en zout ga ik ook eens proberen. Dank voor de tip P!en. Ik vroeg me al de hele tijd af hoe ik dat eens fatsoenlijk zonder geknoei kon doen. Zo dus.

    1. Die ”tandpasta”, zeezout met olijfolie..hoe maak ik dit? Zout oplossen in de olie, of van beide wat op mijn tandenborstel? Is er een bepaalde verhouding voor?

  11. Goed spul, alleen heb een lage bloeddruk en wanneer ik een glas sole drink word mijn bloeddruk nog lager waardoor ik mij niet lekker voel. Lastig 🙁

    1. er zijn alijd negatieve reacties zoals van Jolie, helaas.
      Zij eet liever himalaya zout …

      Keltisch zeezout is schoon en een superfood.
      Wij kunnen niet meer zonder solé.
      Neem ook eens een korrel keltisch zeezout rauw, leg het op je tong,
      het smaakt heerlijk.
      Neem een voetbad van zeezout en je voeten voelen aan als herboren.
      Doe een heel klein beetje solé in het water voor je planten en vergeet de dieren niet.

    2. Je hebt daar wel een punt Jolie!
      Volgens had ik deze zouten ook voor in mijn water bij mijn waterbevalling 🙂 Toch eens kijken of het hetzelfde is, komt me zeeeeer bekend voor 🙂

    3. Ben het met je eens Jolie.

      @ Madrie: wat is hier negatief aan? Dat de zee vervuild is, is een feit.

  12. Keltisch zeezout bevat, net als alle andere zeezout, vervuilingen. Ondermeer door de chemtrails die erover uitgesproeid worden. Aangezien wij zelf geen enkel zout testen op wat er precies in zit, kunnen ze ons gerust vertellen dat de vervuilingen er op een soort magische wijze uitgefilterd worden. Dat verhaaltje neem ik met een korreltje zout…..;-) maar dan Bergkernzout, een zout dat uit de Oostenrijkse bergen komt en schoon is. Bevat alle 84 mineralen eveneens en smaakt – en dat is het allerbelangrijkste – nog zachter dan zeezout.

    1. Het zout van de Oostenrijkse bergen bevat olie van die vele duizenden sneeuwbullies, die ’s winters de skipistes prepareren. Daarnaast werden er sporen gevonden van sporen van ‘hausgebränte’ schnaps én andere, heftige après ski-restanten.. Nee, nee, doe mij dan maar Himalay-zout.. En af en toe daarin een harde keutel van een Yeti, die maal je al zingend weg, daar maal je niet om.. Bergkernzout… Hoe kom je erop.. eh.. erin..

    2. Ach je mot het maar geloven wat er op die wikkel staat.
      Een beetje pipeteren, of was het niet titreren met het binas tabellenboekje(periodiek systeem) erbij dmv stoffenonderzoek om te achterhalen welke elementen erin zitten eerst door filteren, oplossen, verhitten, scheiden en als dat niet lukt…..dan scheikunde. Wat een rotvak was dat! Lakmoes, electrolyse, koningswater, salmiak, pH meten, enthalpi verandering, getal van Avogrado, redox reacties, reactievergelijking, soortelijke massa, orbitalen, electronenparen, vrije radicalen, katalysator, benzeenring kekulé, adenine, cytosine, guanine, thymine, edelgassen, alkalimetalen, halogenen, lantheïden, edelmetalen, thermoplasten, thermoharder, polymeren, koolwaterstoffen, linksdraaiiend, rechtsdraaiiend, dipool, trans en cis verzadigd onverzadigd, onverzadigd, esters…..zuurstofbruggen. Het schiet mij allemaal te binnen. Wat heb ik er nu aan. Niets. Ik kan je niet helpen Josephine. Het is te lang geleden. Vertrouw mij niet, dus vertrouw die wikkel maar!

  13. Elk zout zal zo zijn voors en tegens hebben, het blijft een persoonlijke keuze. Maar ik krijg in deze discussie sterk het gevoel dat het een verkapte marketingcampagne is, ten voordele van Keltisch zeezout en er wordt zelfs een link doorgegeven. Dat kan nooit de bedoeling zijn van Wanttoknow. Vandaar mijn stukje over Bergkernzout, als tegenwicht.

    1. En garde!

      Je zou zomaar gelijk kunnen hebben Josephine.
      In de Romeinse tijd werden legionairs(soldaten) uitbetaald in zout! Het woord ‘salaris’ is daarvan afgeleid.
      Als dat zo is dan kan GJ met zijn ‘voorraadje’ aardig (‘horror’)winter door!

      Ben je toevallig ook marketier! Dan kun je hem de hand schudden!
      Hij is de kwaaiste niet!

      En van mijn kant zout erover!

      One for All; All for One! (Alexander Dumas)

  14. Fijn dat het echte zout nu ook de aandacht krijgt die het verdient.
    Ik kan me daarnaast overigens niet vinden in de zin :”Net als pure H2O rooft dit ‘pure’ zout mineralen uit het lichaam”
    Als je pure H2O drinkt -zoals de natuur het heeft bedoelt en gemaakt en gewoon verdampt (zee)water is- en je eet daarnaast goede voeding en je gebruikt, ja…, het goede zeezout- krijgt je dus de mineralen binnen die je nodig hebt.

    Verder heel tevreden met dit artikel.

  15. Beste Mike , goedemorgen.

    Dank voor je bijdrage ,helemaal mee eens.
    Mike geldt dit verhaal ook voor Himalaya zout??
    Volgens geleerden ,zou ook himalaya zout dezelfde eigenschappen bezitten.

    Dank je ,het is een mooie dag ,its a beautiful d-d, groet Jaap .

  16. Heb een aantal hammen in de pekel om ze daarna te drogen en te roken.
    Ook met sel gris gewerkt en dat spul kocht ik bij de Sligro (groothandel voor horeca) La Baleine was het merk en ik betaalde 1,35 ex./ kg.
    Overigens gebruik ik ‘normaal zout’ alleen om te strooien in de winter.
    Een indische ulekan gebruik ik om dat zout fijner te maken door het in zo’ granieten vijzel te stampen. Op een zachtgekookt eitje en dan met een zilveren lepeltje eten is een delicatesse!

  17. Dank om mij opnieuw aan Sol te herinneren. 🙂
    Al decennialang gebruik ik uitsluitend zeezout, nu Himalayazout en fleur de sel de Guérande. La Baleine koop ik niet meer sinds zij ook antiklonteringsmiddelen gebruiken.
    Maar de Sol, die was in het vergeethoekje verzeild. Je weet hoe dat gaat, niet genoeg zout meer in huis en fles in de kast…
    Gisteren onmiddellijk een nieuwe Sol gemaakt (deze keer van Himalayazout en restje fleur de sel) en vanochtend een koffielepeltje bij het glas Shungitewater gedronken.
    In België zijn grof zeezout en fleur de sel gewoon in de warenhuizen te verkrijgen, vandaar dat ik het al meer dan dertig jaar gebruik. Sedert enkele jaren is Himalayazout al even vlot verkrijgbaar.

  18. ik gebruik dit zeezout al jaren, poets er mijn tanden mee,geef mijn planten water met zout en gebruik het voor het eten.

    Sole heb ik ook een tijdje genomen alleen vraag ik me af wat het verschil is tussen sole en het zout puur tot je nemen…

    ik hoor het graag! 🙂

    1. Dit stukje heb ik erover gevonden:

      “Keltisch zeezout vindt, wanneer het wordt opgelost in water, zijn weg naar de cellen.
      Het zal de elektromagnetische en de lichtcommunicatie tussen de cellen vergroten en efficiënter maken, zodat de cellen beter met elkaar kunnen communiceren.”

      Ik heb het zout meteen aangeschaft. Het is alleen niet grijs, maar wel iets vochtig. Het is Absolute Celtic Sea Salt (Fleur de Sel) van Mattisson. Is dit wel het goede zout? Ik las dat je het niet bij een gewone reformzaak kan kopen..Er staat wel 100% natuurlijk zeezout. Grijs van kleur, ongewassen en ongeraffineerd.

      http://lifesupplementen.nl/producten/Supplementen/Keltisch-zeezout-20.html

  19. Die ”tandpasta”, zeezout met olijfolie..hoe maak ik dit? Zout oplossen in de olie, of van beide wat op mijn tandenborstel? Is er een bepaalde verhouding voor?

    1. Beste Renée,

      Helemaal mee eens! Himalayazout vind ik qua smaak al de lekkerste. Daarnaast is het zo dat dit zout zo lang in de bergen gepreserveerd is gebleven dat hierbij de minste kans op vervuiling door lucht en zeewater is.

      Daarom wat mij betreft absoluut beter dan welk ander zout dan ook.

  20. Na een jaar poetsen met Kelt. Zeezout, nog steeds tevreden. Mooi gezond roze tandvlees ook. Wat me het meest opvalt is dat ik zo goed als nooit meer verkouden ben. Mijn hele omgeving proest en niest, en zelf niks van te merken. Het poetswater spuug ik wel uit. Doch bij het even met klein beetje water naspoelen in de mond slik ik dat iets nog zoutige water door. Bacteriën houden hier niet van, blijkbaar. Laatst voelde ik een keel griep opkomen. Toen op een korreltje zeezout gesabbeld. Volgende ochtend niets meer te merken. Blijft me verbluffen. 1x per ongeluk mijn tanden gepoetst met echte tandpasta, oh, wat was dat vies!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.