x
5 Krachtige eigenschappen van zonlicht..
2015 WantToKnow.nl/.be
x
We kennen zonlicht als een bekende bron van Vitamine D voor het menselijk lichaam, maar wist je dat het ook een pijnstiller is, ons ’s nachts alert houdt, vet verbrandt en meer niet-vermoede eigenschappen heeft..? Onze biologische verbinding met de zon en onze afhankelijkheid ervan is zó fundamenteel, dat feitelijke variatie in huidskleur bij mensen over de hele wereld, een bijproduct is van onze voorouders uit Afrika, zoals bepaald in het mitochondriale DNA. Het bleef een rol spelen, bij de verspreiding van de mens over de wereld, zelfs naar hogere breedtegraden, zo’n 60.000 jaar geleden.
Als compensatie voor de lagere beschikbaarheid van zonlicht, begon het menselijk lichaam zich aan te passen, daarbij vooral het ‘natuurlijke zonnescherm’ verwijderend, het melanine uit de huid, dat in verband staat met de Vitamine D-productie. Deze vitamine is betrokken bij het reguleren van meer dan 2000 genen, en lijkt daardoor -qua werking- meer op een hormoon, waarbij de absentie ervan, onze gehele genetische infrastructuur destabiliseert.
Terwijl de gezondheidsvoordelen van VitamineD al goed zijn gedocumenteerd (Kijk bijv. eens op deze Vitamin D Health Benefits-site en de, door Henry Lahore verzorgde Vitamin D Wiki), blijken de therapeutische eigenschappen van zonlicht nu pas een beetje dieper in kaart te worden gebracht door de wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap.
x
5 Belangrijke eigenschappen van blootstelling aan zonlicht voor het menselijk lichaam:
1. Zonlicht heeft pijnstillende eigenschappen:
Dit blijkt o.a. uit een studie uit 2005, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Psychosomatic Medicine’, onder de titel: ‘The effect of sunlight on postoperative analgesic medication use by patients undergoing spinal surgery‘ Uit dit onderzoek bleek dat ziekenhuispatiënten die aan de zonnige kant van een ziekenhuis lagen, gemiddeld zo’n 46% méér zonlicht op hun lichaam kregen. En wat bleek? Deze patiënten hadden te kampen met iets minder stressindicaties, kregen zo’n 22% minder pijnstillende middelen toegediend per uur en bleken 21% goedkoper te zijn in kosten voor pijnbestrijding [i]
2. Zonlicht verbrandt vet:
Uit een studie die in 2011 werd gepubliceerd in ‘The Journal of Investigative Dermatology’, kwam een opmerkelijk feit naar voren betreffende het metabolisme van het menselijk lichaam naar voren. Het blijkt dat blootstelling van de menselijke huid aan UV-licht, resulteert in een verhoogde, onderhuids vet-metabolisme, dus de omzetting van vet naar lichaamsvoedingsstof. (HIER) En hoewel onderhuids vet, in tegenstelling tot intern lichaamsvet, niet wordt beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, is het bekend dat een tekort van het door de zon opwekte Vitamine D in het lichaam, in verband wordt gebracht met een groter volume aan lichaamsvet. [ii]
Daarnaast is er veel bewijs voorhanden, dat aantoont dat een tekort aan VitamineD, gelinkt wordt aan obesitas. Eén van deze studies, die de titel heeft ‘Association of plasma vitamin D levels with adiposity in Hispanic and African Americans’ werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Anticancer Research’ in 2005, en toonde aan dat het niveau van Vitamine D in het lichaam, omgekeerd evenredig in verband wordt gebracht met vetzucht bij burgers die een Afro-amerikaanse en/of Spaans-origine hebben; inclusief buikvetontwikkeling. [iii]
Dus té weinig zonlicht zorgt voor dikzijn en omgekeerd zorgt zonlicht voor afbraak van vet..! De essentie van dit verhaal? Blootstelling van het lichaam/de huid aan UV-B-straling, die 2 uur vóór de middag en 2 uur ná de middag het hoogst is, kan weleens de beste strategie zijn voor het, op een natuurlijke wijze verbranden van lichaamsvet.
3. Zonlicht van de zonnecycli heeft een direct effect op de menselijke levensverwachting.
In 2010 werd in het tijdschrift ‘Medical Hypotheses’ het onderzoek gepubliceerd met de titel: ‘The effect of solar cycles on human lifespan in the 50 United states: variation in light affects the human genome’, waarbij onderzoekers de mogelijke invloed onderzochten, die zonnecycli hebben, als een direct effect op het menselijke genome. We citeren de onderzoekers:
‘In deze studie doen we verslag van die personen die werden verwerkt en waarschijnlijk geboren zijn tjidens de zonnepiektijd (max. ca. 3 jaar) van een geschatte 11-jarige zonnecyclus, en gemiddeld zo’n 1,7 jaar korter leefden, dan personen die verwekt en geboren waren tijdens ‘non-pieks’ (min. ca. 8 jaar). De verhoogde energie tijdens een zonne-max, wijzigt kennelijk het menselijke genome/epigenome en triggert veranderingen die ruimte geven aan bepaalde ziekten, die weer een korter leven tot gevolg hebben. Het is aannemelijk dat dezelfde energie ervoor verantwoordelijk is, dat er een verhoogde, positieve variant in het menselijke genome geschapen wordt, die het aanpassingsvermogen in een veranderende leefomgeving bekrachtigt.’
Blootstelling aan zonlicht kan derhalve, een direct effect hebben op onze levensduur, waarbij tegelijkertijd genetische veranderingen plaatsvinden, die een grotere overlevingskans teweeg brengen..[iv]
4) Blootstelling aan zonlicht overdag, bevordert avond-alertheid.
Een studie uit 2012, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Behavioral Neuroscience’, kreeg de titel: ‘Effects of prior light exposure on early evening performance, subjective sleepiness, and hormonal secretion’. De studie deed verslag van de ontdekking door de onderzoekers, dat mensen die blootgesteld waren aan minimaal 6 uur zonlicht overdag, meer alert waren aan het begin van de avond, dan mensen die geen zon hadden gehad. Daarentegen bleek dat mensen slaperiger werden, aan het eind van de avond, wanneer zij waren blootgesteld aan kunstlicht.[v]
5) Zonlicht heeft de eigenschap om te transformeren naar metabolische energie..!
In 2008 werd een hypothese gepubliceerd in het tijdschrift ‘Journal of Alternative and Complementary Medicine’. Wanneer deze hypothese[vi] correct is, blijkt de voor waarheid aangenomen stelling, dat dieren niet in staat zijn om energie uit licht direct aan te wenden, ter discussie te staan. Met andere woorden, onze huid zou weleens een equivalent van melanine-‘zonnepanelen’ kunnen bevatten.. Met andere woorden: we zouden weleens in staat kunnen zijn, om zonlicht DIRECT om te zetten in energie voor het lichaam, zoals feitelijk planten dit ook doen, direct vanuit de Zon…
Het blijkt dat melanine een aantal verschillende functies heeft in verscheidene organismen. Van de inkt van de octopus tot de beschermende verkleuring van bacterieën en schimmels; melanine biedt bescherming tegen een variëteit aan bedreigingen. Van roofdier tot biochemische dreigingen (bescherming tegen binnendringende organismen), UV-licht en andere chemische stressfactoren (zware metalen en zuurstofslurpende stoffen). Maar in het algemeen wordt over de belangrijkste eigenschap van melanine heen gekeken, namelijk de eigenschap om gamma- en ultra-violetstraling om te zetten in metabolische energie binnen levende systemen.
Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de eencellige schimmels, waarvan men heeft ontdekt, dat ze weldadig tieren in de ingestorte nucleaire reactor van Chernobyl in Oekraïne. Hierbij gebruiken deze schimmels de gamma-straling van de reactor als bron van energie..! Albino-schimmels blijken echter uit studie, niet in staat tot het opnemen van deze gamma-straling op dezelfde manier, waaruit blijkt dat gammastralen een tot nu toe onbekend proces in werking zetten in het bestraalde melanine.
Waarschijnlijk kunnen ook gewervelde dieren licht omzetten naar metabolisme-energie, via de melanine in de huid. In een studie van Geoffrey Goodman en Dani Bercovichanin, getiteld ‘Melanin zet licht direct om, voor gebruik in gewervelde levensvormen: praktische gedachten over vogels, Icarus en de donkere menselijke huid’, komt een verbluffende gedachte voor over dit onderwerp, waarvan een korte samenvatting hier, meer dan de moeite waard is, in zijn geheel te plaatsen:
Pigmenten dienen vele visueel duidelijke, dierlijke functies. Zoals het haar, de huid, de ogen, de veren. Een van die pigmenten is ‘melanine’, dat in staat is tot een controversiële opname van licht in het uitzonderlijke visuele UV-spectrum. Elke polymeer of macro-structuur van melanine-monomeren is ‘melanine’. De rol van deze verbinding is structureel complex en bevat bijzondere fysisch-chemische eigenschappen, zoals half-geleider, stabiele radicaal, geleider, vrije-radicaal aaseter en oplader-geleider..
Klinisch onderzoekers zijn wel bekend met melanine in de huid- en oogpathalogie en nu steeds meer bezig met het bekijken van de interne plaatsen in het lichaam, pathologisch-gelinkte plaatsen, die niet direct blootgesteld zijn aan (zon)licht, zoals bijvoorbeeld de hersenen en het slakkenhuis in het oor. Op beide plaatsen vinden raadselachtige zaken plaats, zoals positieve en negatieve effecten bij de ziekte van Parkinson, onverwachte melanocyte reacties in het oorgebied bij doofheid. Melanine is simpelweg in staat de schade aan het menselijke DNA te verkleinen, maar is in staat om melanoma (kankervormen) te bevorderen. Zoals in melatonome cellen, waarbij het aantal mitochondriale cellen 83% minder was, zweet-uitscheiding 30% minder, maar de verder ontwikkeling gelijk is met de cellen die geen melanine produceren..
Een klein, onbekend luchtdruk-anatomisch orgaan zou kunnen helpen met het oplossen van deze melanine-paradoxen. Een van de vele unieke aanpassingen om te vliegen, blijkt te komen vanuit het Pecten, een kam-achtig orgaan, dat zich intra-oculair bevindt. Binnen het oog dus. Dit orgaan, waarvan de functie vooralsnog volledig onduidelijk is, is bijzonder vergroot en vol van melanine bij grote vogels die tegen de zwaartekracht opboksen, uitdroging vertonen en/of aan dorst en honger lijden, tijdens lange-afstandsvluchten die vaak non-stop doorgaan. Deze pecten zou kunnen helpen met het overkomen van het tekort aan energie onder extreme omstandigheden, door een marginale maar kritische, melanine-geïnitieerde omzetting van licht naar metabolisme-energie, gekoppeld aan lokaal metabolistisch hergebruik.
Dien overeenkomstig zal in Centraal Afrika, waar een vermindering van lichaamsbeharing waar te nemen is, een toename van melanine mogelijk ook geleid hebben tot ‘photo-melano-metabolisme’, die er op haar beurt toe geleid heeft, via kleine oppervlakken op het lichaam, dat door een energie-opname door de cortex in de hersenen, de mens sneller kon overleven. De onmogelijkheid van dieren om lichtenergie direct te gebruiken, heeft vanaf vroege tijden min of meer als aanname in de wetenschap post gevat. Melanine and the pecten may have unexpected lessons also for human physiology and medicine.
* * *
Bronnen:
- [i] Jeffrey M Walch, Bruce S Rabin, Richard Day, Jessica N Williams, Krissy Choi, James D Kang. The effect of sunlight on postoperative analgesic medication use: a prospective study of patients undergoing spinal surgery. Psychosom Med. 2005 Jan-Feb;67(1):156-63. PMID: 15673638
- [ii] Association Between Visceral Obesity and Sarcopenia and Vitamin D Deficiency in Older Koreans: The Ansan Geriatric Study. J Am Geriatr Soc. 2012 Feb 8. Epub 2012 Feb 8. PMID: 22316299
- [iii] Association of plasma vitamin D levels with adiposity in Hispanic and African Americans. Anticancer Res. 2005 Mar-Apr;25(2A):971-9. PMID: 19549738
- [iv] Walter E Lowell, George E Davis. Het effect van de zonnecycli op de menselijke levensduur in de 50 VS-staten; de variatie in licht-intesiteit beïnvloedt het menselijke genomen. Med Hypotheses. 2010 Jul;75(1):17-25. Epub 2010 May 7. PMID: 20452128
Vooral die vitamine D’tjes slikken want de zon beweegt en niet de aarde. Dat laatste is een waanidee van de leraar aardrijkskunde die natuurlijk nooit geloofwaardig zijn eigen model uit kan leggen zonder dat het niet klopt. Die boeken aardrijkskunde kosten tientallen euro’s en worden “gecontroleerd”. De maan “beweegt” immers ook. Ik zit toch liever in de schemer te werken want ik kan niet tegen dat felle zonlicht. Dat heb ik ook onder normale omstandigheden zo gevonden. Alle gordijnen dicht met de boeken aardrijkskunde op tafel. Dan weet je dat je goed zit. Ik heb liever dat ik mijn eigen gedachten bepaal dan dat de leraar aardrijkskunde dat wil doen want die ene aarde die we hebben, hebben we al zo naar de knoppen geholpen dat wat regen en wat wolken niet meer zullen helpen de ramp nu nog af te wenden. Als ik mij goed herinner was aardrijkskunde het vak waar ze het hadden over de maanlanding, nou dan weet je al genoeg. Of was dat het vak geschiedenis?
Met dit mooie warme weer, moet ik altijd aan onze jeugd denken, en California, nostalgische bui van middag naar Greedence Clearwater revival geluisterd, en dan aan al het slechte nieuws denkend, past heel goed Bad Moon is Rising, die stem van John Fogerty laat me huilen en lachen tegelijk, mooie tijd eind 60, begin 70 iger jaren, geniet van het mooie weer, laat je niet bang maken, pet op en veel drinken !
Heerlijk Jenne, hier ook onder grote parasol, water binnen handbereik en genieten van de natuur om me heen. De vogels vliegen af en aan om te drinken uit de vijer en de familie ekster is druk met badderen, hun twee jonge zijn dit gedrag aan het overnemen van hun moeder:))
Maselief, Eksters lijken meestal als twee druppels water, niet uit jouw vijver, op hun vaders.
Geen ijskoud water drinken, beetje lauw, anders “”loop”” je kans op een catar.
Jenne, nee geen koud water met ijsklontjes, is niet mijn ding. Bijzonder om te lezen dat de vader Ekster zorgt voor zijn jonge kroost:)) fijne zonnige avond.
Ik draag de laatste jaren geen zonnebril meer en dat voelt erg goed. Niet snel is iets nog te fel.
Cozmic, ik heb op mijn rechter oog een klein vlekje, een cataract dus, volgens mijn vrienden mede zeilers, in ruste op de leugenbank, geeft de zon op zee een reflextie, en dat voel je ook, had ook nooit een zonnebril op, net zo iets als sneeuw blind, het is vervelend zo’n vlekje, het is niet van even snel een vlekje weg werken, groet !
Ach, iedereen heeft zo zijn blinde vlek, zij het rechtsom ofwel linksom.
In de auto’s heb ik voor noodgevallen nog wel een zonnebril liggen, na regen en laagstaande zon is het levenslink. Dat dan weer wel. Ook een reflectie dus, maar eentje voor landrotten.