Advertentie

Windenergie: milieu-onvriendelijk en niet duurzaam..!!


Ir. Bert Weteringe over het verwoestende effect
van windmolens op mens en natuur:
*

Simpele conclusie na jaren windenergie:

‘Verre van duurzaam en..
schadelijk voor de natuur!

2024 © WantToKnow.nl

Ben jij nog steeds een fan van windenergie..? Hoe we ‘gratis’ en ‘zonder negatieve effecten’, de wind kunnen benutten voor het opwekken van elektriciteit? Dan raden we je sowieso aan dit artikel te lezen (HIER) op de site. En even kijken naar deze onderstaande aflevering van ‘LuMens’, waarin Ferdinand van der Neut/LuMens in gesprek gaat met ir. Bert Weteringe, vliegtuigbouwkundig ingenieur. Hij heeft zich de laatste jaren kritisch uitgelaten over onderwerpen als windenergie en de energietransitie en schreef hét boek, dat inmiddels iedere aanhanger van alternatieve energie-opwekking zou moeten lezen.

Bert schreef het boek ‘Windhandel’, waarin hij zich specifiek richt op de impact van grootschalige energieopwekking met windturbines. Hij benadrukt de vaak onbekende en zeker onderschatte schadelijke gevolgen van deze windtechnologie voor mens en natuur. Hij komt tot de simpele conclusie, die iédereen kan trekken, wanneer hij/zij zich een beetje erin verdiept, dat deze windenergie verre van duurzaam is.

“Windmolens bieden niet de oplossing die vaak wordt gesuggereerd.
We redden het klimaat hier helemaal niet mee!
Ik kan je ook vertellen waarom niet.”

Onderzoek openbaart windmolen waanzin
Voor deze LuMens-aflevering reist Ferdinand van der Neut af naar het Overijsselse plaatsje Raalte, voor het interview met Bert Weteringe, die de afgelopen jaren diepgaand onderzoek deed naar de schadelijke impact van windturbines. Met zijn onderzoeken, artikelen, lezingen en interviews, informeert hij mensen over de verwoestende uitwerking van de klimaatagenda op onze samenleving en de natuur.

Bert Weteringe werd eind jaren 70 geboren in Hellendoorn, een klein dorp in Overijssel. In die tijd bestond het leven van opgroeiende kinderen nog grotendeels uit buitenactiviteiten. Computers en internet waren er nog niet en de kleuren tv was nog lang niet alle huiskamers binnengedrongen. In zijn geboorteplaats stonden twee oude, authentieke windmolens, waarvan één nog in gebruik is als graanmolen.

Als kind was hij al gefascineerd door deze enorme technische bouwwerken. Zijn ouders hadden, net als veel andere mensen in die tijd, een moestuin waar Bert regelmatig te vinden was om mee te helpen. Zijn leven was nog ongedwongen, onbegrensd en in harmonie met de natuur. Tot het moment dat hij naar de middelbare school ging en hij voor zijn gevoel ‘een/het systeem ingezogen werd’. Een systeem gericht op het behalen van diploma’s en het vinden van een passende baan.

Zijn vrije en zorgeloze leventje maakte plaats voor studeren, werken en carrière maken; in zijn geval werd dat een carrière als vliegtuigbouwkundig ingenieur. Hij werd gespecialiseerd in engineering van lichtgewicht materialen en bijbehorende processen voor de productie van lichtgewicht constructies in de vliegtuigindustrie. Zijn kennis bleek de nodige raakvlakken te hebben met de technologie die wordt toegepast in de moderne windturbines.

Met zijn achtergrond, technische kennis en zijn liefde voor mens en natuur, werd het Bert echter steeds duidelijker dat windturbines ernstige problemen veroorzaken. Daarbij gaat het niet alleen om de gezondheidsschade bij mensen, maar ook hde heftige impact ervan op onze flora en fauna. Het moeten kappen van bomen, de gevaren voor vogels en vleermuizen en de opdoemende, veelal onbekende schade an de biodiversiteit van het zeeleven.

Daar komt nog bij dat windturbines ook ons weer beïnvloeden; niemand weet nog in welke mate. Helaas bieden de nieuwe normeringen voor windturbines nauwelijks bescherming tegen mogelijke gezondheidsschade en gaat het plaatsen van windturbines ondertussen onverminderd door. Het is dan ook Bert zijn missie om zelf steeds energie-onafhankelijker/zelfstandiger te worden ..

(klik voor link naar onze bookshop)

Ir. Weteringe schetst hoe windturbines een verwoestend effect hebben op mens, natuur en ons landschap en dat we maar dóórgaan met bouwen van deze gruwels, op land én zee, zonder dat er ooit gedegen fundamenteel onderzoek is gedaan naar met name de heftige gezondheidseffecten..! Bert Weteringe hierover: “Bijna 30% van de mensen rond zo’n windturbine ontwikkelt fysieke en mentale klachten. Het lijkt erop dat die er niet toe doen, want de veelgeroemde ‘energietransitie’ dient kennelijk te prevaleren boven de gezondheid van mensen en de schade aan de natuur.”

En, je verwacht het misschien niet, ook op het gebied van de ‘duurzame energietransitie’, maar ook hier geldt: ‘Follow the money!!’. Is het niet de hoogste tijd om te erkennen dat de veelgeroemde windenergie in feite windhandel is? Bert filosofeert tijdens het interview ook over de technologie en energie: “Je moet je afvragen: wat is er nog meer? Wat weten we nog niet? Ik geloof dat er veel meer mogelijk is, bijvoorbeeld met vrije energie.”

Komt de windindustrie tot inkeer?
De bouw, de installatie en de exploitatie van windturbines zijn zéér kostbaar. De enorme hoeveelheden grondstoffen/materialen – staal, beton en kunststoffen – kunnen niet milieuvriendelijk worden gewonnen of geproduceerd. Dan hebben we het nog niet eens over de verwijdering na 20 jaar gebruik; rotorbladen kunnen namelijk niet worden gerecycled en moeten dus worden gestort of verbrand. Deze windturbines hebben een enorme impact op ons milieu. Grote aantallen (zee)vogels, vleermuizen en insecten komen nu al om door de draaiende rotorbladen.

Horizonvervuiling, infrageluid en slagschaduw drijven steeds meer mensen tot wanhoop en er lijkt nog geen einde in zicht. Tegelijkertijd laten eerlijke berekeningen zien dat windenergie niet alleen zeer kostbaar is maar ook dat stroom vanwege de variabele wind niet eens kan worden gegarandeerd. Is het niet de hoogste tijd om te erkennen dat windenergie in feite windhandel is?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.