Advertentie

Geld is vies en het hoort niet bij hulpverlenen..


Tja, deze kop dient een beetje  te rollen, zo lijkt het. En als we de commentaren zien op onze site, op het Atlasprofilaxverhaal en het verhaal van Ton van der Kroon, over zijn oproep, dan is geld nog steeds een heftig onderwerp. De oproep van Peggy Black om  de afgelopen 9-9-9 te gebruiken voor het schonen van geld’, lijkt hiermee volkomen op zijn plaats.

Geld is natuurlijk ook een middel dat verschrikkelijk veel controversen heeft opgeroepen in de afgelopen eeuwen. Ooit bedoeld als MIDDEL om het economisch proces te versimpelen, want ruil maar eens schelpen elke dag bij de bakker voor een brood, daar is geld tegenwoordig steeds meer een DOEL, voor velen.

PoenHet meest indringende voorbeeld van de ‘waarde-loosheid’ van geld vind ik altijd de verhalen uit de 2e Wereldoorlog, waar boeren in de hongerwinter niets, maar dan ook niets hadden aan ‘geld’ voor hun aardappelen, die burgers bij hen wilden komen kopen.

Het gaat dan hier even niet over de morele inslag van deze boeren, die keihard zakelijk bleven in deze heftige tijden,  maar het gaat even over het middel geld, dat in dit soort situaties gewoon in zijn blote kont staat. Het middel is weer terug bij het begin, het vertrouwen in het middel is weg.. Geld is gewoon dus een middel-van-vertrouwen in en op elkaar! Waarom gaat de goudprijs op dit moment omhoog? Het vertrouwen is weg, de laatste gulden strohalm wordt gegrepen.

Banken, oh banken, zij gaan voorop in deze krankzinnige race om de heilige koe, het gouden kalf, dat geld heet. Maar dat gouden kalf hebben wij zelf gemaakt.. Geld als tovermiddel om idiote deals mee te sluiten. Elke seconde flitsen miljarden van valuta over de wereld. Electronisch, digitaal; in enen-en-nullen. Niet om te betalen, maar om mee te ‘handelen’. Te speculeren. En natuurlijk heeft ook speculatie als middel een rol in de vrije kapitalistische wereld, maar het loopt werkelijk de spuitgaten uit als we zien dat het primaire leven op Aarde wordt bedreigd door dit ‘flitskapitaal’. Een miljard mensen in de wereld lijdt honger! Omdat ze geen ‘geld’ hebben om eten te kopen, of zaden om gewassen te verbouwen. Hoe kan het allemaal?

Geld en hulpverlenen.

Dan is er nóg een vreemde combinatie te bespeuren, zo lijkt het. Geld en hulpverlenen.. Hard én zacht.. Gaan die samen, en zoja, hoe dan? Het lijkt een zeer duale discussie, maar toch, zeker als je naar het oprechte commentaar luistert en leest van hulpverleners, is het niet zo moeilijk.

Moeten zij het voor niks doen? Is dat dan nog een gelijkwaardig proces van helpen en geholpen worden; is dat eenrichtingsverkeer..? Hulpverleners vragen geld voor hun diensten, net als bakker dat doen voor hun brood. Artsen vragen en krijgen geld voor hun diensten, omdat zij dát doen wat velen anderen niet doen, namelijk mensen helpen.

Ton van der Kroon: "Wie betaalt mijn boodschappen?"
Ton van der Kroon: "Wie betaalt mijn boodschappen?"

Afgelopen 9-9-9 plaatsten we dus het artikel over het zuiveren van geld; ook dáár kwamen heel controversiële reacties op. HIER dit artikel. Het wordt tijd om ons beeld van geld bij te stellen? Of blijft geld het slijk der Aarde en moeten we terug naar de schelpen..?

Eerst een reactie van een vrouwelijke therapeut, die reageerde op de ‘geld’-kwestie zoals die bij het artikel over de Atlas naar voren kwam:

“Ik dacht vroeger ook dat je hulpverlening gratis moest doen: FOUT. Geld is ook energie, je zorgt dat mensen weer beter worden, je geeft energie en als je daar niets voor terugkrijgt van hen schept dat karma. Dat is niet alles, mensen worden afhankelijk van je of gaan je zelfs misbruiken of “het helpt niet” omdat het ze niets kost. (de therapie krijgt dus een andere lading GJ)

Heb meerdere malen keihard mijn kop gestoten met dit probleem. Zie het zo: je hebt een gave en die zet je in voor de medemens. Iedereen heeft wel een gave: de kok kan goed koken , maakt er zijn werk van …..doet hij het voor niets? De computerspecialist, de leraar, de verpleegster.

En dat wil natuurlijk niet zeggen dat je willens en wetens je eigen gave gaat misbruiken om daarmee te gaan egotrippen of rondom financieel binnen te lopen, dat is ook weer niet de bedoeling. Maar er is een kosmische wet van karma en daar moet je je ook aan houden.”

Ton van der Kroon reageert hieronder op deze kwestie op een manier die wellicht jouw visie hierop kan verlichten. Het commentaar laat aan duidelijk niets te wensen over en het heeft ons weer veel verduidelijkt. GELD IS EEN MIDDEL EN KAN NOOIT EEN DOEL WORDEN.

Dit is de reactie van Ton.

~~~~~~~~~~~~

“Beste mensen,

ik snap de discussie over het geld voor de 2012- bijeenkomst. Jan Roelofs en ik, die de dag organiseren, hebben er al vele discussies aan gewijd.

Het is een lastig onderwerp namelijk. eigenlijk wil je dit gemakkelijk en gratis toegankelijk maken, maar daarentegen zijn er simpelweg kosten ( zaalhuur, lunch, publiciteit) maar wat belangrijker is, en ingewikkelder: waar leef je van? De huur, de boodschappen etc…

Ik doe dit werk al twintig jaar (mannenworkshops, traumabegeleiding in de Gazastrook, schrijven van boeken etc.) en heb er al twintig jaar nauwelijks van rond kunnen komen. Jan en ik grappen iedere keer als we een cursus geven dat we hier schandalig rijk van gaan worden, om te relativeren dat we er nauwelijks mee verdienen. Na 20 jaar vind ik het overigens niet meer zo heel erg, het is meer puzzelen hoe je uitkomt en accepteren dat het werk is waar je niet veel in verdient, maar dat wel heel veel voldoening geeft.

Afijn, los van de geld-issue – laat je er niet teveel door verblinden – maar als je zin hebt om te komen , wees van harte welkom.”

Ton van der Kroon

~~~~~~~~~~~~

Dan is er natuurlijk dé geldmachine van de wereld. De FED, de Amerikaanse centrale bank. Een privébank, waar heel veel leed vandaan is gekomen. Een bank in handen van privaatpersonen (bankiers) staat principieel haaks op de belangen van het (Amerikaanse) volk. Lees over deze krankzinnige geldwereld in dit artikel, gebaseerd op de financiële injecties van de FED, vorig jaar. HIER op WantToKnow.

90 gedachten over “Geld is vies en het hoort niet bij hulpverlenen..

  1. geld of schelpen het maakt niet uit
    het gaat erom wat je ermee kunt doen of als je geen of weinig geld/schelpen hebt wat je niet kunt doen!
    Geld maakt gelukkiger!! in die zin je hoeft niet meer of niet meer altijd de tredmolen in. het gaat niet alleen om materialisme maar ook om een stukje vrijheid.
    Helaas! ervaar ik het zo.
    Geld is het toppunt van dualisme!!!

  2. @Lianne
    Zo zie ik dat ook. Geld is ook voor mij een stukje vrijheid. Hoef ik minder te puzzelen en kan ik energie aan andere dingen besteden.
    Of eigenlijk schrijf ik hier dan: Geld is behalve vrijheid ook een stukje extra energie.
    En als ik een stukje vrijheid, extra energie kan inruilen voor nog meer vrijheid, energie dan is dat voor mij helemaal OK.
    Even heel simplistisch gesteld en al dat gezever over dat de mens al vrij is, even negerend.

  3. Geld is voor mij het smeermiddel voor een kapitalistisch fascistische samenleving. Liefde is wat je bent en om je medemens te helpen heb je in principe geen geld nodig. Indien het bij degene die je helpt nog niet is doorgedrongen wat de mens nou echt werkelijk is (mijn perceptie van de waarheid), zal deze jou in zijn belevenis als een stupide mafkees beschouwen en daar moedwillig (met zelfverrijking op het oog) van profiteren. Dus waar is het begin dat we elkaar als gelijke gaan beschouwen? Ik zeg meteen klappen die bail-out bubbel! Nu fysiek de totale vernietiging van het geld, er moet een begin komen!

  4. Het is maar net wat voor intentie je hebt met geld. Op het moment ben ik zelf ideeen aan het uitwerken om een bedrijf op te zetten, waarbij geld puur wordt gezien als middel. Het “overtollige” geld wat ik uit het bedrijf haal wil ik steken in projecten die de oorzaken aanpakken van de problemen op de wereld. Denk aan ontwikkeling van vrije energie, bewustzijnsprojecten, etc. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit idealistische prietpraat vinden, maar ik heb (voor mijn gevoel althans) de juiste intenties en het gevoel dat het mij ook zal lukken.

  5. Ik denk dat er op zich niks mis is met geld, alleen de hebzucht van mensen heeft het systeem verpest. Het duizelt me als ik hoor wat een profvoetballer betaald krijgt; of een popzangeres; of een interim directeur die zich 3 maanden verhuurt: waar is de verhouding? We moéten allemaal zo verschrikkelijk veel en zo verschrikkelijk veel hébben volgens de maatschappij/reclames: jong zijn en vooral blijven, mooi zijn, kinderen, per gezin 2 auto’s en een ‘goede’ lees goedbetaalde baan. Vrouwen die van wieg tot graf uit alle openingen lekken en stinken (en dat wordt dan uitgebeeld met een inlegkruisje met BOTSautootjes die geurtjes en vloeistof -..vloeistof??vloeistof??- opvangen) en oudere dames met een lekprobleem, maar geen nood: hier heb je een fijn grote luier die heus niemand ziet en douw er ook nog maar een liquid caps in zodat je zonder rugpijn en stinkende druppels stralend met je kleefgebit je kleinkind door de lucht kan laten zwaaien… Ik zal wel weer doordraven, maar ik vind het van een absurditeit dat kan ik je niet vertellen. Vorig jaar heb ik ontslag genomen bij mijn werkgever (geen uitkering dus) omdat ik niet langer wilde bijdragen aan de maatschappijgekte en loonslavernij. Ik wilde kwali-tijd en niet meer zoveel moeten. Ik ben dierencommunicator (en dan niet via lichaamstaal gedrag interpreteren, maar telepatisch communiceren) en vraag daar 5 euro voor, wanneer de ‘baasjes’ mijn verhaal over het dier herkennen of er iets mee kunnen. Verder geef ik reikibehandelingen, heb ik de basis quantumtouch gedaan, verleen ik mijn diensten (kom uit de financiele wereld) aan mensen die op administratief vlak hulp nodig hebben en geef voorlichting en informatie aan zoveel mogelijk mensen over wat ik op dit moment weet van de metafysische wereld. Ik krijg daar geen geld voor, maar een dinerbon of bloemen of mijn huis wordt schoongemaakt of mijn radiator wordt vervangen. Ik denk inderdaad wel dat er een tegenprestatie tegenover moet staan, anders voelen mensen zich bezwaard of afhankelijk. Hoe dan ook, ik besef best dat ik ‘lekker kan aankloten’ (zoals sommige mensen zeggen, bijvoorbeeld mijn broer voor wie mijn manier van leven werkelijk een gruwel is) omdat mijn lief werkt en salaris meebrengt, maar het werkt voor mij en ik ben elke dag dankbaar dat ik deze mogelijkheid krijg.

  6. Ik kan me wel vinden in de mening van de vrouwlijke therapeut uit dit artikel. Ook als je hier eens een keukentje plaats en daar een parketvloertje legt of een schilderklusje pleegt enz. merk je vaak dat mensen de neiging krijgen om te gaan leunen, vooral in je kennissenkring. Nou doe ik het wel met plezier en ben er ook niet altijd vanuit voor wat hoort wat mee bezig, maar ik realiseer me wel dat ik hun zelfstandigheid er ook niet echt mee help. Mijn zus bijvoorbeeld heeft twee jongens, eentje is 18 en de andere is 20 en ik kan hun lekke fietsbanden plakken. En als je het ze leren wilt kunnen ze zich er niet op concentreren of ze hebben geen tijd of ze zijn bang dat hun nagels breken, afijn zo kan ik er ook nog wel een paar…

    Dus daar ga ik maar eens geld voor vragen denk ik! 🙂

  7. Het overgrote probleem in de huidige omgang met geld ligt in mijn ervaring in de geld waarde die wij toekennen aan producten die ons welzijn,levenstandaard en behoeftes doorslaggevend bepalen, en met name de kleine groep mensen die dat bepalen!

    Als er vanuit de maatschappij langzaam aan meer mensen, en met name meer (grote MKB en/of multinational bedrijven ( die het meeste kapitaal in bezit hebben/beheren en dus de hoogste en grootste machtsposities hebben )naar volledige duurzaamheid zouden streven en handelen word op een gegeven moment in de politiek ook wel duidelijk dat ze mee MOETEN bewegen! Omdat het volk er al naar handelt!(van onder uit de maatschappij komen de werkelijke verandering die ook fysiek zichtbaar zijn!) Moet je eens kijken hoeveel kapitaal vrij komt voor het levenswelzijn als mensen zowel prive als zakelijk geen brandstofprijzen meer hoeven te betalen omdat we op lucht/water/natuurolien zouden rijden. We onze huizen, scholen, bedrijven en overige instellingen zouden voorzien van natuurlijke energie bronnen ipv kunstmatig opgewekte bronnen waar kapitalen aan ten grondslag liggen.

    Als het huidige politieke bestel meer gericht zou zijn op ontwikkelings onderwijs, grens wetenschappen en zorg. groeien de komende generaties gezonder en stabieler. zeker wanneer we onderwijs tot de adolescenten leeftijd rond 18jaar zouden richten op zelfontlooing/-ontwikkeling van de persoon/het individue en niet op de huidige arbeidsplaats vervangend onderwijs/ algemeen ( bilderberg ) propaganda onderwijs. Dan heeft een jong mens daadwerkelijk een gefundeerde theoretische bagage en een hoop zelfkennis opgedaan als het zich wil gaan focussen op carriere onderwijs…! Een (80%theoretisch 20% praktijk) HBO opleiding duurt 4 jaar en als ze klaar zijn en bij een bedrijf aan de slag gaan, moeten ze eerst half omgeschoold worden omdat de praktijk en theorie kilometers uit elkaar liggen!gevolg: DOORSTROOM IS BEROERD En straks met de draagkracht van het kleine handje beroepsbevolking t.o.v. de babyboomers die met pensioen zullen gaan etc. )Nog niet te spreken over ons voedingsprijzen! Het zal stukje bij beetje bij stapje gebeuren! het is op zich al een winst als je bedenkt dat woorden als duurzaamheid en natuurlijke bronnen, biologisch etc. vaker als gespreksonderwerpen naar voren komen. Hoe meer mensen zich meer gaan focussen op deze lifestyle des te sneller zal het als een gewoongoed in de maatschappij integreren!

    Voorbeelden zoals die van Rieneke en Edwin zijn eigenlijk de voornaamste mogelijkheden om het proces te versnellen! Bewust en verantwoordelijk ondernemen op duurzame basiswaarden en normen, winst om een bedrijf in gezonde levensvatbaarheid te krijgen/houden is iets heel anders dan een bedrijfsfilosofie op basis van winstmaximalisatie!

    mvdg GalliLéon

  8. @GalliLéon

    Ik ben zelf een tijdje freelancer/zzp’er geweest wat ik een mooie, op het individu afgemeten vorm van ondernemen vind. Ik ben daar schijnbaar niet alleen in want volgens het FNV neemt op dit moment het aantal werklozen sterk toe en het aantal zelfstandigen groeit bijna even hard, de traditionele werkgever-werknemer relatie wordt steeds meer ingeruild voor een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie volgens hen.
    Dat kan een mooi en nieuw perspectief scheppen als de regering hier ook voor open gaat staan en niet weer allerlei regeltjes bedenkt om het af te knijpen.

  9. Wat denken jullie van het volgende voorstel tot een eerlijker verdeling van de aardse rijkdommen?

    a. Een minimum-inkomen (basisinkomen) dat ruim voldoende is om te voorzien in de materiële basisbehoeften (voeding, kleding, onderdak) en een beetje extra voor cultuur, ontspanning enz.
    b. Een maximum-inkomen. De hoogte hiervan is moeilijk vast te stellen. Maar er is niemand die zoveel harder kan werken dan een ander dat hij of zij 100 x meer verdient. Bovendien is niemand meer of minder waard dan een ander.
    c. Een maximumvermogen. Hiermee wordt onbeperkt verzamelen en omzetten van geld in macht voorkomen. Geld is slechts een hulpmiddel.
    d. Gratis gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Dit zijn fundamentele maatschappelijke voorzieningen.

    Voordeel van een basisinkomen is, dat meer mensen werk kunnen doen dat beter bij hen past omdat ze niet worden gedwongen te werken om een inkomen te verwerven.
    Er is dan werk voor iedereen die wil werken want vrijwilligerswerk wordt gewoon werk en het wordt mogelijk om werk te scheppen dat enkel bedoeld is om mensen op een prettige wijze bezig te houden.

    Het bezwaar dat niemand meer iets zou doen omdat men niet meer hoeft te werken voor het geld, is onterecht.
    Er zijn hoogstwaarschijnlijk heel weinig mensen die naast hun dagelijkse primaire behoeften, hun hele leven lang niets anders willen doen dan slapen of voor zich uit zitten staren.
    Iemand die dat kan, is wellicht mentaal ziek en heeft eventueel hulp nodig in plaats van te worden verheven tot voorbeeld.
    De meeste mensen die momenteel niet willen of kunnen werken, doen dit omdat er geen passend werk is of omdat ze “te duur” zijn of omdat ze niet (vrijwillig) mogen werken vanwege een uitkering.

    Mensen die mogelijk bezwaar hebben tegen een minimum/maximum-inkomen en een maximumvermogen, zijn onder anderen:

    – Mensen met een hoog inkomen
    – Mensen met veel kapitaal en bezit
    – Mensen die “rijk” willen worden
    – Mensen die het nu goed hebben
    – Mensen die denken door meer geld te bezitten, beter te zijn dan anderen
    – Mensen die geld als machtsmiddel zien of gebruiken
    – Mensen die uitsluitend aan zichzelf denken
    – Mensen die geen vertrouwen hebben in anderen
    – Mensen die geen eerlijker verdeling van de aardse rijkdommen wensen
    – Mensen die niet begrijpen dat het zou kunnen werken

    Bedragen die ik redelijk zou vinden volgens de huidige Nederlandse situatie:

    Basisinkomen 1500 euro per maand voor volwassenen en 750 euro per maand voor minderjarigen.
    Maximum-inkomen 10.000 euro per maand.
    Maximum vermogen 1.000.000 euro per persoon. Een eerste woning wordt niet tot het vermogen gerekend. Grond (inclusief woning) wordt tot 1000 vierkante meter niet tot het vermogen gerekend.

    Alles wat de gestelde grenzen overschrijdt, komt ten bate van de samenleving.

    Het bovenstaande is uiteraard sterk vereenvoudigd.

  10. @Rinaldo
    Ik vind het driemaal niks. Simplisme in het kwadraad. En dat ik dan in jouw visie behoor tot de groep mensen die…. zal me echt worst wezen.

    En hoe je aan die bedragen komt is me ook een raadsel. Alles hangt namelijk met alles samen.

    Gezondheidszorg gratis? Kwaliteit? Primaire levensbehoefte? De hele dag slapen? En voor zich uit zitten staren? Volgens mij barst je van de vooroordelen niet gehinderd door enige kennis van zaken.

  11. beste Rinaldo
    in grote lijnen ben ik het met je eens
    maar de bedragen die je voorstelt hebben geen waarde in de nieuwe samenleving die je je voorstelt. als we het op zo’n manier willen en zouden doen verandert echt alles
    zeker ook de waarde van geld
    geld is dan waarschijnlijk niet nodig en waarom verschil in hoogte van inkomen. we zijn toch allemaal gelijk en hebben dan vanzelfsprekend allemaal dezelfde rechten en plichten tegenover onszelf en ook ieder ander mens.
    het gaat er uiteindelijk om dat we allemaal zoveel van elkaar houden en de volledige waarde van elkaar zien dat we nooit maar dan ook nooit iemand als minder zien dan onszelf en wat dat aangaat ook nooit meer dan onszelf.
    dat houdt ook in dat we alles zelf moeten gaan regelen, met elkaar.
    en dat we dus niet meer tegen een regering aan kunnen leunen. Hooguit hebben we vertegenwoordigers die werkelijk uit aller naam spreken en niet uit eigenbelang.

  12. Beste Selene,

    Ik ben het helemaal met je eens!
    In eerste instantie had ik mijn eerste zin willen aanvullen met:
    “op weg naar een maatschappij zonder geld”.
    Maar ik denk dat een geldloze samenleving voor veel mensen op korte termijn een brug te ver kan zijn.
    Er wordt nog erg veel in termen van geld gedacht!

    De bedragen die ik noem zijn bedoeld als voorbeeld en puur natte vinger werk.
    Geld en waarde zijn relatieve zaken. Het gaat uiteindelijk om een eerlijker verdeling van de aardse rijkdommen en een voor meer (liefst alle) mensen aangenamere samenleving. Hoe dat tot stand komt, is wat mij betreft van ondergeschikt belang

    Je opmerking
    “het gaat er uiteindelijk om dat we allemaal zoveel van elkaar houden en de volledige waarde van elkaar zien dat we nooit maar dan ook nooit iemand als minder zien dan onszelf en wat dat aangaat ook nooit meer dan onszelf”
    vind ik heel belangrijk.
    Als het grootste deel van de mensen ongeveer dacht zoals jij en zou samenwerken, dan hadden we waarschijnlijk de meeste problemen die we op nationale en internationale schaal hebben, niet meer.
    Ik geloof dat we met de mensheid wel die kant opgaan, want er komen steeds meer mensen die een visie van eenheid in plaats van verdeeldheid hebben, die kiezen voor liefde in plaats van angst en die kijken naar de overeenkomsten in plaats van naar de verschillen enz.

    Er is veel meer te zeggen maar ik denk dat al die woorden voor jou wellicht overbodig zijn.

    Dank je voor je ondersteunende woorden!

  13. @Rinaldo en Selene

    Ik sluit mij aan bij jullie visie. Of het helemaal op de manier zou kunnen gaan zoals jullie voorstellen weet ik niet, maar zolang we niet bereid zijn te delen
    en dat is de kern van deze visie wordt het niets.
    Helaas zijn er maar weinig mensen die echt willen delen. Je moet al een hele weg gegaan zijn om tot deze slotsom gekomen te zijn, of je bent iemand van de nieuwe tijd waarbij dit gegeven ingebed ligt.
    Zolang er nog een kind op deze aarde sterft van de honger hebben we het nog niet begrepen.
    We hebben met z’n allen deze wereld gecreeerd, waarom zouden we dan geen andere kunnen creeren.
    Dat deze wereld zo is geworden ligt niet alleen aan de illuminatie.
    Wij hebben het met z’n allen laten gebeuren. Er is een brug nodig om te veranderen. Een samenleving is zo sterk als zijn zwakste schakel.
    In plaats van de zwakkeren buiten te sluiten zouden we ze moeten dragen omarmen en in het midden plaatsen.
    Iemand moet beginnen en ik draag mijn steentje bij door deze visie te leven.
    http://www.bloesem4free.nl
    Blij dat er toch mensen zijn die
    dit beseffen.

  14. Hallo Riet,

    Welkom!
    Je bent net als Selene voor mij een bewijs dat steeds meer mensen wakker worden.
    Heel vreugdevol vind ik dat.

    Je website heb ik bezocht.
    Het is een mooie site!
    Het geeft mij een gevoel van herkenning die niet in woorden is uit te drukken.
    Maar ik geloof dat jij mij ook zonder woorden begrijpt.

    Daarom houd ik het kort:

    Fijn dat je er bent en dank je voor je bijdrage tot een betere wereld!

  15. selene@

    schitterend!
    een kleine correctie volgens mij
    ik zou willen zeggen (..
    het gaat er uiteindelijk om dat we allemaal zoveel van onszelf houden en de volledige waarde en van elkaar zien
    enz.

    lof
    aram

  16. Tja, de (super)rijken willen het natuurlijk allemaal zo houden zoals het is. Maar… het geldsysteem leidt in de praktijk tot gigantische misdaad. DUS is het systeem verkeerd. Ik doe op mijn webpagina een voorstel voor een nieuw systeem, en zou heel graag reakties daarop krijgen. En “ze” vinden het best als er over gediscussieerd wordt, zoalng iedereen savonds maar weer naar huis gaat met het gevoel zijn hart gelucht te hebben en gaat SLAPEN en alles bij het oude blijft…
    Zie http://www.avoratio.nl/Opvoeding/12_Geld

  17. @Riet/Selene/Rinaldo: hele mooie discussie. Mooie, herkenbare punten voor mij. In mijn economische/marketing-opleiding riep ik altijd al over de ‘moordende’ concurrentie, die het tempo zo ongelooflijk opzweept. Als je als bedrijf namelijk geen innovatie toepast, in die ratrace, dan doet de concurrent het en is dit bedrijf over een paar jaar zijn ‘markt’ kwijt. En moet je, als bedrijf, dus zsm het geld terugverdienen. TEN KOSTE dan maar van de concurrent, die moet het zelf maar uitzoeken..

    Dát heb ik altijd gezien als een bijzonder negatieve factor. Het tempo dus, hoe gek het ook klinkt. Het tempo aanpassen, poco poco, zou veel meer rust geven, zelfbezinning, verbinding met andere mensen, een grotere sociale verbinding met de samenleving. RUIMTE bieden voor…
    Bovendien zou een lager tempo de natuurlijke bronnen niet zo uitputten, zou vervuiling als probleem sneller prominenter in beeld komen, etc. etc.
    Door het moordende tempo van het puur-kapitalisme, ontstaan de problemen van deze wereld en het geld. En het kapitalisme stimuleert het Ego, op een ongelooflijke wijze. Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken.
    Tempo omlaag dus, is de druk eraf. Kunnen we weer gewoon van de natuur genieten. Welvaart wordt welzijn, als de vaart eruit is.. Dan kun je ‘zijn’.

  18. @ hoe zouden we onze krachten samen kunnen bundelen. Misschien door links naar websites uit te wisselen? Of mensen die een bijdrage willen leveren en die geen website hebben te betrekken?
    Een plekje te geven waar ze hun diensten aan kunnen bieden?
    Wat denken jullie daarvan. Zou dit een begin kunnen zijn?
    Ik ben een mens van de praktijk en zou graag samenwerken met anderen via internet. Ik heb het gevoel dat we onze krachten moeten bundelen. Wie heeft er nog meer iedeeen?

  19. @allen die het min of meer met mij en dus ook met elkaar eens zijn 🙂

    HET IS DUIDELIJK DAT DE MENSHEID NIET VEEL LANGER OP DE HUIDIGE MANIER DOOR KAN GAAN.
    HET ROER MOET OM OF HET SCHIP KOMT TEGEN DE WAL MET ALLE NARE GEVOLGEN VAN DIEN!

    De vraag is: HOE kunnen we op tijd het roer omgooien zodat we niet op een harde manier worden wakker geschud.

    Een snelle verandering van het geldsysteem is een mogelijkheid, vandaar mijn voorstel.

    Leo, tot mijn grote blijdschap zie ik dat jij ook een dergelijk voorstel hebt en zelfs daar een hele site voor hebt ingericht.
    Je betoog is voor mij helder, logisch en duidelijk.
    Hopelijk gaan mede met behulp van jouw site, meer mensen in rap tempo de betekenis van geld doorzien en begrijpen dat het in ieders belang is om daar verandering in te brengen.
    Maar zoals je aangeeft, er over discussiëren is prima maar er zal uiteindelijk ook daadwerkelijk iets gedaan moeten worden.
    De vraag is wederom: HOE KUNNEN WE DAT ALS MENSHEID, OP TIJD DOEN!

    P.S.
    Riet, ik las je reactie nadat ik mijn bericht al had opgesteld.
    Krachten bundelen en onze visie zo snel en zoveel mogelijk naar buiten brengen is een goed idee.
    Misschien kunnen we een teleconferencing houden om daarover met elkaar te praten.
    Dat gaat wat mij betreft gemakkelijker dan al dat getyp 🙂

    Foutjes zijn geen probleem en je bent allang vergeven 🙂

  20. @Riet/Rinaldo: ik vind het idee helemaal goed. En vanzelfsprekend kan dat op WantToKnow. Hoe? Dat is even de vraag. Een soort vraag en aanbod..?
    Met die teleconferentie doe ik dan mee. Rinaldo, weet jij hoe dit gaat?

  21. @Guido/Rinaldo
    Ik ben helemaal blij en enthousiast. Dit is wat ik al zo lang wil, maar ik kon de juiste mensen niet vinden.
    Ik doe heel graag mee.
    Het teleconferencering gaat toch via skype? Ik weet ook niet goed
    hoe het moet maar misschien kunnen we in eerste instantie daarover ingelicht worden?
    Mag wat mij betreft ook telefonisch.

  22. @Guido/Rinaldo/Riet
    In bovenstaand commentaar heb ik aangegeven dat ik bezig ben met een ondernemingsplan en wat mijn intenties zijn met dit bedrijf. Dit heeft veel raakvlakken met de discussie die onder dit artikel gaande is. Misschien kan ik ook mijn steentje bijdragen…

  23. Hallo allemaal,

    Hier ben ik weer. Was even weg voor een paar uurtjes vrijwilligerswerk.
    Fijn dat er al een aantal mensen is die verder actie willen ondernemen.
    Niet gedacht dat het zo snel zou kunnen gaan!

    Is het misschien een idee om nog even een poosje goed in te voelen en na te denken over hoe we het verder constructief zullen aanpakken en dat er nog wat meer voorstellen worden aangedragen?

  24. Leuk idee Rinaldo, mooie intentie. Maar persoonlijk vraag ik me nog steeds af of deze wereld wel bedoelt is als utopia. Ik acht het ook niet uitgesloten dat ieder individu min of meer op eigen kracht het brede scala aan dilemma’s de baas moet zien te worden door ze te nemen zoals ze komen. Neem bijvoorbeeld karma, voor het lijdend voorwerp ook niet altijd even herkenbaar, laat staan voor zijn of haar omgeving. In hoeverre moet je het iemand gunnen eens flink tegen een muur te fietsen?
    Wat is het, een spel of een school, moeten we herinneren of leren? In diepere zin een fundamenteel verschil en ik mis eigenlijk nog steeds een duidelijk concept.

  25. Het gaat er in mijn ogen niet om of geld wel of niet “goed” is in deze maatschappij. Naar mijn inziens is geld een handig ruilmiddel. Het gaat er alleen om welke intenties je hebt met het geld! Om de juiste intenties te hebben (dit is voor ieder individu weer anders), kom je op een stuk bewustwording terecht, een van de grootste uitdagingen op deze aardbol voor de komende tijd.

  26. @Gait

    De definitie van communisme volgens de link volgens de Wikipedia link die jij aangaf is:

    “Communisme is een klasseloze maatschappijvorm met een economisch systeem gebaseerd op gemeenschappelijk eigendom van productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte, of een politieke en ideologische stroming die streeft naar een dergelijk systeem.
    In de praktijk wordt met communisme vooral de stroming bedoeld die teruggaat op de ideeën van Karl Marx (marxisme) en Vladimir Lenin (leninisme), en de uitwerking van die ideeën in de Sovjet-Unie en andere socialistische staten.”

    Hier volgt wat ik erover te zeggen heb:

    Deze definitie van het communisme is maar een onderdeel van hoe ik een samenleving zie.
    Ik denk dat velen die tegen het communisme zijn ook graag onderdelen van bovenstaande definitie op de maatschappij willen toepassen nl:

    a. Klasseloze maatschappij.
    Niemand is meer of minder waard dan een ander. We zijn allemaal even belangrijk.

    b. Economisch.
    Dat is zuinig omgaan met de beschikbare bronnen ofwel een zorgvuldig gebruik van onze aarde.

    c. Produceren naar vermogen.
    Doen wat je kunt voor de samenleving. Iemand met een lichamelijke of geestelijke zwakte zal niet gedwongen worden om net zoveel te presteren als een sterker persoon.

    Afnemen naar behoefte is voor mij een beetje dubieus omdat het ervan afhangt wat je onder behoefte verstaat. Iemand die behoefte heeft aan een eigen vliegtuig, 2 jachten en 3 woningen voor zichzelf heeft in mij visie geen plaats. Maar iemand die honger heeft krijgt van mij hoe dan ook te eten!

    Wat er voor mij bijkomt, is o.a. dat we op een eerlijke, respectvolle en als het enigszins kan, een liefdevolle manier met elkaar omgaan.

    Ook het kapitalisme, socialisme en andere “isme” hebben goede en slechte kanten. Hier wil ik verder niet op ingaan omdat ik niet zo geïnteresseerd ben in discussies over ismen.
    Een politieke stroming die daarnaar streeft, spreekt mij totaal niet aan!
    .
    Waar het mij om gaat is dat we het liefst met z’n allen op een prettige manier op deze aarde kunnen samenleven.

    Hopelijk is het voor jou hiermee duidelijk dat ik geen voorstander ben van communisme, kapitalisme socialisme of wat voor “isme” dan ook!

  27. @Jerry,

    Dat is ook een beetje mijn dilemma.
    Maar ik zie dat er toch veel mensen zijn die gaar een in onze ogen positieve verandering willen.
    En ik voel nu dat ik daaraan mee wil werken en zien hoever we komen.

  28. @Gait

    Communisme is een resultaat van de elite – niet-elite polariteit in de samenleving, net als globaal socialisme. Wat je krijgt is het samenklonteren van iedereen en de adoptie van massa conditionering programma’s die individuele gevoeligheden en karakteristieken negeren die ieder mens sociaal en biologisch uniek maken. Dus.. zien we massa-vaccinatie, massa-educatie, massa-fluoridatie en legio andere vormen welke zichzelf manifesteren als “kudde verwerking”! Dit type gedachtengang en actie draagt een tendens om oplossingen te over-vereenvoudigen, voordelen te overdrijven, gevaren te minimaliseren of negeren, onderwijs of doordachte oppositie te ontmoedigen of het zwijgen op te leggen, urgentie te creëren waar het niet werkelijk bestaat, massa angst te creëren en het concept van overheids politie organisatie’s ver voorbij de oorspronkelijke limieten.

    Het is maar waar je van houd! 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.